Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 12 lis 2015 05:31

josef38 píše:V Třebíči jsem byl mnohokrát během svých služebních cest do Dalešic...

Prehrada, ci elektrarna?
MirekE

Příspěvekod josef38 » 12 lis 2015 07:18

MirekE píše:
Prehrada, ci elektrarna?

Ahoj Mirku, obojí se nevylučuje. Poblíž Třebíče je přečerpávací elektrárna Dalešice, kde jsem měl během své pracovní kariéry mnohokrát co činit.
Pracoval jsme u ČEZu jako technik telekomunikací a kromě všech elektráren na Vltavě patřila po stránce telekomunikační do našeho opatrování i elektrárna Dlouhé stráně ( Jeseníky ) a Dalešice. Bylo to skoro denodenní vyjíždění autem do všech těchto provozů, ale tato práce mě velice těšila a proto jsem i 10 roků přesluhoval. ( do svých sedmdesáti )

K Tvému obrázku "školačka na stanici autobusu".
Ondra se k němu vyjádřil tak, jak bych se i já vyjádřil, kdybych to uměl! (n) Snímek má skutečně silnou atmosferu. Chce si ho zvětšit na celou plochu a nechat se do něj vtáhnout. Jen více podobných! Takové Leice jen sluší.
Podobné snímky bych si představoval právě z toho Noctiluxu, který jsem kdysi zmiňoval.

A co se týče fotografií vlastních dětí, tak ty pocity znám z vlastní praxe. :D
Mnohdy si člověk nekriticky myslel, jaký jedinečný záběr nafotil a tento pocit byl někdy neúměrný výsledku. A jen proto, že se jednalo o vlastní dítko! ;)

Přikládám jeden snímek z Noctiluxu i když nejsem jeho autorem. Joo ten bokeh a to měkké podání portrétu!!!
Tento objektiv by také Leice slušel!
Mějte se pěkně pánové! (n)
Přílohy
Noctilux and Monochrom.jpg
Noctilux and Monochrom.jpg (130.14 KiB) Zobrazeno 4515 krát
josef38

Příspěvekod OVal » 12 lis 2015 09:51

MirekE píše: Cernobilou variantu jsem zatim nezkousel, castecne se mi zda, ze v te barevne je zbytecne moc informaci, ale castecne se mi ty barevne nuance (jedovate svetlo auta za autobusem vs. zluta autobusu) libi.

Souhlasím, ale těch barev se mi zdá zbytečně moc. Proto jsem mluvil o duplexu. Zkusil jsem to v rychlosti na zkoušku trošku upravit, není to pravý duplex, jen pro orientaci, jak by to mohlo vypadat: https://www.zonerama.com/OVal/Album/102 ... EbPAMEJ6xe
Omlouvám se za nedomluvený zásah do fotky. Jak napíšeš, smažu to.....

MirekE píše: Ne ne, porad v Seattlu.Stat Washington vs. Washington D.C.

To ano, ale já tě naposled zaznamenal o pár časových a kulturních pásem dál..... Inu, mám dlouhé vedení.
OVal

Příspěvekod OVal » 12 lis 2015 10:13

josef38 píše:Přikládám jeden snímek z Noctiluxu i když nejsem jeho autorem. Joo ten bokeh a to měkké podání portrétu!!!

To je parádička. Málokdy se u portrétu rozplývám nad tak pěkným pozadím ;) (n)
Na Noctilux ale asi nedosáhneme.... :cry:

Ale přiznám se Ti, Josefe, že jsem se po dlouhém váhání rozhoupal a objednal si na širokoúhlé barevné fotky Sigmu DP0 Quatro. Nejvíc mi v barevné podobě připomíná výstup z LMM. U delších ohnisek v barvě zůstanu u klasického Bayera, ale zde naširoko je to podání detailů úžasné. Už se na jezevčíka těším, až příjde. Vím, že jsi také dřív měl Sigmu, tak jsem neodolal a musel Ti to napsat. ;)
OVal

Příspěvekod josef38 » 12 lis 2015 13:57

OVal píše:
Ale přiznám se Ti, Josefe, že jsem se po dlouhém váhání rozhoupal a objednal si na širokoúhlé barevné fotky Sigmu DP0 Quatro. Nejvíc mi v barevné podobě připomíná výstup z LMM. U delších ohnisek v barvě zůstanu u klasického Bayera, ale zde naširoko je to podání detailů úžasné. Už se na jezevčíka těším, až příjde. Vím, že jsi také dřív měl Sigmu, tak jsem neodolal a musel Ti to napsat. ;)

Tak to Ti gratuluji!
Tam, kde je dost světla, je Sigma ( Foveon ) co do rozlišení detailu přímo nepřekonatelná. Budeš spokojený.
Něco z ní dával na "Foveon fóru" jistý PePa. Zpočátku byl velice dadšený, teď se mi ale zdá, že ve své euforii opět trochu opad. Možná by Ti k ní něco ze svých zkušeností mohl sdělit. Ale mám pocit, že kostky už jsou vrženy!
josef38

Příspěvekod Jarouš » 12 lis 2015 14:43

Skvělá zpráva (n). Konečně přijde někdo, kdo to Quattro bude umět perfektně používat (nepochybuju o tom) a pomocí fotek začne ředit dosavadní kalné vody sigmácké pověsti. Jsem už dávno pevně přesvědčen, že je to všechno z drtivé části jenom o tom, jak který uživatel ten pomalejší a na vyladění náročnější foťák zvládne. A Josefa bych jenom poopravil, že je co do rozlišení detailu nepřekonatelný i při nedostatku světla. Nesmí se to plést s nastavením vyšších citlivostí, ale tam není pravým králem ani Leica M9 a taky ji kvůli tomu nikdo nezatracuje. Prostě známe silné stránky svých foťáků, kvůli kterým jsme si je pořizovali a nesnažíme se nadávat na ty slabší, které nám stejně nezabránily v jejich koupi a o kterých jsme předem velmi dobře věděli ;).
Ondro, na začátku se nenech otrávit pomalostí foťáku ani těžkopádností SPP. Možná ani barvy nebudou hned úplně podle Tvých představ. Ale s každou další fotkou to bude jenom lepší a lepší... (n)
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 12 lis 2015 18:46

O.K. Jarouši, nic nezatracuji, naopak! :D
Je výborná i tam, kde je málo světla. Osobně jsem ji neměl ani v ruce, nemohu o ní více napsat. Psal jsem pouze všeobecně o foveonu, ale i tady pokrok zapracoval. Je to už dlouho, co jsem měl SD10. Ondra bude určitě spokojen a myslím, že Quttro bude velice dobrým doplněním jeho Leicy MM!
Mějte se pánové! J.
josef38

Příspěvekod OVal » 12 lis 2015 21:25

Děkuji pánové za podporu. Už se na toho pomalého jezevčíka opravdu těším. Asi mi bude dost dlouho trvat, než proniknu do post-procesu a je mi jasné, že ISO musím krotit na 100 a 200.... Bude to jak před 20ti lety, když jsem poprvé v ruce držel digitál... Uvidím, jak si sedneme. Ale už také nejsem nejrychlejší, tak snad budu mít pochopení ;) Bude to chtít oprášit staré návyky a začít víc používat stativ. Jen se bojím aby bylo co fotit. Barevný podzim jsem pro... , tedy promeškal a rodina, lenost a povinnosti mi brání být v pravý čas na pravém místě... No, uvidíme. Dám vědět.
OVal

Příspěvekod MiraM » 13 lis 2015 07:54

Nedá mi to Josefe : Krásný portrét, krásná žena, krásný výraz, parádní pozadí (ne to ženské ;) . Moc hezké!!
A na tu sigmu se těším. Pořád nákup odkládám ( stavba domu) ale doufám, že někdo, kdo umí a nepochybuji, že Oval umí, zkrátí mé rozhodování.
On ale i problematický pe pa na fóru Sigmy má s Quattrem hezké výsledky.
Přece jen od mých nebožek DP jedniček uplynula spousta času. Tak se tu mějte. M
MiraM

Příspěvekod OVal » 13 lis 2015 14:03

Včera by se mi pomalý jezevčík zrovna hodil. Vyrazil jsem na obhlídku jednoho úseku naší staré trati, kde jsou ještě zachovány zbytky starých protisněhových barier a jiných "romantických" prvků. Na barvu jsem si to netroufl vzít šířeji než 28mm, u LMM jsem využil obvyklou 15ku. Jen ta parní mašinka ne a ne přijet. (Na tomto úseku trati v podstatě vůbec nejezdí....)

PS: Kurňa, taky vám tento web běží tak pomalu??
Přílohy
L1001354-Edit copy.jpg
L1001354-Edit copy.jpg (690.82 KiB) Zobrazeno 4423 krát
DSC01097.jpg
DSC01097.jpg (815.52 KiB) Zobrazeno 4424 krát
OVal

Příspěvekod MirekE » 13 lis 2015 20:51

OVale, ta fotka z te leicy je uplne jiny level. Obdivuju ty tvoje fotky s UWA, rikam si, jak to delas, ze tam nemas - jak rikaval pan profesor Smok - chrosti. Napada me, ze castecne tomu pomaha to, ze v tech fotkach nejsou pozornost poutajici barvy a tim padem nejsou - opet jak rikaval pan profesor Smok - zmatecne.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 13 lis 2015 21:11

josef38 píše:Ahoj Mirku, obojí se nevylučuje. Poblíž Třebíče je přečerpávací elektrárna Dalešice, kde jsem měl během své pracovní kariéry mnohokrát co činit.
Pracoval jsme u ČEZu jako technik telekomunikací a kromě všech elektráren na Vltavě patřila po stránce telekomunikační do našeho opatrování i elektrárna Dlouhé stráně ( Jeseníky ) a Dalešice. Bylo to skoro denodenní vyjíždění autem do všech těchto provozů, ale tato práce mě velice těšila a proto jsem i 10 roků přesluhoval. ( do svých sedmdesáti )

Ptam se proto, ze jsem pracoval nejakou dobu pro Westinghouse a potazmo pro CEZ v Temeline a nekolik dalsich elektraren jsem mel moznost navstivit. V Dalesicich jsem nebyl, v tech koncinach jen v nedalekych Dukovanech. Na Dlouhych stranich jsem byl a byl jsem z toho nadseny. 24 hodinovy provoz obslouzi snad jen deset lidi, zatimco Temelin zamestnava polovinu Jihoceskeho kraje...

Takze s OValem jsem chodil do skolky a s tebou jsme byli kolegove. :o

K Tvému obrázku "školačka na stanici autobusu".
Ondra se k němu vyjádřil tak, jak bych se i já vyjádřil, kdybych to uměl! (n) Snímek má skutečně silnou atmosferu. Chce si ho zvětšit na celou plochu a nechat se do něj vtáhnout. Jen více podobných! Takové Leice jen sluší.
Podobné snímky bych si představoval právě z toho Noctiluxu, který jsem kdysi zmiňoval.

A co se týče fotografií vlastních dětí, tak ty pocity znám z vlastní praxe. :D
Mnohdy si člověk nekriticky myslel, jaký jedinečný záběr nafotil a tento pocit byl někdy neúměrný výsledku. A jen proto, že se jednalo o vlastní dítko! ;)

Diky za povzbudiva slova!

Přikládám jeden snímek z Noctiluxu i když nejsem jeho autorem. Joo ten bokeh a to měkké podání portrétu!!!
Mějte se pěkně pánové! (n)

Moc hezke, moc hezke.
MirekE

Příspěvekod OVal » 03 pro 2015 11:51

Já to říkal, že bude dobrá, ale že až tak....?
http://www.stevehuffphoto.com/2015/11/3 ... year-2015/

No nic, utřeme sliny a zase se jdeme věnovat všednímu životu... ;)
OVal

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2015 20:29

OVal píše:Já to říkal, že bude dobrá, ale že až tak....?

No nic, utřeme sliny a zase se jdeme věnovat všednímu životu... ;)

Je to hezký, ale 180 000.- Kč jenom za tělo, to je trochu silný kafe!!
josef38

Příspěvekod OVal » 08 pro 2015 16:48

josef38 píše:Je to hezký, ale 180 000.- Kč jenom za tělo, to je trochu silný kafe!!

Přes 180 t za tělo nebývá u Leicy až tak nezvyklé, mne spíš děsí cena se základním zoomem kolem 300t.... :o :cry:
Nezbývá než se jen kochat... ;)
OVal

Příspěvekod MirekE » 09 pro 2015 04:43

OVal píše:Já to říkal, že bude dobrá, ale že až tak....?

Chlapi, vubec to neukazujte, jo?
MirekE

Příspěvekod OVal » 09 pro 2015 13:33

MirekE píše:Chlapi, vubec to neukazujte, jo?

Jo. ;)
OVal

Příspěvekod josef38 » 11 pro 2015 07:02

Koukám, že už se jim nehodilo do krámu klasické tlačítko spouště se závitem pro drátěnou spoušť.
Zřejmě už má i tato "vymoženost" do budoucna odzvoníno.
Přílohy
DSC09897.jpg
DSC09897.jpg (70.32 KiB) Zobrazeno 4203 krát
josef38

Příspěvekod MirekE » 15 pro 2015 09:05

Drátěná spoušť pro tento model je k mání za pouhých 190 dolaru. Proti tomu co chtějí za HDMI kabel nebo sluneční clonu k tomu zoomu je to pakatel.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 15 pro 2015 09:09

OVal píše:
MirekE píše:Chlapi, vubec to neukazujte, jo?

Jo. ;)

Už je pozdě. Už jsem to viděl. Doma mi ale řekli , ze to nepotřebujeme.
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou