Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod ODSakEda » 06 čer 2016 21:37

**lasta píše:Sultán a Tyrl. Vyběhli na zápraží ....Božena Němcová, Babička

Beletrie mě nikdy nezajímala :-( , spíše jen technická literatůra 8-) Babičku jsem pouze iděl zfilmovanou ale jen jedním okem v mládí. Asi kvalitní téma, ale jak opakuji, mimo mě.
ODSakEda

Příspěvekod MirekE » 07 čer 2016 00:20

[quote="**lasta"]Že se vám sem pletu, ale zajímá mě to záhadné místo. O co se jedná?

Je to optická záhada. Když se to vytiskne, otočí a prohlíží z druhé strany, tak se na fotce zcela záhadně objeví misto Hradčan slévač a jezeďačka se svazkem obilí. ;)

http://extrastory.cz/images/2015/06-cer ... koruna.jpg
MirekE

Příspěvekod josef38 » 07 čer 2016 06:18

MirekE píše:Je to optická záhada. Když se to vytiskne, otočí a prohlíží z druhé strany, tak se na fotce zcela záhadně objeví misto Hradčan slévač a jezeďačka se svazkem obilí. ;)

:lol: :lol:
Ahoj Mirku, takových hrátek bylo s našema bankovkma opravdu dost. Třeba stará dvacetikoruna a varování na ní, že padělání se trestá.
Stačilo z tohoto nápisu odstranit první a poslední dvě písmena a číst nápis pozpátku bez interpunkce.

download/file.php?id=84426
josef38

Příspěvekod **lasta » 07 čer 2016 07:05

MirekE
:D (n)
**lasta

Příspěvekod ODSakEda » 07 čer 2016 16:34

a klasiku jako: JELENOVONELEJ nebo RADAR znáte ne?
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 07 čer 2016 17:42

Dva sice z archivu, zato ale z M9. :D
Přílohy
pachole.jpg
pachole.jpg (426.92 KiB) Zobrazeno 4910 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
Pro_štěstí_a_zaručený_návrat.jpg
Pro_štěstí_a_zaručený_návrat.jpg (547.41 KiB) Zobrazeno 4910 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/350 sec.
josef38

Příspěvekod josef38 » 07 čer 2016 17:59

A ještě dva z archivu.
Přílohy
L1051110.jpg
L1051110.jpg (611.01 KiB) Zobrazeno 4915 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/180 sec.
Clona: F/5.7
Kousek_mostu_pro_Edu.jpg
Kousek_mostu_pro_Edu.jpg (876.62 KiB) Zobrazeno 4921 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/750 sec.
josef38

Příspěvekod josef38 » 08 čer 2016 12:19

Přihodím něco pro koumáky. Nezdá se vám, že tento snímek budí dojem převrácené perspektivy?
Zdá se mi, jakoby se boční stěny "bazénu" rozbíhaly.
Omlouvám se, že opět není snímek z Leicy, i když ne úplně. Alespoň objektiv byl ELMARIT 90/ 2,8.
U Škody mě ujišťují, že už příjde brzo. ;)
Přílohy
Obrácená_perspektiva__.jpg
Obrácená_perspektiva__.jpg (771.72 KiB) Zobrazeno 4885 krát
josef38

Příspěvekod josef38 » 08 čer 2016 12:46

Stanley 900 píše:Ahoj, to je v tom rohu výlevka vytažená mimo obdélník :)

Asi jo, je to zřejmě pouze optický klam. Dokonce jsem měřil i délky hran na obrazovce. ;) ;) Měj se! J.
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 08 čer 2016 19:21

Při velkém zoomingu tedy z dáli, se perspektiva obrací! Např. u vysoké haly z blízka se jeví(!) přední sloupy logicky vyšší a ty dál nižší. Např. zde: http://static.thousandwonders.net/The.W ... .22301.jpg (Walhalla u Regensburgu, Bavorsko)

Ale z veké dálky a při ohnisku nad 500mm se vzdálenost předních a zadních, sloupů srovnává - stává se ten rozdíl mezi nimi vzhledem k velké vzdálenosti pozorování zlomkem, bezvýznamným rozdílem a jeví(!) se tedy jako stejně!!! vysoké.

Ale! - jak je oko zvyklé na klasickou perpektivu, tedy že zadní - ty dále, se jeví menší (nižší) , jeví se naopak oku takový záběr z dálky , jakože jsou ty zadní sloupy dokonce vyšší!!!! Zde: https://i.ytimg.com/vi/3uSy8PmRtCM/maxresdefault.jpg (samozřejmě že jsou sloupy všechny stejně! vysoké ;-) )

Prostě oční klam ze zvyku. Tedýýý pokud jsi to fotil z velké dálky na dlouhé ohnisko - jakéže je?

Analogicky např první ploché, ale ještě vacuové (CRT) TV , připadal obraz jako vydutý, neb za ta léta již bylo oko zvyklé na vypuklý - baňatý... I když nutno podotknout, že se tak trochu i vysílalo s korekcí vypuklosti a obraz předdeformovával pro staré klasické baňky a na ploché pak působil nepřirozeně - naopak vydutě ... Už je to naštěstí mnulost 8-)

Oko se dá ošálit nejsnadněji! Sluch hůře a nejtežší je ošálit hmat! I proto se možná říkává, že - na co si nesáhnu, tomu nevěřím! ;)
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 08 čer 2016 21:39

ODSakEda píše:Při velkém zoomingu tedy z dáli, se perspektiva obrací!

Tak to snad nemyslíš vážně! Perspektiva se při použití dlouhého ohniska objektivu potlačuje, ale že by se obracela, to slyším opravdu poprvé. ;)

Tento šprým si dovolí Ivan Mládek při malování svých obrazů. :D
josef38

Příspěvekod josef38 » 08 čer 2016 21:41

Stanley 900 píše:To není asi optický klam, ale nádoba není obdélníková... ;)

Hned zítra ji přeměřím a podám zde hlášení! Dnes bych to už nestihl, neb jsem se vrátil pozdě z Prahy. (n)
Přílohy
Japonečky_na_Hlaváku.jpg
Japonečky_na_Hlaváku.jpg (708.62 KiB) Zobrazeno 4866 krát
josef38

Příspěvekod MirekE » 09 čer 2016 04:07

josef38 píše:Přihodím něco pro koumáky. Nezdá se vám, že tento snímek budí dojem převrácené perspektivy?
Zdá se mi, jakoby se boční stěny "bazénu" rozbíhaly.
Omlouvám se, že opět není snímek z Leicy, i když ne úplně. Alespoň objektiv byl ELMARIT 90/ 2,8.
U Škody mě ujišťují, že už příjde brzo. ;)

Pan Sudek prý zkoušel vývojku oliznutim... Ale koupat se v ustalovači, to je tedy bejkárna!
MirekE

Příspěvekod josef38 » 09 čer 2016 10:57

MirekE píše:
Pan Sudek prý zkoušel vývojku oliznutim... Ale koupat se v ustalovači, to je tedy bejkárna!

Já bych se nekoupal, ale hrdlička si přímo mlaskala.
:lol: :lol:

Tak jsem se konečně dokopal k trochu přesnější fotografii vyvolávací mísy. Je křivá ale zase tak tragické to není. Na klamné zobrazení perspektivy už to ale zřejmě vliv mělo.
Fotka je sice trochu neostrá, protože AF zaostřil na zrcadlící se postavu, ale důkazu její křivosti to vůbec nevadí.
Pro fotografování je mísa položena na vodorovném víku kanalizační šachty a částečně naplněna vodou, abych jí pomocí odrazu vyfotografoval pokud možno kolmo.
Takže, tedy podle mne, je situace vyřešena. Ahoj a dík za spolupráci. (n)
Přílohy
mísa.jpg
mísa.jpg (509.37 KiB) Zobrazeno 4825 krát
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 09 čer 2016 11:15

josef38 píše:
ODSakEda píše:Při velkém zoomingu tedy z dáli, se perspektiva obrací!

Tak to snad nemyslíš vážně! Perspektiva se při použití dlouhého ohniska objektivu potlačuje, ale že by se obracela, to slyším opravdu poprvé. ;)

Tento šprým si dovolí Ivan Mládek při malování svých obrazů. :D

daval jsem preci link jako dukaz a ty jsi asi preskocil moje argumenty - zejmena druhy obrazek :-(

Podivej se na druhy obrazek pozorne! Co vidis!?
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 09 čer 2016 11:25

ODSakEda píše:

Vidět můžeš co chceš oko se nechá obelstít, sám jsi se myslím o tom zmiňoval. Prostě Tvůj argument nemůže obstát.
Když je perspektivní zkreslení nepatrné ( dlouhé ohnisko objektivu ), tak obrázek působí podivně, ale nikdy nebudou vzdálenější předměty zobrazeny jeko delší, než stejné předměty, které jsou blíže ke kameře. To nelze nijak okecat a odporuje to i všem optickým zákonům. Je mi líto.

Pochopitelně toto vše platí jen u neupravovaného obrázku a klasického fotografování. Žádné "kypování" nebo něco podobného!!!

P.S.
Jestli tomu stále nevěříš, vyfotografuj si teleobjektivem dvě metrové latě, které jsou různě vzdálené od objektivu. Až se ti podaří nafotit obrázek, kde bude ta vzdálenější na obrázku delší, než ta bližší, bude to stejné, jako bys vynalezl perpetum mobile. :D
josef38

Příspěvekod OVal » 09 čer 2016 11:55

Josefe, mám za to, že se opravdu oko dá ošálit... 90mm ohnisko, kterým jsi to fotil už může působit tak, že vzdálenější předměty se zdají větší, než by člověk při běžném úhlu pohledu odpovídajícímu 45-50mm očekával. Když si přeměříš vzdálenosti, tak tam perspektiva je, ale je podstatně menší, než bys čekal. Hlava to pak vyhodnocuje jako obrácenou perspektivu. Hodně se to projevuje když fotíš teleobjektivem cyklisty: zadní kola se oproti předním zdají větší - pokud cyklista jede, či stojí čelem k Tobě...
S těmi latěmi je to podobně. Přeměřením zjistíš něco jiného, než vyhodnocuje naše hlava. Takže vlastně souhlas... ;)
OVal

Příspěvekod josef38 » 09 čer 2016 12:06

OVal píše:Josefe, mám za to, že se opravdu oko dá ošálit... 90mm ohnisko, kterým jsi to fotil už může působit tak, že vzdálenější předměty se zdají větší, než by člověk při běžném úhlu pohledu odpovídajícímu 45-50mm očekával.

Ondro a toto ohnisko je v mém případě ještě nutno násobit dvěma. Neboli 180 mm.( GF1 )
A podle mého působí podobně podivně až blbě, když se přežene srovnávání svislých linií.
Kdysi mi prozradil jeden profik, že je vždy lepší nechat mírnou sbíhavost, než restituci přehnat.
josef38

Příspěvekod josef38 » 09 čer 2016 12:28

Stanley 900 píše:Jinak jako strojař poznám na něčem i řádově milimetry nesouladu, což mě nutí pořád něco dorovnávat :)

V tom jsme oba stejní. Ale jelikož jsem starší a to zřejmě o dost, tak mě toto puntičkářství už pomalu opouští. Ale jeden čas jsem tím byl až nesnesitelnej!

Stanley 900 píše:Vyfoť stejným záběrem třeba nízkou krabičku položenou na rovném podkladu a efekt převrácené perspektivy tam nebude...
leda že by to namaloval Franta Ringo Čech :D

Není to spíše Ivan Mládek, kdo takto maluje? Nevím, ptám se.

Stanley 900 píše:Ahoj, násobit ne, ale oříznout. Vlastnosti objektivu máš pořád stejné ;)

To ano, jen jsem chtěl poukázat na velikost ohniska objektivu vůči čipu, když už Ondra zmínil ohnisko.
Je ale pravda, že při této dané vzdálenosti fotografovaného objektu, velikost čipu a tím i přepočet ohniska nemá na velikost perspektivního zkreslení tohoto předmětu vliv.
Dík za upozornění, máš pochopitelně pravdu! J.
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 09 čer 2016 17:46

josef38 píše:
ODSakEda píše:

Vidět můžeš co chceš oko se nechá obelstít, sám jsi se myslím o tom zmiňoval. Prostě Tvůj argument nemůže obstát.
Když je perspektivní zkreslení nepatrné ( dlouhé ohnisko objektivu ), tak obrázek působí podivně, ale nikdy nebudou vzdálenější předměty zobrazeny jeko delší, než stejné předměty, které jsou blíže ke kameře. To nelze nijak okecat a odporuje to i všem optickým zákonům. Je mi líto.

Pochopitelně toto vše platí jen u neupravovaného obrázku a klasického fotografování. Žádné "kypování" nebo něco podobného!!!

P.S.
Jestli tomu stále nevěříš, vyfotografuj si teleobjektivem dvě metrové latě, které jsou různě vzdálené od objektivu. Až se ti podaří nafotit obrázek, kde bude ta vzdálenější na obrázku delší, než ta bližší, bude to stejné, jako bys vynalezl perpetum mobile. :D

Jeste jeden pokus neb je asi proboem v chapqni meho textu? :-(... Psal jsem , ze se to tak oku jevi!!!, ne ze to objektiv tak vyobrazi...

A fotit si na zkousku nicc nemusim neb tu Walhallu mam vyfocenou a dokonce 750mm/35! Klidne ti tu foku sem dam, az budu u sveho PC.

A psal jsem i poznamku ze na te 2. fotce samozrejme vzdalenejsi sloupy depsi nejsou!!!!!! (predtim jsem totiz psal opakuji pro sichr: ze se tak jen jevi!!!) Uf jak do dubu...
ODSakEda

PředchozíDalší

Zpět na Leicou