Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 01 pro 2016 07:17

Pánové, váš spor mě zas tak tolik nezajímá, ale když jsem už byl Jaroušem vyzván tak tedy:
Silnice jsem si všiml také, ale jestliže fialová nepřevládá jinde a to se zdá že nepřevládá, tak budeme muset té barvě věřit.
Nic jiného nám ani nezbývá a osobně jsem viděl i červenější silnice a možná by se našly i ve Zlíně. A vůbec, je to ještě asfalt? Něco jiného ovšem je, když má celá fotografie "štrich" do purpury. A to zde dříve mnohokrát bylo. Ale bylo by moudřejší, kdyby jste už podobné debaty vynechali a nevyhrabávaly se staré spory? Zdálo se, že už zde panuje mírová nálada. (n)

Hezké ráno přeji všem!
josef38

Příspěvekod **lasta » 01 pro 2016 07:39

I ta purpura v těch fotografiích je, ale ne ta vánoční .. ;)
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 01 pro 2016 08:52

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Jarousi a ti ostatni, jak rad vzdy u tech svych "argumentu" dodavas; mluv radeji ale jenom za sebe; mohl bys ty ostatni nechtic urazit......

Vidim a ctu a neverim svym ocim; Je to vubec mozne? Kousek a chvili pred tim, nez jsi napsal Jarousi tento svuj prispevek, jsem vysvetloval, asi spatne a nesrozumitelne, jake je v ruznych dennich dobach svetlo kdyz sviti slunce. Vic se k tomu nebudu vracet, protoze jak tak vidim, bylo by to dlouhe a v tomto ramci tohoto vlakna a fora uplne prebytecne a docela zbytecne. ;)

Trochu ale jeste urcite skutecnosti o svetle, jeho barvach a vlivech, ktere na svetlo maji urcity vliv:

_ stoji napr. nevesta v bilem od zhora dolu, v ovocnem sadu pod napr. velkou jabloni a ty ji Jarousi chces fotit; Jakou barvu satu a obliceje bude Jarousi nevesta na fotce mit? ( foceni na film)

_Na ulici, tesne vedle domu s cervenou fasadou a bilymi okny stoji bile auto a nevesta v bilem a zenich v cernem. Jakou budou mit barvu na fotce, ktera je focena proti predku auta, do ktereho ze strany domu nastupuje nevesta a z druhe strany od ulice zenich? (foceni na film)

_ Na autobusovem nadrazi stoji z prave strany autobusy, z leve na ne a na asfaltku u nich sviti dost pozde odpoledne slunce ( 30.11.). Jakou barvu bude mit asfalt, ktery je v polednim slunci ca. tmave sedy a lehce do tepleho tonu, protoze byl ke smesi asfaltu pouzit sterk teple okrove barvy.?
(foceni na film, kterym jsi dlouha leta Jarousi fotil a rikas, ze umis. I toto se vztahuje samozrejme na digi, ale nesmi se pouzit M, jen AWB - to pri foceni na film take neslo, bud se fotilo na film pro denni svetlo nebo na film pro umele svetlo, pr. ve studiich),

Prohledni si dobre tuto fotku a zaparkovana auta a i auta na ulici co stoji na cervenou. I tam najdes vysvetleni! IMG03132%003AR.jpg

To by melo stacit na vysvetleni..... ;)
Naposledy upravil pe-pa dne 01 pro 2016 19:45, celkově upraveno 13
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 01 pro 2016 08:59

pe -pa ...
To by melo stacit na vysvetleni..... ;)

Nestačí, ale je mě to jedno..... ;) :P

Znáš skupinu Olympic?

https://m.youtube.com/watch?v=etJ3VUdMpgI

(n)
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 01 pro 2016 09:35

Lasta, to je tvoje vec.....
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 01 pro 2016 09:51

O tom nemusíš pochybovat ...
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 01 pro 2016 09:59

**lasta píše:O tom nemusíš pochybovat ...

Lasta, tak dalece jsi mne na nejake pochybnosti o tobe nedostal. Co jsi zde napsal, jsem po letmem precteni okamzite pustil z hlavy.... Ono ale jak videt stale plati to ceske porekadlo, ktere samo ze sebe take nevzniklo:

"Kde nic neni tam ani cert nebere". :lol: :lol: :lol:

....A kup si uz konecne nejaky fotak..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 01 pro 2016 10:26

pe-pa píše:
**lasta píše:O tom nemusíš pochybovat ...

Lasta, tak dalece jsi mne na nejake pochybnosti o tobe nedostal. Co jsi zde napsal, jsem po letmem precteni okamzite pustil z hlavy.... Ono ale jak videt stale plati to ceske porekadlo, ktere samo ze sebe take nevzniklo:

"Kde nic neni tam ani cert nebere". :lol: :lol: :lol:

....A kup si uz konecne nejaky fotak..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

?
**lasta

Příspěvekod **lasta » 01 pro 2016 17:19

Naposledy upravil pe-pa dne 01 pro 2016 19:45, celkově upraveno 13

:P

End.
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 01 pro 2016 22:15

Sigma SD 9 z roku 2002 a podobne stary objektiv kit zoom Sigma 24-70/ 3,5 - 5,6 Totalne zatazeno, celkove spatne a slabe svetlo....
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2016 00:15

První série bez extra viditelných foveoňáckých barevných map v celé ploše snímků, čemuž trochu pomáhá jejich nevelká velikost. Akorát mi vrtá hlavou, kam se poděl ten fialový asfalt, který tam, nejspíš, máte. Josefe, asi je to nakažlivé, tady to z toho asfaltu vlezlo i na auta, kandalábr, dokonce i dopravní značku :o. Asi nějaká lepra, či co... ;) download/file.php?id=95286
A kdyby jen tam, ale vybírám jenom to nejkřiklavější... ;)

PS: Nevím, proč jsou ty fotky tak datově objemné, na tak malé rozměry, když na jejich technické kvalitě to vůbec není vidět. 300 - 400 kB by na tyto rozměry bohatě stačilo, bez viditelného rozdílu. Stránka jako celek by se stahovala mnohem rychleji, v rychlosti připojení jsou lokálně i technologicky dosti velké rozdíly.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2016 01:49

A co jako já s tím?? :lol:
josef38

Příspěvekod pe-pa » 02 pro 2016 09:20

Josefe, to nic, asi uz z toho ten nas mily Jarous trochu blbne. :lol: Mily Jarousi, vidim, ze ti dela nesmirne potize mne oslovit primo jmenem, co? By mne zajimalo z jakych duvodu? Nadavat ti nebudu, neni opravdu proc. ;)

Jinak jsem ti opravdu velice vdescny, ze se mi snazis pomoci tvymi opravdu od srdce minenymi radami! Je to od tebe opravdu hezke a take si toho velice vazim. Uz jen proto, ze mas se Sigmou jiz nekolikalete zkusenosti a hlavne se Sigmou, ktera je bohata na pocet sensorovych bunek, kdezto ja vlastnim jen ty SD 9, ktere jak znamo operuji a ja s nimi se 3,5 MB. Ale jsem se naucil byt skromny, penize nemam take na vyhazovani a proto kupuji v posledni dobe jen pouzite kamery tak okolo tech + - 100 Euro. Kdyz bych je pozdeji treba chtel prodat, tak je snadno a rychle prodam za 220 Euro, mozna i trochu za vic; to vis, jsou to vlastne jiz skoro historicke kamery a uplne jedny z prvnich digitalnich DSLR. Takze, jak je vseobecne znamo, jsou to jedine Sigma kamery, na kterych se da vydelat! Ostatmi modely jako pouzite jsou velice hodne prodelkove, az temer neprodejne. Proc, to nevim.... :(

K tomu zmensovani; za prve jsem s tim co delam nesmirne spokojeny. Kamera, jak vime, ma celkem 3,5 MP. Jestlize nafocene fotky vyvolavam v SPP, tak je tam i moznost ukladat je v polovicni velikosti, tedy okolo 1,8 MP. Tak tedy teto moznosti okamzite vyuziji a bez dalsich zmensovacich operaci, ktere ubiraji na kvalite, ukladam takoveto fotky a tady, mimo jine napr., je take vkladam. Takze tim, ze pouzivam i pri zmenseni SPP a to okamzite po uprave fotky, neztacim vubec zadny cas.

K tem "zahadam" na mych ruznych fotkach, jako je napr. fialovy asfalt, nebo i na jinych ten barevny trik s temi auty na jine fotce, atd. Tady jsem uz k tomu psal, ze se dal vyjadrovat nebudu, tedy asi vysvetleni, proc se obracis na jineho odbornika, tedy Josefa38, protoze jsem napsal, ze uz se k temto "mimozemskym jevum tzv. Arizonskym" uz vice vyjadrovat nebudu.

Takze, kdyz uz ani Josef a ani ja, tak ti nezbyva, nez si konecne zakoupit odbornou literaturu o fotografovani a tam o svetle a jeho zakonech atd. Nakonec, po vic jak trech letech uceni na digitalu jako samouk ti moc neprineslo a takovou literaturu bys potreboval jako sul; ver mi..... (n)
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2016 12:10

Josef38 napsal: "Silnice jsem si všiml také, ale jestliže fialová nepřevládá jinde a to se zdá že nepřevládá, tak budeme muset té barvě věřit.
Nic jiného nám ani nezbývá a osobně jsem viděl i červenější silnice a možná by se našly i ve Zlíně. A vůbec, je to ještě asfalt?"
..................................
"A co jako já s tím?? :lol:"

Ty už vůbec nic, Josefe. Ty vidíš jenom co chceš a kdy chceš. Nic nového (y).

A je to venku, Petře. Přece jenom šlo o prachy, což je racionální důvod. Za velmi nízkou cenu jsi dostal ten historicky nejhorší foťák od Sigmy (z dnešního pohledu) a na Tvých fotkách je to velmi dobře vidět. Všechny barevné a šumové nectnosti Foveonu, které od začátku odrazovaly spousty fotografů od jeho pořízení, se na Tvých fotkách vyskytují měrou vrchovatou. Jestli tomu čipu křivdím, tak potom to s těmi fotkami vůbec neumíš, protože hlavně ve stinných partiích jsou opravdu strašné a osobně jsem tady v tomto vlákně za celou dobu jeho existence nic horšího neviděl a u Merrillu, abych psal o vlastních zkušenostech, nic tak okatě viditelného, i na malých fotkách, vůbec neznám. Tvoje trapné výmluvy na barvu a proměnlivost světla s tím nemají vůbec nic společného, vážně nechápu, jak to souvisí s rušivým barevným šumem, což je právě ta příšernost Foveonu první generace na Tvých fotkách. Možná už Tvůj zrak není úplně nejlepší, ale tomu zase moc neodpovídá, že jsi např. hned viděl fialovo zelené mapy na jedné z prvních fotek od MiryM (schodiště) a to vůbec nebylo tak strašné, jak to, co vidíme na Tvých fotkách. Takže asi tak. Před rokem byla (podle Tebe) DP Quattro historicky nejlepším Foveonem, co kdy Sigma vyrobila. Žádné problémy se šumem jsi neměl, byly to jenom výmysly žabařů, kteří si s tím foťákem nevěděli rady. Barvy byly brilantní, dynamika suprová (taky nejlepší), automatika spolehlivá. Vysoké rozlišení, o poznání větší, než Merrill, bylo obrovským bonusem, který tuto Sigmu přímo předurčoval k tiskům jakýchkoliv formátů bez ztráty kvality, což, bohužel, s prvními generacemi Foveonu nebylo kvůli jejich nízkému rozlišení možné. Taky jsi psal, že u Quattra už zůstaneš, zaprvé kvůli bezkonkurenční kvalitě fotek, zadruhé kvůli malým rozměrům a váze. Kvůli tomu už jsi nechtěl žádnou zrcadlovku ani vidět. To jsou ve stručnosti parafrázovaná Tvoje rok stará slova z několika loňských příspěvků. Co z nich zbylo, to už tady čteme několik týdnů. Quattro je šmejd co hrozně šumí a proto se ho fotografové zbavují, navíc Ti vadil ten zvláštní tvar v kombinaci s velikostí (ani mě se nelíbí, ale to jsem věděl hned). V příspěvku, kde kritizuješ ten debilní design ale taky dodáváš, jak Tě hrozně mrzí, že jsi to Quattro prodal. Jeden rozpor za druhým, přesně ve Tvém stylu, který se s léty vůbec nemění. Takže na závěr, když jsi se tak vytrvale dožadoval hodnocení a komentářů Tvých fotek z SD9 od druhých, napíšu Ti svůj názor. Přesedlals z Mercedesu do Trabanta, který kouří a smrdí stejně, jako před třiceti lety, ale při dobrém zacházení Tě do cíle také dříve či později doveze. Jak vůbec nevidím do Tvého soukromí, tak to tak vypadá, že jediným důvodem k pořízení opět těžkého foťáku s výměnnou optikou, třebaže značně morálně zastaralého, byla finanční tíseň. Hlasité proklamace o jedinečnosti toho prvního komerčně prodávaného digitálu od Sigmy jsou ve Tvém podání, slušně a diplomaticky řečeno, velmi úsměvné. Ani u těžkopádné Sigmy se totiž skutečně nezastavil čas ;).
Ještě naivní dotaz ohledně toho barevného spektra v různých denních dobách. Když současné (zimní) fotky pořízené přes poledne mají nárok na jediné správné studené podání včetně modrých stínů, mají tentýž nárok na stejné zabarvení fotky pořízené během června po sedmé hodině večerní (letního času), když je Slunce stejně vysoko nad obzorem (a paprsky proto procházejí stejnou délkou atmosféry) jako nyní kolem poledne? Předem děkuji za odpověď, které, asi, opět nebudu rozumět ;) A snažil jsem se psát slušně, protože je mi to vlastní. Doufám, že sis toho všiml ;).
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 02 pro 2016 13:41

Mily Jarousi, vubec ti neodporuji, kdybych byl aspon zpola takovy znalec a odbornik jako ty (n) , tak snad ano; neumim to z duvodu me naproste neznalosti; bohuzel...... Ale takhle.....bojim se, bojim..... Ty tomu holt rozumis, klobouk dolu (n) . A ty tvoje fotky tady..... jedna basen!!!! (n) (n) Chlapce, vzdyt ty jsi fakt moravska velicina,jednicka, umelec!!!!!!! (n) (n) (n) Konecne je zde nekdo, kdo tomu rozumi a tudiz i moznost nam ty nase zprznene fotky posoudit a poradit napriste co a jak. Vlastne nyni v tvem fundovanem poslednim prispevku jsi to uz mohl udelat. Divim se, ze mne nechavas dale tapat v temnotach.... Ale nest; verim, ze az budu fotit aspon ty tri roky jako ty, myslim s digi, ovsem jen s mymi dvema SD 9-kami, ze se hodne naucim; aspon si myslim, ze mozna vic nez ty s tou Merrill do dnes, protoze ty moje primitivni fotaky za almuznu koupene, jak rikas z rozumu, maji maly pocet sensorovych bunek a tak nemusim jako ty zapasit se zmensovacimi procesy, ktere na krase zadnemu Merrillovi nepridaji. Ale nejsem zavistivy.

