Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 07 čer 2016 12:06

Fajn, Petře (jak to, že už zase Petr a ne pe-pa? ;)), ještě bych prosil o stručnou a jasnou odpověď na otázku, proč upravuješ moje večerní/noční fotky tak, aby na nich ve světlech nebylo vůbec nic k přečtení, což se týká jak této včerejší fotky 6214, tak loňských předvánočních z náměstí, kde jsi právě ty přesvícené fleky vyrobil. Citace: "...zjistit na motivu expozici nejvyssich svetel nebo dulezitych objektu, kde by melo byt v detailu i vse k "precten"..."
Taky bych se rád zeptal, proč u své fotky jasně osvětlených štítů hor zcela rezignuješ na kresbu ve stínu, když ten sníh je dostatečně světlý na to, aby to nebyl žádný velký problém a i zajímavosti těch skal by to jistě prospělo. Ale to už se docela bojím. A taky si nemyslím, že by ta fotka měla být jako celek fialová... ;)
Výřezy jsou bez úprav.

Lubo (n), myslím, že sis svůj Custom už našel. Nebo je to nějaký z režimů plus úpravy?
Přílohy
SDIM6214, výřez.jpg
SDIM6214, výřez.jpg (462.7 KiB) Zobrazeno 4423 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 38 mm
Čas expozice: 1/1 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
SDIM6214, výřez 2.jpg
SDIM6214, výřez 2.jpg (441.63 KiB) Zobrazeno 4423 krát
EXIF-Data
úprava M 1.jpg
úprava M 1.jpg (84.62 KiB) Zobrazeno 4423 krát
EXIF-Data
úprava M 2.jpg
úprava M 2.jpg (101.54 KiB) Zobrazeno 4423 krát
EXIF-Data
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 07 čer 2016 12:19

Jarousi, psal jsem o osloveni Mistre a ne o osloveni pe-pa. I kdyz pe-pa jde samozrejme take. Take jsem psal, ze to jmeno Petr neni v Cechach asi jedine , urcite jich tam bude vic, takze ve spojitosti s oznacenim Mahler to neni a ja tento nick stejne neznam, takze sumasumarum to je fuk.

K fotkam; ja se s nimi v tomto mini rozliseni tak nezaobyvam jako asi ty, mi je to celkem jedno jestli na mych zmenseninach jsou nebo nejsou nejake mnou ponicene detaily, ktere tedy pak na mych zmenseninach mnohdy videt nebo jen trochu nejsou, protoze dbam jen na jejich celkovy esteticky dojem, kde detaily hraji uplne podradny dojem, nybrz to co se vnima citove a co fotka pak bohate vyjadruje a kde detaily jsou znacne rusici i kdyz tam samozrejme jsou, ale hodne potlaceny, kde nedelam duraz na detaily, ktere v techto dimensich a ukazkach nejsou v mych ocich dulezite. :)

Ale ja u me fotky hor nerezignuji na detaily ve stinech, vcetne tech nejtmavsich mist, ty tam samozrejme jsou a videt take. Patrne mas tvuj monitor jinak narizen nez ja. Ale kdybys si ho naridil , tedy jasy a kontrasty ne barvy podle meho obrazku, pak bys videl vsechny detaily v tech stinech a daleko vic nez nyni. :)
pe-pa

Příspěvekod +++++ » 07 čer 2016 13:53

:D :D :D :D :D :D :D :D :D
Naposledy upravil +++++ dne 16 lis 2016 18:37, celkově upraveno 1
+++++

Příspěvekod Jarouš » 07 čer 2016 14:00

Na to, abych viděl, co udělají světla v mých fotkách po Tvojí úpravě, mám jasu na svém monitoru až dost. Jinak Tě docela obdivuju. Na to, kolik máš v Niederlande práce s ateliérem, zařizováním, učením jazyka a pod. ještě aktuálně stíháš sledovat zdejší příspěvky a promptně na ně reagovat. Fakt hodné obdivu, zvlášť ve Tvém věku... Jenom si dej příště při focení pozor, abys zase nezapomněl nechat nastavenou clonu 22 jako v Antverpách, to se pak nemůžeš divit, že není snadné to udržet z ruky, i když, podle mého názoru, ty fotky byly zmršené úplně z jiných příčin, než že by jim chyběla ostrost. Ty dlouhé časy jsi udržel perfektně, ale nastavení expozice a následný postproces hotová katastrofa ;).
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 07 čer 2016 14:19

Citace. Poslední věta je nejdůležitější ;): "Ale ja u me fotky hor nerezignuji na detaily ve stinech, vcetne tech nejtmavsich mist, ty tam samozrejme jsou a videt take. Patrne mas tvuj monitor jinak narizen nez ja. Ale kdybys si ho naridil , tedy jasy a kontrasty ne barvy podle meho obrazku, pak bys videl vsechny detaily v tech stinech a daleko vic nez nyni. :)"
Editor to vidí jinak. Je tam úplné h...o. A s nastavením monitoru to nemá co dělat, je to prosté vyhodnocení počítačových dat. Vzhledem k tomu, že ještě jasně svítí Slunce a ve stínu je sníh, jakožto velmi slušný zdroj odraženého světla... To bude asi to umění. Nebo neumění? Už jsem se do toho zamotal ;).
Přílohy
Sken Dolomiten.jpg
Sken Dolomiten.jpg (476.77 KiB) Zobrazeno 4407 krát
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 07 čer 2016 16:05

Jarous, dekuji za tvuj obdiv, ktery mne dost udivuje, ale jinak mne nechava chladnym; dokonce jsi mne ani nedonutil se pricurnout. Co to jen s tebou je mily hochu?

Co se tyce te zprofanovane fotky s temi prima stiny, ve kterych jsou i v tech nejhlubsich stinech prima detaily, na tvem zobrazeni krasne zelinkave, to se mi take moc libi, tak ti bohuzel na kvalitu tveho editoru nemohu odpovedet. Ale kvality editoru jsou opravdu ruzne. Ja nesetrim, nepouzivam creknute editory zadara, ale musim pouzivat bohuzel je ty sakramentsky drahe profesionalni, ktere za vsim vidi i tu nejmensi cislici, kterou nezahodi, ale pouziji k vypocitani az se z pocitace virtuelne kouri a snazi se ji tedy tu fotku ukazat jak cast nejakeho obrazku jak se slusi a patri. V tak vysoke konkurenci musi byt editor pro profesionalni praci s profesionalni kvalitou a to bez jakychkoliv kompromisu.

jak si muze kazdy vsimnout, vecerni slunce sviti z leve strany, tedy na druhe strane hrebene a protoze obloha nema zadne mraky, odrazi se zbytek svetla na teto strane jen slabe od bileho snehu.

Jinak tam bude urcite tech ho....en vic nez jedno, v lete tam Cesi serou vsude pomerne casto. Hlavne proto, ze maji tezkou laxirku z tech konserv co si s sebou vozi.

Co se tyce toho, jak mne obdivujes jak umim organisovat svuj cas, se obdivuji take! Je zde v Mnichove jeste plno veci a nabytku, ktery si do Nederlande prevazim, ale ne nejakou stehovaci firmou, ale se svymi pribuznymi a prateli a pricemz jeste tridim co vyhodit a co nalozit, pak s tim autem odjet k vaze a nechat si naklad zvazit, aby neprestoupil povolenou hranici. To nemecti policajti berou naprosto vazne, kdyz vahu nedodrzis dostanes mastnou pokutu, odlozi te na parkoviste a mas zakaz dalsi jizdy a fertig a snad i zaznam ve Flensburgu. Je tady na dalnicich spousta aut z byvaleho ostbloku, kteri vahy nedodrzuji, vcetne jinych technickych problemu a pak se deji desne hromadne bouracky. Co se tyce tve strostlivosti jak to vsechno umim zorganisovat, neni zadne velke umeni. To je totiz uplne jednoduche; mam jen dve ruce atd., tak delam predevsim zakazky a stehovani kdy je nemam. Take to jezdeni mezi Nederlande a Mnichovem sezere hodne dni, nebot jedna cesta trva v prumeru s obcerstvenimi a tak jeden cely den. Ale jak sam vidis, musi to jit a jde to. V nederlande to uz funguje tak nejak na 70 - 80 %, protoze tam mam najate profiky mlade asistenty, kteri mi vse pripravuji a i organizuji a to profesionalne, protoze maji na to odborne skoly. Jo, jde to....

A uceni holandstiny? Jednoduche; nebot mam ve voze vzdy nejakeho rodileho pribuzneho od manzela me dcery, ktery cestou se mnou musi mlusit jen holandsky, takze dneska se uz prima holandsky domlouvam.... (n)

Co se tyce fotek z Antverp, to mas pravdu, uz jsem to tady psal i Axislubovi. Mel jsem tam taky kseft na nekolik dni, ale jen ten prvni den a jeste kolem poledne trochu casu si tech par cvaku udelat. V tom spechu jsem si ale zapomenul nekde tam co jsem pracoval moje bryle na ctani, takze jsem nevidel v tom jasu ani moc na monitor a na nastaveni nejakych clon atd. uz vubec. Takze holt samozrejme fotky nic moc. :)

Se nedivim, kdyz jsi mne nazyval Mistre, ze ti tady pak s temi sragorami delam takovou ostudu, ale co se da delat.....

+++++,na karafiaty netrpim, jsou to komunisticky kytky a ja si nebudu strkat a jeste karafiat do nejake klopy, kdyz je leto, nosim tricko, kratasy a sandaly. A jestlize mi neposles tu fotku, tak necham toto setkani klidne padnout a jit radeji na pul hodinky, kdyz nemam vic smocit prdel do blizkeho jezera.
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 07 čer 2016 16:19

Ten profesinální editor bez kompromisů je Picasa od Gůglů? ;)
Zakončení festivalu v centru Zlína mě překvapilo množstvím lidí. U té první fotky si fakt nebylo kde stoupnout. Není divu, byl pátek a navíc krásný teplý večer.
Přílohy
SDIM6217.jpg
SDIM6217.jpg (413.99 KiB) Zobrazeno 4395 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
SDIM6218.jpg
SDIM6218.jpg (471.26 KiB) Zobrazeno 4395 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
SDIM6220.jpg
SDIM6220.jpg (465.25 KiB) Zobrazeno 4395 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
SDIM6227.jpg
SDIM6227.jpg (415.34 KiB) Zobrazeno 4395 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1.6 sec.
Jarouš

Příspěvekod +++++ » 07 čer 2016 16:31

:D :D :D :D :D :D :D
Naposledy upravil +++++ dne 16 lis 2016 18:35, celkově upraveno 2
+++++

Příspěvekod vrgada » 07 čer 2016 17:10

tak jsem po case zase nakoukl a ac strizlivej, nejak se ztracim. Hlava mi to nejak nebere, vubec nevim kdo je kdo, kdo a proc by mel mit rudy karafiat, ale asi je to jedno, zkusim se sem podivat zase za mesic, treba se to nejak vytridi zase smerem k fotografovani
vrgada

Příspěvekod Luboš » 07 čer 2016 17:18

Pe-pa má pravdu, ve snímku je minimum podexpozice, je opět vidět , že to každý fotoeditor a asi také monitor zobrazuje jinak. :D
(podexpozice jsou ty drobné modré tečky, pro lepší viditelnost jsem na prvním snímku odstranil pouze to namodralé podání)
Přílohy
ACR bez.jpg
ACR bez.jpg (163.22 KiB) Zobrazeno 4379 krát
ACR.jpg
ACR.jpg (156.97 KiB) Zobrazeno 4379 krát
Luboš

Příspěvekod pe-pa » 07 čer 2016 17:31

Jarous, ano Picasa 3 od Google. Ja jiny neznam, doporucila mi to tenkrat babicka od Josefa 38. Jak jsi to poznal? To je tak suprovy editor, zevsichni co znam ho pouzivaji. Akorat na rozmery si vezmou jiny a na ruzne jeste doupravy take, takze na fotce pracuji pak vice editoru.

+++++, dej si bacha s tou navstevou bytu, uz tam bydlej nejaci Tuci a ten jejich fotr je desne vzteklej a velikej. Aby vam neprotah perka, voni jsou na vscko hned urazeny a strasne rychle pak jednaj. Takze prdelko byt je ti prd platny. Takze ti nezbyva poslat fotku a fertig. To bys mi preci neudelal mne dobre s tou fotkou mne naladit, kdyz ted vis, ze rad na lidi bafnu az se podelam radosti jak se leknou! Tak se nedelej a posli! Je to ma jedina radost!

Tady< mi nekdo jeste prave rikal, ze jsi desne ukecanej a ze kdybych mel jeste ten byt a otevrel vam dvere, tak bych se vas aspon tejden nezbavil; jedine, kdybyste nam pomohli stehovat.....
Ale jinak se uz moc tesim, protoze tusim, ze bude desna sranda i pro ty Rusaky co bydlej na patre.....
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 07 čer 2016 17:49

vrgada píše:tak jsem po case zase nakoukl a ac strizlivej, nejak se ztracim. Hlava mi to nejak nebere, vubec nevim kdo je kdo, kdo a proc by mel mit rudy karafiat, ale asi je to jedno, zkusim se sem podivat zase za mesic, treba se to nejak vytridi zase smerem k fotografovani

Jo jo, já také! Zkusím si dát navečer dvoudecáka bílého, třeba to pomůže. A to jsem ještě ve výhodě, že se mi všechny příspěvky nezobrazují. Sice tím přicházím i o některé obrázky, ale pro duševní pohodu je rád oželím. Mějte se! :D

Jarouši, ty lidičky snímek příjemně oživujou! (n)
download/file.php?id=84448
josef38

Příspěvekod axislubo » 07 čer 2016 18:52

Jarousi, par mojich fotiek tu uz je custom WB.
Este par starsich pridam, bola to pekna vylevka ;)
Přílohy
SDIM0090dir.jpg
SDIM0090dir.jpg (167.97 KiB) Zobrazeno 4349 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/9
ISO: 200
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
SDIM0085dir.jpg
SDIM0085dir.jpg (193.61 KiB) Zobrazeno 4349 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/7.1
SDIM0079dayir.jpg
SDIM0079dayir.jpg (164.64 KiB) Zobrazeno 4349 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/7.1
axislubo

Příspěvekod Jarouš » 07 čer 2016 20:20

Lubo, už si to pár fotek nazpátek myslím, ale chtěl jsem to mít potvrzené. Ty výjevy na obloze by byl hřích nevyfotit (n), vodu z nich tiše závidím...
Josefe, klidně bych se bez nich obešel, alespoň v tak těsné blízkosti, ale bylo jich tolik, že jsem to s nimi prostě vyfotit musel, pokud jsem chtěl na západní obloze stihnout ještě nějaké zbytky barev ;).
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 08 čer 2016 07:06

Jarouš píše:Josefe, klidně bych se bez nich obešel, alespoň v tak těsné blízkosti, ale bylo jich tolik, že jsem to s nimi prostě vyfotit musel, pokud jsem chtěl na západní obloze stihnout ještě nějaké zbytky barev ;).

Mně tam Jarouši nevadí, záleží jak se záběr pojme. Mějte se! J.
josef38

Příspěvekod pe-pa » 08 čer 2016 07:20

Josef38,

"A to jsem ještě ve výhodě, že se mi všechny příspěvky nezobrazují. Sice tím přicházím i o některé obrázky, ale pro duševní pohodu je rád oželím. Mějte se! :D..."

