Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Martynko » 14 led 2015 10:13

Jarouš: Byl by od snímku SDI3076.jpg k nahlédnutí RAW? docela by mne zjimalo, zda-li se dá něco přenastavit aby toho tam nebylo tolik, ale to lze pouze a jen z RAW...
Martynko

Příspěvekod Jarouš » 14 led 2015 13:09

Martynko: Aby tam nebylo tolik čeho? Změnit se přece dá úplně všechno, záleží přece na tom, jak zhruba chceš, aby ta fotka vypadala, jak si to pamatuješ, jak moc to chceš udělat jiné, jak to umíš s editorem atd. RAW je tady: http://www.ulozisko.sk/719078/_SDI3076.X3F
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 14 led 2015 15:18

Mal som chvilku cas...
Stiahol som si tie vase x3f za posledne dni a pokusil som sa dostat ich do original modu cez SPP a DxO. Softver nie je vsemocny,
ale skutocnost vypadala asi tak nejak.
Samozrejme tie teple tony Jarousi teraz v zime hreju viac a viac slusia nasej predstavivosti a pohode. :P
Přílohy
_SDI3076original.jpg
_SDI3076original.jpg (1.11 MiB) Zobrazeno 3990 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Unknown
DP1M0914.jpg
DP1M0914.jpg (1.62 MiB) Zobrazeno 3990 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/5
Model: SIGMA DP1 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Pete2

Příspěvekod Petr M » 14 led 2015 15:53

...musim ty posledni Jarousovy fotky podporit. Jak videt, tak se mu do nich neomalene Pete navezl a pomrsil jejich perfektni teplou zimni naladu beze snehu.

Tak jsem Jarousi take jednu cvaknul, abys tady nebyl sam. On ten Laco ma nejradeji vsechno do studena, coz je asi jeho chyba videni svetla jeke jde; bud se prinuti a nauci se vnimat barvy jak jsou ve skutecnosti, nebo jak videt se toho ocividne boji a prenechava to nastaveni ve fotaku a ted zase ty tvoje prizpusobil barvam co mu ta jeho masinka vyrabi; ale spravne to nema....

Vas milovany Peta
Přílohy
DSC_1314.JPG
DSC_1314.JPG (442.29 KiB) Zobrazeno 3993 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/8
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: NIKON D610
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -2/6 EV
Naposledy upravil Petr M dne 14 led 2015 20:13, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 14 led 2015 19:01

PetrM
No jo. Este sa naucit citat... :D A nestras nam tu tymi farebnymi harakirmi.

vrgada
Prepac az teraz som pozrel tu poslednu fotku z ORWO a ta mi velmi smakuje. Nedas sa nakoniec na klasiku.
Takto by si nam pravidelne vytrel zrak. Z tymi ostatnymi uz to tak dobre nevypada. Takze len tak dalej... (n)
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 14 led 2015 19:28

Nezlob se, Pete, ale bez ohledu na to, co napsal Petr, nemůžu s Tvojí úpravou souhlasit ani náhodou. Kdyby byla skutečnost tak unylá a "bezbarvá", jak ve Tvé úpravě, tak by mě fotit ani nebavilo a těch 50 tisíc bych místo do Sigmy nacpal úplně někam jinam... ;) Ty moje fotky jsou, oproti realitě, trochu kontrastnější, barevně o fous sytější (tu trávu ve stínu bez HDR sotva trefím dobře, mohl jsem z ní sebrat trochu modré, obloha udělala svoje). Ale v žádném případě skutečnost nevypadala asi tak nějak (Tvůj text), jak se na mém monitoru zobrazuje z Tvojí úpravy. Tak promiň, ale tohle fakt ne, červeno-oranžový západ u nás produkuje fakt líbivé a syté barvy a ta červená složka světla je v něm zatraceně znát. Ale pořád je tu ještě otázka, co a jak vidím na svém monitoru já a jak to samé vypadá u Tebe. Ale to se opakuje pořád dokola. A v absolutních hodnotách to mám asi tak. Pokud si mám vybrat (ne)barevnost Tvojí úpravy nebo trochu (v tomto případě bych řekl jenom trochu) přebarvenou Petrovu fotku, tak jsem jasně pro ty barvy. Realitu jenom trochu zvýraznily a zatraktivnily, kdežto Ty jsi barevnost poslal do kytek. Nedal jsi tam barvy Neutral? Promiň, jelikož jsem to fotil, nemůžu jinak ;).
Z té vrgadovy přepálené hrůzy jsi vybruslil celkem dobře (n), ale opět si myslím, že by to mělo být mnohem teplejší, vzhledem k velmi nízkému slunci.
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 14 led 2015 19:35

omlouvam se za mystifikaci, jen mi to pripomnelo orwo ladeni, ale je to Dp1m
...
to je kouzlo, je dost dobry co PETE2 vydoloval z toho prepaleneho mostu, ale bylo to zivejsi, takhle nejak to dal fuji bez uprav
Obrázek
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... qr89dx.jpg
...
Obrázek
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... pe1otk.jpg
...
je to tmavy, ale ty barvy docela sedi s tim zvlastnim zimnim svetlem. moc peken je to vystizeno na axislubo SDIM0095-1.jpg
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 14 led 2015 19:42

Nezostava mi len zopakovat...
Jarousi, tie teple tony teraz v zime hreju viac a viac slusia nasej predstavivosti a pohode. :P

Dovetok...slovicko "trochu" u petrovej fotky ma vsak dostalo. Asi starnem, alebo este nie som na dost dost stary.

vrgada
Je to dobry. U tej fotky z mostom, s farbami uz nebolo kde cuvnut.
Ak je to z DP1M si na dobrej ceste.

Pekny den.
Pete2

Příspěvekod Martynko » 14 led 2015 20:49

Jarouš: Nende stiahnuť :x Jašně že v editoru jde upravit hodně, ale vocamcať pocamcať... chtěl jsem něco povyzkoušet no, merrilla nemam a z JPEG-u to tahat je nezmysel, ten snímek je na to zrovna ideální...
Martynko

Příspěvekod Pete2 » 14 led 2015 21:36

Martynko
Ide stiahnut. Len niektore browsre neberu kod. Napriklad moj google chrome to neberie. Musel som pouzit Operu.
teb blby IE vo windowsoch tiez posluzi... ;)
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 14 led 2015 22:42

Martynko, omlouvám se za komplikace, vím, že se dá vložit odkaz fungující na jedno kliknutí. Jenže formát takového odkazu vždycky zapomenu, protože dávám něco na Úložisko jednou za uherský rok. Vím, že tam figurovalo slovo "obrázky", ale ten přesný formát vždycky do příště zapomenu (y).
Pete, myslím, že ty poslední vrgadovy fotky jsou z Fuji. A to slovíčko "trochu" jsem tam dal záměrně, páč jsem už viděl od Petra fotky jiného kalibru, co se týká saturace barev a jejich odstínů. A smutným favoritem v tomto ohledu u mě zůstává jeho úprava této mojí fotky, kterou velmi brzy smazal: download/file.php?id=54513. Tak to už bylo i na mě moc... ;). A jinak musím trvat na svém, že v té Tvé úpravě jsi takzvaně silně "pod barvou", nepřímo to u své fotky potvrdil i vrgada. Ony ty teplé tóny takovýmto západům sluší jaksi bez příkras samy o sobě, netřeba si nic jiného představovat ;).
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 15 led 2015 07:47

Jarous
Netreba z toho robit vedu. Zrejme citat po slovensky nikto nevie...
"pokusil som sa dostat ich do original modu cez SPP a DxO...skutocnost vypadala asi tak nejak..."
Horsie je, ze moja predstava sa viac menej blizi k tej strojovej... asi nemam fakt cit pre tak teplu farbu.
Mozno je to tak dobre. Nesmieme byt vsetci univerzalni roboti. Monitor je OK.

Co sa tyka tvojho vlozenia X3F na ulozisko, bolo profesionalne... (n)
Problem je stahujuceho (tak ako pisem Martynkovi)
Pete2

Příspěvekod Petr M » 15 led 2015 09:04

Pete, mel by sis konecne uvedomit a zamyslet se nad sebou, ze kdyz vice lidi tady foti a rikaji cerne na bilem, ze ty barvy jsou skutecne tak syte, i kdyz se snazis prosadit opak a jak ty si myslis ze to vidis, ze ty tvoje barvy jsou spravne a jak jsi to Jarousovi skorigoval, ze budes mit neco s ocima. Urcite mas nejakou lehkou ocni vadu ve smeru barvoslepost, kde vidis cely svet v zavoji lehce do tyrkisova, tedy ve studenych, zkreslenych tonech. Vsechny tve fotky, kde jsi se odvazil trochu vic saturovat, to ukazuji.

Takze tady moc nikoho nepresvedcuj jak ma byt barevny zimni vecer ve slunecnich paprscich zapadajiciho slunce, protoze to je uplne falesne a uz vubec ne pravdive a podle skutecnosti!

Prave v zime je doba zapadu slunce v nasich polohach casove delsi nez v lete, ale na barvach zapadu se nic moc barvy nemeni ani v lete ani v zime, jen v zime jsou intensivnejsi, zeme se otaci sice stejne, ale ma jiny ke slunci naklon, takze maji sl. paprsky uhel k povrchu zeme jeste tupejsi, takze se slunecni paprsky filtruji jeste vice a delsimi vrstvami vzduchu tesne nad zemi nez v lete a proto v zime jsou jeste vic cervene az purpurove a sytejsi nez v lete.

Petr
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 15 led 2015 10:10

PetrM
Teoria mozno aj trocha pravdiva... ;) :D
No tvoje Martanske scenerie nerataj medzi realne fotografie. U toho sa krci nost aj tomu martanovi.
Pete2

Příspěvekod Petr M » 15 led 2015 10:14

jojo, komu neni rady, tomu neni pomoci...... ale na vkus jsi urcite frontu nikde nestal...... :lol:
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 15 led 2015 10:20

PetrM
Som len strasne vdacny niekomu tam navrchu, ze moj vskus nie je tvoj vkus. :)
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 15 led 2015 12:09

Pete, slovensky jsem vždycky rozuměl dost dobře, ale této větě fakt nerozumím ani za mák: ""pokusil som sa dostat ich do original modu cez SPP a DxO...skutocnost vypadala asi tak nejak...". Co je to ten original mod a co máš na mysli tou skutečností? Skutečný RAW v původním nastavení bez úprav hned po vyvolání jsem dal na Úložisko, to je, podle mého názoru pravý originál. Co jsi měl přesně na mysli? Zkus, prosím, trochu zapracovat na písemném projevu pro nás, méně chápavé... ;) Předem děkuji.
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 15 led 2015 14:18

Pisomny prejav... :D
Zjednodusim to. Krok po kroku som daval automaticke upravy a nastavenie podla softu, aby vybral najblizsiu hodnotu podla parametrov.
Nebola to moja uprava podla mojej osoby. Vysiel nejaky real a ten som prezentoval. Vravim staci citat. Bolo to tam dost jasne napisane.
Skutocnost je fadna a myslil si, ze to blizko skutocnosti. Su to realne farby dnesnych dni.
Samozrejme finalna uprava je na kazdom jedincovi. Tie teple farby nie su spatne, nie vsak skutocnost.
A toboz martanska Petrova kronika od Ray Bradburyho. :)
Pete2

Příspěvekod Martynko » 15 led 2015 16:01

Napíše mi to web ulozisko a to je vše, nic s táhnout votamtaď nende, v PC mám jediný prohlížeč Firefox, tak to neva, už se o to nestarejte...

Tak přihodím trochu z jiného barevného soudku... (n)
Přílohy
SDIM3339.jpg
SDIM3339.jpg (520.42 KiB) Zobrazeno 3926 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/4.5
ISO: 50
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: 3/10 EV
Martynko

Příspěvekod josef38 » 15 led 2015 16:31

Martynko píše:Napíše mi to web ulozisko a to je vše, nic s táhnout votamtaď nende...

Mně to stáhnout jde.
V okénku nech odeznít číslování, potom do něj napiš kód a potvrď "STIAHNI SÚBOR".
K barvám se nechci vyjadřovat, ne vždy byly mé názory na barvu přijímány jen jako rada. A navíc to je skutečně věc velice subjektivní.
Co se týče Peteho "písemného projevu", ;) já s ním potíže nemám. Mám za to, že se vyjadřuje velice jednoznačně a není proto z jeho strany snad na čem zapracovat. (n)
Mějte se hezky pánové!

P.S.
Šlo mi to stáhnout i ve Firefoxu.
Přílohy
Schránka 01.jpg
Schránka 01.jpg (179.01 KiB) Zobrazeno 3927 krát
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou