Lubor_ porovnávání jednoho snímku na více zobrazovacích zařízení postrádá smysl, protože porovnáváš pak zobrazovací zařízení, mám vedle sebe dva monitory a je to v podstatě to o čem píšeš, TN vs MVA se zkrátka porovnávat nedá, rozdíl však nastává, když porovnáváš dvě fotky od dvou různých přístrojů na jednom zobrazovacím zařízení, tak tedy rozdíly pořízení snímků již dost poznáš, o to právě tady jde...
Pokusím se kolegu jednou ukecat, aby se mnou zkusil porovnat jeho nejnovější SonyA6000 s mou šrotoidní Sigmou DP1s, ikdyž něco tvrdil, že má jen 35mm objektiv, no jde tu ale hlavně o barvy, takže by se udělali přinejhorším výřezy, nicméně mne to dost zajimá, ikdyž už dopředu znám výsledek

možná to ještě porovnat s jeho starým niconem, ale tam by byl výsledek porovnání pravděpodobně úplně stejný
Jinak souhlasím též s tím, že takové porovnání je občas prostě jen o zbytečném hovn€, nicméně tak akorát pro masového konzumenta, ale naopak pro všímavějšího je i ten sebemenší rozdíl natolik markantní, jako by gurmánský strávník nejedl chléb samotný, naopak kvůli dalšímu požitku si chléb namazal máslem... oko je svině, sice není dokonalé a zrak se přizpůsobuje okolí, avšak stále dokáže rozeznat velmi jemné nuance v obrazu a o to tu jde, no a pak, zkuste si fotit různé míchané barvy a dojdete k závěru, že veškerá snaha skočí tím, že to aparát prostě neumí, sice mu to jde dobře v laboratoři ale realně to neumí, přiblížit se k tomu dokáže alespoň jeden přístroj, to je prostě Foveon, je zbytečný se honit za rozlišením když je výsledek namalovaný fixkama, raději Sigmičku, která umí přenést realitu reálněji a když se pak na takový snímek podívám, jako by mne do scény vtáhnul, jako by monitor najednou uměl takové nenásilné 3D... Jen si zkuste fotit třeba cihlu, písek, hlínu, okrovou, odstíny červené nebo třeba zelenomodrou (to byl dobrý haluz, také dobrá výzva toho profíka, který musel asi desetkrát rekalibrovat monitor-tiskárnu aby tu barvu šatů dostal na papír), takže vždy ale opravdu VŽDY narazíte na barevný problém, neříkám a netvrdím, že foveon problémy nemá, tvrdím však jen, že dokáže vytvořit jednotlivé odstíny a barevné nuance, který jinak bayer slije a sjednotí, vo to jde...
Jen raději znovu uvádím, NIKOMU nenutím si ihned pořizovat Foveon, slovo se rádo překrucuje, nikdy jsem nikomu nic takového nenutil, je mi šumifuk čím si kdo cvaká, jen mi vadí občasná slepota nahlídnuvších, kteří rádi odbíhají od tématu, tedy když se bavím o barvách, najednou začnou mlít cosik o ostrosti, no nic, zkrátka o voze, o koze ale tedy je taková hádka irelevantní, prostě je pro mne Sigmička