**lasta píše:Sultán a Tyrl. Vyběhli na zápraží ....Božena Němcová, Babička
Beletrie mě nikdy nezajímala

**lasta píše:Sultán a Tyrl. Vyběhli na zápraží ....Božena Němcová, Babička
MirekE píše:Je to optická záhada. Když se to vytiskne, otočí a prohlíží z druhé strany, tak se na fotce zcela záhadně objeví misto Hradčan slévač a jezeďačka se svazkem obilí.
Stanley 900 píše:Ahoj, to je v tom rohu výlevka vytažená mimo obdélník
ODSakEda píše:Při velkém zoomingu tedy z dáli, se perspektiva obrací!
Stanley 900 píše:To není asi optický klam, ale nádoba není obdélníková...
josef38 píše:Přihodím něco pro koumáky. Nezdá se vám, že tento snímek budí dojem převrácené perspektivy?
Zdá se mi, jakoby se boční stěny "bazénu" rozbíhaly.
Omlouvám se, že opět není snímek z Leicy, i když ne úplně. Alespoň objektiv byl ELMARIT 90/ 2,8.
U Škody mě ujišťují, že už příjde brzo.
MirekE píše:
Pan Sudek prý zkoušel vývojku oliznutim... Ale koupat se v ustalovači, to je tedy bejkárna!
josef38 píše:ODSakEda píše:Při velkém zoomingu tedy z dáli, se perspektiva obrací!
Tak to snad nemyslíš vážně! Perspektiva se při použití dlouhého ohniska objektivu potlačuje, ale že by se obracela, to slyším opravdu poprvé.
Tento šprým si dovolí Ivan Mládek při malování svých obrazů.
ODSakEda píše:
Podivej se na druhy obrazek pozorne! Co vidis!?
OVal píše:Josefe, mám za to, že se opravdu oko dá ošálit... 90mm ohnisko, kterým jsi to fotil už může působit tak, že vzdálenější předměty se zdají větší, než by člověk při běžném úhlu pohledu odpovídajícímu 45-50mm očekával.
Stanley 900 píše:Jinak jako strojař poznám na něčem i řádově milimetry nesouladu, což mě nutí pořád něco dorovnávat
Stanley 900 píše:Vyfoť stejným záběrem třeba nízkou krabičku položenou na rovném podkladu a efekt převrácené perspektivy tam nebude...
leda že by to namaloval Franta Ringo Čech
Stanley 900 píše:Ahoj, násobit ne, ale oříznout. Vlastnosti objektivu máš pořád stejné![]()
josef38 píše:ODSakEda píše:
Podivej se na druhy obrazek pozorne! Co vidis!?
Vidět můžeš co chceš oko se nechá obelstít, sám jsi se myslím o tom zmiňoval. Prostě Tvůj argument nemůže obstát.
Když je perspektivní zkreslení nepatrné ( dlouhé ohnisko objektivu ), tak obrázek působí podivně, ale nikdy nebudou vzdálenější předměty zobrazeny jeko delší, než stejné předměty, které jsou blíže ke kameře. To nelze nijak okecat a odporuje to i všem optickým zákonům. Je mi líto.
Pochopitelně toto vše platí jen u neupravovaného obrázku a klasického fotografování. Žádné "kypování" nebo něco podobného!!!
P.S.
Jestli tomu stále nevěříš, vyfotografuj si teleobjektivem dvě metrové latě, které jsou různě vzdálené od objektivu. Až se ti podaří nafotit obrázek, kde bude ta vzdálenější na obrázku delší, než ta bližší, bude to stejné, jako bys vynalezl perpetum mobile.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků