Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod jajakm » 03 srp 2015 21:33

Jarouši tak takové rychlé srovnání SIGMA objektivů při focení krajiny máme za sebou. Teď by to chtělo udělat několik fotek těmito objektivy nějakého jiného motivu, třeba industriální zástavby, hradů, zámků, nebo něčeho podobného. Oponenti tvrdí, že na krajinky je SIGMA vhodná, ale na jiná témata prý nic moc. No rád bych si to ověřil osobně. :D Jarda
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 03 srp 2015 21:44

Jardo, píšu Ti SZ, zkus chvilku vydržet. Jinak, už před několika lety jsem přišel na to, že pro posouzení kvalit objektivu nebo foťáku nic obtížnějšího než krajina neexistuje. Dobře vypadající barák, jakoukoliv stavbu, uděláš dnes téměř jakýmkoliv objektivem. Ale teprve v krajině (listy, hroudy hlíny, kůra stromů a jiné nepravidelnosti) opravdu poznáš, s jak kvalitní technikou zrovna fotíš. Koneckonců je to pěkně vidět z té Petrovy fotky z fast foodu. Převaha pravidelných, rovných tvarů a jednoduchých sytých barev, to je pro dnešní techniku velmi snadné sousto a výsledek téměř zaručeně vypadá bombasticky.
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 03 srp 2015 22:25

vrgada, s tou pleťovkou jsi velice tvrdohlavý, ale věř, že je to fakt jenom rukama a očima ;). Lidi sice skoro vůbec nefotím, takže to umím ještě mnohem míň, než krajinu, ale sem tam se tomu nevyhnu. Takže vyjímečně a naposledy pokus o opravení Tvého názoru na téma "Merrill neumí pleťovku". Osvětlení bylo kombinované, navíc ty sytě barevné zdi, zkrátka radost fotit... :D Je to staré rok a půl.
Přílohy
SDIM1988.jpg
SDIM1988.jpg (430.37 KiB) Zobrazeno 3560 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 40 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/4
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ano
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Spot
SDIM1986.jpg
SDIM1986.jpg (482.87 KiB) Zobrazeno 3560 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 33 mm
SDIM1994.jpg
SDIM1994.jpg (436.55 KiB) Zobrazeno 3560 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
SDIM1996.jpg
SDIM1996.jpg (467.41 KiB) Zobrazeno 3560 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
ISO: 200
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 03 srp 2015 23:13

Tak ještě jednu z té báječné třicítky Art a jdu do hajan. Včetně výřezu bez úprav, jak jinak ;).
Přílohy
SDIM4208.jpg
SDIM4208.jpg (479.21 KiB) Zobrazeno 3551 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/20 sec.
Clona: F/8
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Metering mode: Pattern
SDIM4208, výřez.jpg
SDIM4208, výřez.jpg (484.88 KiB) Zobrazeno 3551 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/20 sec.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 04 srp 2015 02:36

vrgada píše: Ukazky, po te co nejaky dobrak ve fotoshopu poskladal cely oblicej z uverejnene pulky uz jsem pak sem nedaval a kritizoval jen cizi fotky.

To jsem byl já ten dobrák!
Kdybych věděl, že Tě to tolik sebere, že o tom ještě po roce budeš psát, tak bych to neudělal. :D
Nehledě k tomu, že když někdo zveřejní půlku obličeje tak nešikovně, že jde pouhým vzájemným přeložením obrázku složit obličej celý, tak nikoho nemohlo napadnout, že ta půlka byla jen z důvodu jakéhosi naivního utajení fotografovaného.
To se přece dělá úplně jinak a ne takto, kde zobrazíš polovinu hlavy!!
A s poznámkou Jarouše o Tvé tvrdošíjnosti ohledně pleťovky a nejen jí :lol: naprosto souhlasím.
To by totiž trochu postrádalo logiku, že ostatní obličeje Sigma umí a zrovna zrzku ne. Jestliže jsou na obličeji pihy, tak prostě na snímku budou také! A bylo by hodně hloupé, kdyby tam nebyly, to bych teprve pokládal za chybu. Pravda, to detailní prokreslení obličeje nemusí být u portrétu každému milé ale to přece lze změkčit jiným způsobem, jestliže o to někomu jde!! Zaplať pán Bůh za něj!!!! :-)
Ostatně na Jaroušových fotkách lidí také nevidím žádný barevný úlet i když tam žádnou zrzku nemá a blesk zrovna, ani jako přisvětlení, nemusím!

Tak dobrou noc!
Zatím co já už musím mít ráno. Povinnost volá a penízky jsou zapotřebí, co kdybych se také rozhodl pro Merrila. :lol: :lol:

P.S.
S tou půlkou obličeje už jsem Ti to jednou vysvětloval, myslel jsem že jsi to tehdá pochopil. Už tímto vstupem jsem porušil své předsevzetí, nevstupovat do nic neřešících diskuzí. Ber to tedy jako vyjímku, ve snaze Ti pomoci, už o tomto psát nebudu. :P :P :P
josef38

Příspěvekod vrgada » 04 srp 2015 09:29

Na pletovce se neshodneme a ani uz nemusime, ja to vyresil tim, ze jsem presel zpet k Bayerovi a navic k fotaku pro blby, kde se s tim zapasit vubec nemusi, protoze ma ty libive barvy tak nejak automaticky. Mne se nelibi ani ty posledni ukazky, zkuste nekdy stejnou scenu s portrety obema systemy a pak dejte vedet, co se vam bude libit vice. Ty pihate zrzate, ci uricene po sportovnim vykonu vypadaji opravdu hrozne a na Bayeru ne (fotim stejne veci dvacet let a spatne to dopadlo jen na foveonu a to jeste byl merril ten uplne nejhorsi). Tipuji, ze foveon ma sirsi rozsah vlnovych delek, tj. spatne navrzeny IRCUT filtr, takze ano je to dobre treba pro policejni praci, ale rozhodne ne na portrety.
...
To s tou pulkou obliceje jsem si kdysi vyrikali i po SZ a fotka byla smaznuta a timto povazuji za vyrizene. Ale pro mne to bylo poucne, nyni bych proste pro podobne ucely uverejnil jen ctverecek tvare. Proste mne to nenapadlo, ze by si s tim mohl dat tu praci a skladat to zpet, jen aby ukazal, jak jsem neopatrny a jak to umi s fotoshopem. Jsem paranoidni, co se tyka zverejnovani fotek svych blizkych na netu, zadny fejsbuk nemam ani nic podobneho a pokud davam na net fotky, tak neurcite krajinky z principu predbezne priposranosti. Ani neupresnuji, kam a kdy jezdim na dovolenou a to spis z duvodu, ze jsou to z mwho pohledu pekna mista a nechci, aby tam jezdilo vice lidi, protoze pekna jsou i proto, ze se o nich moc nevi.
...
Zaver, protoze to s dolovanim tech spravnych barev z foveonu ani po letech neumim, rezigoval jsem a fotim fotakem, ktery ma rozmery cca klasicke Dp1cky a neni s tim zadna prace, navic je po resize 50 procent ostrejsi nez klasicky foveon a fotky se vejdou do 2nega. Zkousel jsem samozrejme i fuji RAW, ale nedokazal jsem udelat lepsi fotky, nez jepegy z fotaku.
...
Tak co bude s tou nevestou? dokaze to nekdo upravit lepe. Po pravde diky listove zeleni je to velmi obtizne resitelne :-)
vrgada

Příspěvekod Josef01 » 04 srp 2015 09:44

vrgada píše:navic je po resize 50 procent ostrejsi nez klasicky foveon a fotky se vejdou do 2nega. Zkousel jsem samozrejme i fuji RAW, ale nedokazal jsem udelat lepsi fotky, nez jepegy z fotaku.

Mě přijde ta fotka toho náklaďáku MAN ostřejší ze Sigmy a i barevně hezčí..

vrgada píše:Tak co bude s tou nevestou? dokaze to nekdo upravit lepe. Po pravde diky listove zeleni je to velmi obtizne resitelne :-)

Tak ve Photoshopu lze udělat z růžových bílé šaty, ostranit fialovou z oblohy, vylepšit pleťovku atd., otázka je, zda to má smysl.
Josef01

Příspěvekod josef38 » 04 srp 2015 11:20

vrgada píše:To s tou pulkou obliceje jsem si kdysi vyrikali i po SZ a fotka byla smaznuta a timto povazuji za vyrizene.

To bych bral, hlavně si to zapamatuj až budeš mít opět nutkání psát o nějakých dobrácích kteři pokazili Tvoje přísné utajování! :lol: :lol:

Tak se mějte přátelé!

P.S.
Stejně si myslím, že mnoha lidem ta Sigma pod kůži zůstala, i když se jí zbavili. Jinak by totiž toto vlákno tak pravidelně nenavštěvovali a stále o ní diskuzi nepřiživovali , i když někdy negativně ( myslím tím i zahraniční hosty ;) ). Sám se k tomuto druhů lidí poctivě přiřazuji i když snad o ní příliš negativně nepíši! :D
Nedávno jsem psal, že se na streetovky příliš nehodí, vygugloval jsem si některé uživatele, kteří ji k těmto účelům směle používají, takže nemusí být vše takové, jak se na první pohled zdá! (n)
josef38

Příspěvekod pe-pa » 04 srp 2015 13:25

Hey, sigmacka bando,

Jestli to klapne, tak budu mit tu sigmu 9. Ale uvidime. Kdyby preci jenom, tak se teste na fantasticke barvicky, ktere urcite z tech vasich novejsich tezko vyloudite..... ;) :o

Petr
pe-pa

Příspěvekod gustav » 04 srp 2015 14:05

Zdravím foveoňáky a omlouvám se, že se vám tady cpu, Sigmu nemám a ani jsem neměl.
Ale vrgada vyzval, jestli někdo upraví šaty nevěsty, aby byly bílé, tak jsem to zkusil - jen ty šaty.
Je to dělané dost narychlo, určitě by to šlo přesněji.
Dělal jsem to v Zoneru - dal jsem do výběru ty šaty a barbarským způsobem :D jsem použil opravu chromatické vady (Ctrl+Shift+A).
Když v editoru tu fotku zvětšíte, je vidět nepřesnost toho výběru, chtělo by to si s tím pohrát pečlivěji. Ale je mi jasné, že takto
jde upravit jednu, dvě fotky, když by se to týkalo desítek svatebních fotek, tak to je na Chocholouška :lol: .
Tak to by bylo všechno a přeji vám ještě více pěkných fotek z foveonu.
Přílohy
Nevestička_2-1šaty.JPG
Nevestička_2-1šaty.JPG (686.68 KiB) Zobrazeno 3494 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/5
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Normal program
Metering mode: Center-weighted average
gustav

Příspěvekod vrgada » 04 srp 2015 14:39

Sigma samozrejme zustane pod kuzi :-) A toto vlakno zije, za tu dobu, co se zde otoci par stranek, tak na fujiforu mozna par fotek.
...
Jestli se vice libi nakladak focenyze Sigmy, tak to mne urcite ne, ale nasel jsem totez jeste o rok starsi z Dp2ky (zvladla to lepe nez Dp1 o rok pozdeji), Dp2ka byla mimochodem jedina, se kterou jsem byl docela spokojen (jen se musela trochu priclonit kvuli zelenym rohum)
...
Obrázek
Dp2ka 2013
Obrázek
Fuji 2015
...
Z SD9ky bude pravdepodobne jen zklamani, doba je jinde
...
Mne se ty nevesty nelibi ani tak, ale podobne zachranne operace jsme zkouseli loni na priserne cervene ferari. Kazdopadne je to cesta upravovat to v necem jinem nez SPP, ktery je priserny soft, tu cervenou to nejak na rozdil od SPP zvladlo
...
To byly ty doby kdy odstraneni CA (purpurove a zelene hrany) v nove verzi SPP bylo zde vydavano jako nova funkce odstranujici ty magenta zavoje :-)
...
Ale jinak je to cesta k nejjistejsimu vysledku, vyvolat v SPP RAW do TIFFu (jen korekce expozice) a upravit to v necem poradnym
vrgada

Příspěvekod Josef01 » 04 srp 2015 15:23

gustav píše:Zdravím foveoňáky a omlouvám se, že se vám tady cpu, Sigmu nemám a ani jsem neměl.
Ale vrgada vyzval, jestli někdo upraví šaty nevěsty, aby byly bílé, tak jsem to zkusil - jen ty šaty.
Je to dělané dost narychlo, určitě by to šlo přesněji.
Dělal jsem to v Zoneru - dal jsem do výběru ty šaty a barbarským způsobem :D jsem použil opravu chromatické vady (Ctrl+Shift+A).
Když v editoru tu fotku zvětšíte, je vidět nepřesnost toho výběru, chtělo by to si s tím pohrát pečlivěji. Ale je mi jasné, že takto
jde upravit jednu, dvě fotky, když by se to týkalo desítek svatebních fotek, tak to je na Chocholouška :lol: .
Tak to by bylo všechno a přeji vám ještě více pěkných fotek z foveonu.

Tak všechno se dá, pokud je to focené pod jedním světlem, pak se to dá často udělat hromadně. Ještě zůstala v obloze ta fialová. Každopádně beru Sigmu jako krajinářský foták a na momentky raději Fuji nebo Canon.
Josef01

Příspěvekod jajakm » 04 srp 2015 20:31

Jarda
Přílohy
VE-01.jpg
VE-01.jpg (815.29 KiB) Zobrazeno 3432 krát
EXIF-Data
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 3/10 EV
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 04 srp 2015 22:26

Jardo, co to bylo vedle za červené žihadlo?
Nedělní podvečerní focení nad Zlínem, barevný režim Standard, vyšší saturaci barev pomohl polarizák. K tomu jeden výřez, všechno z mého nepovedeného seťáku.
Přílohy
SDIM4213.jpg
SDIM4213.jpg (479.5 KiB) Zobrazeno 3412 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 25 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
SDIM4213, výřez.jpg
SDIM4213, výřez.jpg (490.14 KiB) Zobrazeno 3412 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 25 mm
SDIM4215.jpg
SDIM4215.jpg (461.47 KiB) Zobrazeno 3412 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 23 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
SDIM4217.jpg
SDIM4217.jpg (489.69 KiB) Zobrazeno 3412 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 40 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
SDIM4219.jpg
SDIM4219.jpg (472.53 KiB) Zobrazeno 3412 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 26 mm
SDIM4224.jpg
SDIM4224.jpg (457.24 KiB) Zobrazeno 3412 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 43 mm
Čas expozice: 1/15 sec.
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 05 srp 2015 08:15

Jarous, bych rekl, radeji ten polarizak nepouzivat, stejne jak videt prilis ucinny neni a sytejsi barvy tedy take moc neurobi. Jinak musim, ac nechci, sorry, rici, ze tak osklive barvy krajinek se vidi opravdu zridka. Je to vsechno tezce utlumene az hruza; asi tak ca. o 1 az 2 EV do minusu a pak zmekcovane ubiranim v SPP kontrastu, cimz zadne extra fotky jeste nikdo nedokazal; utec od tohoto navyku a rozbehni poradny tak, aby ty fotky dostaly uz jednou konecne stavu. Zadny polarizak ani jiny filtr ti lepsi barvy neudela, nekdy jen zesili, ale to musi byt v 90° ke slunci. Tady, kde je pod mrakem toho moc nenadela, coz je na nekterych snimcich videt, ze je v oblacich videt ta obligatni magenta. Chtelo by to vic ridit osvit vcetne cisla clony.

Na tech rodinnych fotkach mas bohuzel take zasluhu, jsou dost placate, takove tupe, utazene, podexponovane, kontrast stazeny a lehce zazavojovane. Tim jsi sice dostal ty fotky jakz takz koukatelne, ale je to nic moc. Chtelo by to vic se venovat upravam v pc a hlavne v nejakem pak jinem, treba jako je PS a pohrat si hlavne s kontrasty, svetly atd., abys dostal ty obliceje hezky plasticke, ne jako ted.
Doufam, ze jsem se osmelil jeste v ramci, jestli vic, tak se omlouvam, ale jak vis, nedalo mi.

Petr
Naposledy upravil pe-pa dne 05 srp 2015 13:54, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod axislubo » 05 srp 2015 10:15

Aby rec nestala...
Přílohy
SDIM0973u.jpg
SDIM0973u.jpg (426.67 KiB) Zobrazeno 3364 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/5.6
Expoziční program: Priorita clony
axislubo

Příspěvekod pe-pa » 05 srp 2015 14:03

Axislubo, jo, to by slo, ale ne tolik ostrit! U teto to je uz prehnane. Ve fotce nesmi ty linie svitit a vykazovat zretelne schody! Brzdi se, krajinka by mela byt ostra, ale ne co to da a jestli je nekde vzadu par kilometru, nebo vice kilometru nejaka stangle nebo kmen stromu jakoby ostry a jeho kmen jasne sviti, to uz je moc, velice prehnane a prakticky uz pouze to nejmensi co je v sensoru, tedy ostrost jen jedne bunky (samozrejme vic na vysku toho kmenu), protoze to vic ( uzeji) uz nejde. Ve skutecnosti na tu dalku by ten nebo ty kmeny mohly byt videt, ale ne tak silne a neprirozene. To uz neni zadna rizena v uprave ostrost, ale necitlivost k motivu a ukazani za kazdou cenu jak "to" je ostre! Je tady nekde par takovych spatnych prehnanych fotek... dobre si je prohledni jako velice spatny priklad, abys to uvidel nazorne co tim myslim; proc to tak fotograf udelal nebo dela, to nechapu. :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod axislubo » 05 srp 2015 14:21

ok pe-pa dik, nainstaloval som ten irfanview teraz( skusam), tam to resiznem na 1300px dlhsia strana a doostrim+3. nechcem zakazdym odvarat Lightroom, ale asi budem musiet :-D
axislubo

Příspěvekod Josef01 » 05 srp 2015 14:34

Ostření v Lightroom je to nejlepší, co jsem měl možnost vyzkoušet. Ještě je dobrý Photo Ninja.
Josef01

Příspěvekod jajakm » 05 srp 2015 16:40

axislubo:
Fotka je to pěkná, ale jak říká Petr (pe-pa) přeostřená. Také jsem s tím přeostřováním ze začátku měl problémy. Někdy opravdu méně znamená více. Občas to i dnes v zápalu "boje" přeostřím a až to zveřejním tady, tak si říkám: "Zase jsi to přehnal s tím doostřením ty pitomče". Velmi mi pomohl při úpravě fotek kvalitní monitor. Asi čtyři měsíce používám EIZO CS230.

Jarouš:
Ten tvůj seťák asi fakt nebude žádný zázrak. Budu ti muset půjčit aspoň na 2 týdny některé moje objektivy. Napiš mi do SZ, které chceš zapůjčit. Aby sis v klidu nafotil svá známá místa a provedl porovnání. Pak ten seťák zůstane ve vitrince a koupíš si nějaký lepší objektiv. :D Jo vedle toho auto veterána stálo podobné červené žihadlo jako na následující fotce.

Jarda
Přílohy
VE-02.jpg
VE-02.jpg (909.69 KiB) Zobrazeno 3545 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/160 sec.