Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 05 bře 2015 22:43

axislubo, ta fotka s hradem je opravdu parádní (n), ale Tvé nadšení z fungování AWB tak úplně nesdílím. Podle mého názoru té fotce právě chybí ta správná barevná "šťáva", ale to by bylo na nekonečnou debatu. Schválně jsem teď dal taky AWB, ale paměťový vjem je jiný...
Zareagoval jsem na Beskydy, jak jinak: http://refresher.cz/23526-Fotografia-za ... su-krajinu
Myslím, že není důvod za každou cenu mraky barevně neutralizovat, celou fotku to potom barevně dost ochuzuje. A to samé platí i pro sníh. Fotky toho dvacetiletého talentu od Ostravy jsou toho krásným důkazem.
Přílohy
_SDI3189.jpg
_SDI3189.jpg (487.3 KiB) Zobrazeno 5195 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 200 mm
Čas expozice: 1/20 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Spot
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 06 bře 2015 06:07

Hmm, za mne v knizkach o fotografii bylo casto konstatovano, ze foceni zapadu slunicka je vicemene romanticky kyc a podobnych fotografii zalozenych na trpelivem a casove narocnem vyckavani na ten spravny okamzik v casoprostoru a pripadnem nekolikahodinovem postprocesoringu casto ala HDR je na netu dost a dost, ale ty namrzle kmeny stromu se mi libily. Kdyz uz barevne maluvky, tak treba Ladislav Kamarad.
http://www.fotoexpo.cz/fotografove/ladi ... marad.html
...
Ale bere se s nadhledem, jestli se prej da umenim uzivit, no jeden umelec uz to na Slovensku dokazal: Rytmus :-)
vrgada

Příspěvekod axislubo » 06 bře 2015 08:57

Jarous: mozno mojej fotke chýba " barevná štáva", ale takato bola skutocnost, takto som to tam videl. Nie je problem upravit fotku farebnym doladenim, kontrastom atd. Fotka bude potom oku lahodiaca, ale to uz je iba zidealizovany obrazok( to inak robim s Nexom :-) ).
Mimochodom, na dp 1 m bolo AWB katastrofa a ideal bol daylite, ako tu spominal aj Pete, no u Dp 2 m je to opacne, a to je ozaj zaujimave. Mne sa tak zda, ze co kus to unikat :-D
axislubo

Příspěvekod pe-pa » 06 bře 2015 16:36

hmmm, to je tedy pekne...... :) Ale na mne si Vrgada a Jarous nevzpomeli...... :roll: A celou tu dobu co jsem tady neco vlozil, tak to bylo premrstene barevne a tady davate odkazy na podobne..... to je teda pekna spravedlnost mezi prateli ....... ;) ;)

http://Galactis.fineartprint.de
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 06 bře 2015 19:32

axislubo: Jestli si tu fotku právě takto barevně pamatuješ, tak není co řešit ;) (n) . Pokud ta slova, že "co kus, to unikát" byla o AWB, tak naprosto souhlasím. Dřív jsem tu dal několik fotek s absolutní spokojeností s AWB a taky nějaký ten odstrašující příklad. Těch nepřijatelných je strašně moc, pochopitelně je sem s vyvážením AWB nedávám.
Úplně jsem se zapomněl zeptat, co je to za krásnou zříceninu? Sice neznám pohled od východu, ale ta hora v dálce s vysílačem mi připadá jak Velká Javořina a ten kopec vpravo od ní by mohl být možná Velký Lopeník. Ale to už je jenom takový výstřel od boku, fakt netuším, co je to za místo.
Sakra, pe-po, nekradeš fotky kamarádovi Petrovi Mahlerovi? Jestli ne, tak jsi teda velice učenlivý žák, i foťáky máte stejné... ;) (n). Ten odkaz jsem dát musel, jde přece o Beskydy a mladého talentovaného kluka... ;)
Jarouš

Příspěvekod Lubor_ » 06 bře 2015 20:15

330.ax je teda pěkně hustá provokace ;)
Lubor_

Příspěvekod Lubor_ » 06 bře 2015 20:22

Lubor_

Příspěvekod Pete2 » 07 bře 2015 07:01

Zdravim kamaratov od foveonu. Vediete si dobre. (n)
Tak som dostal typ, ze liska sa opet vloudila do kurniku. Kamarad kamarada a ona to liska bystrouska alias pe-pa.
Musim sem chodit castejsie a hlidat jeho slusnost. Odpepovanie bude potom samozrejmostou. Zatial odpepujem iba jeho nikona. Dalsie pokusy
vsak vieme co... :D
Zelam hodne uspechov. Jar je tu. :)
Pete2

Příspěvekod vrgada » 07 bře 2015 08:08

„Fotoaparáty nevydělávají. Vývoj snímačů je velmi drahá záležitost, takže po započtení těchto nákladů jsme [=výroba fotoaparátů] ve ztrátě. Obchodně vzato to není kdovíjak dobré. Chci ale s foťáky pokračovat tak dlouho, jak to jen bude možné a to hned ze dvou důvodů. Za prvé je naším snem být výrobcem fotoaparátů. Byl to dlouhodobý sen mého otce.
....
tak nejak jsem si myslel. ze to je
vrgada

Příspěvekod axislubo » 07 bře 2015 08:53

Jarous, dobre strielas od boku. Zrucanina je Beckov, kopec nalavo v pozadi je Velka Javorina a uplne vpravo kusok z Velkeho Lopenika. (n)
axislubo

Příspěvekod pe-pa » 07 bře 2015 10:11

Laco, nikona odpepovavat nemusis, uz s nim nefotim, protoze jsem ho prodal. Ale je zajimave, ze se u nas moc za tu dobu nove a svobodne republiky nezmenilo. Hned mi to pripomelo stare doby, jak pises, ze se ti doneslo.... jak videt tak se pocet donasecu, skodolibych udavacu, praskacu a kollaborantu vubec nezmenil, protoze se povahy lidi nezmenily take...... (y)

Posledne jsem byl v horach uz tak utahany z toho noseni te fototasky s nikonem a objektivy, rameno mne bolelo, coz o to, ale ta taska se mi spatne nosila, stale mi sjizdela ze zadu do predu, stale jsem ji musel soupat zpatky aby mi neprekazela ve vystupech, az hrnec pretekl a nikon s objektivy a taskou jsou pryc. ;) :lol:

Ted, kdyz jsem zase pekne bohaty z prodanych nikon body a objektivu, jsem si koupil jednu fajnovou, jak novou, uz pouzitou, ale malo, Fujifilm XE-2 a k ni mam zatim velice dobry 18-55/2,8-4 OIS. S fotakem jsem naramne spokojeny, foti velice dobre a co je hlavni, je to cele pekne male a s nosenim nemam ty nejmensi problemy; uz jsem to mel udelat davno.

Mozna, ze si jeste k tomu koupim taky uz pouzitou, nekterou tu DP Sigmu, jen tak pro sem tam par cvaku a abych nevysel se sigmami ze cviku. Ale to ma cas....

Jarousi, klidne mne muzes nazyvat tim Petrem, Pe-Pa neni stejne nic jineho nez zkratka Petr-Pavel.

Laco, doufam, ze te uz omrzelo muj nick nahlasovat ke zruseni a ani to nema cenu jak vidis a jak vidis, jde to tady i s jinymi fotkami..... Vsichni se radi podivame a porovname....

pe-pa
Petr
Naposledy upravil pe-pa dne 07 bře 2015 11:21, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod Martynko » 07 bře 2015 10:47

Já bych pepu celkově od pe-pil, každý měsíc jiný názor, to se fakt nedá, to mají asi v blázinci pěknej bordel :lol:
Přílohy
SDIM9129.jpg
SDIM9129.jpg (232.2 KiB) Zobrazeno 5081 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
ISO: 50
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: -10/10 EV
Metering mode: Spot
Martynko

Příspěvekod pe-pa » 07 bře 2015 10:58

Mily Martynko,

co ty bys udelal, mi je tak nejak fuk. A co ja delam, delam pro sebe a ne pro tebe. Tak bud tak priteli laskav a nebud tak vztahovacny. Uz jenom proto, ze se ti na to nikdo nepta a snad krome tebe je to kazdemu tady urcite jedno.

Co tady plati jsou dobre fotky a ty je jak videt take docela umis udelat, coz mne tesi, kdyz si mohu prohlednout peknou fotku. Kazdy mame holt neco. Ja nemusim napriklad fotit cely zivot s jednim a tim samym fotakem, nebo jezdit s tim samym autem, rad si poridim neco jineho, co mne zajima prave a na co jsem zvedavy zrovna. Kazdopadne se tomu neda rict, ze menim nazor. A kdyz tedy o nazoru, tak mam i na sigmy svuj, ale to mi nezabrani v tom, ze kdyz budu chtit si neco cvaknout sigmou, ze bych si ji nemohl zase poridit..... :)

Tolik mi ty fotaky vcetne sigmy k srdci neprirostly, abych rekl mame, ze az umru, aby mi je dala ke mne do hrobu....

Tak klidek.... ;)

Zdravim,

Pe-pa
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 07 bře 2015 11:52

Zdravím všechny sigmáky i nesigmáky a přidávám jednu úplně obyčejnou ze života na dědině.
Jarda
Přílohy
FASANKY.jpg
FASANKY.jpg (638.5 KiB) Zobrazeno 5085 krát
jajakm

Příspěvekod Pete2 » 07 bře 2015 12:03

Petr alias Pepa
Precital som to dozadu a nejak sa stracas v tych kamaratoch a nekamaratoch. Je mi to suma fuk.
Prva neslusnost voci komukolvek a jedes. Kyticky si spotreboval takze uz bez varovania.
Fot a diskutuj co ti hrdlo raci, rob zo seba to v com si dobry a co uz vsetci poznaju... :cry: ,ale fotky z foveonu a nie nejakej Fuji.
Na to su tu nejake ine vlakna. Uvidime, ako si to zoberies k srdcu.
Zelam pekny den.
Pete2

Příspěvekod Martynko » 07 bře 2015 12:14

Zase tu musím foveon zachraňovat já :roll: :mrgreen:

No s tou zelenou se občas trápím, to uznávám, avšak musím na druhou stranu uznat, že většina CMOS baeyrů je taknějak studený jako psí čumák a táhne do modra (obvykle vypálenou červenou raději nepočítám), takže za mne má alespoň foveon nějakou osobnost (jako prostě typ filmu), což je stále lepší, jak nemít žádnou :D

Pe-pa/Petr: Vem si prášek a běž si lehnout ;) PS: s tím, jak tu sem vkládáš stále ty stejný cvaky si už dost sám o sobě trapný (n)
Přílohy
SDIM2487.jpg
SDIM2487.jpg (153.25 KiB) Zobrazeno 5089 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/4
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -27/10 EV
Metering mode: Pattern
Martynko

Příspěvekod vrgada » 07 bře 2015 20:50

Dp3q je ohlasena na 12teho brezna, alespon podle Maro
vrgada

Příspěvekod axislubo » 07 bře 2015 21:01

Na porovnanie vivid a standard farby...Inak to rozlisenie ma neprestava fascinovat :-D
Přílohy
SDIM04262.jpg
100% crop
SDIM04262.jpg (843.78 KiB) Zobrazeno 5027 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Model: SIGMA DP2 Merrill
SDIM04274.jpg
SDIM04274.jpg (409.69 KiB) Zobrazeno 5027 krát
EXIF-Data
SDIM04272.jpg
SDIM04272.jpg (428.95 KiB) Zobrazeno 5027 krát
EXIF-Data
axislubo

Příspěvekod Lubor_ » 07 bře 2015 21:03

Potom, co jsem si jako následovníka původního iPadu (tedy "1") koupil iPad Air, se těm vašim stále dokola omílaným diskusím o velejemných barevných rozdílech mezi fotkama musím jenom smát ... Ha ha ha. Druhá největší firma na světě, a tyto dva modely zobrazí jednu a tu samou fotku z webu tak rozdílně, že byste to mnozí asi ani nerozdejchali. Takže nevím, zda to tu někomu dochází, ale pokud nemáte všichni kvalitní, pravidelně kalibrované monitory, je alespoň ta diskuze o barvičkách ... No víte, o čem, že?

A co se týká Pe-Py, musím říct, že mi to, že jeho fotky nejsou z Foveonu, nikterak nevadí. Ono to totiž člověk těžko pozná, a kdyby se tu udělal "slepej test", co je a není z bayera / Foveonu, tak by v něm možná většina z vás pohořela. Takže milej Pe-Po, pokud si odpustíš ty své fekální výpotky a hrubé napadání druhých, alespoň mně nevadíš ;)
Lubor_

Příspěvekod Martynko » 07 bře 2015 22:29

Lubor_ porovnávání jednoho snímku na více zobrazovacích zařízení postrádá smysl, protože porovnáváš pak zobrazovací zařízení, mám vedle sebe dva monitory a je to v podstatě to o čem píšeš, TN vs MVA se zkrátka porovnávat nedá, rozdíl však nastává, když porovnáváš dvě fotky od dvou různých přístrojů na jednom zobrazovacím zařízení, tak tedy rozdíly pořízení snímků již dost poznáš, o to právě tady jde...

Pokusím se kolegu jednou ukecat, aby se mnou zkusil porovnat jeho nejnovější SonyA6000 s mou šrotoidní Sigmou DP1s, ikdyž něco tvrdil, že má jen 35mm objektiv, no jde tu ale hlavně o barvy, takže by se udělali přinejhorším výřezy, nicméně mne to dost zajimá, ikdyž už dopředu znám výsledek :ugeek: možná to ještě porovnat s jeho starým niconem, ale tam by byl výsledek porovnání pravděpodobně úplně stejný :geek:

Jinak souhlasím též s tím, že takové porovnání je občas prostě jen o zbytečném hovn€, nicméně tak akorát pro masového konzumenta, ale naopak pro všímavějšího je i ten sebemenší rozdíl natolik markantní, jako by gurmánský strávník nejedl chléb samotný, naopak kvůli dalšímu požitku si chléb namazal máslem... oko je svině, sice není dokonalé a zrak se přizpůsobuje okolí, avšak stále dokáže rozeznat velmi jemné nuance v obrazu a o to tu jde, no a pak, zkuste si fotit různé míchané barvy a dojdete k závěru, že veškerá snaha skočí tím, že to aparát prostě neumí, sice mu to jde dobře v laboratoři ale realně to neumí, přiblížit se k tomu dokáže alespoň jeden přístroj, to je prostě Foveon, je zbytečný se honit za rozlišením když je výsledek namalovaný fixkama, raději Sigmičku, která umí přenést realitu reálněji a když se pak na takový snímek podívám, jako by mne do scény vtáhnul, jako by monitor najednou uměl takové nenásilné 3D... Jen si zkuste fotit třeba cihlu, písek, hlínu, okrovou, odstíny červené nebo třeba zelenomodrou (to byl dobrý haluz, také dobrá výzva toho profíka, který musel asi desetkrát rekalibrovat monitor-tiskárnu aby tu barvu šatů dostal na papír), takže vždy ale opravdu VŽDY narazíte na barevný problém, neříkám a netvrdím, že foveon problémy nemá, tvrdím však jen, že dokáže vytvořit jednotlivé odstíny a barevné nuance, který jinak bayer slije a sjednotí, vo to jde... :twisted:

Jen raději znovu uvádím, NIKOMU nenutím si ihned pořizovat Foveon, slovo se rádo překrucuje, nikdy jsem nikomu nic takového nenutil, je mi šumifuk čím si kdo cvaká, jen mi vadí občasná slepota nahlídnuvších, kteří rádi odbíhají od tématu, tedy když se bavím o barvách, najednou začnou mlít cosik o ostrosti, no nic, zkrátka o voze, o koze ale tedy je taková hádka irelevantní, prostě je pro mne Sigmička (n)
Martynko

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou