Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 17 pro 2016 13:54

ODSakEda, myslim, abys uz konecne tu tvou chlebarnu zaklapnul, uz jsi toho navykladal vic nez dost a prestal konecne pomlouvat a zacit se aspon trochu ucit fotit! :lol:
Mi nejde ani trochu o to, ze se ti moje fotky z urcitych duvodu nelibi, treba kdyz jde o modrou ve stinech. Kritiku snesu, naopak kritika pomaha se nekdy o dost zlepsit. Ale v tvem pripade je kritika nemistna, protoze jsi ve foceni s odpustenim naprosty negramot, ktery nema vubec potuchy o tom jak jde svetlo, jake je jeho slozeni a jak se chova behem dne pri svetle slunce, nebo kdyz je pod mrakem atd. Prostuduj si odbornou profesionalni literaturu, zadnou pro amatery, ktera je bezne k dostani v kazdem fotoobchode, o barevnem foceni a az budes pevny v kramflecich s nejakym certifikatem absolventa aspon nejakeho odborneho kurzu, tak pak kritizuj; drive ne. Jsi nyni jenou smesny... s odpustenim.

Jinak jsem zde nekde uz psal, proc jsou stiny za dne modre, proc neni v noci obloha take modra jako ve dne a proc v noci pri svitu mesice nejsou videt zadne barvy, ale seda a cerne... Takze kdybys nebyl takovy jaky ted jsi, tak bys si to vstipil do kebule a vse by bylo ok.

Mas na starani se jak pises tri rodiny, tak se jim venuj a prestan se starat o mne; kapisto? :lol:
Naposledy upravil pe-pa dne 17 pro 2016 19:41, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 17 pro 2016 19:21

Ještě jedna "Hluboká orba". Jarda
Přílohy
NH-06.jpg
NH-06.jpg (772.45 KiB) Zobrazeno 3591 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 17 pro 2016 19:35

Není orba jako orba, se mě zdá... Jestli ses držel pokynů, Jardo, možná budeš pochválen ;).
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 17 pro 2016 19:40

Jardo, mas to pekne, jen mas na te fotce prilis oblohy. Nauc se tvorit kompozici tak, aby ti ta ornice delala skoro az pulku fotky, pak to ostatni vzadu a obloha aby delala v te fotce maximalne jednu tretinu. ;)
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 17 pro 2016 21:40

pe-pa píše:Jardo, mas to pekne, jen mas na te fotce prilis oblohy. Nauc se tvorit kompozici tak, aby ti ta ornice delala skoro az pulku fotky, pak to ostatni vzadu a obloha aby delala v te fotce maximalne jednu tretinu. ;)

Petře kompozice by se určitě dala zlepšit. Mám jen vnitřní dilema k barevnému podání té fotky. Původní fotka je NH-06 a nově upravená je NH-07. Co ty na to? Jarda
Přílohy
NH-06.jpg
PUVODNI FOTKA
NH-06.jpg (772.45 KiB) Zobrazeno 3555 krát

EXIF-Data
Whitebalance: Automaticky
NH-07.jpg
NOVE UPRAVENA FOTKA
NH-07.jpg (754.45 KiB) Zobrazeno 3555 krát

EXIF-Data
Whitebalance: Manuálně
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 17 pro 2016 22:27

Jardo, me se vic libi ta puvodni fotka v studenych barvach. Lepe se to hodi k zime a ke snehu . Ze jsou mraky do modra je bezne, s tim si starosti nedelej; jen zridka jsou neutralne sede nebo jako na te druhe fotce. Sam vidis, ze ty barvy v ni uz nesedi, protoze jsou od te puvodni fotky trosku teplejsi.
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 17 pro 2016 23:09

Petře díky za vyjádření. Ty máš prostě rád studenější ladění barev. Já mám raději teplejší barvy. Výhodou digitální fotografie je to, že lze rychle upravit barevné ladění fotografie (do studena nebo do tepla) podle vkusu fotografa nebo požadavku zákazníka.

Nechci se tě dotknout, ale myslíš že ta modrá na tvých posledních fotkách je v pořádku? Mě se zdají ty fotky už moc do modra.
Jarda
jajakm

Příspěvekod ODSakEda » 17 pro 2016 23:46

Modrá je dobrá :lol: (toto není vyjádření se k fotkám pe-pa) ale pouze citace z písničky ;)

Já osobně také nemusím buzerantsky teplé barvy (zejména z koncertů, kdy neumí většina lidí správně nastavit WB na halogeny natož žárovky a má fotky i vídeo do žluta až červena...), neb realita je taková no vyblitě studená, zejména naní, jak správně podotýká pe-pa, v zimě, ale!, čeho je moc... :(

Vlastně já tomu - svetlu a optice a chromatické teplotě světla v Celvinech vůbec nerozumím (já měl jen jedničku z Fyziky i na VŠ! 8-) ) , tak proč nemlčím že ;-) Vlastě su prej úplně blbé! (pravda, mám IQ jen 150 :( )
ODSakEda

Příspěvekod MiraM » 18 pro 2016 01:46

Eda napsal: (pravda, mám IQ jen 150 :( ) : Citace z literatury:
"IQ více než 140 :Inteligence géniů. Absolutní předpoklady pro tvůrčí činnost, určuje ostatním směr poznání."
Takže všem, kdo zde nakoukne už musí být jasné proč jen Eda kecá všem do všeho a vždy.Takových lidí je totiž jen 0,2% . Měli bychom být našemu duševnímu gigantovi za jeho moudra neskonale vděčni.!
Ale přiznám se, že jen tak ve skrytu duše, potíchoučku jsem si povzdychl : Bože ten Eda je ale BLB! :D
MiraM

Příspěvekod ODSakEda » 18 pro 2016 03:38

MiraM píše:Eda napsal: (pravda, mám IQ jen 150 :( ) : Citace z literatury:
"IQ více než 140 :Inteligence géniů. Absolutní předpoklady pro tvůrčí činnost, určuje ostatním směr poznání."
Takže všem, kdo zde nakoukne už musí být jasné proč jen Eda kecá všem do všeho a vždy.Takových lidí je totiž jen 0,2% . Měli bychom být našemu duševnímu gigantovi za jeho moudra neskonale vděčni.!
Ale přiznám se, že jen tak ve skrytu duše, potíchoučku jsem si povzdychl : Bože ten Eda je ale BLB! :D

Budeme se na fotofóru bavit o fotkách!!! nebo se napadat??? :evil: ... Já se vyjadřoval pouze k fotkám diskutérů a nechápu neustálé osobní osočování :( ...
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 18 pro 2016 07:16

Miro, to jsi nevěděl, že genialita se lehce překlopí do opaku? :lol: :lol:
josef38

Příspěvekod DavidB » 18 pro 2016 08:47

Dobrý den,
koketuji se Sigmou, konkrétně v tuto chvíli s SD15 a uvažuji, zda opustit Bayerovu masku nebo ne.
Nejčastěji fotím krajiny a město a samozřejmě rodinu. U posledně jmenované fotografické činnosti bych se spokojil s některým z mirrorless.
Doporučíte mi přejít na foveon? Co je výhoda a nevýhoda z Vašeho pohledu? Vyplatí se investovat do SD15 nebo je to v dnešní době archaický stroj?
Děkuji.
David
DavidB

Příspěvekod pe-pa » 18 pro 2016 09:17

Jardo, ne, samozrejme jsi se mne tvym dotazem nedotkl. Ja vidim fotografii jako umeleckou zalezitost, impressionisticky s expressionistickymi dodatkovymi prvky. Nemyslim si, ze by fotka mela byt predevsim dokumentarniho charakteru, obycejna a temer sediva od ubrane barevnosti z pouheho pocitu amatera, ze jiny amater nebo amateri to nekdy tak rekli. A protoze to ve skutecnosti ani snad neni mozne.

Podle mne a jinych fotografu na svete a uz i nekterych ceskych, vcetne vyuky na odbornych skolach, ma byt barevna fotografie opravdu barevna, ne nejaky slaby prechod mezi barvou a CB, ale opravdu v plnych barvach.

Mam pocit, ze hlavne u nas vznikla tato domenka hlavne z drivejsiho foceni jeste na film, kdy se fotilo hlavne CB a hlavne take proto, ze vetsina fotografu si vyvolavala atd. fotky doma samy. A ted, kdy existuji v provozu z prevazne vetsiny jen digi a foceni s nimi, kdy z nich vyleza automaticky jen barevna fotka, ze lide si jak to vypada, si z barvou nevedi rady a tlumi ji na fotce jak se da a maji za to, ze je to tak spravne; neni, barvy jsou vsude kolem nas, svet neni cernobily, ale barevny! Ti mladi a mladsi jsou brzdeni v "nevkusu" od starych a starsich radami jak ma barevna fotka vypadat "spravne", podeprene nekdy i v ruznych fotospolcich, kde predsedaji prevazne stari dedkove, kteri se snazi mladym nezkusenym clenum radit a prosazovat sve predstavy z drivejska.
Take delaji hodne stare barevne fotografie z ruznych publikaci a knih, kde a to hlavne zde u nas pouzivali profesionalni fotografove prevazne barevnou AGFU vcetne, kterou vyrabeli v DDR a byla relativne nejdostupnejsi a z barevnych filmu a papiru vcetne chemikalii relativne nejlevnejsi. Tyto fotografie byly tenkrat jak vysisovane a jejich barevnost byla hodne slaba, dana materialem a hlavne chemikaliemi, ktere myslim tehdy dodavaly tem fotografiim barvu, ktera byla prave v tech laznich a ne v emulzi. (jestli se pletu, tak mi odpustte, ale asi mozna ano, tak to delal take nebo bez "take" hlavne Kodak s Filmem ISO 64 )

Docela dobrym ucebnim materialem jsou publikace od firmy Kodak, jeste kdyz existoval jen film, kde jsou stovky barevnych fotek focenych tehdy na Kodak. Techto knizek je snad az dvacet dilu a zabyvaji se naprosto vycerpavajici formou barevnou fotografii, hlavne take pro amatery, kterym jsou tyto knihy urceny. Opravdu super literatura a super fotky!!!! :)
Naposledy upravil pe-pa dne 18 pro 2016 09:43, celkově upraveno 3
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 18 pro 2016 09:32

DavidB, samozrejme SD15 neni "stara". Je to fotak, ktery je nejlepe firmou Sigma skorigovan ; tedy z cele te prvni rady modelu. Avsak SD15 ma i sve mouchy jako kazdy fotak asi. Clovek, ktery chce s Foveonem fotit, bude po urcite dobe s nim "zachvacen virusem Foveonu", kdy zpocatku bude na sebe a fotak nadavat, ale casem se plne s nim seznami a fotky budou spicka.

Je treba si zapamatovat:

Fotit jen na ISO 100, tedy krajinky a pod.,
mit s sebou dve tri nahradni nabite Akku, pro jistotu, protoze fotak na jedno nabiti je schopen tak ca. 200 fotek,
fotak ma tendenci vypalovat nejvyssi svetla, tedy fotit s nastavenim osvitu do minus 0,5 EV,
fotit relativne casto se stativem ( pri delsich casech)

a mozna jeste nekolik malickosti, ale momentalne mne nic nenapada dalsiho.

Jo, jestli se rozhodnes pro SD15, budes po kratke dobe s ni a s Foveonem spokojen. Zalezi nejvic na tom, jak dalece jsi pokrocily fotograf! :)

Drzim palce!!!!! (n)
Naposledy upravil pe-pa dne 18 pro 2016 10:01, celkově upraveno 3
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 18 pro 2016 09:34

Hluboká orba....opravdu ... :o :P :roll: :cry:
**lasta

Příspěvekod ODSakEda » 18 pro 2016 10:18

josef38 píše:Miro, to jsi nevěděl, že genialita se lehce překlopí do opaku? :lol: :lol:

To je relativní Josefe,
"po dlouhých měsících byl ukončen proces s pomateným(?) čarodějem(...) protestující zvoláním: „A přece se točí!“ co prohlásil Galileo, když od soudu odcházel."

O Koperníkovi biskup prohlásil: "Ten hlupák chce převrátit celé umění astronomie! Ale jak uvádí Písmo svaté, Jozue kázal zastavit se Slunci, a ne Zemi!" a připravil na koperníka monstrporces...

Apropo asi jsem jedinej "blb" ;) z ČR kdo vyfotil relativně dobře Měsíc v hyperúplňku toto úterý - 14.12. (nepléct se seperúplňkem v Listopadu) i známý bloger astrofotograf Jan Veselý se divil: http://janvesely.bigbloger.lidovky.cz/c ... plnek.html)

No a Jan Hus byl pro jiné pokrokové názory dokonce upálen...

A Einstein!? Ten bl zprvu a dlouho taky za blázna :lol:

Otázka je spíše jiná - jeli genialita těsně u bláznovství a nebo, jen jestli hloupá většina považuje vyjímečné za blázny ;-) (od některých hlupáků je pro mě nadávka pochvalou :lol: )

Např. Stanley 900 je pro mě je génius! Umí a zná skorovše! Jen je prostě mírně namyšlenej a socíkem mírně zlevicovatělej, škoda :( (výška IQ totiž nesouvisí ani s morálkou, nebo charakterem, či životní fylosofií - jestli vlevo nebo vpravo, a vše mezi tím až po extrémy :-( Ani s dokonalostí ovládání mluvníce jako náročného jazyka zejména českého, viz já...)

škoda, že jse také nevyjádřil raději k fotce a její WB :-( (já se pouze vyjádřil k WB s názorem že mi přijde moc do studena a osobní osočování se jen proto - jen pro názor, rozjelo...)

Orba je velmi hluboká a zrno, nejen tady v tomto tématu, velehrubé :-( ...
ODSakEda

Příspěvekod MiraM » 18 pro 2016 10:25

Eda píše : Budeme se na fotofóru bavit o fotkách!!! nebo se napadat??? :evil: ... Já se vyjadřoval pouze k fotkám diskutérů a nechápu neustálé osobní osočování :( ...

Tak se toho drž ! Argumenty typu : já jsem génius, může použít jen pitomec!!! (y)
M
Josefe, myslím že tam toho moc k překlopení není. ;) M
MiraM

Příspěvekod MiraM » 18 pro 2016 10:33

Edo, přečetl jsem ten tvůj elaborát s velkým sebezapřením. To snad není pravda !!!
Jestli pracuješ pro ODS, jak hrdě nosíš ve svém Nicku, pak se nedivím, že máme tak málo hlasů.
Založ si vlákno : 150 IQ fotí za jízdy přes sklo, a tam ty svoje pitomosti prezentuj, ale tady prosím už nezapleveluj vlákno.
Jdi se pobavit do Menzy, tady ti asi nikdo nestačí. (y) M
MiraM

Příspěvekod ODSakEda » 18 pro 2016 10:39

To jsem rád, že jsi se také vyjádřil "k" fotkám z Faveonu a WB (y) Proč tě žere za jízdy přes sklo??? Tahám to sem do tohoto vlákna snad? :shock: ... A když už sem neustále táháš i politiku... (y) (ale osočuješ mě, tak musím reagovat) - nenosím nic(k) hrdě, jak mi podsouváš mimo jiné..., ale naopak! Jsem na mnohé kolegy nejen z úzkého vedení neskutečně nasrán, pardon, odborně se vlastně říká - flustrován a stydím se za to! (spíše jen za některé!)

Doplněno: "....se nedivím, že me tak málo hlasů." Kdo "my"??? :shock: Tedy neřímo usuzuji, že jsi také v ODS? :shock: Pak se zase já nedivím, že takové aroganty většina voličů nevolí a to je jen dobře! Stydím se i za Tebe. :evil:
ODSakEda

Příspěvekod MiraM » 18 pro 2016 10:56

Génie Edo, neskutečný žvanile : Jdi už konečně do prdele. M
A ostatním se omlouvám za vulgarismus. (y)
MiraM

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou