Jasně, Ondro, stejné snímky by byly, pochopitelně, nejlepší, ale to není, zatím, v mojí moci. Napadlo mě to čirou náhodou, když jsem si fotku z Quattra prohlížel 1:1 a zabrousil až do oblohy. Protože to z Merrillu neznám, začal jsem hledat fotku s alespoň přibližnými parametry, nejen expozičními, ale také ohniskem. A nakonec jsem udělal výřez z míst, aby i úhel dopadu slunečních paprsků byl co nejpodobnější. Víc jsem v rámci omezené objektivity udělat nedokázal. Myslel jsem i na tu podexpozici, ale i na mojí fotce je minimálně 0,7 EV do mínusu (v M režimu se to nezobrazuje do EXIFu), ale mám spoustu fotek s ještě větší podexpozicí, a v tom parametru šumu v obloze se to nijak dramaticky neprojevuje. A vyvolání proběhlo opravdu stejně, na šoupátka, která na toto mají vliv, vůbec nesahám.
O X-Pro2 taky nemám strach (nebýt Merrillu, zajímal by mě

), ale těžko rozdýchávám ten do očí bijící amatérismus. Jasně, může se mi podařit vyfotit tak technicky nepovedenou fotku, zvlášť s neznámým foťákem. Ale rozhodně bych udělal alespoň elementární cenzuru a takovou fotku nikam na veřejnost nedával. A hned na tom poli se pokusil o reparát...
Sice tomu vůbec nerozumím, ale napadá mě, že v případě Quattro snímače byly poprvé v historii Foveonu upřednostněny výrobní náklady před obrazovým posunem dopředu. Asi ta významná úspora ve dvou vrstvách není jenom úspora pixelová... Ale jak už jsem psal - nerozumím tomu.
Jardo vítej, po delším čase

.