Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 28 lis 2016 23:08

Když to bude možné, půjčím si od kamaráda SD15, udělám pár fotek a dám Ti vědět, Petře ;).
Přílohy
SDIM8130.jpg
SDIM8130.jpg (499.98 KiB) Zobrazeno 3290 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/1 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
SDIM8137.jpg
SDIM8137.jpg (847.25 KiB) Zobrazeno 3290 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 25 mm
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ano
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 29 lis 2016 08:46

Jarousi, to nemusis prezkusovat, takova SD 15 kvalitou jak technickou tak i obrazovou je jedna z nejlepsich od Sigmy, jdou z ni tisknout jakekoliv (velikost) tisky. :)

Tady je ukazka z jakych fotografickych formatu (px) muze fotograf do teto internetove firmy vkladat velikosti svych fotek, ktere jsou pak u teto firmy ukladany do galerie, ktera je pristupna verejnosti a ve ktere si zajemce muze vybrat jakykoliv motiv a nechat vytisknout, pripadne i zaramovat, volit papir atd. Pochopitelne i velikost tisku, kde treba "Tapeta" ma rozmery okolo nekolika metru a jednotlive pasy myslim okolo 80 cm nebo 1 Metru sirky. Tato Internetova firma pouziva ty nejmodernejsi a nejnovejsi programy a tiskarny k nim. ;)

DOVOLENE ROZMERY PRO UKLADANI FOTEK U TAKOVETO FIRMY:

Maximale Größe: 70 MB
Modus: RGB (möglichst sRGB für eine korrekte Vorschau)
Erlaubte Formate: *.jpg *.jpeg *.tif *.tiff
Mindestgröße: 1.250 Pixel (auf der kürzesten Seite) und 2.500 Pixel (auf der längsten Seite) z.B.: mindestens (1.250px * 2.500px) oder (2.500px * 1.250px)
Maximalgröße: 13.500 Pixel (auf der längsten Seite)

Co se tyce tech tvych nocnich fotek, tak jsou vsechny co tady ukazujes silne podsvitnute. Tedy uplne spatne focene, coz jestli budes fotit timto zpusobem i s tou patnactkou, budes mit fotky cerne jako bota, jako dosud. Ty musis zmenit a to rapidne tvuj zpusob foceni nosnich fotek jak ti dale pisi! Nesmis pouzivat automaticke nastavovani , (aby si kamera nasla "to svoje", ale osobne a manualne nastavit clonu a dlouhy osvit) jako ve dne, to ti ukaze a nastavi vse falesne ( a kdyz pouzijes jeste k te bide Blesk, tak to budes mit vzdy vzadu podosvitnute jako ted; BLESK NEPOUZIVAT, JEN PRO NOCNI PORTRET, napr.) a s velkym podosvitem! Nastav si na fotaku manuelni program, zacni treba zkouset (rucne nastavit) osvit nejmene ( stativ samozrejme) od 10 vterin s vypnutym AF na objektivu a objektivnastav na nekonecno. Pak, coz je dulezite, fotit z kraje vecera, kdy je obloha jeste trochu osvetlena od slunce zespodu pod obzorem (zalezi na smeru foceni podle stran - zapad, vychod a tak) a je pekne modra, abys na fotce nemel cernou diru jako nyni. :)

Ja treba, kdyz bych chtel mit velkou tistenou fotku focenou s SD9, musel bych tu original dataj malinko ( ale jen malinko, oni by to jinak mohli poznat, takze nemohu zvolit treba dvojnasobek nabizeny v SPP Sigmou) zvetsit, treba bikubicky nebo jinym programem na ty minimalni rozmery, ktere ta nebo jina firma jako minimalni pripousti... ;) Ze SD14 a SD15 to jde uz bez triku rovnou, jak je ta jejich dataj velka. Proto jsou take tyto fotaky, jakmile je nekdo nabidne na prodej, skoro hned koupeny..... (n)
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 29 lis 2016 12:24

Petře, když mi poradíš, jak při několikanásobně delší expozici zachovat čitelnost světelných reklam, výloh, vánočních světel včetně jejich přirozených barev, budu jenom rád. Také hodiny na kostele se mi líbí normálně čitelné. Ta expozice 1 s je zvolena právě s ohledem na záchranu světel, aby z toho nebyly barevné patlaniny s barvami úplně mimo, jak to bývá na nočních fotkách k vidění naprosto běžně. Ten blesk nemá na expozici vůbec žádný vliv, jak je vidět z Exifů. Všechno je focené v manuálním režimu, žádná automatika, kterou vůbec nepoužívám, ale to už jsem mnohokrát psal. Zbytky denního světla tam nemám, ač jsem chtěl, ale to ještě na tom náměstí vůbec nebylo k hnutí, natož abych se dostal na ten balkón. Mraky lidí, focení z rozumných míst bez šance.
Ten odstavec s tiskovými rozměry nevypovídá vůbec o ničem, kromě toho, že udělají fotku z nějakých minimálních rozměrů. Ale jestli věříš tomu, že např. 75 x 50 cm bude stejně kvalitní (po stránce zobrazených detailů) z toho deklarovaného minima jako z rozlišení např. Merrillu, vymlouvat Ti to nebudu. Momentálně by to bylo zbytečné... Ale našel jsem si Tvůj loňský příspěvek, ve kterém se rozplýváš nad kvalitami Quattra. Oceňuješ, kromě jiného, hlavně další nárůst rozlišení čipu (velikost produkovaných fotografií v pixelech). Jedním dechem dodáváš, že staré generace Foveonu byly také dobré, ale kvůli jejich nízkému počtu pixelů se nehodily pro tisky větších rozměrů, čímž se přirozeně ztrácela jejich konkurenceschopnost. No jo, takových veletočů a obratů o 180 stupňů v průběhu krátkých období jsme tady už četli. Ale pro zachování klidu je jediná možnost mlčet. To samé platí o fotkách, která vkládáš z SD9 a neustále se dožaduješ jejich hodnocení. Jakou cenu to má, o tom se přesvědčil už v úvodu Eda, když zcela správně poukázal na modrý a fialový hnus ve stínech. A viděli to určitě všichni. Ale kromě Edy taky všichni věděli, že to nemá cenu... ;)
Jarouš

Příspěvekod ODSakEda » 29 lis 2016 12:52

Ted uz to vim, bohuzel. Ale slibil jsem nevyjadrovat se k jeho fotkam a ja slovo drzim! Tedy jeho vyzvy k hodnoceni nechapu nechceli slyset kriticke technicke(!) pripominky od nezavisle a nezaujate strany :-(

Jo a co rikate na ten syntetickej srovnavaci test jak jsem dal link na dpreview.com?
ODSakEda

Příspěvekod pe-pa » 29 lis 2016 13:11

Jarous, kdyz tedy chces mit citelne kolik je vecer v te tme co fotis hodin, tak proc nefotis jenom ty hodiny? Vsechno mit na fotce nejde. Tedy citelnew. Ale kdyz fotis celky, tak je musis brat v uvahu, protoze jsou na te fotce dominantni. A pak, snad nefotis tyto "nocni" snimky jako nejaky dokument? To pak jsi uz uplne vedle a pak potrebujes jin ou kameru, touhle to naprosto nejde; to potrebujes plnoformatoveho Bayera.

Jak ty tvoje radky ctu, tak z nich vycituji, ze se stale snazis mne nejak a to hlavne utrit a zkouset nastvat, abych tady zase zacal radit ve vybranych slovech. Coz se ti uz tezko podari.... :lol: To ale muzes klidne zapomenout, ja s tebou nehodlam soutezit, protoze bych jak videt, vzdy prohral. A posledni slovo mit taky nemusim, protoze mi to je fuk co kde pak k tomu najdes... :) protoze ti to urcite nepujde a ani ted s tim tiskem. Veci jsou tak jak jsou a jestli vlastnis Merrilla, coz uz vim davno, mel bys zapomenout, ze by mohla tahle SD kamera byt nejak vyjimecna. Coz samozrejme neni. Ale jak to tak ctu, tak mi pripada, ze si ji v noci strkas pod polstar jak jsi do ni zamilovany; takze i ty rvoje nabubrele odpovedi. Zeptej se treba Lacy nebo Rubyho, tenkrat na zacatcich digitalu a digi sigmy nechali jeste v te dobe na zadnych extra tiskarnach udelat ze znamosti par Foveon fotek z SD 10, ktere byly uz dost velke..... (n)
Co jsem ti napsal byla ma dobra vule, nemam v umyslu a vubec zapotrebi se vytahovat na zacatecnika, nebo se s tebou hadat, klidne mne tady pomluv jak muzes, zkousis to ze vsech stran jak vidim.... :lol: :lol: :lol: ;) , i kdyz jsi mozna zbehly v theoriich, ktere se daji i v internetu nalezt. A to bys mel vubec zapomenout a kdyz jsi tak jisty v kramflecich, tak uz nezlob s temi pafotkami a koukej uz poradne fotit. ;)
Ale jak k tomuto hned pridavam, pisi stale k tobe pratelsky, nechci te nejakymi radami urazet a ani urcite neurazim, je to jen snaha pratelsky pomoci. Jestli si to neprejes, tak to zde napis a bude. Nemusim se aspon angazovat.... ;) :lol:

Moje snaha je zadana...":

Příspěvekod Jarouš » 09 zář 2013 21:29

Petře ahoj, měl bys nám radit, jsi tady foveoňácky nejzkušenější (n). Já teprve začínám, je to můj první digitál, film se mi líbil moc dlouho... ;)"

Co se tyce meho dozadovani se hodnoceni mych fotek, tak to ty, Eda a vam podobni mohou klidne pokladat za zert. Ale ve skutecnosti to byl a je jen sarkasmus.... Co bych se asi dozvedel od vas dvou vim uz klidne predem..... :lol: Co se tyce te jeho poznamky o nezaujatosti atd., tak to beru; supr for.... (n) Ale jenom nesmirne maly, protoze vy dva jako vecni zacatecnici by jste mohli a meli radeji mlcet. Hlavne tedy pritel Eda, ktery se vyjadruje ke mne jako o treti osobe, coz ani v Cestine neni slusne. Omlouva ho snad mozna jen to, ze mozna nedochodil nejakou tu pomocnou... Ale to nevim, takze se hned za moje podezreni vyplyvajici ze skutecnosti jim osobne psanych bla bla, omlouvam.... ;)
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 29 lis 2016 14:11

Trochu cernobilych?
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2016 14:29

Ty černobílý také nejsou špatný, ale myslím, že barva SD devítce více sluší! (n)

P.S.
Osobně jsem také nechával dělat z SD 10 obrázky formátu 30 x 45 cm. Bez jakýchkoliv problémů.
Věřím ale i tomu, že při bedlivém zkoumání se pozná, že je to z 3,5 Mp. Kdo se ale dívá na podobný obrázek z 20 cm a ještě s lupou na oku? ;)
josef38

Příspěvekod pe-pa » 29 lis 2016 14:35

Josefe, (n) To s temi obrazky; tenkrat slo klidne s SD 9 nebo SD10 nechat 40*60 tisknout. V te nejlepsi kvalite. To ale byly jeste tiskarny, tedy profesionalni, ktere uz tehdy tiskly v sirce ca. 1,20 Metru, snad i vetsi. Presne to uz nevim.. Nyni jsou uz v plnem proudu ty nejlepsi obrovske tiskarny, ktere jsou samozrejme dodavany komplet vcetne nejlepsich a nejnovejsich programu, ktere nastavuji jen odbornici vyrobni firmy nebo inzenyri dnes v tiskarske Galerii zamestnani. Samozrejme po pravidelnych ctvrtletnich tech. skolenich ve vyrobnich zavodech tech kterych Firem. Dnes uz je jedno cim se foti, hlavne musi byt fotodataj cista atd., tedy technicky, take je pri prijmu prohlizeji a tzo bedlive spezialnimi pristroji; kdyz takova fotka nema kvalitu, je bez milosti vyrazena a neprijmuta.
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 29 lis 2016 16:47

Pridam! Mozna, ze ted bude nekdo chvalit..... ;) ;) :lol:
Naposledy upravil pe-pa dne 29 lis 2016 18:33, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2016 17:09

pe-pa píše:Pridam! Mozna, ze ted bude nekdo chvalit..... :lol:

Ani ne!
Tyto fotky mně připadají takové nevýrazné! Zřejmě jsi je záměrně podexponoval. :?:
josef38

Příspěvekod Jarouš » 29 lis 2016 18:05

To je přece ten sarkasmus pro začátečníky, Josefe... ;)
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 29 lis 2016 18:28

Josefe, nepodexponoval, je to focene tak, abych neprepalil oblohu, ale samozrejme to beru, ze tak tmave se ti libit nemusi, ale jak by rekl tady jeden expet na trideni brambor, fotil jsem to tak, abych vedel a videl kolik je hodin..... ;) :lol: :lol:

Jinak Josefe, je to focene ode mne tak schvalne, bylo uz odpoledne a tak jsem se snazil vyjadrit i to tvrde ostre fenove slunecni svetlo. Ze mi to jak pises nevyslo v tech konecnych dojmech mi je lito, omlouvam se proto! Budu se priste snazit, aby to vyslo lip. ;)
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 29 lis 2016 19:05

Zvláštní, Petře, že u druhých jsi pro podobně účelovou podexpozici (ale ve výsledku mnohem líp provedenou) nemíval vůbec žádné pochopení. A všimni si, jak píšu celou dobu slušně. No jo, to jsou ty veskrze účelové a čím dál průhlednější veletoče... ;)
Trochu přibarvím.
Přílohy
SDIM8098.jpg
SDIM8098.jpg (709.44 KiB) Zobrazeno 3209 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/15 sec.
SDIM8099.jpg
SDIM8099.jpg (864.07 KiB) Zobrazeno 3209 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 33 mm
Čas expozice: 1/10 sec.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2016 19:26

pe-pa píše:Jinak Josefe, je to focene ode mne tak schvalne, bylo uz odpoledne a tak jsem se snazil vyjadrit i to tvrde ostre fenove slunecni svetlo. Ze mi to jak pises nevyslo v tech konecnych dojmech mi je lito, omlouvam se proto! Budu se priste snazit, aby to vyslo lip. ;)

Petře není důvod omluvy!!
A dost jsem předpokládal, že to byl záměr, tím spíše, když mohu porovnat s předešlými obrázky.
Jsem rád, že jsi podexpozici uznal. Ne na každém vláknu a ne každý podobnou připomínku dokáže přijmout. Bohužel! (y) ( Nemyslím nikoho místního ). Histogram je ale vždy neúprosný.
Tak se zde mějte! (n) (n)
josef38

Příspěvekod pe-pa » 30 lis 2016 08:47

Jarouš píše:Zvláštní, Petře, že u druhých jsi pro podobně účelovou podexpozici (ale ve výsledku mnohem líp provedenou) nemíval vůbec žádné pochopení. A všimni si, jak píšu celou dobu slušně. No jo, to jsou ty veskrze účelové a čím dál průhlednější veletoče... ;)
Trochu přibarvím.

Jarousi, promin, ze se k tomu jeste naposledy vracim. Co se tyce "ucelove podexpozice", tak si samozrejme muzes fotit i tmu ve vasem sklepe; mi to nevadi a ani se uz nebudu nad tim pozastavovat, protoze ty jak videt a je jiz od zacatku tohoto vlakna znamo si oduvodnis jakoukoliv patlanici, ze jsi to fotil tak zamerne. Coz takovato a podobna oduvodneni jsou znama u zacatecniku, kteri jeste nedokazi rozlisovat (mozna i nikdy) co je dobra nebo spatna fotka a i proto si mysli o te svoji, ktera je prave kritizovana, ze je jeho fotka uplne perfektni a svetova. Co ten kritik na ni vidi spatneho? Vzdyt (na kostelnich hodinach je ztetelne videt kolik je hodin, atd.) jsem to vyfotil presne tak jak jsem chtel. Ale ano, vyfotil jsi to jak jsi chtel; jenomze by spravne udelana fotka i v noci focena, kde je na fotce temer cele namesti, nejenom ty hodiny, mela vypadat zcela jinak. Mela by ukazovat cele deni a hemzeni na te plose formatu fotky, mit nezalite stiny atd. Takto byl osvit nastaven jen na nejvyssi svetla a to ostatni dela na fotce, vcetne oblohy jen cernou tmu a cernou diru. Tak se nocni fotky spravne tedy, nefoti. Fotografie se vyviji jiz okolo dvou set let, snad i trochu vic, jestlize pocitame k ni i Laternu Magicu. Takze ma uz urcita pravidla a zakona, ktere ser nedaji jen tak hodit za hlvu a rict si; ted jsem tady ja a ja vam ukazu...... (n) :lol: To nikdy nevyjde, ver mi..... ;)

Nejvic ze vseho si ty sam sobe hazis klacky pod nohy tim, ze ti nesmirne dlouho trva, nez, ne ze bys nekdy uznal kritiku a zkusil se napravit, nez jakoby sam na to co ti nekdo pred casem radil a kritizoval, prijdes a pak slava... Take by bylo proto uz na case, abys uznaval od druhych jejich dobre minene rady a pripadne kritiky; je to jen a jen pratelske, zadne nejake ataky na tvoje umeni jak si asi myslis.

Schvalne jsem sem vlozil par spatnych podosvitbutych fotek a visis, hned se jeden spravne ozval (Josef38) a hned ty fotky mi reklamoval. Utrhl jsem mu za to snad hlavu? Ne, neutrhl, nebot ma samozrejme pravdu. Ovsem musim se i priklonit k tobe, ze je asi mezi nami dvema jeste rozdil; ja na rotdil od tebe rozpoznam a vim co je dobra nebo spatna fotka. To ty se musis jeste v tomto hodne zdokonalovat. A co je hlavni, brat kritiky a rady hlavne od kolegu, kteri jako Josef38 a nekteri ostatni, maji dlouhodobou praxi a foti velmi dobre. Od kolegu, kteri maji podobny nedostatek zkusenosti brat podobne vzdy s rezervou...

No nic ve zlem; jo a bud uz trochu otevrenejsi, vzdyt suma sumarum jsme tady vsichni jen a jen podobni patlalove,,,,, ;) :lol: :lol: :lol:
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 30 lis 2016 11:46

Petře, na slušně napsaný příspěvek slušně napsaný dotaz. Proč si myslíš, že mám na těch nočních fotkách příliš tmavé "stíny"? Jaké by tedy měly být? Mnohem světlejší, než jak to vidí člověk na místě samém na vlastní očí? Tedy např. že na fotce vidí modrou bundu tam, kde v reálu viděl jenom šedou? Toto by mě moc zajímalo, protože v tom je celé jádro pudla. Ptám se proto, protože se snažím o "pouhé" zachycení reality, to znamená zachovat co nejvíc informací ve světlech (která noční scéně přirozeně dominují) a zároveň i o informace v té tmě, minimálně v intenzitě, jakou vnímám očima přímo v reálu. V obou těchto ohledech mám ty fotky ještě světlejší, než viděly oči. Záměrně. Jenom pro příklad, tu kostelní věž nad světlou fasádou s hodinami jsem proti tmavé obloze neviděl vůbec. A takových příkladů, kterých si na místě v těchto situacích všímám, je celá řada. Zkus si uvědomit, že Zlín není velkoměsto a taky intenzita osvětlení tomu odpovídá. Vzhledem k tomu, co jsi vyrobil před rokem z mojí fotky náměstí s vánočním stromem je jasné, že Tvoje představa nočních fotek je úplně jiná, než moje, ale tady už se o nějaké realitě nejenom ve stínech, ale hlavně ve světlech už vůbec nemůžeme bavit.
Tady je ještě jedna fotka, kde je vidět i ta kostelní věž, která pro mě končila tou světlou fasádou a na fotce je vidět celá. A v popředí stojí žena s hnědou kabelkou s popruhem. Vůbec si nejsem jistý, jestli bych na tom místě poznal (kdybych se na to zaměřil, což mě v té tmě ani nenapadlo), že ta kabelka je hnědá.
Vím, že je to celé jenom nějaký pokus o kompromis. Např. ještě věrnější zobrazení světel bych dosáhl jenom ještě větší podexpozicí. Ale co bych potom dostal z těch stínů? A taky naopak. Na červený nápis KFC bych s delší expozicí mohl zapomenout a to by se mi už vůbec nelíbilo. Už teď je to tak na hraně. A psát, že na to potřebuju jiný foťák? Ale já mám Sigmu a tak s ní prostě fotím a nemám v úmyslu si kvůli nočním fotkám pořizovat třeba Nikona D800. Myslím, že ten rozdíl by zase tak moc velký nebyl, pokud jde o jednoduchou expozici bez HDR.
Přílohy
SDIM8150.jpg
SDIM8150.jpg (513.76 KiB) Zobrazeno 3148 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Whitebalance: Automaticky
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 30 lis 2016 13:47

IMG03111.E.jpg

Jarousi, to jadro pudla neni vubec zadna zahada. Tvoje oci a vubec nase oci generell, se snazi co to da mozkem vyrovnavat i barvy tedy mimo jine. Takze za plneho poledniho slunecniho svetla s modrou oblohou, bude prevladat v tomto spektru modra, i kdyz ty ji jako nevidis, protoze ti to mozek vyrovnava do neutralnich barev, tedy s redukovanou modrou. Ale na fotce, jestlize bude fotak dobre serizen na normalni (neskolene oci) barvy, bude ta kamera fotit stiny do modra, protoze tam z 99% procent prevladaji ( za slunce) roztristene o molekuly vzduchu UV paprsky. Proto je take ve dne obloha modra, ale v noci neutralni a hvezdy vcetne mesice, kdyz nebude lizat obzor Zeme (oranzova) bude neutralne studenobily.

Behem dne, jak slunce jde, se meni i barevne spektrum svetla, takze vecer, kdyz sviti bez pasirovani mraky slunce, je jeho svit oranzove cerveny, protoze se jeho paprsky filtruji o vrstvy prachu ve vzduchu nad Zemi. A cervena, jak zname u Foveonu, ma nejvetsi pruraznost svym rudym spektrem, takze slunce v teto nizke poloze sviti jako jen cervenooranzove az tmave rude.

A zrovna tak to je s tou sedou bundou. Holt vecer neni uz neutralni svetlo nebo je nejake umele svetlo, ktere se nasim ocim (mozku) zda neutralni, ale ve skutecnosti je jine, coz a zase neskolenym ocim (mozku) se ukazuje v jine barve (okolniho svetla).

Jo a s temi hodinami! Musis ty nocni fotky samozrejme presvecovat, aby ta scena byla vsude (temer vsude) citelna pro dovaka. Ze budou presvicena svetla nebude vubec vadit, protoze to je zase o mozku, ktery si to "prerovna" do normalu a divaci tve fotky budou videt celkove, tedy samozrejme vanocni trh s kostelem a hodinami s dalsimi osvetlenim,i krasne rozzarenymi svetelnymi kruhy atd, aniz by "videli", ze ta svetla nejsou ostra., Ale tak jak to ma o vanosich na fotce zarit.....

Kdo kdy studoval nejakou umeleckou skolu nebo podobne, tak se o barvach ucil. Ostatni lide o tom treba nekdy slyseli a dovedou si to mozna i v praxi zduvodnit. Kdo o tom nikdy neslysel, nebo slysel a mysli si, ze to je blbost a spoleha na to co "vidi" nedokaze nikdy spravne fotit, protoze poslouch rady mozku, ze to tak je jak mu naseptava. Ve skutecnosti tedy spravne barvy nevidi, protoze neni v pozici si uvedomit skutecnost ....

Takze to se musi takovy neskoleny clovek opravdu prinutit a "vedet", ze rano a vecer to svetlo je teple (barvy) a jen v prave poledne a okolo neho je svetlo studene a do modra, protoze nic tem "modrym" UV paprskum na ceste k Zemi nebrani a slunce stoji temer kolmo, takze tyto modre paprsky maji v tento cas nejkratsi cestu vzduchem, kde se o nej tristi (proto se dostanou i tam kam slunce primo nesviti - pak z toho modre stiny). :)
Trba jako priklad, tady ta fotka aleje. Je to focene nejak v poledne a jelikoz tam slunce na sve draze sviti jeste ne moc dlouho, ohriva zem (bylo a snad jeste je minus sest stupnu) a ze zeme a hlavne ze strech a kapot ojinenych aut stoupa proto para. Ta je osvetlena slunecnimi paprsky, tedy i roztrisenymi modrymi a UV a proto je to kourmo krasne svetle modre.... :)
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 30 lis 2016 19:18

Tohle už je podle mého názoru jiná káva! (n)
josef38

Příspěvekod pe-pa » 30 lis 2016 21:25

Josefe, diky! ;) (n)
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 01 pro 2016 00:27

Vůbec ničemu nerozumím. Za podobnou variantu asfaltu download/file.php?id=95252 jsem byl před necelými čtyřmi roky vytrvale tepán v TNČ (mimo jiné i Josefem38) a před třemi lety v tomto vlákně nejvíce tehdy ještě PetremM, pozdějším pe-pou. Ovšem této intenzity fialovosti moje fotky zdaleka nedosahovaly... Asi nebude náhoda, že se do komentářů nikomu nechce. Mě už zase taky ne. Ale jestli máte, Petře, v Mnichově opravdu fialový asfalt, vše beru zpět. Té zelené tam v této velikosti není moc vidět, ale něco mi říká, že jí tam nebude jenom stopové množství. Nic ve zlém, píšu, co vidím už od prvních fotek.
Jarouš

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou