Ahoj,
minulý rok jsem byl na Dnech NATO v Ostravě a letos jedu na CIAF. Jde o to, že letos mám prvním rokem zrcadlovku (Canon 1100D). Mám pár otázek, na které nemohu nikde najít odpovědi. Především mě zajímá jak mám použít polarizační filtr. Oba moje objektivy májí otočný přední člen při ostření (Canon setový 18-55 IS II a Sigma 70-300 APO DG). Plánuji přijet k letišti co nejdříve, abych stihl nafotit vše na stojánce s 18-55 a nemusel tak příliš měnit objektivy. Na stojánce bude na focení čas a pol.f. budu moci natáčet podle potřeby. Problém nastane až ve vzduchu. Nevím zda i tam použít filtr. Letadla jsou daleko takže se při ostření nebude polarizace příliš měnit, ale letadla nelétají na jednom místě, takže až se budu natáčet za letadly, tak se bude účinek nejspíš dost značně měnit. Dál by mě zajímalo jak moc je těžké správně zaostřit na rychle letící letadlo bez ultrazvukového motoru a jak udržet letadlo v záběru s 300mm (480mm po přepočtu) nebo je lepší kratší ohnisko a pak ořezávat v PC? Asi častá otázka je jestli fotit do RAWu nebo do JPEGu. Asi budu používat ISO 200-800 s clonou f8 aby měla sigma nejlepší kresbu, proto jsem spíše pro RAW, ale upravovat vše se mi nechce (uvažuji o RAW+JPG naúkor rychlosti snímání). A konečně poslední otázka - je v Hradci vidět na runway přímo nebo je tam nějaký vyšší plot jako v Ostravě?
Mnohokráte děkuji.