Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Martynko » 11 bře 2015 19:11

josef38 jů, každopádně ještě míň barev a připadlo by mi to jak z bayera :lol: jsem si uvědomil, že u tohoto snímku to tak trochu padá do teplé a trochu padá do zelené, nicméně z veliké části je to také kvůli rozptýlenému světlu, ale to není tvoje chyba vidění, já tam byl, tam mám představu... jo a mimochodem, ten snímek si zabil snížením DR o několik clon tedy zvýšením kontrastu, takže tu najednou nejsou některé detaily ve stínech (y) (co je to za smajlíka když dám do závorky /n/ tak je smajl s palcem nahoru?!)

Zkusil jsem dle tebe trochu více editovat, tedy původní snímek jsem taknějak posunul lehce do studený, tak hektor i nadále zůstal rezatý...
Přílohy
SDIM1565.jpg
SDIM1565.jpg (242.43 KiB) Zobrazeno 4252 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1.6 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Martynko

Příspěvekod Pete2 » 11 bře 2015 19:22

Je nutne zmiernit optimizmus. X3F subory z Merrilla su pri zmazani stratene navzdy.
Obnovit sa daju. Fizycky budu naspet, ale otvorit ich uz nebude mozne.
Zrejme sigma to s tymi algoritmami dotiahla do dokonalosti a jej buducnost je uplne niekde inde. :D
Pete2

Příspěvekod MiroH » 11 bře 2015 22:13

Pete2, viem ako tie X3F obnoviť .... v nedeľu má byť pekne, zbalím DP2 a odfotím to znovu ;) ....
MiroH

Příspěvekod Lubor_ » 12 bře 2015 07:09

Martynko: podle mě máš tu fotku vagónu posunutou do žluta, což Josef pouze zkorigoval. Nebo tam v hale máte okna se žlutými skly? ;)
Lubor_

Příspěvekod vrgada » 12 bře 2015 07:17

podle mne je nejkrasnejsi svetlo okolo zimniho slunovratu, pokud je nahodou rok, kdy je o vanocich slunecno, letos byl
vrgada

Příspěvekod josef38 » 12 bře 2015 08:52

Martynko píše:josef38 jů, každopádně ještě míň barev a připadlo by mi to jak z bayera :lol:

Nebudeme to už řešit. Jestli na posledních Tvých snímcích vidíš víc odstínů barev než já, tak máš zřejmě lepší cit pro barvu než já. To klidně připouštím. Abych se ale přiznal, mě osobně Tvé poslední snímky barevně moc nenadchly, připadají mně barevně nějak "ujeté", nebo fádní, nevím, jak bych to popsal. A rozhodně by v soutěži s dobře nafoceným Bayerem neobstály. Když už tedy o to porovnání tak usiluješ!
O něčem podobném jsem se kdysi už jednou dohadoval a nerad bych do této pozice vklouzl znova. Nestojí nám to oběma za to.
Fotografuj dál, rád se na Tvé snímky podívám, ale na komentáře, kde hodnotíš své snímky v porovnání s Bayerem už odpovídat nebudu. Nejsou podle mého názoru moc objektivní.
Měj se hezky a neber si prosím mou upřimnost ve zlém. Ahoj a hezký den! (n) Josef.

P.S.
Ke snímku, který je dobře nafotografován a má dostatečnou vypovídací hodnotu, by se ani žádný komentář psát nemusel.
josef38

Příspěvekod josef38 » 12 bře 2015 08:52

Lubor_ píše:Martynko: podle mě máš tu fotku vagónu posunutou do žluta, což Josef pouze zkorigoval. Nebo tam v hale máte okna se žlutými skly? ;)

Lubore, kromě barvy jsem ještě upravil gamu snímku, což lišák Martynko hned poznal. Snímek jsem upravil tak, aby se především líbil mně. Ostatní jsem neřešil. Určitě by se ale nechal upravit i jinak, záleží, co by kdo chtěl zohlednit. Měj se hezky!

P.S.
Tvé odpovědi jsem si všiml až po odeslání mého předchozího příspěvku. Dlouho jsem totiž otálel s odesláním příspěvku, váhal jsem, zda ho mám vůbec poslat. Nechtěl jsem zas tolik Martynka nakrknout. Ale myslím že je lepší, když se karty vyloží na stůl hned a bez otálení. Věřím, že fotografování Martynkovi neznechutím. Foveon není špatná záležitost, jen je třeba se více věnovat úpravě snímku a nevěřit tomu, co vypadne z fotoaparátu. Ostatně RAW formát k tomu přímo nabádá.
josef38

Příspěvekod Martynko » 12 bře 2015 10:00

josef38: to je v pohodě, ale jak říkáš, asik budu mít větší cit pro barvu, jinak si nedovedu vysvětlit, proč mne snímky ze sigmy tak baví ikdyž táhnou do zelena nebo mají zelenomagentové skvrny (či jiný neduhy) :shock: :lol: no hlavně jsem také zjistil, že většina lidí mají rádo kontrastní snímky a na barvě už tolik nezáleží, to si rozporuje s DR samosebou, což je škoda protože foveon má kupodivu za příznivých podmínek větší DR jak nějaký 5D a hlavně v menším jasových intenzitách neztrácí barevnou informaci (jen to ze sigmi musí umět fotograf vydloubat, ale je to tam každopádně)...Hlavní podstatou je, že v obloze jsou vidět celé prokreslené mraky (nikoliv jen bíle fleky) a ve stínech alespoň pár bitů také zůstalo (nikoliv jen černí bubáci aneb kde nic nejní, ani vláda nebere) :mrgreen: o to horší to je u snímků se scénami s velikým DR rozsahem jasu...

Tohle je složeno ze 3 snímků - tedy bracketing...
Přílohy
SDIM1688.jpg
SDIM1688.jpg (151.69 KiB) Zobrazeno 4176 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/3.3333333333333 sec.
Clona: F/8
Exposure bias: -7/10 EV
Martynko

Příspěvekod josef38 » 12 bře 2015 13:16

Martynko:
Ahoj, jsem rád, že jsi přijal mé připomínky tak, jak jsi přijal a tudiž, že nejsi nasí*ací! K tomu Ti gratuluji!! (n)

Nebudu Tě už dále tímto masírovat, jen ještě poslední otázka. Když máš tak dokonalý smysl pro barvu, tak to opravdu nevidíš, že je snímek žlutý. Scéna není ničím přisvícena, takže je nasvětlená snad jen denním světlem, maximálně tak přes špinavá okna, tak proč ta žlutá??

Opět jsem si snímek stáhl a upravil pro sebe tak, jak bych ho asi viděl já. ( netvrdím, že je to úplně košer )
A opět s poznámkou, že kdyby moje úpravy vzbudily Tvou nevoli, tak je kdykoliv smáznu. Běžně nikomu do snímků nehrabu, toto je vyjímka, snad i v prospěch věci. :-) Ahoj, J.

P.S.
Mám dojem, že potom i ta Tvoje rez na těch tlumičích dole na snímku lépe barevně vynikne. ( snad to jsou tlumiče?? :-) )
Přílohy
SDIM1688_-_-.jpg
SDIM1688_-_-.jpg (848.32 KiB) Zobrazeno 4146 krát
EXIF-Data
josef38

Příspěvekod Pete2 » 12 bře 2015 13:50

Josef
Tieto diskusie mame davno zasebou. Ja to dnes vidim ako ty.
Ale spravne je to, ako to vidi Martynko. (tj zobrazuje jeho monitor) My ostatni sme len statisti. Na tomto poli nic neporastie. :)
Naviac Martynkove farby maju tu spravnu stavu 50-tych rokov (podla farebnych filmov USA, ktyri tym rozlisuju doby minule a predminule)
Martynko je to OK. Sigma SD9 bola svojim podanim hodne blizko a malo to svoje caro... (n)
Pete2

Příspěvekod josef38 » 12 bře 2015 14:01

Pete2 píše:Josef
Tieto diskusie mame davno zasebou. Ja to dnes vidim ako ty.
Ale spravne je to, ako to vidi Martynko. (tj zobrazuje jeho monitor) My ostatni sme len statisti. Na tomto poli nic neporastie. :)
Naviac Martynkove farby maju tu spravnu stavu 50-tych rokov (podla farebnych filmov USA, ktyri tym rozlisuju doby minule a predminule)
Martynko je to OK. Sigma SD9 bola svojim podanim hodne blizko a malo to svoje caro... (n)

Dobře Pete, ale tak jako já nevidím, jak zobrazuje Martynkův monitor, tak to nevidíš ani Ty. Neboli prohlášení, že Martynkovo zobrazení je správné, mně zní trochu podivně.
Nehledě k tomu, ze i kdyby byl někoho ( dejme tomu Martinkův ) monitor barevně ujetý, tak by měl při zobrazení ujeté všechny snímky a nejen ty svoje, neboli opět by je porovnával s ostatními a velice brzo by zjistil, že při porovnání něco nehraje. Takže trochu Tvému příspěvku nerozumím. Ahoj, Josef.

P.S.
Jestli ale Martinko chtěl svým snímkům dát jiné ladění, proč ne. O tom ale nepsal, naopak psal o věrnosti barev foveonu.
Naposledy upravil josef38 dne 12 bře 2015 14:05, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod MiraM » 12 bře 2015 14:04

Jestli mohu: Ten vagon z čela (1595) ztratil po Josefově úpravě úplně svou atmosféru. Řekl bych, že ztratil svou nostalgii. A možná i hloubku. Tak to vidím já. Mě se původní podání moc líbí! (n) M
MiraM

Příspěvekod Martynko » 12 bře 2015 14:07

Josef38: V poho, nasír@cí moc nejsem :D stejnak, pokud se nehádá do krve o hovn€, tak to ještě jde...
Tak se mi zdá, že ti monitor dává nikoliv bílou neutrál, ale teplou bílou, protože si snímek totálně posunul do studené až je i rám podvozku, který se přetírá růžovou základovku má být tm.šedý, já na svém LCD přístroji už vidím ale tm. fialovou :shock: a na některých místech dochází k fialovému zabarvení celkově, tak se mi zdá, že tu už ani tak nejde o snímek jako spíše o nastavení - kalibraci monitoru, to je důležitější, protože pak takové srovnání postrádá smysl :D mimojiné můj MVA monitor s CCFL podsvícením v základu dává trochu teplejší tón, takže když bych snímek srovnal více do studena, ale aby nestratil ten teplý nádech osvětlení haly výbojkama, což se mi zdá také důležité brát v potaz, tak to jiný uvidí jinak, tím se právě celá scéna barevně posouvá, jasně beru, že nepoužívám (NIKDY) auto WB, a zde jsem nastavil zataženo, takže je snímek o to víc nažloutlozelenkavý, každopádně to více podrthuje tu atmosféru, která na tý hale panovala, rozhodně tam nebylo to studené venkovní světlo... takže bych necpal studenou do každého snímku, bral bych to dle nálady osvětlení toho místa, tedy pokud by se nejednalo o surrealismus či abstrakci, tam se dá okecat snad vše... :lol:

No zpět k barvám, zkusil jsem ještě snímek znovu vyvolat tentokrát na slunečno, jinak jsem na WB nešahal, pro mé oko jsem na hraně barvě nasvícené scény, dál do studenější bych už nešel, alespoň rám podvozku, plechové bedny za ním nepadají do fialové a světlo na plechovém obložení nad okny není ledově bíle jako od LED diod :mrgreen: což už bych takto bral...
SDIM1688_II.jpg
SDIM1688_II.jpg (154.31 KiB) Zobrazeno 4145 krát
EXIF-Data

třeba za rok panovala ve správkárně jiná světelná nálada a když se podívám i na jiné snímky z jiných zzákoutí depa, tak mají každý odlišný násvit (barevně), takže kdybych všechny upravoval do studené, ztratilo by to kouzlo rozmanitosti, asi už si rozumíme, sigma to sic místy umí přepísknout, ale není to jen tak, musí mít k tomu vážný podmět fotiče :lol:
No a trocha z jiného soudku, miluji ty odstíny jedné a té a samé barvy, všimnu li si toho zelenookrového krytu převodovky (a veliká věc, na ktré je napsáno náhradní 130) tak tak vidím nilokiv jednu barvu, ale více odstínů té jedné, ve své podstatě tedy více barev než jednu, to je prostě foveon...
SDIM1451F.jpg
SDIM1451F.jpg (250.86 KiB) Zobrazeno 4145 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/6 sec.
Clona: F/4
ISO: 50
Martynko

Příspěvekod josef38 » 12 bře 2015 14:08

MiraM píše:Jestli mohu: Ten vagon z čela (1595) ztratil po Josefově úpravě úplně svou atmosféru. Řekl bych, že ztratil svou nostalgii. A možná i hloubku. Tak to vidím já. Mě se původní podání moc líbí! (n) M

No tys tu ještě Miro scházel! :D :D :D
Dobře, beru vše zpět, budeme bazírovat na nostalgii, potom ale nemluvme o věrnosti barev foveonu.
Vzdávám se, už jste na mě tři a to bych neustál! (n)
Ahoj J.

P.S.
Jenom mě ještě Martynko prozraď, na tom snímku dole, jsou to tlumiče?????
josef38

Příspěvekod Pete2 » 12 bře 2015 14:18

Tak aby sme to mali na koho zvalit... :D Zoner 17 a jeho automaticke nastavenie farieb.
A pustite sa don. Treba mu dat po usiach. :)
Je to len o podani a to je OK.
Přílohy
SDIM1688ukazka.jpg
SDIM1688ukazka.jpg (732.74 KiB) Zobrazeno 4143 krát
EXIF-Data
Pete2

Příspěvekod pe-pa » 12 bře 2015 17:26

Jak ja ty Martynkovy fotky vidim, tak je tedy velkym faktem, ze Martynko je MISTR s tou jeho DP1s. Nikdy jsem nevidel lepsi fotky s perfektni atmosferou, (kterou sam fotograf nezkazil upravami) nez tady ty od Martinka! Nikdo, ani Josef a ani jiny kolega je nedokaze upravit, i kdyz si mysli, ze to umi. Neumi! Jediny Martinko ma tu svou Sigmu pevne v ruce a jak videt, jenom jemu plne sedi; a vcetne tech jakoby "ujetych" barev, ktere vubec ujete ve skutecnosti nejsou, ale takove svetlo tam v tech dilnach vladne, urcite to neni jen denni svetlo ze zhora temi svetliky, ale i smisene s jinymi umelymi zdroji.

Fakt, super fotky!
Martynko, klobouk dolu!

Zdravim,

Petr

Mel jsem kdysi dve ty DP1s. Jednu jsem prodal, protoze jsem si rekl, ze mi jedna staci. Pak jsme jeli si vyfotit jeden zamek v Alpach, pak jsme sli do hospody neco pojist k veceri, to jsme si jeste prohlizeli pri tom na monitorech snimky, pak jsme udelali nekolik mazu a kdyz jsme byli uz pekne vlacni tak sli k autu a v nem prespali. Rano jsem moji jedinou DP1s nemohl najit. Po dotazu v hospode ji take nenasli.... Byla pryc. Ale dodnes na ni vzpominam a jestli na ni nekde prijdu, tak ji urcite koupim; byl to nejlepsi sygmacky fotak....
pe-pa

Příspěvekod axislubo » 12 bře 2015 18:18

Bol som v pondelok na Baranci v Zapadnych tatrach, tak pridam postupne par kuskov. Farby nefarby treba chodit von a fotit pre radost :-)
Přílohy
SDIM0446.jpg
SDIM0446.jpg (608.91 KiB) Zobrazeno 4113 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/640 sec.
Whitebalance: Automaticky
Model: SIGMA DP2 Merrill
Exposure bias: -3/10 EV
axislubo

Příspěvekod jajakm » 12 bře 2015 19:18

Otestujte si váš "cit" na barvu kliknutím na dále uvedený odkaz. :D Jarda
http://www.xrite.com/online-color-test-challenge
jajakm

Příspěvekod vrgada » 12 bře 2015 19:34

ja se pripojim, vrchol sigmy je klasicky foveon ani merrill ani quatro, treba jim to ve firme docvakne a dalsi generace se vrati k zakladum. Anebo taky ne. Dnes uz to tolik nevadi Bayer vyrazne stahnul naskok, at se vam to libi ci nikoliv. Rozhodujici totiz podle mne neni snimac, ale optika. A ty foveon barvy jsou neco zvlastniho, ale budete-li mit kvalitni sklo a mnohapixelovy Bayer ve FF formatu tak to bude taky pekny, viz ukazky z leicy
vrgada

Příspěvekod josef38 » 12 bře 2015 19:56

jajakm píše:Otestujte si váš "cit" na barvu kliknutím na dále uvedený odkaz. :D Jarda
http://www.xrite.com/online-color-test-challenge

Jardo, dobrej testík! Jsem na tom hodně blbě?? Mám ještě právo do barev kecat??? :lol:

Zkusím to ještě jednou v klidu. Myslím, že by se to nechalo složit bezchybně. Tak to alespoň vidím já.
Přílohy
Schránka 01.jpg
Schránka 01.jpg (219.55 KiB) Zobrazeno 4250 krát
Naposledy upravil josef38 dne 12 bře 2015 20:09, celkově upraveno 1
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou