[img]To s tim popredim a bodem otacenim u panoramatu neni pravda, zalezi na tom vzdy (je to na uschovne.cz - prilis velke na normalni uloziste fotek). Pokud se to trefi, bude panorama prakticky bez orezu a deformaci, Takze se nebudou konat zadne zvlnene ci do oblouku kraje na kraji slozeniny a nemusi se pak nic orezavat a i vypocet bude presnejsi s mensim rizikem vzniku patvaru v detailech. Nehlede na to, ze do toho tady leze treba sikme zabradli mostu v popredi a to je pri skladani opravdu hodne kriticke misto. Fuji je kompakt a ma i funkci panoramatu-otacenim pristroje pred sebou. Ale i pri otaceni s orientaci na vysku to umi jen pres 2000 bodu rozliseni a hodne si to vymysli a ruzne zdvojuje detaily v obrazu. Pokud to clovek da na stativ a posklada dodatecne v komplu, je tech bodu skoro 5000 vyskove a temer bez artefaktu. A to zvolena scena nadrazi je na provereni opravdu narocna, sikme koleje, tratove vedeni, zabradli mostu, strechy... navic jsem zvolil delsi konec zoomu, de facto 83mm kinofilm a to se sklada o dost hure (fotak na vysku na delsim konci zoomu panorama v automatickem modu nezvladne)
...
http://www.uschovna.cz/zasilka/CNK347Y2MKNU5258-D9Z/ ...
10procentni zmensina tady

...
Je to prakticky shodna expozicne narocna scena s tou hruzou Sigmy a je to bez problemu rovnou z fotaku v jpegu. Sigmu jsem si vzal jen, abych mohl zdokumentovat kamaradovi tu DIY hlavu a kdyz jsem ji fotil bylo opravdu pod mrakem. A protoze mam i raw, tak na nastaveni bile nezalezi-to uz jsme snad po plodne diskusi pred rokem vyresili. Uz drive jsem se presvedcil, ze sigma (i klasicka) tento typ fotek nedava (resil jsem tu kdysi s vami pasterizujici vychod slunce v oparu). Je to panorama, takze expozice musi byt trochu prumerna, po otoceni to jde do stinnych casti (vpravo dole rozlisite i koleje a cedule) a je prokreslena i ta prezarena fasada. Kdybych exponoval foveonem na fasadu, zbytek fotky bude u foveonu k nepotrebe (pokud by ve stinech zustala nejaka kresba-tak tam bude priserny sum). Navic sigmu na to udelatko zatim nepridelam, protoze ma stativovy sroub na druhem konci aparatu.
...
Co se tyce hlavy, je slozena ze stereosanek DDR, prodlouzeni k blesku CCCP, stare meoptacke hlavy (aktualne na paladixu za 350), redukce na stativovy sroub (megapixel), dvou drzacku garnizi (jeden jsem musel rozklepat kladivem a rozsirit pilnikem otvor na prichyceni k sankam) a jednoho uhelniku na uchyceni kvetinace + stativove srouby, chyceno na levny bazarovy ale robustni hama stativ. Rozhodne to neni idealni, neni to dostatecne tuhe-nejvetsi vakl ma meoptacka hlava, coz by nevadilo pri foceni, ale u panorama je to problem. Zacal jsem napodobenim fotaku a dal seriove snimani, otacel a drzel prstem spoust. Na kratsim ohnisku a pri case 1/250 to jde. Takhle vypada slozenina 50 fotek:
...
http://www.uschovna.cz/zasilka/CN4CM6WRIAIC765J-U2N/ ...

...
na delsim konci by to chtelo tak tisicinu, aby to sem tam nebylo mazle. Skoncil jsem rucnim focenim jednotlivych snimku a to jeste pres 2s samospoust, aby se to uklidnilo. Vitr nevadil, ale kdyz probehl bezec rozkmital most do rezonance, jak na houpacce, cca 5-10 minut vykyv. Tento postup umozni i foceni osob, vyfoti se jednou a pak se pocka az odejdou. Kdyz si date lupu na prvni fotku, tak je videt i cumacek pejska, nebo klika ve dverich auta uprostre fotky na moste
---
Zaver, chce to profi hlavu, zrovna ted jednu prodavaji u Skody za za 190 000 Kc

[/img]