To ti verim doslova, byla to uz tehda osvedcena metoda komousu, hranice obehnat ostnatym dratem a samostrily, vcetne zblych vojaku, ktreri na kazde sustnuti strileli jak divi. Zvyk je zvyk! Jak videt, tak ti to zustalo a kdyz to pak ze zvedavosti otevres tak ti pada brada a nevis co bys. Jo, ta zlata osvedcena cenzura.... Ale zase si rikas, v Polsku to uz zavadeji, v Turecku a Rusku take, tak to bude neco co preci spatne byt nemuze, vzdyt ochranujou lidi i kdyz vo neco prichazeji, ale zato jim delaji tu dusevni pohodicku.
Nebo si to mam radeji votevrit a pak se vozrat, protoze jsem mozna vo tu dusevni pohodu prisel, ale zase misto ni se mi honi takovych novych myslenek v hlave... a napadu... :)

Axislubo, suprove krajinky!!! Fakt spice!!!! (n)

Pahorkata krajina pod / pred Alpami zalita paprsky zapadajiciho slunce
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 08 čer 2016 16:39

Quattro 0
pe-pa

Příspěvekod axislubo » 08 čer 2016 21:53

Vcera som vyvencil foveon v lufte :D
Přílohy
SDIM0178ir.jpg
SDIM0178ir.jpg (286.43 KiB) Zobrazeno 4533 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/5.6
SDIM0174ir.jpg
SDIM0174ir.jpg (335.6 KiB) Zobrazeno 4533 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640 sec.
Clona: F/5.6
SDIM0172ir.jpg
SDIM0172ir.jpg (269.14 KiB) Zobrazeno 4533 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/6.3
axislubo

Příspěvekod Jarouš » 08 čer 2016 22:37

Paráda, Lubo. Jaká je to asi výška?
Přílohy
SDIM6232.jpg
SDIM6232.jpg (467.3 KiB) Zobrazeno 4527 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/3.3333333333333 sec.
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 09 čer 2016 08:25

Jarous,

bych toho Merilla na vecerni a nocni snimky nepoustel, kdyz vis, ze se pak na force ukazuji osklive cyanove fleky! Prodej tu SD1 i s objektivy, stejne ti to jak videt s ni nikdy dobre nepujde a nejde a kup si Quattro, ktere to uz, tedy ty cyan fleky nedela.
Quattro ve forme krabicky te donuti a to snad konecne, prestat pouzivat ty tvoje metody, i kdyz verim zes v Rusku byl a zacnes tady snad konecne ukazovat dobry standard.

Proc stale nutit fotak k vykonum, ktere jsou jeho slabinou? I to dokazuje, ze ho v rukou a to uz roky nemas a nikdy mit nebudes. Kompozice vlastne take; tady na te tve fotce volis stredovou kompozici, kde tvori ten punkt zajmu ti dva rozmazani lide. No ma to cenu? A ty straslive kulisy z minuleho a predminuleho stoleti a hlavne z komunistiske ery? To se ti fakt libi, ze to furt cvakas? Ale nedelam na tebe zadny tlak, fot si co chces, jenom ze ja jsem jen snob a emigrant (taky slovo komousu, kteri tim zastrasovali zajemce zmizet... A pri tom jim ukazovali v televizi lagry filmovane v osmactyricatem a tesne po valce ) a divim se co nekoho muze jeste aktivne zajimat a amatersky fotit.... :( Klidne byt tebou bych se zaradil mezi nas blbce, kteri foti jen DP Quattro, protoze to je pro fotografa opravdu klasse kamera a pro blbce velke ulehceni... Ano, i pro mne.... :lol: A s tvoji extra exotickou, :lol: vzacnou povahou.... :lol: A to vse jeste s rypakem nahore ...... :lol:

PS, na fotky uz nemam cas vkladat, jedu v aute a pouzivam ted jen LapTop. Ted se mi podarila jedna ji sem vlozit

Jo, abych nezapomel; ted nebudu mit zadny cas, tak mne omluvte, ze se vam nebudu moci mozna i nekolik tydnu, nebo uz vubec ne venovat. Venovat jsem sem napsal jen ze zdvotilosti a proto, ze jsem si nevzpomel jak zdvorile ukoncit vetu. ;)
pe-pa

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou