Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod MiroH » 10 led 2015 23:09

Bol som dnes prevetrať DP-2.
Miro
Přílohy
Ústie Moravy_Dunaj-0633.JPG
Ústie Moravy_Dunaj-0633.JPG (930.06 KiB) Zobrazeno 5098 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/1600 sec.
Clona: F/4
ISO: 320
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -10/10 EV
Metering mode: Pattern
Devín-0637.JPG
Devín-0637.JPG (741.24 KiB) Zobrazeno 5098 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/4
ISO: 320
Model: SIGMA DP2 Merrill
Exposure bias: -10/10 EV
MiroH

Příspěvekod Jarouš » 11 led 2015 00:17

vrgada: Tak už je to jasné. Jsi největší srandista tohoto vlákna (n) (n) (n). Napřed totálně vypálené fasády při ostrém zapadajícím slunci (a teď mi z toho udělejte fotku :lol: ), teď zase panoramatické udělátko za pár kaček, které musí rozkmitat každý vlak pod tím mostem projíždějící, nemluvě o tom dnešním větru (pochybuju, že v Brně bylo v podvečer bezvětří). Na tom panoramatu není ostré vůbec nic, je to kvalita levného mobilu a nejhorší reklama na Sigmu, jakou jsi tady mohl předvést (y) (y) (y). Teď už je naprosto jasné, že Merrill nemůže umět pleťovku, má skoro nepoužitelnou dynamiku a aberace je největší důvod, proč na něj co nejrychleji zapomenout... ;) :roll: :o
Ale nějaké pozitivum jsem tam přecejenom našel. Barvy toho RegioJetu jsou dost dobré (n) . To by, asi, levný mobil tak hezky nedal... ;)
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 11 led 2015 07:56

vrgada:
A máš to! Nemáš se tolik rouhat proti Sigmě. :lol: :lol: :lol:

Na tom panoramatu jsi zřejmě moc ideálně usazený fotoaparát neměl, protože v kritických místech snímku je vidět, že měl program se skládáním trochu problémy ( Spodní část obrázku ). Také jsi nemusel mít fotoaparát uchycen tak, že osa fotoaparátu tvoří s osou otáčení pravý úhel. Z toho může i pramenit některá neostrost snímku. Snímek nemá EXIF, ale mám pocit, že labilní konstrukce zařízení by příčinou být nemusela. Za tohoto světla bys stativ také asi nepotřeboval!
K barvám se nebudu vyjadřovat, nejsem k tomu kompetentní, protože jen autor snímku ví, co chtěl snímkem vyjádřit. ;) ;) ;) Snad jen to, že jsi si zvolil pro tento snímek, co do osvětlení, dosti náročnou scénu.
josef38

Příspěvekod vrgada » 11 led 2015 08:03

[img]To s tim popredim a bodem otacenim u panoramatu neni pravda, zalezi na tom vzdy (je to na uschovne.cz - prilis velke na normalni uloziste fotek). Pokud se to trefi, bude panorama prakticky bez orezu a deformaci, Takze se nebudou konat zadne zvlnene ci do oblouku kraje na kraji slozeniny a nemusi se pak nic orezavat a i vypocet bude presnejsi s mensim rizikem vzniku patvaru v detailech. Nehlede na to, ze do toho tady leze treba sikme zabradli mostu v popredi a to je pri skladani opravdu hodne kriticke misto. Fuji je kompakt a ma i funkci panoramatu-otacenim pristroje pred sebou. Ale i pri otaceni s orientaci na vysku to umi jen pres 2000 bodu rozliseni a hodne si to vymysli a ruzne zdvojuje detaily v obrazu. Pokud to clovek da na stativ a posklada dodatecne v komplu, je tech bodu skoro 5000 vyskove a temer bez artefaktu. A to zvolena scena nadrazi je na provereni opravdu narocna, sikme koleje, tratove vedeni, zabradli mostu, strechy... navic jsem zvolil delsi konec zoomu, de facto 83mm kinofilm a to se sklada o dost hure (fotak na vysku na delsim konci zoomu panorama v automatickem modu nezvladne)
...
http://www.uschovna.cz/zasilka/CNK347Y2MKNU5258-D9Z/
...
10procentni zmensina tady
Obrázek
...
Je to prakticky shodna expozicne narocna scena s tou hruzou Sigmy a je to bez problemu rovnou z fotaku v jpegu. Sigmu jsem si vzal jen, abych mohl zdokumentovat kamaradovi tu DIY hlavu a kdyz jsem ji fotil bylo opravdu pod mrakem. A protoze mam i raw, tak na nastaveni bile nezalezi-to uz jsme snad po plodne diskusi pred rokem vyresili. Uz drive jsem se presvedcil, ze sigma (i klasicka) tento typ fotek nedava (resil jsem tu kdysi s vami pasterizujici vychod slunce v oparu). Je to panorama, takze expozice musi byt trochu prumerna, po otoceni to jde do stinnych casti (vpravo dole rozlisite i koleje a cedule) a je prokreslena i ta prezarena fasada. Kdybych exponoval foveonem na fasadu, zbytek fotky bude u foveonu k nepotrebe (pokud by ve stinech zustala nejaka kresba-tak tam bude priserny sum). Navic sigmu na to udelatko zatim nepridelam, protoze ma stativovy sroub na druhem konci aparatu.
...
Co se tyce hlavy, je slozena ze stereosanek DDR, prodlouzeni k blesku CCCP, stare meoptacke hlavy (aktualne na paladixu za 350), redukce na stativovy sroub (megapixel), dvou drzacku garnizi (jeden jsem musel rozklepat kladivem a rozsirit pilnikem otvor na prichyceni k sankam) a jednoho uhelniku na uchyceni kvetinace + stativove srouby, chyceno na levny bazarovy ale robustni hama stativ. Rozhodne to neni idealni, neni to dostatecne tuhe-nejvetsi vakl ma meoptacka hlava, coz by nevadilo pri foceni, ale u panorama je to problem. Zacal jsem napodobenim fotaku a dal seriove snimani, otacel a drzel prstem spoust. Na kratsim ohnisku a pri case 1/250 to jde. Takhle vypada slozenina 50 fotek:
...
http://www.uschovna.cz/zasilka/CN4CM6WRIAIC765J-U2N/
...
Obrázek
...
na delsim konci by to chtelo tak tisicinu, aby to sem tam nebylo mazle. Skoncil jsem rucnim focenim jednotlivych snimku a to jeste pres 2s samospoust, aby se to uklidnilo. Vitr nevadil, ale kdyz probehl bezec rozkmital most do rezonance, jak na houpacce, cca 5-10 minut vykyv. Tento postup umozni i foceni osob, vyfoti se jednou a pak se pocka az odejdou. Kdyz si date lupu na prvni fotku, tak je videt i cumacek pejska, nebo klika ve dverich auta uprostre fotky na moste
---
Zaver, chce to profi hlavu, zrovna ted jednu prodavaji u Skody za za 190 000 Kc :-)
[/img]
vrgada

Příspěvekod josef38 » 11 led 2015 08:17

Psal jsem o této skládačce:
od vrgada » včera, 22:45
Ty velké nestahuji, stačí mi menší ukázky.
Ty kácející se domy na krajích druhého panoramatu svědčí o tom, že otáčení nebylo kolmé. Namontuj si na přípravek ještě vodováhu.
josef38

Příspěvekod vrgada » 11 led 2015 08:37

vim, tam je tech chyb mnohem vic, ale asi si casem koupim panoramatickou hlavu, tohleto je fakt jen na overeni principu. A samozrejme by to chtelo i jinou optiku nez je setovy zoom. Ja to po obede dopiloval a rozjel se to odpoledne vyzkouset. Vyjel jsem na sve obliberne misto, ale tam byvam normalne rano a co by clovek nerekl navecer sviti slunko uplne jinym smerem:-). Navic jsem pouzil free software od microsoftu, ktere je rychle, vysledky slusne, ale nenasel jsem zadnou moznost jak pripadne opravit chybu. Zkousel jsem pak se zoufalstvi ruzne vypoustet pri skladani fotky. Vysledkem bylo, jen ze se chyba posouvala do jinych casti obrazu (lom-strih).
...
Nevim ani jako ohnisko zvolit :-(. Jedine co jsem si ujasnil je, ze se sirokym to bude mnohem jednodussi skladat i diky hloubce ostrosti a s delsim dostanu logicky mnohem detailnejsi snimek. Zatim se priklanim k fuji 35/1,4, uvidime neni to na poradu dne.
...
a oprava textu vykyv mostu samozrejme neni v minutach, ale v centimetrech. Mel jsem posit jak na houpacce-dost neprijemny
vrgada

Příspěvekod josef38 » 11 led 2015 09:41

vrgada píše:Tento postup umozni i foceni osob, vyfoti se jednou a pak se pocka az odejdou. Kdyz si date lupu na prvni fotku, tak je videt i cumacek pejska, nebo klika ve dverich auta uprostre fotky na moste

Při tomto způsobu fotografování se naskýtá mnohem více možností, než píšeš. Dávám sem jednu ukázku, kde jsem na příklad na přání autorky její výstavy zplodil jedno panoramátko s ní. Pochopitelně je ukázka silně zmenšena. Měj se a přeji Ti příjemnou zábavu a dobré výsledky s tímto druhem fotografie! (n)

P.S.
Pete, dávám sem vyjimečně obrázek, který sem zas tak moc nepatří, ale je to jen pro dokreslení navozeného tématu. Ahoj, J.
Přílohy
Sestava_s_autorkou_.jpg
Sestava_s_autorkou_.jpg (805.21 KiB) Zobrazeno 5075 krát
Naposledy upravil josef38 dne 11 led 2015 09:45, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod vrgada » 11 led 2015 09:45

no tak jsem pripevnil i sigmu na sve udelatko, sice jen vodorovne, ale na pokusy to stacit bude. Mimochodem stara gumova clona z dob praktiky je prave tak akorat (nevinetuje).
Obrázek
vrgada

Příspěvekod vrgada » 11 led 2015 09:46

to klonovani je dost dobry:-)
vrgada

Příspěvekod josef38 » 11 led 2015 09:49

vrgada píše:no tak jsem pripevnil i sigmu na sve udelatko, sice jen vodorovne, ale na pokusy to stacit bude. Mimochodem stara gumova clona z dob praktiky je prave tak akorat (nevinetuje).

Jen nevím, jestli je potřeba sem dávat tyto obrázky, kde není co pitvat, tak veliké. Jsou potom s prohlížením zbytečné problémy.
josef38

Příspěvekod Petr M » 11 led 2015 09:55

vrgada, "...To s tim popredim a bodem otacenim u panoramatu neni pravda, zalezi na tom vzdy ....."

Nehodlam se s tebou ani trosku hadat co je nebo neni pravda, ale skutecnost je takova, ze to co jsem o tom tady napsal je naprosta pravda! Predmety velmi blizke, treba do jednoho, dvou metru by byly bez presneho nodalniho punktu dvojite, takze by neslo ani nejak retusovat. Cim vzdalenejsi predmety nebo vubec motiv, tim vic by se ta dvojitost k sobe priblizovala az by se v patricne vzdalenosti (podle ohniska objektivu pochopitelne) zacaly zakryvat az uplne zakryvaly.

Takze vrgada, zanech tech zcestnych kecu nebo tady buh nedej, inspirujes Josefa a zacne to cele zase znovu. Ten si to nastavuje do mista clony v objektivu, ale ze je pekne vychcanej, tak pro jistotu na tech svych panoramatech vetsinou vynechave popredi, nebo ho rozostri a je to taky.... ;) :lol:

Petr

P.S.

vrgada, kdyz vidim to tvoje udelatko, tak jsi na neco uplne zapomel; machri jako ty nosi s sebou jeste pytel cementu, aby se jim to netraslo a tak.... sepo :lol:
Petr M

Příspěvekod josef38 » 11 led 2015 10:00

Petr M píše:
Takze vrgada, zanech tech zcestnych kecu nebo tady buh nedej, inspirujes Josefa a zacne to cele zase znovu. Ten si to nastavuje do mista clony v objektivu, ale ze je pekne vychcanej, tak pro jistotu na tech svych panoramatech vetsinou vynechave popredi, nebo ho rozostri a je to taky.... ;) :lol:
Petr

Nemám sebemenší potřebu na každý příspěvek odpovídat! Měj se hezky! :D J.
josef38

Příspěvekod vrgada » 11 led 2015 11:05

ja jsem se jen chtel podelit o radost, ze to funguje. jinak souhlas, kdyz tam neni popredi, neni to kriticke, to jsem zkousel v pocatcich krouzit i s fotakem v naprazenych rukach v rezimu panorama, tj.naprosto spatne a taky to nejak dopadlo, dokud jsem si nedal lupu. To co jsem chtel rici, ze kdyz je to dobre zvoleno, tak vysledna skladacka fotek ma tvar temer obdelniku a neni co orezavat. Pokud se to zvoli spatne, je to ruzne prohnute a musi se rezat a snizovat pocet dat, pokud to navic neni vyvazeno, maji kraje tvar morskych vln.
...
S tou sigmou jsem si zkusil obkrouzit ted obyvak pri sledovani Jizerske padesatky a dobry a tam uz to popredi je a vypada to dobre, nikde nejsou chyby. Ovsem dalsi pokus o strukturovane panorama nedopadl (zkousel jsem dve rady fotek nad sebou). Taky zaver. S nedokonalou hlavou nema smysl se o to pokouset. Koneckoncu pri orientaci na storc, je tech pixelu na vysku relativne dost
...
Co se tyka nastaveni nodalniho ci presneji bodu otaceni, ten je popsan na netu vcetne fotek a videi dostatecne nazorne, asi nejlepsi je pokus se dvema tycema (svislymi liniemi) v zakrytu. Ale pri dokonalosti samodoma udelatka to nema smysl moc resit, staci to nastavit bajvoko doprostred predni cocky. Ja se o to kdysi pokousel i v dobe klasicke fotografie a lepil nazvetsovane fotky k sobe. A kupodivu i tenkrat jsem prakticky nahodou zvolil spravny bod otaceni. Zenit mel vyoseny stativovy sroub a tim prodlouzenim k blesku jsem si to tenkrat posunul nekam doprostred teziste nekam doprostred objektivu, takze jsem to nevedomky nejen vycentroval ale i posunul do spravneho otaceciho bodu a jsme zabari, zkuste napodobit panoramata 100 let stara. Cca 5krat 1 metr fotky zvetsovane na jeden kus fotopapiru bez pocitacu
...
http://gigapan.com/gigapans/133260
http://gigapan.com/gigapans/133259
http://gigapan.com/gigapans/132824
http://gigapan.com/gigapans/132825
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 11 led 2015 12:53

vrgada: Ze Tvého včerejšího příspěvku ve 22:45 jsem mylně pochopil, že to panorama Brna bylo foceno Sigmou: "postavil jsem si dnes za 140 korun takoveto monstrum a sel testovat (foceno sigmou)". Takže to byl omyl a je to Fuji. To už celkové ostrosti jednotlivých fotek odpovídá mnohem víc... Omlouvám se.
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 11 led 2015 13:29

Fuji se setakem samozrejme ostrost foveonu nema, ale ta prepalena fotka je z Dp1m:-).Panoramata az na to prepalene uplne prvni jsou z Fuji (to prvni spalene jsem pridrzoval sigmu na stativu) Ja uz zkousel leccos, skladane makro, hadeerko a jine kraviny. Jen tak jestli to jde. Pro vaznejsi praci je zapotrebi investovat a to se mi nechce.
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 13 led 2015 19:01

Nějak to tu zamrzlo, tak dám dvě absťákovky z nouze. Na poslední půlhodinu jsem si vyšlápl na louku pod lesem. Chybí nějaký ten mráček a zbytky sněhu, ale to už bych chtěl moc, v lednu... ;)
Přílohy
_SDI3076.jpg
_SDI3076.jpg (465.64 KiB) Zobrazeno 4998 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 100
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Unknown
_SDI3083.jpg
_SDI3083.jpg (496.8 KiB) Zobrazeno 4998 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/100 sec.
Metering mode: Unknown
Jarouš

Příspěvekod axislubo » 13 led 2015 21:19

Tak aj ja pridam z vecernej prechadzky...
Přílohy
SDIM00972 z rawu.jpg
SDIM00972 z rawu.jpg (1.04 MiB) Zobrazeno 4986 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/2.8
Model: SIGMA DP1 Merrill
SDIM00912pic 3.jpg
SDIM00912pic 3.jpg (991.12 KiB) Zobrazeno 4986 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640 sec.
SDIM0095-1.jpg
SDIM0095-1.jpg (1.15 MiB) Zobrazeno 4986 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/5.6
axislubo

Příspěvekod vrgada » 13 led 2015 22:16

ORWO diak
Obrázek
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... s5ctj8.jpg
...
hlasili v radiu, ze za to pocasi pry muze dvanact mesicku, prej se ozrali a nevi kde se maji posadit
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 13 led 2015 22:20

Vy dvaja (lubo, Jarous) ma nestvite. Nelakajte ma von ked je tam zima. :D
Super motivacne fotografie... (n)
axislubo, doverne to v TN poznam, ako keby som tam stal sam...
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 13 led 2015 23:33

axislubo, sestoupil jsi z hor? ;) (n)
vrgada: Jestli je to sken starého diáku, tak je to fantastický sken s perfektním, citlivým doděláním v PC. A zcela jistě to nebude formát kinofilmu... (n)
Pete, po poledni bylo u nás 10 stupňů, když jsem to fotil, tak ještě stále přes pět. Luxus, ani stativ moc nestudil ;).
Přílohy
_SDI3078.jpg
_SDI3078.jpg (486.25 KiB) Zobrazeno 4968 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.