Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod axislubo » 05 srp 2015 18:24

;)
Naposledy upravil axislubo dne 05 srp 2015 19:23, celkově upraveno 1
axislubo

Příspěvekod vrgada » 05 srp 2015 18:34

Tak trochu sigma budoucnosti, pokud to tu uz nebylo. Vypada to, ze se tentokrat zadarilo udelat kvalitni sirokouhle sklo bez CA
http://diit.cz/clanek/sigma-dp0-quattro-mtf-krivky
tady jsou ukazky
http://www.sigma-photo.co.jp/sgv/dp0_qu ... llery.html
...
Japonec Maro ho uz ma, ale po pravde bud uz zapomnel fotit, anebo ma nejaky mnohem horsi kousek
vrgada

Příspěvekod pe-pa » 05 srp 2015 18:58

vrgada, to bude asi pekne draha Quattro 0. Ale uvidime a jak jsem videl ty ukazky, tak ty mne silne zaujaly. Vypada to na to, ze bych si na nej pockal a az budou zase rozumne ceny, tak bych ho koupil.
Jak je dobre, kdyz je prodejce moooc chytry; nabidl jsem mu za tu devitku max. 50 Euro i s postovnym. On se cuknul, ze pocka a tak ceka do tedka. Na tu devitku se uz nikdo netrese, vsadim se, ze ji neproda. A ja mel cas si to rozmyslet a ted mam uz 50 Euro usetrenych na to Quattro 0.

axislubo, tyhle fotky zahod, mas predek neostry, takze jako test ostreni se vubec nehodi. Kdyz fotis neco takoveho, tak si klidne nastav ve fotaku clonu f 11 a budes to mit ostre od popredi az do Francie. :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 05 srp 2015 21:20

Něco od auto veteránů. Jarda
Přílohy
VE-03.jpg
VE-03.jpg (810.4 KiB) Zobrazeno 4527 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 3/10 EV
Metering mode: Pattern
jajakm

Příspěvekod Josef01 » 05 srp 2015 21:57

vrgada píše:Tak trochu sigma budoucnosti, pokud to tu uz nebylo. Vypada to, ze se tentokrat zadarilo udelat kvalitni sirokouhle sklo bez CA
http://diit.cz/clanek/sigma-dp0-quattro-mtf-krivky
tady jsou ukazky
http://www.sigma-photo.co.jp/sgv/dp0_qu ... llery.html
...
Japonec Maro ho uz ma, ale po pravde bud uz zapomnel fotit, anebo ma nejaky mnohem horsi kousek

Na tohle stačí jednoduchý test, vyfotit noční oblohu plnou hvězd a tam se ukáže pravda naprosto dokonale.
Josef01

Příspěvekod vrgada » 06 srp 2015 05:32

pokud by to fotilo podle techto dalsich samplu (jsou tam i X3F), tak by to bylo neskutecne dokonaly, uvedomte si, ze je to sirokac odpovidajici 21mm kinofilm
...
http://www.photographyblog.com/previews ... ro_photos/
...
Treba hned ta prvni fotka, dejte si lupu. Jenze klasicky balkonovy testik japonce Maro takhle uzasne rozhodne nedopadl
...
http://maros-notebook.txt-nifty.com/not ... quatt.html
...
A samozrejme je to foveon, takze, jakmile se tam objevi lidi, tak maji plet jako alkoholici, kterym uz selhavaji jatra. Ale to by mi v tomto pripade asi nevadilo, protoze toto ohnisko je na krajinky a v krajinkach vetsinou pletovka nebyva, spise ten rozpor mezi ukazkovymi samply a balkonovym testem :-(
...
Uz probehl i nejakej rychlej testik, takze odclonena vinetuje, ale to by se taky dalo zkousnout. Kazdopadne takhle rovne MTF krivky jsem jeste u zadneho objektivu nevidel. Test hvezdne oblohy je nerealny, diky mizerne citlivosti jsou na fotkach rozmazani i chodci ve dne. Protoze je to porad stejna pisnicka ISO100, do rawu...
vrgada

Příspěvekod pe-pa » 06 srp 2015 05:53

vrgada, jo, jo, stale stejne. :)
pe-pa

Příspěvekod Josef01 » 06 srp 2015 16:45

Na focení hvězd je potřeba astro montáž a 5 min. expozice není problem.
Josef01

Příspěvekod jajakm » 06 srp 2015 17:41

Ještě jeden veterán. Jarda
Přílohy
VE-04.jpg
VE-04.jpg (890.14 KiB) Zobrazeno 4472 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Exposure bias: 3/10 EV
jajakm

Příspěvekod jajakm » 08 srp 2015 19:17

axislubo:
Jestli ti mohu doporučit k problematice ostré fotky v popředí i v pozadí, přečti si tento velmi pěkně udělaný popis problematiky ostření a "prokousej" se až k problematice Hyperfokálního ostření: http://www.fotoroman.cz/techniques3/focus2.htm
Jarda
jajakm

Příspěvekod jajakm » 08 srp 2015 19:57

Dám trochu vody. První fotka je focena ráno. Druhá v podvečer. Jarda
Přílohy
KO-50.jpg
KO-50.jpg (799.1 KiB) Zobrazeno 4387 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Exposure bias: 0 EV
KO-51.jpg
KO-51.jpg (735.66 KiB) Zobrazeno 4387 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 08 srp 2015 20:15

jajakm, popros tu tvoji lepsi polovicku o sirsi povolenky chodit sam ven! Ta prvni " je focena rano" a ta druha " v podvecer".... Mam takovy, ale dost urcity dojem, ze ty nemas ani potuchy co to znamena u fotografie "rano" a "podvecer". Tady sam ale vidis, ze v tuto dobu pred "obedem" a "pred veceri" a jeste honem, se zadne pekne fotky fotit nedaji.... Jak sam vidis, tak jsou obe obycejne podprumerne zacatecnicke cvaky na kulove... "rano nebo v podvecer", coz je od tebe vlastne drzost to tady psat... nebo to ma byt jako zertik?

Petr
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 08 srp 2015 20:48

Petře ráno pro mne končí 12:00 kdy začíná poledne. Podvečer pro mne začíná v 16:00 až do západu slunec, kdy začíná večer. :D Pokud to máš jinak, je to tvoje volba, neberu ti ji. Termín východ slunce a západ slunce ti snad nemusím vysvětlovat. :D Sám jsi několikrát napsal, že na tomto foru jsou jen obyčejné amatérské cvaky a dokonce jsi použil výrazu "zkurvené fotky", tak čemu se divíš? Ty se sem ještě díváš? Po tolika proklamacích, že se tady dívat nebudeš a přispívat rovněž ne? Jarda
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 08 srp 2015 22:59

Tak čtyři další škaredé fotky z minulé neděle, cca hodinu před západem. Pro Jardu výřez Velké Javořiny, je to vyhlídka s památníkem na kopci nad Březnicí u Zlína. Moc pěkné místo, daleké výhledy. Ale chce to jiné podmínky...
Od středy mi stávkoval SPP, vůbec nevím proč. Pokusil jsem se stáhnout jednu RAW fotku z té nové Sigmy z odkazu od vrgady a od té chvíle s ním nebyla řeč. Až dnes odpoledne jsem to znovu rozchodil, po několikeré odinstalaci a opětovné instalaci. Furt hlásil nějaký problém. Ale už to šlape, zdá se... ;)
Axislubo, nebyla u vás dnes (sobota) kolem osmé večer bouřka? Takhle vypadal mrak ve směru Trenčín krátce po osmé ze zhruba 50 km od nás.
Přílohy
SDIM4228.jpg
SDIM4228.jpg (467.65 KiB) Zobrazeno 4362 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/10 sec.
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
SDIM4228, výřez.jpg
SDIM4228, výřez.jpg (476.27 KiB) Zobrazeno 4362 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/10 sec.
SDIM4229.jpg
SDIM4229.jpg (488.17 KiB) Zobrazeno 4362 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 26 mm
Čas expozice: 1/8 sec.
SDIM4230.jpg
SDIM4230.jpg (499.22 KiB) Zobrazeno 4362 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/8 sec.
SDIM4232.jpg
SDIM4232.jpg (498.3 KiB) Zobrazeno 4362 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/6 sec.
SDIM4252.jpg
SDIM4252.jpg (462.26 KiB) Zobrazeno 4362 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Clona: F/6.3
ISO: 400
Metering mode: Unknown
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 09 srp 2015 06:50

Ahoj Jarouši. Fotky se ti barevně fakt povedly. Ta oblaka jsou parádní. To je foceno tvým setovým objektivem? Nějak podvědomě jsem hledal na tvých fotkách závoj nebo přebytek magenty v obloze (jak ti bylo mnohokrát vytýkáno), ale nic jsem nenašel. Nebavme se o výřezech. Hold jsem jen amatérský cvakal a nemám vyškolené oči. Jen bys mě a axislubovi mohl poradit jak fotit, aby i blízké předměty na fotce byly ostré. Já tu trávu v popředí vidím ostrou.
Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 09 srp 2015 07:34

Ahojky, Jardo,

tva otazecka proc sem jeste a vubec chodim je bazilisciho vyznamu, ale kdyz se uz ptas, tak ti rad odpovim, je to sice dost tezke ale budiz, co bych pro tebe neudelal. Jak asi vis, take fotografuji; a tak sem chodim a musim rici, ze velice casto, abych zde nacerpal nove popudy k me praci a abych se zde poucil, podotykam uplne zdarma, coz je uplne to nejvynikajicnejsi, protoze jsem venkovsky buranek a desny setrilek, chodim sem tedy kdy se mi to hodi a mam chut se sem podivat. Nebot jen tady se daji videt vynikajici a suprove fotky skalnich fotografu odborniku, kteri foti s vyjimkami samozrejme, jen a jen se svetove znamymi a proslulymi, velice drahymi kamerami znacky Sigma, ktere si jen tak kazdy koupit nemuze a take vetsinou nekoupi. Tyto kamery vyzaduji specialni zachazeni a narizovani, jak vidno i z exifu pod jednotlivymi vasimi dily.

Jsem opravdu velice rad, ze vas nekolik zde jste tak pekne otevreni a nedelate se svym fotoumenim zadna tajemstvi jako jini u jinych znacek a sve zkusenosti a hlavne znalosti nam zde s neskonalou pili a enthusiasmem a hlavne skromnosti pekne jiz vice roku ukazujete, ze i my, ti nenapravitelne nechapavi a s vasimi dily nekdy nespokojenymi, musime jen a jen podekovat, ze mate s nami takovou velkou trpelivost a ladujete to do nas, tedy stale to stejne, mesice a roky, az nam to konecne i nekdy pronikne... Za to vam pratele obrovske diky!!!!!

A tak, mily Jardo, konecne se dovidam jako ted treba, jak je to ve skutecnosti s tim "ranem a vecerem" a i jine zajimave zajimavosti. Bez vas dvou, tedy tvas pane Jardo a pana Jarouse a bez vasich vynikajicich del, ba primo basnickych kreaci, bych mozna dnes sedel mezi bezdomovci a foukal za vyzebrane penize koupeny aceton, abych si aspon neco malo v zivote uzil....

Diky!!!!!

Petr

PS. Dovolil bych si, ovsem jen vyjimecne, malou sluzbicku axislubovi, aby mu Jarous radeji neporadil..... :)

P.
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 09 srp 2015 08:05

pe-pa píše:PS. Dovolil bych si, ovsem jen vyjimecne, malou sluzbicku axislubovi, aby mu Jarous radeji neporadil..... :)
P.

Petre jsem rad ze jsi na muj ironicky prispevek reagoval v podobnem duchu a bez vulgarit. Vis ono je problem fotit s DP2M na dovolene pri vychodu nebo zapadu slunce, kdyz nemas stativ a fotak neni na co polozit (snad jen na ten pisek na plazi). To ale nic nemeni na tom, že ty moje dve posledni fotky jsou to jen podprumerne dovolenkove cvaky typu "tady jsem byl". Mas pravdu.

Ta tvoje fotka pro axisluba je paradni. Mas me uznani. Jen mi chybi ta tvoje sluzbicka axislubovi jak fotit, aby na fotce bylo vse ostre (popredi i pozadi). Asi jsi to zapomnel napsat.

Pisi bez smajliku, tedy bez ironie a narazek.

Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 09 srp 2015 10:12

Jardo, ja jsem axislubovi jiz hned pod tou jeho s mekkym popredim napsal, ze nejjednodussi je u jeho DP2M si s tim moc hlavu nelamat, protoze ma objektiv lehounce do WW a sensor APS-C, aby pro fotku s popredim, tedy ne, aby mu napr. trava nebo neco podobneho skrabaly objektiv, tam nastavil F 11, samozrejme aspon s odstupem k popredi ca. 1,5 - 2 metru, tak to bude mit ostre vsechno a az treba do te Francie. A neni treba ani prepojit na manualni program. Staci, aby se s objektivem nejdrive "trefil", tedy s AF na to popredi, vzdalene ty 2,3 metry, kdyz to foti ve stoje, podrzel spoust na pul zmacknuti, ze zaostreni s AF zustane jak to na to popredi zaostril a svenkne fotakem na celkovy motiv, udela kompozici do formatu a domackne spoust. A ma to doma.... :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod axislubo » 09 srp 2015 11:48

Diky chalani. Nabuduce to uz budem mat ostrejsie. Pravda je taka, ze na sigme nastavim f 8 a a zaostrim na nekonecno ked fotim krajinu. Chyba, odstranim. S nexom take problemy nemam lebo fotim manualnymi objektivmi a tam nastavim na objektive parametre, popripade este skontrolujem v liveview.
axislubo

Příspěvekod Jarouš » 09 srp 2015 23:24

Vlastně už včerejší od památníku.
Axislubo, jak to bylo u vás s tím mrakem? Možná jsi přehlédl můj minulý dotaz. Podle radaru to nebylo nic velkého, ale podle podoby toho mraku z něj párkrát zahřmět mělo ;).
Ještě k problematice ostření. Vždycky ostřím do dálky. V tomto případě na ten barák, ve většině případů ještě dál. Nad clonu 10 chodím výjimečně, jen při ohniscích nad 40 mm. Pokles ostrosti je už velmi viditelný, když se to porovná třeba s velmi univerzální clonou 8. Když se to neporovnává, tak je člověk v klidu, to je fakt. Pokud bych ostřil na tu břízu, tak ten barák v žádném případě ostrý nebude (nevypadá ideálně zaostřený, ale to je pouze tím, že na něj Slunce svítí úplně z příma, mám ho přesně za zády a v těchto situacích všechno vypadá daleko méně ostře, než při bočním osvitu. Kdo nevěří, ať vyzkouší, zvlášť při nízkém slunci. Ideálně je to vidět třeba na střešních taškách.
Na závěr nutno podotknout, že takto se při zaostřování chová můj objektiv 17-50, nevím, jestli to bude stejné i na 30 mm DP2M. Ale skoro bych se vsadil, že při zaostření na 3 metry před foťák ani s clonou 11 (natož méně než 3 metry) pozadí v krajině řekněme více než 100 metrů vzdálené dobře ostré nebude. Leda by se ten objektiv choval opravdu výrazně jinak, což vyzkoušené nemám.
Přílohy
SDIM4271.jpg
SDIM4271.jpg (498.24 KiB) Zobrazeno 4544 krát
EXIF-Data
Clona: F/9