Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 19 lis 2015 12:09

Ondro,

to je mi uplne jasne! Presne jak to pises, to je. A jinak, z devadesatideviti procent vedet jak a co a ktery program pouzit a stopro ho/je ovladat. Pak jsou fotky z kazdeho fotaku excelent..... :)
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 19 lis 2015 12:46

Ondro, šeďák nevadí, pokud jsi měl na mysli menší kontrast, spíš naopak. Možná by bylo z hlediska porovnávání vhodnější fotku z Quattra také převést do černobílé, protože na mém monitoru mám dojem, že v tmavých partiích (např. kmeny stromů, ale i jinde) vidím více kresby (detailů) na fotce ze Sigmy. A tak si říkám, jestli je či není v tomto ohledu zvýhodněná právě těmi barvami. Kdyby měla fotka z Leicy vyšší kontrast, byla by v tomto ohledu na tom ještě hůř, si myslím. Tak bych zkusil Sigmě sebrat tu barevnou "výhodu" a porovnávat pouze černobílé fotky. Protože takto to spíš vypadá na lepší dynamiku z Quattra. Jinak je mi jasné, že nastavit oběma foťákům objektivně stejnou startovací čáru snad ani nejde.

PS: Vyšší jas už na monitoru nastavit nemůžu, jedu na 100% ;).
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 19 lis 2015 13:02

OVal píše:Petře, ne že bych měl něco proti teoriím, ale moc na ně nedám. Když vylezli s LMM jako novinkou, říkal jsem si, že je to ta největší pitomost, kterou znám. Propagandy jsem si vůbec nevšímal.

(n) (n)
Myslím, že kdyby Petr převedl tento snímek ( SDIM0408-8-2.jpg (677.52 KiB) ) do černobílé, byl by také koukatelnější. Alespoň by ty fleky z bílé nádoby ve stínech zmizely.
josef38

Příspěvekod Josef01 » 19 lis 2015 13:16

OVal píše:Petře, na Sigmu dost dobrý (n) ;)

Jeden testík z dnešního rána.
LMM + Voigtlander 21/4 (není to nejostřejší sklo) jen vyvoláno a doostřeno dle potřeby.
Quattro DP0 Nutná korekce expozice kvůli přepalům, i při vyvolání nutno mírně korigovat....
Nastaveno co nejlichotivější ISO: (Q0 ISO100 a LMM ISO320) a zhruba stejná clona.
U LMM použit jediný snímek, u Quattra vybrán nejostřejší ze tří.
Použity brutální výřezy.
On ten starej šrot ještě dlouho nebude k zahození ;)

To vyšší rozlišení Leicy je přece jenom znát...
Josef01

Příspěvekod pe-pa » 19 lis 2015 13:16

josef38,

to nejsou nejake bile fleky zavinene Foveonem jako drive, to Quattro uz nedela. To jsou bila a jine barvy zapricinene tim michanim s dennim svetlem od okna. WB se asi nebo zrejme nastavil na to teplejsi umele svetlo od stropu.

Ten sum vzadu mimo zaostreni, tedy neostry predmet, sklenena stena akvaria, ukazuje ve svem svetlem miste sum, ktery se da velice snadno odstranit retusi. Tedy kdyz to musi byt. :)
Naposledy upravil pe-pa dne 19 lis 2015 17:20, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod OVal » 19 lis 2015 14:07

Jarouší: Dynamiku jsem netestoval, ale vycházím z toho, jak se foťáky chovají při snímání shodné scény. U Quattra musím pečlivě sledovat histogram a dělat korekce, a po nahrání do SPP to stále hlásí přepaly a je třeba to korigovat ve stínech i v jasech. U LMM nemám co sledovat a většinou ani nemusím. Po nahrání do vyvolávacího programu byla u stejné scény ještě slušná rezerva bez nutnosti makat na táhla. Je to asi i o měření.U LMM je nastavené asi dost dolů, protože případné přepaly se korigují hůř. Rezervy v RAWu jsou u obou dost velké, což je prima. Řekl bych, že Qattro má v základu menší dynamiku, ale v RAWu dostatečnou rezervu až do úplně nepřirozeného HDR. A řekl bych, že dynamika včetně RAWu je u LMM o chlup menší, než u D600/D610. A ta byla parádní. Už ale D600 víc než rok nemám. Možná Petr by mohl zavzpomínat a také subjektivně porovnat dynamiku D610 a Quattra - jak se mu to jeví.....
OVal

Příspěvekod Jarouš » 19 lis 2015 14:30

Rozumím, Ondro. Jenom jsem chtěl tím svým příspěvkem sdělit, že podle mého oka a monitoru z těch fotek, kterým jsi se snažil nastavit nějaké srovnatelné výchozí podmínky, mám pocit, že Quattro je ve stínech zřetelnější. Jestli je to pouze tím, že subjektivně dává víc informací díky barvám, to nevím a proto bych zkusil Quattro této subjektivní výhody zbavit vyvoláním RAWu v monochrom režimu.
A ještě dotaz. Bylo možné z Nikonu dostat něco srovnatelného, co jsi trefně nazval u Sigmy "dostatečnou rezervou (RAWu) až do úplně nepřirozeného HDR"? Ptám se proto, že víme, že papírově má Nikon D600/610 DR větší.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 19 lis 2015 15:16

pe-pa píše:josef38,

to nejsou nejake bile fleky zavinene Foveonem jako drive, to Quattro uz nedela.
Nu dobře, v tom případě nemůžu mít žádných výhrad. V každém případě se mi líbí ten černobílý víc! ;) J.
josef38

