Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Moderátoři: MakB, TNČ moderátoři

Re: Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Příspěvekod Jarouš » 29 pro 2016 16:27

Jo, Luďku, řada EOS 30/33, už bych si na to ani nevzpomněl. A prý to fungovalo velmi spolehlivě. Nevím, proč to u digi těl nemělo pokračování. Nebo na začátku to ještě nějaký model měl?
Jarouš

Příspěvekod Luisifer » 29 pro 2016 16:36

U LV (LiveView) jde samože taky ťápnout kamkoli. U hledáčku je to omezeny samože jen na dostupny AF body. Taky jde z jejich množství volit skoro cokoli (jednotlivy, jednotlivy s okolím, jednotlivy s rozšířenym okolím, skupiny, atp.). Pak to vypadá třeba nějak tak, jak to používám. Se mi zdá, že už sem to sem dával:
Obrázek

Samože se dá potom podle toho volit kompozice, ale mi se stává, že třeba u momentek chvíli jsem tak a chvíli jinak. Takže pak honím umístění AF jak o život. :) A v tomhle by to mrknutí kam to má ostřit bylo supr.

Jarouš, u digi zatím bohužel, pokud vím tak ani jeden model to zatím neměl. Asi si to nechávaj na jindy zasejc, aby lidi kupovali...
Luisifer

Příspěvekod josef38 » 29 pro 2016 16:43

Chápu! A máš ještě možnost LV, nebo přes zrcadlo. (n)

Dávám ještě na ukázku fotku ze Soňáka na plnou díru, při použití tohoto zaostření. Bylo to tuším na jeho oko.
Malá HO není pochopitelně tak výrazná, jako u Tvého delšího objektivu a ještě menšího zaclonění. Ale jsem jinak s použití Soňáka pro podobné účely maximálně spokojen.
Jen tak mimochodem, byla tam poměrně tma. Proto i ISO 1000.

100%
http://www.uschovna.cz/zasilka/LITZI24ARIEP9G54-EVJ/

A přihazuji ještě jeden z bazaru z Nekázanky. Stejný způsob zaostření. Oči nebyly v rovině, takže obě ideálně ostré nejsou. Na větší fotce je to patrnější.

P.S.
Jak vidíte, vymetání bazarů a zástaváren, je můj koníček. :lol:
Přílohy
Bazar_Nekázanka.jpg
Bazar_Nekázanka.jpg (810.82 KiB) Zobrazeno 3256 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/2.2
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DSC-RX1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -7/10 EV
Metering mode: Center-weighted average
V_zástavárně_b.jpg
V_zástavárně_b.jpg (599.06 KiB) Zobrazeno 3265 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/2
ISO: 1000
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
josef38

Příspěvekod MakB » 29 pro 2016 17:41

Josef, vstoupil jsi na "tenký led"- tady o tom moc nevíš, protože nefotíš takové objekty ;) .
Tvoje Leica na to není..

Raději jsem to "opsal" aby nedošlo k nějakým ..... :P

:: Bod 3) Režim AF
Třetí podstatná věc, se kterou musíme počítat a optimálně nastavit dle situace, je samotný režim autofocusu, neboli jakým způsobem vlastně chceme, aby AF pracoval! Opět zde máme v principu dvě možnosti – konečný vs. „nekonečný“ neboli „jednorázový“ vs. „průběžný“. V prvním případě hovoříme o jednorázovém AF (One Shot = Canon, AF-S = Nikon, S-AF = Sony), který pracuje systémem: „Zaměř – Namáčkni – Uzamkni!“. Jak již název napovídá, jedná se o režim použitelný na všechny statické scény, ale též na scény, kde sice může být nějaký pohyb, nicméně není nijak výrazně rychlý, a hlavně – vzdálenost fotografovaného objektu se vůči fotografovi nemění!! Fotoaparát v režimu „jednorázového AF“ čeká, až mu ukážete hranu ve scéně, na ni zaměří a poté můžete exponovat. Zaostření je zároveň signalizováno v hledáčku – jak vizuálně (bliknutím AF bodu v hledáčku), tak zvukově (pípnutím). Pakliže z jakéhokoli důvodu nezaostříte (málo světla, žádné hrany, nebo jste prostě příliš blízko), ostřící automatika vám „nedovolí“ exponovat (nelze fotit/nedojde ke sklopení zrcátka + otevření závěrky)!
Druhý režim AF je označován jako „kontinuální“ (průběžný) a značí se „Ai Servo“ (Canon), AF-C (Nikon), C-AF (Sony). Na rozdíl od předchozího „Single-módu“ má však „kontinuální AF“ nekonečný chod – nikdy se nezastaví. Fotoaparát při namáčknutí spouště ostří neustále a snaží se tak udržovat objekt v aktivní ostřící oblasti (bodu/bodů) ostrý po celou dobu, kdy držíte spoušť namáčknutou. Na rozdíl od „single“ ostření tak lze pořídit snímek kdykoli - bez ohledu na to, zda je či není dobře zaostřeno. Na druhou stranu zde logicky nelze uplatnit fintu „Point-recompose-shot“ (s namáčknutím a překomponováním snímku). Zde je však důležité upozornit na fakt, že v kombinaci s kontinuálním ostřením fungují opravdu spolehlivě pouze objektivy vybavené ultrazvukovým ostřením. Takže například pro sportovní fotografii je nutností sklo s „ultrasonickým“ ostřením (USM, HSM, SWM...).
Kontinuální (servo) AF funguje dobře u objektů, pohybujících se konstantní rychlostí směrem k fotografovi, selhává však, mění-li se směr i rychlost pohybu. Proto mají některé fotoaparáty ještě tzv. prediktivní neboli inteligentní ostření (AF-I, Ai-focus), které se snaží předem odhadovat polohu pohybujícího se objektu. Jedná se vlastně o jakýsi hybrid mezi „jednorázovým“ a „průběžným“ ostřením, nicméně výsledky jsou značně diskutabilní a (dle vlastních zkušeností) jde spíše o metodu „pokus - omyl“; zkrátka, někdy to fotoaparátu „vyjde“, jindy nikoli.
Přílohy
IMG_3845.jpg
IMG_3845.jpg (285.68 KiB) Zobrazeno 3255 krát
MakB

Příspěvekod josef38 » 29 pro 2016 19:44

MakB píše:Josef, vstoupil jsi na "tenký led"- tady o tom moc nevíš, protože nefotíš takové objekty ;) .
Tvoje Leica na to není..

Bohouši, jsem si toho vědom, ale to bude vše! :D
A do dalších diskuzí se na toto téma nepouštím, alespoň ne v současnosti, neb jsem po jedné příjemné návštěvě mírně ovíněn!

Současná zrcadlovková technika už jde mimo mě, žiju jen z podstaty. :lol:

Hezký večer přeji všem! J. (n)

Přihazuji ještě jednu fotku v návaznosti na předešlé téma.
Přílohy
Přívozník_Mirek.jpg
Přívozník_Mirek.jpg (962.99 KiB) Zobrazeno 3232 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/2.5
ISO: 1250
Metering mode: Spot
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 29 pro 2016 20:17

MakB píše: ..... Třetí podstatná věc, se kterou musíme počítat a optimálně nastavit dle situace, je samotný režim autofocusu, neboli jakým způsobem vlastně chceme, aby AF pracoval! Opět zde máme v principu dvě možnosti – konečný vs. „nekonečný“ neboli „jednorázový“ vs. „průběžný“......

To mi povídej, u dynamických scén - myšleno pohyb, né rozsah jasů, i když i to musí stíhat AE spočítat v mžiku! u akčních momentek - zejména moje cvaky i z rychle jedoucího auta a to i blízké míhající se objekty, to je masakr s rychlostí AF! (i AE) Ani AF-C mi nevyhovuje. :(

Např toto je cca 3-4m vzdálený objekt a jen mihnuvší se zlomek sekundy - totiž foceno z bočního okýnka při cca 90-100kmh!: download/file.php?id=96555 Navíc na CMOS slušněj výsledek ne?

Jasně, mámli čas a fotímli portrét tak nejlépe MF a ME a ostření bodové 8-) Ale skotačící děti, natož rychle se pohybující sportovci, natož, navíc při dlouhým ohnisku, o švunku z auta ani nemluvě -to je druhý extrém! ;)
Naposledy upravil ODSakEda dne 29 pro 2016 20:31, celkově upraveno 1
ODSakEda

Příspěvekod Luisifer » 29 pro 2016 20:25

Co je to za matroš, když je akční a rychle se hejbá z kamene vytesané křížek :?: ;)
Luisifer

Příspěvekod ODSakEda » 29 pro 2016 20:32

Luisifer píše:Co je to za matroš, když je akční a rychle se hejbá z kamene vytesané křížek :?: ;)

hejbal se vůči mě - neb jsem se jen mihnul 100kmh autem kolem něj ;-) Ale to je relativní, dejme tomu, že to není křížek ale pohybující se objekt a já stojím, což je realtivně totéž. Tady šlo o příklad! Tak mě sim nechytej za jinak nehybný křížek :lol:

Jinými slovy - představ se že by se měl kolem tebe mihnout 100kmh a neměl by jsi jej zmeškat včetně správného AF i AE! ;)

Horší je jen vzdálenější a menší a rychle letící vlaštovka ;) download/file.php?id=94200
Naposledy upravil ODSakEda dne 30 pro 2016 19:32, celkově upraveno 1
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 29 pro 2016 20:43

ODSakEda píše:Horší je jen vzdálenější a menší a rychle letící vlaštovka ;) download/file.php?id=94200

Tak to teda žasnu! Jestli jsi skutečně zaregistroval z rychle jedoucího auta tuto letící vlaštovku a navíc jsi jí zachytil se svým Soňákem, tak to tedy klobouk dolu. Skutečně! To si nedělám legraci! (n) (n)
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 29 pro 2016 21:07

josef38 píše:
ODSakEda píše:Horší je jen vzdálenější a menší a rychle letící vlaštovka ;) download/file.php?id=94200

Tak to teda žasnu! Jestli jsi skutečně zaregistroval z rychle jedoucího auta tuto letící vlaštovku a navíc jsi jí zachytil se svým Soňákem, tak to tedy klobouk dolu. Skutečně! To si nedělám legraci! (n) (n)

Nene, ta vlaštovka je z ruky z balkonu domu ;) Ale zase na delší ohmisko (200mm/APS-C čili stejný úhel záběru jako na 300mm/FF) 8-) A i tak je to dle mě kumšt chytnout ostře vlaštovku za letu :D Odpadu bylo taky dost - jakože na více pokusů, přiznávám, ale křížek měl jen jediný pokus, necouvnuli bychom kvůli němu...

Ten křížek - to si taky peřdstav: jakoby se 100kmh mihnul objekt kolem tebe jen 3-4m blízko a měl by jsi jej trefit kompozičně (je tam chyba přesto - v horizontu ve středu obrazu...) i AF a AE stihnout taktéž ve zlomku sekundy zareagovat!
ODSakEda

Příspěvekod MakB » 29 pro 2016 21:15

:lol: :lol: Za dva dny je Silvestr... Edo kdy půjdeme na pivo- ty se mi jen zdáš.. :lol: :lol:
Přílohy
Edo-už-se-červenám.jpg
Edo-už-se-červenám.jpg (279.63 KiB) Zobrazeno 3209 krát
MakB

Příspěvekod ODSakEda » 29 pro 2016 21:35

MakB píše::lol: :lol: Za dva dny je Silvestr... Edo kdy půjdeme na pivo- ty se mi jen zdáš.. :lol: :lol:

Nezdám nebó se;) A su až z jihu JM takže na pivo do Práglu mám daleko. A už musím spat, ráno jedu za "zábavou" - umřela tchyně :lol: Tak dobrou pánové.

PS: ten červanající ale momentálně postál a fotografovi tak pozoval chvilku 8-) , ale vlaštovka jaksi nee :( Podobně jako ten letící Ledňáček - to zase obdivuji já (n)
ODSakEda

Příspěvekod Luisifer » 29 pro 2016 23:22

Jedna pampelišková blbůstka při zkoušení mikroposuvu.
Přílohy
IMG_0001.jpg
IMG_0001.jpg (723.87 KiB) Zobrazeno 3178 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 65 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 100
Použití blesku: Flash fired, compulsory flash mode
Model: Canon EOS 5D Mark IV
Expoziční program: Manuální
Metering mode: Pattern
Luisifer

Příspěvekod josef38 » 30 pro 2016 09:25

Dobré ráno přeji všem!
Luďku, je to fotka skládaná z více záběrů, kvůli zvětšeni hloubky ostrosti?
download/file.php?id=96632

ODSakEda píše:Nene, ta vlaštovka je z ruky z balkonu domu ;) Ale zase na delší ohmisko (200mm/APS-C čili stejný úhel záběru jako na 300mm/FF)

Tak tos mě zklamal. Myslel jsem že to byl jeden z Tvých artistických kousků za volantem automobilu. ;)
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 30 pro 2016 11:32

Luisifer píše:Jedna pampelišková blbůstka při zkoušení mikroposuvu.
(n)
ODSakEda

Příspěvekod Luisifer » 30 pro 2016 11:37

Josefe: ne ne. Je to jen jeden snímek. Roční licence na Helicon focus mi už před rokem vypršela a nesedl mi nějak. A na Zerene Stacker se ještě nedostalo. Takže zatím ani není pořádně v čem skládat (akorát popř. v PS v nouzi).

Tady u toho cvakance sem jen rukou otáčel spojkou mezi motorem a kuličkovym šroubem. Abych si jen ošahal LV přes wifi na PC (zjistil sem, že raw se přes wifi přenáší docela pomalu a brutálně letí pryč akučka při wifi + LV).

Pak taky, že se ta sestava docela klepe - přece jen ten stativ a na koberci... Ale časem už asi vím, jaky osy tam přidám (cncčkovy) bude se hodit rotace mikroposuvu.
Luisifer

Příspěvekod josef38 » 30 pro 2016 11:52

Luďku, také jsem skládal v Helicon focus a nakonec jsem za mohutné asistence Jirky Zápotockýho přešel na PhotoShop a jsem spokojenější, než s Heliconem. Jen to chce zachovat správné postupy a hlavně dobře zarovnat vrstvy a oříznout. Při složitějším snímku klidně i víckrát.

V S.Z. posílám můj postup.
josef38

Příspěvekod Luisifer » 30 pro 2016 12:28

Dik za zprávu, ale ten postup znám a s výsledkem sem nebýval moc spokojený. ;)
Luisifer

Příspěvekod Luisifer » 30 pro 2016 14:16

Tak si říkám, že zrovna to semínko pampelišky je vcelku jednoduché pidiobjekt, tak si s ním dnes asi ještě zablbnu a zkusím i to poskládání v PSku. U něj by to snad mohlo být ok. U nějakéch složitéch objektů to byl docela občas průšvih.
Luisifer

Příspěvekod josef38 » 30 pro 2016 15:05

Tak se pochlub, jsem zvědav! (n)
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Toto nemusíte číst