CIAF 2012

CIAF 2012

Příspěvekod FastByte » 20 srp 2012 19:47

Ahoj,
minulý rok jsem byl na Dnech NATO v Ostravě a letos jedu na CIAF. Jde o to, že letos mám prvním rokem zrcadlovku (Canon 1100D). Mám pár otázek, na které nemohu nikde najít odpovědi. Především mě zajímá jak mám použít polarizační filtr. Oba moje objektivy májí otočný přední člen při ostření (Canon setový 18-55 IS II a Sigma 70-300 APO DG). Plánuji přijet k letišti co nejdříve, abych stihl nafotit vše na stojánce s 18-55 a nemusel tak příliš měnit objektivy. Na stojánce bude na focení čas a pol.f. budu moci natáčet podle potřeby. Problém nastane až ve vzduchu. Nevím zda i tam použít filtr. Letadla jsou daleko takže se při ostření nebude polarizace příliš měnit, ale letadla nelétají na jednom místě, takže až se budu natáčet za letadly, tak se bude účinek nejspíš dost značně měnit. Dál by mě zajímalo jak moc je těžké správně zaostřit na rychle letící letadlo bez ultrazvukového motoru a jak udržet letadlo v záběru s 300mm (480mm po přepočtu) nebo je lepší kratší ohnisko a pak ořezávat v PC? Asi častá otázka je jestli fotit do RAWu nebo do JPEGu. Asi budu používat ISO 200-800 s clonou f8 aby měla sigma nejlepší kresbu, proto jsem spíše pro RAW, ale upravovat vše se mi nechce (uvažuji o RAW+JPG naúkor rychlosti snímání). A konečně poslední otázka - je v Hradci vidět na runway přímo nebo je tam nějaký vyšší plot jako v Ostravě?
Mnohokráte děkuji.
FastByte

Re: CIAF 2012

Příspěvekod ogyn » 21 srp 2012 06:07

Chtít se základními objektivy výsledky jak s drahými skly,je touha všech amatérů. Bohužel zákony optiky stále platí. Takže je nutné smířit se s menší kvalitou snímků a řadou kompromisů. Na ostatní dotazy se asi budou těžko odpovídat,chce to praxi,a vlastní zkušenost. Každý aparát se chová jinak,a stejná akce nafocena více fotografy může vypadat va výsledku úplně jinak ! ;)
ogyn

Příspěvekod Dafik » 21 srp 2012 08:26

Ono to zas tak dramatické nebude. Polarizák používej jen na stojánce. Pro letovky se zbytečně připravíš o světelnost, protože nebude možné ho neustále štelovat. Pokud cloníš na f8 je už houbka ostrosti poměrně velká. Tam už se nějaká nepřesnost zaostření schová. RAW se vždycky hodí, ale je také potřeba umět ho zpracovat. Vyššího ISO bych se nebál. Pokud se exponuje za denního světka není v něm tolik barevného šumu, jako při umělém osvětlení.
Dafik

Příspěvekod Mila_xl » 21 srp 2012 08:51

Pokud se u objektivu otáčí přední člen, tak je podle mě polarizák k ničemu, protože se musí nastavit pootočením na kýžený polarizační efekt, což při otáčení předního členu není v podstatě realizovatelné. Navíc, polarizák fuguje nejlépe při bočním slunci, tj. proti slunci nebo po slunci nefunguje (zpravidla). Takže když budeš po obloze lovit letadýlka, tak je to na nic. Navíc polarizák snižuje hodnotu EV o cca 1 - 2 hodnoty, takže bys to musel honit časem, který je už takhle při přepočteném ohnisku je 300 x 1,6 = 480, takže min. pětisetinou, ale doporučoval bych tak tisícinu.
Ostřit to nebude nijak valně, bude asi velký odpad. S ořezáváním bych byl opatrný, něco se oříznout asi bude muset, ale je to dost na úkor kvality. No a focení do RAW i JEPEG současně je myslím k ničemu, z RAWu se dá vytáhnout vše potřebné a nezdržuje to při focení.
Mila_xl

Příspěvekod Mila_xl » 21 srp 2012 08:54

Ještě k použití objektivů - jestli se dostaneš na stojánku mezi letadla, tak má záklaďák smysl, ale jestli to budeš lovit přes plot, tak tu Sigmu vůbec nesundávej a mydli to tím kratším koncem. Polarizák bych použil pouze v případě, že budou pěkný mraky a na tý stojánce to budeš fotit včetně oblohy, jinak na samotný letadla na stojánce to taky moc smysl nemá (max. odlesky kabinových krytů), ale pokud tam nemáš kámoše, tak pochybuji, že tě pustí tak blízko, abys záklaďák využil....
Mila_xl

Příspěvekod FastByte » 21 srp 2012 09:08

OK, moc dík. RAW zpracovat umím - měl jsem přednášku od kamaráda grafika a fotografa, ale vidím se s ním jen jednou ročně, tak se ho teď nemám možnost zeptat na tohle. Vše dělám v Lightroomu 4. Zkusil jsem si upravit RAW stejnou fotku pouze s rozdílem ISO (100/400/800/1600) a myslím, že až takový rozdíl mezi 100 a 400 nebyl a někdo kdo tomu nerozumí tak asi ani těch 800 a ,,dobře zpracovaných,, 1600 nepozná a po zmenšení z 12Mpix na FullHD nebo 1600x1200 na pc to budou fotky k nerozeznání. A objevil jsem program od Canonu, který ty RAWy dokáže přepracovat do JPEGu úplně stejně jako foťák, protože jsou ty hodnoty nějak v tom RAWu schovaný, takže vše fotím do RAWu. Určitě nečekám, že budu moci pilotovi odezírat ze rtů v rychlosti Mach 20, ale proti fotkám z kompaktu minulý rok, bude už vše krásné a dokonalé :D . Jen mi dělá starost to ostření. Budu muset asi dojít alespoň k silnici a zkusit si přeostřování na autech. Občas tu přeletí nějaké vyhlídkové letadlo, tak mám sigmu nasazenou a čekám.
FastByte

Příspěvekod FastByte » 21 srp 2012 09:22

Kámoše tam nemám, ale na NATO v Ostravě jsme mohli k letadlům na vzdálenosti tak 3-10m a tam jsem s kompaktem používal po přepočtu cca 30mm aby se tam vešli. Nevím jak to je na CIAFu. Ale focení nefocení už se nemůžu dočkat a doufám, že tam bude ve vzduchu i F-16 (někdy tam prý nepřiletěla i když měla). Jinak sebou budu mít kamaráda a 2 kamery a 2 náhradní baterie, takže když nevyjdou fotky tak se mohu aspoň ohánět videem.
FastByte

Příspěvekod Mila_xl » 21 srp 2012 09:29

Tak držím palce a přeju pár pěkných drobných šlehačkových kumulků ...
Mila_xl

Příspěvekod FastByte » 21 srp 2012 09:38

Pár by jich být mohlo, ale nepřehánět to s nimi, aby z toho nebylo pršavo. Tady je totiž možné všechno. Zažil jsem i déšť z cirostratů - soused zaléval a hrozně se při tom smál.
FastByte

Zpět na Začátečníci chtějí vědět