Příspěvekod pe-pa » 19 lis 2015 15:29

Uz tu Leicu neche na pokoji, nebo nas kolega axislubo zmlati!!! :) Ostatne to tady je o Leice uplne zbytecne a uplne mimo misu! :) A jeste k tem Nikonum co jsem mel take, tedy oba 600 a 610. Tyto strceji do kapsy vsechny fotaky, vcetne te leiky MM a o hodne. Oba jsou i ted jeste vubec v tomto nejlepsi.
Ale Quattro, tedy DP0, neni take k zahozeni, je serizena vic do stinu nez svetel, ale dynamiku, tedy celkove ma znamenitou. Musi se holt davat pozor na histogram a podle nej se ridit a pak pri vyvolavani je uz vse ok. Jen nezoufat!!! :lol:

Jedna s Nikonem, uz zde sice driv byla, ale ted je sem vlozenajenom kvuli te ukazce vyborne nikonacke dynamiky, i kdyz se tato musela take jako u quattra z RAW fotek v dobrych/ dobrem programu vydolovat:
Naposledy upravil pe-pa dne 19 lis 2015 17:17, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod OVal » 19 lis 2015 16:44

Jarouši, nedokážu přesně říct. Každý z vyvolávacích konvertorů je úplně jiný, jeden má větší možnosti zde, druhý zase onde.... Ale subjektivně myslím, že papírové předpoklady nelžou. Zkusil jsem dnes vyfotit hodně dynamicky kontrastní scény, zítra to ve studiu vyvolám a uvidím zase víc. Zatím jsem toho s jezevčíkem nafotil zoufale málo...
Petře, ta fotka již zde sice byla, ale opět se rád podívám. Je povedená (n) I Trenčín z minulé strany od axisluba (n)
OVal

Příspěvekod axislubo » 19 lis 2015 18:50

;)
Přílohy
SDIM0313irf.jpg
SDIM0313irf.jpg (375.39 KiB) Zobrazeno 5918 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/9
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 3/10 EV
Metering mode: Pattern
axislubo

Příspěvekod pe-pa » 19 lis 2015 19:34

Axislubo,

no konecne, ze jsi se nechal presvedcit. (n) Ale trvalo ti to! ;) Fotka je takto focena vubec nejkvalitnejsi po tk a motivem a komposici super, az na ten malinky kontakt konce vezicky s listim v popredi fotky!!! Myslet pane, myslet..... :)
pe-pa

Příspěvekod OVal » 20 lis 2015 15:02

Pár ze včerejšího odpoledne. Ta v přímém protisvětle nic moc, dynamický rozsah opravdu nebude největší, ale na většinu práce dostatečný. Odlesky jsem nechal jako ukázku toho, jak se objektiv chová v takovýchto extrémních situacích. Jak jsem se otočil o 180 stupňů, bylo to lepší...
Přílohy
SDIM0009.jpg
SDIM0009.jpg (876.92 KiB) Zobrazeno 5836 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/7.1
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA Dp0 Quattro
Exposure bias: -13/10 EV
SDIM0008o.jpg
SDIM0008o.jpg (613.22 KiB) Zobrazeno 5836 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/320 sec.
Exposure bias: -13/10 EV
OVal

Příspěvekod josef38 » 20 lis 2015 15:35

OVal píše:Pár ze včerejšího odpoledne. Ta v přímém protisvětle nic moc, dynamický rozsah opravdu nebude největší, ale na většinu práce dostatečný. Odlesky jsem nechal jako ukázku toho, jak se objektiv chová v takovýchto extrémních situacích. Jak jsem se otočil o 180 stupňů, bylo to lepší...

( SDIM0008o.jpg (613.22 KiB) ) (n) (n)
---------------------------------------------------------------
Podle čísel snímku jsi toho opravdu ještě moc nenafotil. ;)
Jak moc podobný snímek upravuješ?
Nastavený čas EXIFu odpovídá skutečnosti? Že jsou tak dlouhé stíny v tuto dobu.
A jak se Ti s tímto aparátem běhá ??
To je najednou otázek, co? :D
Ahoj, J.
josef38

Příspěvekod OVal » 20 lis 2015 16:28

josef38 píše:( SDIM0008o.jpg (613.22 KiB) ) (n) (n)
---------------------------------------------------------------
Podle čísel snímku jsi toho opravdu ještě moc nenafotil. ;)
Jak moc podobný snímek upravuješ?
Nastavený čas EXIFu odpovídá skutečnosti? Že jsou tak dlouhé stíny v tuto dobu.
A jak se Ti s tímto aparátem běhá ??
To je najednou otázek, co? :D
Ahoj, J.

:o :D
Ahoj. Vezmu to popořadě:
Moc ještě ne, ale ve skutečnosti mám tak o 40 snímků víc. Když jsem dělal ty včerejší testíky, nakrmil jsem Quattro kartou z LMM a on pookřál a začal číslovat znovu od nuly. Upravuji podle toho, jak je potřeba. Tady jsem byl hotový brzo: malý ořez a drobná retuš vlevo dole, maličko lokálního zesvětlení a ztmavení, za dvě minuty nebylo co řešit.
Exif by měl odpovídat. Je to tam mírně nakloněné na sever a sluníčko stejně už moc vysoko nechodí.
Zatím jsem s Quattrem neběhal, je na můj vkus pro tuto příležitost dost velký. Ale to se poddá. Ale chodí se mi s ním dobře. Horší to je trošku s focením. Nikdy mi moc nevadila absence hledáčku, tady mi trochu vadí. Displej v ostrém světle není nejlépe čitelný, některé skutečnosti na fotkách spíš odhaduji.... Kdyby byl alespoň výklopný..
A teď mne docela vypekl. Včera jsem si ještě pofotil v tom nízkém světle, dnes jsem měl v Brně hodinku čas tak jsem protáhl jezevčíka po oblíbených místech. Až úplně nakonci jsem zjistil, že jsem si včera v protisvětle omylem vypnul AF a ostření se mi nesením posunulo někam skoro na makro. Normálně by to u širokáče asi tolik nevadilo, ale on jezevčík umí zaostřit pěkně do blízka... Tak mám fůru fotek neostrých až hrůza. Na vymazání. I na webovém rozměru to už bude vidět.. :oops: Myslel jsem na Petra a jeho: "Myslet pane, myslet..." ;) Naštěstí alespoň dnes nebylo žádné zajímavá světlo.
Nu co, chybama se člověk učí...
Ahoj. O.
Přílohy
SDIM0055.jpg
SDIM0055.jpg (657.65 KiB) Zobrazeno 5822 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
ISO: 200
Exposure bias: -10/10 EV
OVal

Příspěvekod josef38 » 20 lis 2015 16:56

Ondro, nebýt toho kostela, řekl bych, že jsi byl na Vyšehradě! (n)
Ten hledáček bych asi postrádal také! (y) Ale řešení by se našlo. Kdysi jsem si dělal k mému Olympusu C5050 nástavec na koukání se na displej pomocí upraveného prohlížeče diapozitivů. Takového toho kukátka, kam vložíš diák v rámečku a prohlížeč, nastavený proti světlu, přiložíš k oku. Není to nic složitého, stačí jen odstranit matný difuzor z plexi a tento přípravek nasazený vhodně k fotoaparátu potom funguje jako hledáček. Teď už to myslím i prodávají hotové, pro různou velikost displeje.
Díky za odpověď na mé otázky. J.
josef38

Příspěvekod Jarouš » 20 lis 2015 22:29

Nechci to dublovat, udělal jsem nějakou tmu:
download/file.php?id=76041
download/file.php?id=76040
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 21 lis 2015 00:38

Pro Ondru:
http://www.photographyblog.com/news/sig ... inder_kit/

Neumím to přečíst, ale možná by se Ti to hodilo! :D
Přílohy
Schránka 01.jpg
Schránka 01.jpg (167.47 KiB) Zobrazeno 5723 krát
josef38

Příspěvekod pe-pa » 21 lis 2015 09:43

Ondro,

ten, nebo podobny LCD hledacek si nekupuj, je to hrozny klump a stane se tim ten fotak desne veliky. V zadnem pripade uz do nejake vetsi kapsy nebo male fototasky. Takovych pripadu, kdy bys to potreboval je mizive, snad jen, ze bys fotil v poledne.... :) Nejlepsi kvuli mobilite by byl nejaky nastrckovy opticky hledacek okolo ohniska 24mm. Takovy podobny jsem mel na Voigtländeru Bessa s 15mm Voigtländer objektivem a bylo to velice prakticke a clovek si zvykne fotak s timto hledackem take podle potreby serizovat na motiv.
pe-pa

Příspěvekod OVal » 21 lis 2015 15:38

Ahoj. Díky oběma. Ten velký hledáček by byl asi dobrý, ale je opravdu dost velký. U malého průhledového si nejsem jistý. Mám právě takový, co měl Petr, 15mm na LMM+Voigt 15/4,5 - ale stejně je dost nepřesný a scénu stejně fotím metodou pokus-omyl. Ale je to furt lepší, než když ho nemám. A rozdíl mezi 15mm a 21mm je dost velký.... Odhadem se dá na displej fotit celkem dobře. A pro to jemné doladění typu dotýkajících se větviček a pod. by ten malý průhledový stejně nebyl... Ten velký asi ano, ale je dost velký a bude zbytečně drahý. Nezbývá, než to vzít jako danné omezení Quattra a učit se s tím žít.
Zajímala by mne ta Petrova fotka v barvě....
OVal

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou