NEfotíme už (jen) s Panasonicem

Re: NEfotíme už (jen) s Panasonicem

Příspěvekod strom » 18 čer 2012 11:17

Tak jsem o víkendu zkoušel novou TV. Ne pro mě, ale kůpil jsem rodičům LG 42LV4500 jako náhradu za cca 20 let starou CRT Nokia. A jelikož foťáky mě už moc neohromují a diskuzní fóra o TV mi přijdou dosti marná, hodím dojmy sem, třeba se někomu budou hodit :idea: Navíc jsem ocenil možnost porovnání s mým Panasonicem E30.

Předností LG TV je slušný obraz z DVB - T v SD rozlišení. Není nijak přehnaně doostřovanej a upscaling vypadá přirozeněji a s méně artefakty než z mého Panasonicu E30. Naopak filmy ve Full HD se mi zdají lepší z E30. U LG jsem měl trochu problém s optimálním nastavením ostrosti a kontrastu. Jinak má LG o něco lepší černou než E30, ale sledování filmu za tmy, ve kterém je většina scén také za tmy, to je hrozná bolest IPS panelů LCD. :( Pozorovací úhly jsou o něco horší než u E30, ale jelikož jde o IPS panel, tak jsou pro praktické užívání samozřejmě naprosto dostatečně použitelné i při velmi početné rodině. 8-)

Na LG oceňuju rozumnou možnost nastavení plynulosti obrazu (odděleně judder a blur v 10 úrovních), což je u Panasoniců do dneška problém (možné je nastavit jen dvě nebo tři úrovně, přičemž už nejnižší tvoří nepříjemné artefakty).
Bohužel nemá naše LG zrovna rovnoměrné podsvícení (výrazný clouding nahoře vlevo). Panasonic má podsvícení při přímém sledování (nikoliv z úhlu) prakticky bez vady.

Otravné je, že LG TV reaguje na dálkový ovladač s nepříjemným zpožděním (někdy mi přijde klidně 2 vteřiny), což nechápu, když má tato TV dvoujádro. Dá se s tím žít, ale 20 let stará CRT Nokia rodičů je o dost svižnější, byť složitost jejího menu je dosti obdobná a budu jim to muset nějak zdůvodnit. :shock:

Menu LG je jednoduché, ale to u Panasonicu taky. U LG mi ale přijde spíš takové humpolácké, důchodcovské, což je pro můj účel asi i v pořádku. Narozdíl od Panasonicu EPG nepřerušuje přehrávání TV programu, což je plus.

Provedení Panasonicu je celkově poctivější, na LG je toho plastu až moc, byť to funkčně nijak nevadí (i podstavec je z plastu). Zadní plechový kryt u LG je trochu vyboulený a po lehkém zmáčknutí prstem se prohýbá, působí to divně, ale ničemu to nevadí.

Vyzkoušel jsem funkci "Inteligentní čidlo", která by měla automaticky upravovat jas a kontrast podle intenzity osvětlení v místnosti a přijde mi, že při jejím naprogramování pospíchal inženýr z LG domů na víkend. Tato funkce je sice jakoby drobností, ale u mého Pana E30 je velmi užitečná, kde velmi vhodně upravuje při stmívání intenzitu podsvícení. U LG je to ale zoufalost. Ještě za šera buší podsvícení do plných, že se na TV skoro nedá dívat, jak pálí oči a naopak ve tmě se podsvícenísamo stáhne na minimum, že se na obraz nedá dívat také, jak je tmavý. Zdá se mi, že nic mezi pro LG neexistuje. Je to dost hloupé, protože při sledování TV se mi u Pana tato funkce dobře osvědčila a přišla mi ideální pro využití mými rodiči. Takto si budou muset neustále jas upravovat, což bude dost otravné.

Dále mě zlobí nastavování poměru stran a zvětšení obrazu u sledování TV. Když si zvolím u Pana "automaticky", TV si to pamatuje pro všechny programy i po vypnutí a automaticky si přepíná mezi 4:3 a 16:9. LG to nic neříká. Navíc po vypnutí TV poslední nastavení zapomene a nastaví si automaticky 16:9, což ještě navíc vede k roztáhnutí obrazu "až za okraj obrazovky". U HD programů je k dispozici funkce "pouze skenování", která na rozdíl od funkce "originál" zobrazuje obraz skutečně neroztažený ve správném poměru. Pro SD programy tato funkce není, takže si TV opět automaticky nastaví 16:9 a člověk si to zase musí pravděpodobně upravit. No prostě takovouto hloupou vadu nechápu :(

TV to není špatná. Přijde mi jako výhodná zvlášť pro starší lidi, kteří nepotřebují Facebook a velmi pomalý web browser, kterým stačí jedno USB a jedno HDMI. Důležité je, že TV má slušnou úhlopříčku a vcelku slušný obraz za velmi slušný peníz. Ale některé hloupé nedostatky viz výše rozhodně nesouvisí s cenou TV a poněkud kazí dojem.. Osobně bych si dal na uvedené nedostatky dobře pozor u televizorů LG v nástupnické řadě. Celkově jsem s výběrem vcelku spokojený, vyhnul jsem se Samsungu, sám bych do LG ale nešel.

Jinak Jaryne, kolego, na sledování kvalitního Full HD vysílání či filmu je i těch 42" málo. Až budu obměňovat, přijde mi ideální tak 50" na sledování z necelých 3 metrů. Pořizovat dnes TV je pořád o kompromisech. Na TV dnešní SD vysílání z DVB - T je i 37" na 3 metry moc, na filmy by byl ideální projektor. Možná to tak v budoucnu i pořeším.
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod strom » 18 čer 2012 17:41

Čím vším se dá slušně živit :D

http://www.alza.cz/alza-servis-doma-tv-d182134.htm
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod Jaryn » 18 čer 2012 21:53

Strome, vidím, že se ti už ani moc fotit nechce :cry:

Na lidské blbosti se dá nejvíce vydělat. Mně se na té nabídce líbí nejen cena 900,- Kč vč. DPH, ale že mají skladem >5 kusů :mrgreen:
Život je boj, boj, který je předem prohraný. Přesto musíme stále bojovat.
Jaryn

Příspěvekod kolega » 19 čer 2012 05:03

Strome ty jsi tedy spisovatel … Já ti k tomu moc neřeknu, mám už dávno 40“ Sonku a tyhle tebou uváděné problémy jsem jaksi eliminoval vlastně už tím výběrem tohoto výrobce. Třeba to automatické přizpůsobení obrazu okolnímu osvětlení je na Sonce nepozorovatelné, prostě tak plynulé a pozvolné, že to neruší a je to velmi účinné, třeba při sledování TV za dne v nezatemněné místnosti při změnách intenzity slunečního svitu venku. Dále změnu formátu zobrazení si TV při přijmu z DVB-T dělá automaticky, ale nikoliv podle TV stanice, ale podle aktuálního formátu přijímaného vstupního signálu. Stane se tak zcela běžně, že při sledování staršího filmu ve formátu 4:3 (černé boční okraje) se to při reklamách ihned přepne do 16:9 a pak zase nazpět. Není s tím žádná potíž a není třeba to nějak dodatečně napravovat. Jedině snad v případě, kdy je již ve formátu 4:3 vysílán program formátu 16:9 - občas se tahle prasárna u nějakého TV kanálu objeví, prostě tam jsou nahoře a dole černý pruhy, kromě těch postranních, které vytvoří už vlastní TV. Tak zde je třeba použít funkci zoomu, kdy se obraz roztáhne na celou plochu obrazovky ručně, stiskem 2x jednoho tlačítka. Obraz je pak vyhlazen a doostřen už automaticky, aby to bylo koukatelný. Při reklamách se pak zase obraz změní na nativní 16:9 a po nich zase do toho zoomu také automaticky.

Jinak co se týká úhlopříčky, tak si vzpomeň, že jsem už tehdy říkal, kup hnedka větší, než zamýšlenou velikost. Já jsem poslechl radu, kterou mi „udělil“ už zkušený prodejce a spolužák ze střední v jedné osobě a nelituju toho (ale nekoupil jsem u něj :mrgreen: ).
Ohledně posouzení vhodné velikosti úhlopříčky na SD vysílání s ohledem na kvalitu obrazu to není zase tak jednoznačné, jak popisuješ. Je to závislé jednak na fyzickém rozlišení dané TV, na kvalitách sw i hw pro vyhlazování v TV, pak na tom, co momentálně vysílají (studio, film) a v neposlední řadě na kvalitě, resp. zdravotním stavu očí pozorovatele. Troufám si tvrdit, že staršímu člověku, který má zrak odpovídající svému věku, to zase tolik nevadí, jestli má program SD, nebo FullHD, protože to není schopen už ani rozeznat (ale jsou samozřejmě vyjímky), natož pak rozdíl mezi jednotlivými TV jen s SD obrazem.
Mám možnost porovnávat sice jenom s 32“ LCT TV Toshiba, ale o 2 roky novější, než co máme doma, ale také s FullHD panelem, který má tak dobré zpracování a zobrazení SD, že už se několik návštev nechalo oklamat v domnění, že jde o FullHD program, jak ta TV sqěle zobrazuje SD rozlišení.

Co se týká té nabídky alza ... je to možná k pousmání, ale je to skutečně aktuální potřeba trhu a ta nabídka jenom reakce na tu potřebu. Dnes jsou ty "placky" čím dál tím "chytřejší" a už to dávno nejsou jenom televize. A i vysokoškolsky vzdělanému člověku (samozřejmě v úplně jiném oboru) to může činit potíže zprovoznit ji, resp. zrovoznit tak, aby využil pokud možno všech možností té placky. Né že bych v tomto nějak podnikal, ale ze známosti jsem byl zrovna nedávno podobně "vychytralou" TV rozjíždět jednomu zdejšímu MuDr. Šlo o nejnovější model Samsungu. Nádherná LCD TV, která nejen že umí rychle brouzdat po webu, komunikovat bezdrátově po Wifi s domácí sítí, s mobilem Samsung a pod., ale ona má i "oči" a "uši" a dokáže tak reagovat, když se to trochu naučí, na pohyby a gesta obsluhy, nebo poslechne i hlasové povely. A to nemluvím o jejich technických parametrech obrazu, má krásný kontrastní obraz, jako živý a to i v 3D (má až 800Hz zobrazení) a leskou obrazovku. Ale to je na delší povídání .... Čili já bych se tomu zase tak nesmál. A to tu jsou právě ti penzisti, pro které obsluha, natož zprovoznění TV, může být problém i při velmi jednoduché LCDTV a pokud nemají v blízkosti nějakého mladšího příslušníka rodiny, či ochotného souseda ....
"Všecko jde, jen se musí chtít a vědět jak na to"
kolega

Příspěvekod strom » 19 čer 2012 11:25

Kolego, tož jestli já jsem spisovatel, tak ty jsi.... taky spisovatel :D

Díky za příspěvek. Původně jsem myslel, že bych porovnání mohl hodit někam na avmanii, že by to tam mohlo být někomu užitečné, ale když jsem to tam zase viděl, tak mě přešla chuť.

Já tu LG měl pro naše vyhlídnutou už delší dobu a měl jsem o ní poměrně dost informací. Priority byly takové trochu neobvyklé, v první řadě slušný přepočet SD z DVB - T, uhlopříčka ideálně 42", a jinak pokud možno co nejvyšší poměr obrazový výkon/cena. Připojení na internet v jakékoliv podobě bylo zbytečné, z možností připojení stačilo 1 USB a 1 HDMI, jen aby se neřeklo. Pak jsem požadoval matný panel (nejlépe IPS vzhledem k tomu, jak mají naši rozvrženou sedačku a křesla), v rámci možností solidní s rovnoměrným podsvícením (ale bohužel tady se ukazuje, že co kus, to originál).

Některé drobnosti jsem podcenil, třeba právě ten senzor okolního osvětlení, který mi u Panasonicu taky funguje perfektně. Nenapadlo mě, že se najde výrobce, který má na krabici velkým nápisem "Smart energy save" a přitom mu to vůbec nefunguje. Bohužel to nešlo v obchodě vyzkoušet, ale kdybych pozorněji četl, tak v recenzích na heurece se o tom psalo. No nic. Naštěstí je na ovladači přímo tlačítko "Energy save", které mačkáním snižuje podsvícení o třetinu přednastaveného rozsahu, což se dá také jednoduše použít.
Co se týká té změny poměru stran, tak ona u LG automaticky funguje taky, ale HD program to z nějakého důvodu roztáhne mimo obrazovku (zřejmě aby nehrozily tmavé okraje s případným "šumem"). U HD pak musím ručně nastavit parametr "pouze skenování", který ale zase není aktivní u SD programů. No prostě je to hloupost :shock: Je fakt, že toto jsem taky podcenil, když jsem si myslel, že na tom nemůže nikdo nic zkazit. Ale ve výsledku to jsou asi drobnosti.

Naši se už bezmála 20 let koukají na CRT Nokia (foto je převzato z webu),
Obrázek
několik let se zdeformovaným obrazem, který se nepodařilo opravit, takže tyto drobnosti je trápit nebudou.

Jinak jsem se přesvědčil, že není asi nejvhodnější kupovat ty úplně nejlevnější značky. Dílenské zpracování LG se mi moc nelíbí, i když já jsem na to asi větší puntičkář než třeba většina. Panel mi navíc přijde lehce ohnutý právě v té levé horní části, kde je výraznější clouding a je to i vidět při trochu pozornějším pohledu na rám nebo když se v obrazovce leskne liniové světlo nad kuchyňskou linkou. Z obavy deformace panelu nejsem vůbec příznivcem těch moderních ultratenkých obvodových ráměčků a televizí tlustých 1 cm, byť to vypadá sebevíc cool.

Taky prozatím nejsem příznivcem lesklých panelů a raději obětuju o něco lepší kontrast za matný panel. Ale třeba se to časem změní. Je fakt, že až budu pořizovat za pár let novou TV, možná koupím i plasmu, pokud někdo nevymyslí řešení, aby černá na LCD vypadala při sledování ve tmě opravdu černě. Mám pár pěkných filmů, kde je většina tmavých scén a už mě nebaví se obelhávat tím, že si musím rozsvítit lampičku, aby se na film dalo koukat.

Na penzistech se přiživuje kdekdo. Od finančních poradců, kteří jim nutí životní investiční pojištění (pokud to ještě jde) až možná třeba po tu Alzu. Nepřijde mi totiž, že vybalení TV z krabice, čtyřmi šroubky připevnit stojan, spustit automatické ladění a naučit tě televizi zapnout, přepnout program a vypnout, je natolik sofistikovaná činnost, že by to mělo při práci do hodiny stát 900 Kč. Pokud tu TV totiž chceš třeba přidělat na zeď, musíš si ještě 1200 Kč připlatit a k tomu jim ještě sehnat hmoždinky...
http://www.alza.cz/vyjezdovka-montaz-tv ... 204658.htm

Myslím, že člověk věku do penze si tu TV z krabice vybalí sám, tak že se tu kalkuluje zejména s potřebou firem, kterým je to jedno a penzistů, kterým možná nic jiného nezbývá anebo nechtějí otravovat své zaneprázdněné děti. Já proti tomu v zásadě nic nenamítám, nikdo nikoho k ničemu nenutí, ale přijde mi to předražené vzhledem k tomu, že tu činnost může dělat úplně kdokoliv bez jakéhokoliv vzdělání, certifikace..
strom

Příspěvekod kolega » 19 čer 2012 11:53

Strome, ono ale nejde jenom o to vybalení a naladění, tedy v některých případech. Ono jde třeba i o zapojení stávajících AV komponentů do té nové LCDTV, případně poradenství, jak to zařídit, aby to staré komunikovalo, pokud možno s co nejkvalitnějším obrazem s tou novou TV. Oni lidi mají doma za ta porevoluční léta nashromážděné kupy všelijaké techniky. Někdy to prostě už není možné a je třeba inovace i toho dalšího AV zařízení atd .., prostě tahle služba, ať se z tvého pohledu zdá jakkoli zbytečná, tak jsou lidé, kteří ji přivítají a potřebují.

Ale principiálně s tebou souhlasím, že to pro leckoho může být příležitost, jak se na úkor takového člověka nepatřičně obohatit. Ale takových hyen je v naší společnosti a na všech úrovních společenského žebříčku, docela mraky. Ty největší hyeny se neštítí ani vyvádět obrovské sumy ze státního rozpočtu a ožebračovat nás tak všechny o základní funkce státu (školství, zdravotnictví, policie ..... a kdo ví co ještě) díky takto způsobenému nedostatku peněz.
kolega

Příspěvekod strom » 19 čer 2012 12:45

Kolego, poradenství pro připojení externí techniky není v ceně, na to si musíš přiobjednat zvláštní školení.

V ceně 900 Kč vč. DPH je toto:

Vybalení
Umístění
Montáž nohy
Nastavení obrazu
Nalazení programů
Seřazení programů
Přejmenování analogových programů
Jednoduché školení (zapnutí, vypnutí, dálkové ovládání, nastavení času, přepínání programů)

http://www.alza.cz/alza-servis-doma-tv-d182134.htm

Tomu nastavení obrazu moc nevěřím. To člověku může trvat i několik dní, je to potřeba řešit za různých světelných podmínek v průběhu dne, pro různé vstupy a zdroje signálu, takže předpokládám, že v ceně 900 Kč je jen nastanení módu obrazu na "Standardní" či "Normální", případně ti k tomu aktivují to "inteligentní čidlo", jako je třeba na té naší LG :geek:

Ale to už Alze věnujeme až moc pozornosti. Já samozřejmě chápu, že leckdo tuto službu může potřebovat využít, na druhou stranu, když vidím, na kolik si jí Alza nacenila, bojím se, kdy přijde doba, kdy po tobě nějaký kolemjdoucí ve městě bude chtít 500 Kč za to, když od něj budeš potřebovat poradit, kde je nějaká ulice.
strom

Příspěvekod kolega » 19 čer 2012 12:54

No já to na alze neštudoval, jak to mají, díky za výtah - to je ale opravdu předraženej vopruz, ale pokud v tom mají i dopravu :D. Jinak osobně bych se ve městě na cestu neptal, jednak mám docela dobrý orientační smysl a pro sichr ještě navigaci v MT, ale věřím tomu, že taková doba, že se za radu podobného druhu bude platit, jednou může přijít, když to tak kolem sebe sleduju (y).
kolega

Příspěvekod Jinryd » 19 čer 2012 13:35

to by jste se divili, za co všechno jsou lidé ochotni zaplatit. A kde je zákazník, tam je i nabídka :roll:
Canon 600D, Tamron 17-50/2,8 XR Di II VC, Tamron SP 70-300/4-5,6 Di VC USD, Sigma 50-150/2,8 APO EX DC HSM
Jinryd

Příspěvekod Jaryn » 19 čer 2012 23:07

Hoši, že vás nahlásím ONovi :mrgreen: Místo cvakání zde tlacháte o plackách :(
Přihodím něco z dnešního dne.
Přílohy
P1080221.jpg
P1080221.jpg (328.72 KiB) Zobrazeno 10729 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 11.8 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/4.5
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-FZ150
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
P1080186.jpg
P1080186.jpg (200.91 KiB) Zobrazeno 10729 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 9.4 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/4
Exposure bias: -33/100 EV
P1080167.jpg
P1080167.jpg (339.97 KiB) Zobrazeno 10729 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 6.7 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
P1080166.jpg
P1080166.jpg (284.27 KiB) Zobrazeno 10729 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 4.5 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
P1080139.jpg
P1080139.jpg (184.43 KiB) Zobrazeno 10729 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.1 mm
Čas expozice: 1/1300 sec.
Jaryn

Příspěvekod Jaryn » 20 čer 2012 06:36

Něco pro stroma, aby se trochu zazelenal ;)
Přílohy
P1070995.jpg
P1070995.jpg (131.49 KiB) Zobrazeno 10722 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 4.5 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/2.8
Použití blesku: Flash fired, compulsory flash mode
P1070981.jpg
P1070981.jpg (291.11 KiB) Zobrazeno 10722 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
P1070958.jpg
P1070958.jpg (201.57 KiB) Zobrazeno 10722 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 15.5 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/3.4
Jaryn

Příspěvekod Jaryn » 20 čer 2012 06:38

Jo, a fotku jsem vyměnil, páč jsem o něco starší než kolega :D
Jaryn

Příspěvekod kolega » 20 čer 2012 06:51

Jaryne, já si tohle hned pomyslel, když jsem zjistil, že jsi vložil jiný avatar, aby jsi se trochu odlišil - věkově. No ale kdybychom k tomu přistupovali takhle, tak si představ, co by si potom měl dát jako obrázek avataru takový strom, který je z nás nejmladší? Snad spermii, nebo její vnikání do vajíčka? Určite ale minimálně svůj snímek ještě z ultrazvuku. Obrázek Obrázek Obrázek
kolega

Příspěvekod strom » 20 čer 2012 07:21

Kolego, já bych musel vložit spíš nějakou krajinku, holou pláň, která ještě netuší, co za mnoho let na ní vysemení. :mrgreen:

Jinak s tou spermií jsi mi tedy hodně přidal, to bych byl jen asi o 2 roky mladší než vy a to pěkně děkuju :mrgreen:
strom

Příspěvekod Jaryn » 20 čer 2012 07:25

Kolego, také jsem na to myslel, ale nečekal jsem, že to hned někoho povede ke stejnému zamyšlení :lol: Ale i s těmi spermiemi by to byl rozdíl max 9 měsíců, takže nevím, jak tento problém nakonec vyřešíme :mrgreen: Nejspíš fotkou jeho rodičů v dospívajícím věku, kdy ještě netušili, že se kdy setkají :mrgreen: Ale asi až do takových detailů raději zacházet nebudeme ;)
Jaryn

Příspěvekod kolega » 20 čer 2012 07:31

No hošani, asi nemá smysl to brát takto přesně podle roků, jen symbolicky, ne? I když to by jsme z toho udělali vlastně téma pro zajímavou fotografii, resp. pro šikovného a nápadítého, no prostě kreativního fotografa - jak dostat na fotku myšlenku rodičů, že chtějí počít stroma Obrázek
Naposledy upravil kolega dne 20 čer 2012 07:36, celkově upraveno 1
kolega

Příspěvekod Jinryd » 20 čer 2012 07:34

:D hleďme, kdopak všechno nemá po ránu co dělat :mrgreen:
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg (306.7 KiB) Zobrazeno 10706 krát
Canon 600D, Tamron 17-50/2,8 XR Di II VC, Tamron SP 70-300/4-5,6 Di VC USD, Sigma 50-150/2,8 APO EX DC HSM
Jinryd

Příspěvekod Jaryn » 20 čer 2012 07:36

Nebo nějak takto Obrázek :mrgreen:
Jaryn

Příspěvekod kolega » 20 čer 2012 07:37

Jindro, mýlíš se, my tu naopak řešíme zásadní otázku (n)
kolega

Příspěvekod Jaryn » 20 čer 2012 07:40

Zaměstnavatelé vás sledují. Já žádného nemám, musím si vše organizovat sám a sám na případné flákání také mohu doplatit :cry:
Přílohy
Pro zamestnavatele.jpg
Pro zamestnavatele.jpg (117.62 KiB) Zobrazeno 10704 krát
Jaryn

PředchozíDalší

Zpět na Panasonicem