Jardo, ne, samozrejme jsi se mne tvym dotazem nedotkl. Ja vidim fotografii jako umeleckou zalezitost, impressionisticky s expressionistickymi dodatkovymi prvky. Nemyslim si, ze by fotka mela byt predevsim dokumentarniho charakteru, obycejna a temer sediva od ubrane barevnosti z pouheho pocitu amatera, ze jiny amater nebo amateri to nekdy tak rekli. A protoze to ve skutecnosti ani snad neni mozne.
Podle mne a jinych fotografu na svete a uz i nekterych ceskych, vcetne vyuky na odbornych skolach, ma byt barevna fotografie opravdu barevna, ne nejaky slaby prechod mezi barvou a CB, ale opravdu v plnych barvach.
Mam pocit, ze hlavne u nas vznikla tato domenka hlavne z drivejsiho foceni jeste na film, kdy se fotilo hlavne CB a hlavne take proto, ze vetsina fotografu si vyvolavala atd. fotky doma samy. A ted, kdy existuji v provozu z prevazne vetsiny jen digi a foceni s nimi, kdy z nich vyleza automaticky jen barevna fotka, ze lide si jak to vypada, si z barvou nevedi rady a tlumi ji na fotce jak se da a maji za to, ze je to tak spravne; neni, barvy jsou vsude kolem nas, svet neni cernobily, ale barevny! Ti mladi a mladsi jsou brzdeni v "nevkusu" od starych a starsich radami jak ma barevna fotka vypadat "spravne", podeprene nekdy i v ruznych fotospolcich, kde predsedaji prevazne stari dedkove, kteri se snazi mladym nezkusenym clenum radit a prosazovat sve predstavy z drivejska.
Take delaji hodne stare barevne fotografie z ruznych publikaci a knih, kde a to hlavne zde u nas pouzivali profesionalni fotografove prevazne barevnou AGFU vcetne, kterou vyrabeli v DDR a byla relativne nejdostupnejsi a z barevnych filmu a papiru vcetne chemikalii relativne nejlevnejsi. Tyto fotografie byly tenkrat jak vysisovane a jejich barevnost byla hodne slaba, dana materialem a hlavne chemikaliemi, ktere myslim tehdy dodavaly tem fotografiim barvu, ktera byla prave v tech laznich a ne v emulzi. (jestli se pletu, tak mi odpustte, ale asi mozna ano, tak to delal take nebo bez "take" hlavne Kodak s Filmem ISO 64 )
Docela dobrym ucebnim materialem jsou publikace od firmy Kodak, jeste kdyz existoval jen film, kde jsou stovky barevnych fotek focenych tehdy na Kodak. Techto knizek je snad az dvacet dilu a zabyvaji se naprosto vycerpavajici formou barevnou fotografii, hlavne take pro amatery, kterym jsou tyto knihy urceny. Opravdu super literatura a super fotky!!!!