Ano, Merrilla, Quattro a vubec vsechny ty Sigmy, SD10, SD14, SD15, vsechna ta DP-cka, jsem prodal lidem daleko urcite schopnejsim s nimi fotit nez ja, nebot je to uz jasne, jsem pekny bridil; uz chodim od vcerejska trenovat tridit brambory. (y)

Takze, ja chudas (y) ( ale chodim rano na flasky (n) ) jsem vubec rad, ze si mohu sem tam aspon s temi nejhorsimi Sigmami vsech dob, jmenovite s SD 9-kami fotit aspon tak spatne fotky, ktere tady taky pak ukazuji. ;) (n)

Cozpak ta moje fialova asfaltka; to je holt neco tak normalniho a ze jsem to zachytil tou spatnou SD 9, sice primitivne, ale preci jenom. (n)
Zousel jsem tu tvou Merrill napodobit, ale nejde to asi to jit nepujde; holt 15 MP jsou 15MP! (n) Take to je videt na tve fantasticky dobre, excellentni fotce, kde zase u vas, jak je videt to barvi jinak, ale daleko sympticteji; treba zde, mimo jine.... (n) SDIM8075.jpg (n) (n) (n)

P.S. Uz jsi si koupil nejakou tu odbornou literaturu? Doporucuji anglicke odborne knizky, ty to maji nejlip a nejkrasneji, vcetne odrazovych prikladu, vubec nejlepsi..... Snad ovladas anglictinu? Prekladatel (Automaticky) ti to neprelozi spravne..... (n)

P.S.II. Dovolis mi aspon, na znameni ucty k tvym znalostem foceni, rikat Mistre? ;)
Naposledy upravil pe-pa dne 02 pro 2016 15:35, celkově upraveno 3
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 02 pro 2016 14:34

Jarousi

(n)

PS
Ale prosím méně osobních úvah ..
**lasta

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2016 16:53

Jarouš píše:Josef38 napsal: "Silnice jsem si všiml také, ale jestliže fialová nepřevládá jinde a to se zdá že nepřevládá, tak budeme muset té barvě věřit.
Nic jiného nám ani nezbývá a osobně jsem viděl i červenější silnice a možná by se našly i ve Zlíně. A vůbec, je to ještě asfalt?"
..................................
"A co jako já s tím?? :lol:"

Jarouš napsal:
Ty už vůbec nic, Josefe. Ty vidíš jenom co chceš a kdy chceš. Nic nového (y).

Možná vidím opravdu jen to, co mě zajímá, nebo jen co chci. S tím ale nic nenadělám a ani snad nechci.
Možná bys ale pro korektnost mohl uvést o jaký obrázek se jednalo. Byla by chyba paušalizovat!
A kdybys mě v této nesmyslné při nejmenoval, ani bych na zmíněnou "asfaltku" neměl důvod reagovat.
Stále si totiž myslím, že obrázek může být barevně v pořádku. Já, ale ani Ty jsme silnici v reálu neviděli. ;)
Takže ještě ten obrázek, prosím:

download/file.php?id=95252

Mějte se hezky! J.

P.S.
Jinak mě vaše pře opravdu, ale opravdu vůbec nezajímá i když na vše mám svůj názor. Ventilovat ho ovšem tady nebudu!
Nerad bych někomu ublížil. Děkuji za pochopení! (n)
josef38

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2016 17:34

Josefe, já jsem ale pro korektnost uvedl, o který obrázek se jednalo. A ten obrázek korektně dokazoval, že fialová plynule přechází ze silnice na auta, sloup, dopr. značku... Spíš je problém najít, co v těch stínech zůstalo té fialové ušetřeno. Asfalt je v tom nevinně, to víme oba ;).
Máš pravdu, Petře, pár těch odborných knížek od anglických autorů mám (i nějaký Američan se najde) a opravdu se mi moc líbí. Začal jsem s nimi asi před 11 lety a jsou, dokonce, docela dobře přeloženy do češtiny. Pro moje neumětelství jsou dobré dost (n).
Jarouš

Příspěvekod **lasta » 02 pro 2016 18:07

Na rozdíl od josefa ten odkaz Jarouše na inkriminovanou fotografii vidím.
Vidím ale také, že ten odkaz už pe - pa 13x upravoval, takže ..... :P
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 02 pro 2016 18:18

;)
Naposledy upravil pe-pa dne 02 pro 2016 18:31, celkově upraveno 3
pe-pa

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou