Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Moderátoři: MakB, TNČ moderátoři

Re: Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Příspěvekod BaSta » 26 pro 2016 20:31

Tak tak, otočme list. Rok spěje do finále a je třeba koukat, co se chystá v tom novém. Tož ať je tam plno pracovních úspěchů, osobního štěstí, plno splněných přání a hlavně hodně zdraví. Safra a málem bych zapomněl, ať je tam plno pěkných fotek :D
Přílohy
PF_2017_smajlik.jpg
PF_2017_smajlik.jpg (916.99 KiB) Zobrazeno 3273 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 18.378 mm
Čas expozice: 1/25 sec.
Clona: F/8
ISO: 1000
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: Canon PowerShot G7 X
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
BaSta

Příspěvekod Luisifer » 27 pro 2016 22:34

Tak z jinyho soudku :ugeek:
Přílohy
IMG_4011.jpg
IMG_4011.jpg (766.22 KiB) Zobrazeno 3226 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 135 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 400
Použití blesku: Flash fired, compulsory flash mode
Model: Canon EOS 5D Mark IV
Expoziční program: Manuální
Luisifer

Příspěvekod Luisifer » 28 pro 2016 13:25

Tak po mnoha týdnech sem moh dnes konečně prohnat Milvuse na světle. :)
Přílohy
IMG_4450.jpg
ahooj
IMG_4450.jpg (1.11 MiB) Zobrazeno 3191 krát

EXIF-Data
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/2
ISO: 100
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 1/3 EV
Luisifer

Příspěvekod Luisifer » 28 pro 2016 17:28

Tak ještě pár.
Přílohy
IMG_4213.jpg
IMG_4213.jpg (888.37 KiB) Zobrazeno 3177 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
IMG_4045.jpg
IMG_4045.jpg (1.81 MiB) Zobrazeno 3177 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640 sec.
Luisifer

Příspěvekod Jarouš » 28 pro 2016 21:24

Paráda, Luďku (n) (n). Jak je to zaostřované, AF je tak přesný nebo to stíháš ručně? Nebo je moc odpadu?
Jarouš

Příspěvekod Luisifer » 28 pro 2016 21:27

Jarouš: to sklo nemá AF, takže jen MF. A jo, odpad byl. Hlavně když na mě nabíhala, to sem většinou nedával. :)
Luisifer

Příspěvekod Jarouš » 28 pro 2016 23:15

No právě, kdyby nešla na té jedné fotce k Tobě, ani bych ten AF nezmiňoval. Je jasné, že v této kvalitě to nešlo dávat na první dobrou ;).
Jarouš

Příspěvekod Luisifer » 29 pro 2016 00:01

No na té jedné sice i něco vedle zaostřeny bylo, ale v tom případě zas tak moc odpadu nebylo a bylo z čeho vybírat, protože to "jen" šla. To ještě jde. Horší je, když kvaltuje. :)
Přílohy
IMG_4220.jpg
IMG_4220.jpg (751.96 KiB) Zobrazeno 3131 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
IMG_4220_výřez.jpg
IMG_4220_výřez.jpg (1.09 MiB) Zobrazeno 3131 krát
EXIF-Data
Luisifer

Příspěvekod josef38 » 29 pro 2016 06:31

Luďku máš to pěkný. (n) (n)
U toho pohybu by mě dost zajímalo, jak by zafungovalo při daném zaclonění prediktivní ostření? Tedy kdybys měl objektiv s AF. Nezkoušels někdy s jiným objektivem? Máš také možnost použít "focus picking"? Jestli ano, potom by snad tento způsob ostření měl být spolehlivější, než jen pomocí zrcadla. ( vyloučí se mimo jiné i back focus nebo front focus )
Díky za odpověď. :D

P.S.
U fotografií přírodního detailu a pod je celkem fuk, kolik nafotíš obrázků, ale při jiném fotografování by člověk mohl přijít i o jedinečné, neopakovatelné záběry. Mám podobný problém u Leicy M9 a jsem si jistej, že bych focus picking u svého fotoaparátu jen uvítal. Hlavně při delších objektivech.
josef38

Příspěvekod Jarouš » 29 pro 2016 11:03

Mám v tom zmatek. Jaký je rozdíl mezi focus picking a focus peaking? Myslel jsem, že neangličtinář Josef to jenom vytrvale komolí, ale Google mi našel i ten focus picking. Tož su teď z toho celkem blbé... ;) Nebo jsou to jenom různá pojmenování téhož od různých značek?
Jarouš

Příspěvekod Luisifer » 29 pro 2016 11:21

Jarouš: tak to nevím, jestli je něco jinyho u pick (vybrat) a peak (vrchol) v případě MF skla a využití indikátoru správnyho zaostření.

Ne že bych byl v těchhle termínech zběhlé, ale pick se běžně používá pro výběr. Tj. výběr ostřícího bodu. Proti tomu peak je vrchol, v případě ostření teda místo nejvyššího kontrastu (správnyho zaostření). Takže je možny, že se používá oboje a dokonce klidně i zároveň. ;) (nejdřív pick, a pak pípnutí při peak)

Josefe: ono to sklo má elektronicky ovládanou clonu, takže při ostření furt jedeš na plnou díru tak jak u jiných běžných skel. Na clonu pracovní se zacloní až těsně před expozicí. Takže je jedno jaká clona je nastavená (samože až na větší hloubku ostrosti výsledku, kde pak nějaká nepřesnost může zmizet).

Ale k tomu prediktivnímu AF sem se ještě nedostal. Snad někdy bude víc času pohrát si s tím a ošahat si i tyhle silnější stránky tohohle těla. Ale neřekl bych, že pokud tam bude nějaky FF/BF, že by to prediktivní AF změnil. FF/BF je o tom, že AF detekuje nejlepší ostrost jinde než kde ve skutečnosti potom je. A pak by mělo být jedno o jaký mód AF jde.
Přílohy
IMG_4304.jpg
IMG_4304.jpg (859.37 KiB) Zobrazeno 3091 krát
EXIF-Data
Luisifer

Příspěvekod Jarouš » 29 pro 2016 11:43

Ne, Luďku, o Tvůj manuálně zaostřovaný objektiv určitě nejde. Teď se to často zmiňuje v Kodaku v souvislosti s fotoaparáty Sony, které umožňují přesné zaostření právě přes Focus Peaking s kontrolou na displeji (možná i v hledáčku, nevím). Takže ten "picking" by tedy měl být pouze výběr zaostřovacího bodu, což je běžná věc a s indikací přesného zaostření nijak nesouvisí, páč uvádí pouze, na kterou část fotografované scény foťák ostří.
Jarouš

Příspěvekod ODSakEda » 29 pro 2016 11:51

No, já mám na Sony tuto fci pojmenovanou jako: "úroveň obrysů" (při MF) a "barva obrysů". Copak vy nemáte ve fotoaparátech češtinu???

Josefe, Canon coby DSLR, nemá EVF a OLED hledáček jako Ty v RX1, ale OVF , tedy jen stínítko s ostřicími body a zavazející zrcadlo..., tedy zvýraznění právě zaostřených obrysů v hledáku jaksi není možné ;-) A na malé LCD obrazovce je otření velmi nepřesné neb objekty vidíš velmi malé a opět - leda by měl sklopený zrcadlo po celou dobu :-( (nebo polopropustné, ale to už je SLT, co mám já :D )

A pod objektivem mám tlačítko - "náhled clony" a držímli jej stále i při změně clony, cvaká a mění se skokově dle nastavení, jako bych ji přenastavoval přímo ručně ač ji ovládá motor a tomu dává podnět roler a v OLED hledáku s vekým obrazem jak v kině vidím docela přesně i měnící se hloubku ostrosti jak u starí SLR 8-) To u Canonu nemáte? (ten náhled clony) :shock:

Nehledě na fci: "sledování objektu" a až 12fps s přeostřením každého snímku! :D Taktéž detekce obličeje není pouze pro vystihnutí úsměvu :D , ale i pro ostření přednostně na ksicht 8-) a né na větvičku a pod. v popředí...

Jarouš píše:Ne, Luďku, o Tvůj manuálně zaostřovaný objektiv určitě nejde. Teď se to často zmiňuje v Kodaku v souvislosti s fotoaparáty Sony, které umožňují přesné zaostření právě přes Focus Peaking s kontrolou na displeji (možná i v hledáčku, nevím). Takže ten "picking" by tedy měl být pouze výběr zaostřovacího bodu, což je běžná věc a s indikací přesného zaostření nijak nesouvisí, páč uvádí pouze, na kterou část fotografované scény foťák ostří.

Jasně že i, nebo spíše hlavně(!) v (OLED) hledáčku 8-) (v něm vidím pocitově obraz velký jak v kině v 1. řadě a tedy ostření dle něj je přesné oproti jen na malém LCD... - u kterého bych já navíc potřeboval brejle na krátko...)
Naposledy upravil ODSakEda dne 29 pro 2016 12:26, celkově upraveno 3
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 29 pro 2016 12:16

Pánové, ptal jsem se Luďka a ten zdá se že pochopil nač se ptám! Jinak na správný název této funkce se mrknu a vynasnažím se vyjadřovat přesně. Děkuji za upozornění.
Luďkovi děkuji za odpověď. (n)

P.S.
To ostření se zcela odcloněným objektivem je logický, to už jsem si vychutnával na všech předešlých zrcadlovkách na film.

P.P.S.
Češtinu v některých fotoaparátech pochopitelně máme, ale obávám se, že i ta může někomu činit nepřekonatelné problémy. :lol: :lol:
josef38

Příspěvekod **lasta » 29 pro 2016 13:51

josef38 » dnes, 06:31

Luďku máš to pěkný. (n) (n)
U toho pohybu by mě dost zajímalo, jak by zafungovalo při daném zaclonění prediktivní ostření? Tedy kdybys měl objektiv s AF. Nezkoušels někdy s jiným objektivem? Máš také možnost použít "focus picking"? Jestli ano, potom by snad tento způsob ostření měl být spolehlivější, než jen pomocí zrcadla. ( vyloučí se mimo jiné i back focus nebo front focus )
Díky za odpověď. :D

P.S.
U fotografií přírodního detailu a pod je celkem fuk, kolik nafotíš obrázků, ale při jiném fotografování by člověk mohl přijít i o jedinečné, neopakovatelné záběry. Mám podobný problém u Leicy M9 a jsem si jistej, že bych focus picking u svého fotoaparátu jen uvítal. Hlavně při delších objektivech.

josef38 píše:Pánové, ptal jsem se Luďka a ten zdá se že pochopil nač se ptám! Jinak na správný název této funkce se mrknu a vynasnažím se vyjadřovat přesně. Děkuji za upozornění.
Luďkovi děkuji za odpověď. (n)

P.S.
To ostření se zcela odcloněným objektivem je logický, to už jsem si vychutnával na všech předešlých zrcadlovkách na film.

P.P.S.
Češtinu v některých fotoaparátech pochopitelně máme, ale obávám se, že i ta může někomu činit nepřekonatelné problémy. :lol: :lol:

Tvoji odpověď nechápu.
Vysvetli mi ji prosím konkréktně, jednoduš, pro blbce.
Vysvětli prosím , na co jsi se ptal,. ;)
**lasta

Příspěvekod Luisifer » 29 pro 2016 14:16

Josef, Jarouš: vemu to už dohromady ať se mi to nemotá. :)
Ono v LV se samože dá picknout (ťuknout na displej a vybrat kam se má zaostřit), a pak se ostří přes snímač (ty dualpixely jakysi), a to by samože potom na FF/BF trpět nemělo. Je to sice taky AF, ale jiná metoda. Jestli tomu tak ale opravdu je, taky sem neověřoval.

Bo jeden postřeh, s 5D2, ktery má prostě AF slaby, tak tam sem různě dával korekce AF, kdy mi přišlo, že to potom ostří líp tam kam sem chtěl. U toho novyho AFka sem zatím ani u jednoho ze dvou AF skel nepostřehl potřebu korekci použít / zkoušet.
Luisifer

Příspěvekod Jarouš » 29 pro 2016 14:53

Já to chápu, Luďku. Prostě ten "Cajs" se chová podobně, jako manuální Nikkory, jsou odcloněné kvůli max. množství světla v hledáčku, což umožní nejpohodlnější zaostření, clona se aktivuje až při expozici. Josef měl určitě na mysli soňácký Focus Peaking, soudě třeba podle jeho včerejšího povzdechu v Kodaku o nepřesnosti zaostření (ucho místo oka), což nesouvisí u Leicy s výběrem zaostřovacího bodu, ale pouze s kontrolou požadované oblasti zaostření.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 29 pro 2016 15:58

Ale ano. Myslel jsem Focus Peaking, chybně jsem se vyjádřil. Však jsem už psal, že se polepším. :D

Lasto, tebe jsem se neptal na nic! Zbytečně jen plevelíš vlákno. Snaž se to pochopit. Děkuji. :lol:

Mějte se fajn! (n)
Naposledy upravil josef38 dne 29 pro 2016 16:01, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod Luisifer » 29 pro 2016 16:00

Josefovi samože šlo/jde o schopnost prediktivního AF u AF skla, ne u tohohle cajze. :) (kdy to je právě při někom blížícím se k foťáku docela užitečná věc)

Jedna věc je samože výběr místa zaostření, druhá je, kdy si to místo foťák hledá sám, co je třeba to hledání ksichtíků, co s tím prediktivním AF může jít ruku v ruce. Ale tak nějak mám u AF spíš tendenci ostřit do místa kde chcu (tj. zvolený bod) než aby si hledal a sledoval nějakou tvář. Samože se pak stane, že mám AF bod posunutý jinam než kam potřebuju aktuálně zaostřit.

V tomhle by mi skoro, víc než nějaký prediktivní AF nebo sledování objektu, vyhovoval výběr ostřícího bodu pohybem oka jak bývalo kdysi u kinofilmových těl.
Přílohy
IMG_4463.jpg
IMG_4463.jpg (353.17 KiB) Zobrazeno 3206 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Luisifer

Příspěvekod josef38 » 29 pro 2016 16:08

Luďku, nevím jak to má pravá zrcadlovka, ale u SONY RX1 si můžu pro AF zvolit třeba jen malý ostřící bod, který mohu předem umístit kamkoliv na celé ploše čipu. Bohatě to u Soňáka využívám pro fotky lidí ve městě. Nastavím si prostě někam bod, na který se potom snažím v kompozici umístit hlavní motiv.
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Toto nemusíte číst