Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 27 lis 2014 20:15

Ještě snad doplním to, že je sice pravda, že každý vidi svět na svém monitoru jinak, ale na tom samém monitoru člověk porovnává dva, nebo několik obrázků. Ne sice bezprostředně, ale lidské oko si zvykne na nastavení monitoru a přizpůsobí se. A potom by se dva různé ale správně barevně vyvážené obrázky na tomto monitoru moc lišit neměly.
Teď se asi budu trochu rouhat, ale mám za to, že i to přesné nastavování monitoru podle sondy není tak úplně nutné. Stejně je potom vše založeno jen na subjektivním porovnávání, nedokonalým, přizpůsobivým lidským okem. Samozřejmě nesmí ale být barvy na monitoru rozhozené moc! Něco jiného by ale bylo, kdyby stály dva nestejně nastavené monitory vedle sebe.
Ale už vám do toho nebudu kecat!
josef38

Příspěvekod vrgada » 27 lis 2014 21:55

a zacnu sporit na tento stabilizovany zoom 10-24
...
Obrázek
...
Obrázek
...
protoze stabilizatory umi udelat i do plastoveho telesetaku
...
Obrázek
...
Obrázek
...
to je jako kdyby clovek v dobe kinofilmu nekde sehnal 30DIN barevny film, oprel se o sloup a zacal na tristovce fotit sedminou sekundy
...
ExposureTime - 1/7 seconds
FNumber - 6.70
ISOSpeedRatings - 800
FocalLength - 230.00 mm
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 27 lis 2014 22:23

Pete, ale tady snad mám písmo černé, nebo u Tebe ne? download/file.php?id=56965
U toho teleobjektivu vidím u sebe písmo jako modré nebo modrofialové, což odpovídá tomu, co vidím přes lupu v SPP u jednotlivých barevných složek i v jiných fotkách. Marná sláva, tohle se na dálku fakt nedá srovnávat, Tvoje ukázky mi se vzorovou stránkou nesedí vůbec. Ty první jsou úplně mimo, ta opravená už je lepší, ale výrazně tomu chybí jas. Já mám to pozadí pod písmem prakticky bílé, u Tebe je to nějaká směs zelené, šedé, vpravo až do žluta (na mém monitoru). Vlastně se dá říct, že tam vidím tu střídající se zelenou a fialovou, známý Foveon problém. Jaké je to ISO, pořád těch 400? Snad ne. Prostě viděno mým monitorem, silná podexpozice. Opravdu se díváme každý na diametrálně odlišný obraz, svoje ukázky ze seťáku vidím jako téměř dokonalé, jestli se něco takového o ofoceném monitoru dá říct.
Jenom na okraj k té kalibraci. Ta sonda měří i intenzitu okolního světla a pochopitelně se dá nastavit různá barevná teplota podsvícení. Sonda napřed změří intenzitu světla dopadajícího na monitor a na základě tohoto prvního měření doporučí nastavení jasu monitoru. V mém konkrétním případě sonda doporučuje ještě o dost vyšší jas, než jsem ochotný akceptovat (prakticky 100%). Na to nejedu, pohybuju se někde mezi 80-85% jasové škály). Ale já tomu docela rozumím, máme li bílou vidět na monitoru jako opravdu bílou, s malým jasem to dost dobře nejde.
Aberaci písma na své ukázce nevidím, ideálně zaostřené to být nemusí, na to už bych potřeboval dokonalejší hledáček nebo živý náhled. Ten ostřící kroužek má velmi krátký krok, není to žádný mechanický Nikkor... ;)
Teplotu podsvícení mám, tuším, 5800K, ta zářivka je určitě teplejší. Je to prostě nějaký kompromis mezi denním a umělým světlem.
Ještě ty dva výřezy, můj a Tvůj. Je jasné, že správně uvidíš ten svůj, ale zároveň by měl být vidět i rozdíl.
Přílohy
SD1.jpg
SD1.jpg (443.25 KiB) Zobrazeno 5161 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/13 sec.
Clona: F/3.5
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Unknown
dp3jpg.jpg
dp3jpg.jpg (613.19 KiB) Zobrazeno 5161 krát
Naposledy upravil Jarouš dne 28 lis 2014 18:32, celkově upraveno 1
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 27 lis 2014 22:38

vrgada: Ta první fotka působí na první pohled krásně (n) , ale nechci Ti kazit radost, rád se budu mýlit. Mám takový pocit, že právě takový jev jsi kritizoval u Merrillu ;) .
Přílohy
dscf0135kwx6lstz8y.jpg
dscf0135kwx6lstz8y.jpg (194.32 KiB) Zobrazeno 5158 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 10 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/4
ISO: 320
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: X-E1
Expoziční program: Normal program
Metering mode: Pattern
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 28 lis 2014 00:26

Nic neni dokonale a posuzovat objektiv a snimac podle dvou cvaku v zarivkovem osvetleni prodejny odcloneny na citlivosti 800ISO si netroufnu. Totez ten teleplastak venku za posmourneho listopadoveho vecera. Na webu vyrobce jsou mnohem hezci fotky a na forech rovnez. Jo a treba by to slo magentou a purpurou srovnat v rawu, tohle je jpg primo z fotaku:-)
...
Tady jde spise o volbu, zda kvalitni zoomy, ci pevna skla. Zatim se priklanim k zoomum. Koukal jsem na testy a MTF rozliseni se prilis nelisi a zoomy jsou stabilizovane. Druha vec, ktera se mi libi je kruhova clona, je dost obtizne vyrobit hvezdicky, to je sice vec vkusu, ale mne se ty paprsky navic zdvojene, protoze v mode je 7 lamel clony oproti kinofilmovym 8 ci 6 vubec nelibi
vrgada

Příspěvekod vrgada » 28 lis 2014 01:06

jo a samozrejme je to vybehovy doprodejovy model, takze soucasny ma urcite mnohem vonavejsi snimac,
ja to posoudit nedokazi, ale jsou povolanejsi.
https://translate.google.cz/translate?s ... edit-text=
vrgada

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2014 03:31

Nelam si s tím hlavu.
Sice to nebylo na 800, ale na 320 ISO, ale i tak to je velice nepatrný. Nebyla zde pravděpodobně myšlena žádná magenta, ale to, že v těchto partiích je snímek v ploše trochu nestejnorodý. Malinko tam je vidět v té fialové ploše nazelenalá partie.
Ale je to až v tom nejtmavším rohu a je to skutečně nepatrný. Myslím, že není naprosto co řešit. Je to expozičně poměrně složitý snímek a vůbec bych si nedělal iluze při podobném snímku s jinou značkou fotoaparátu.
Ale to, že tam někdo tu nazelenalou vidí, svědčí o tom, že to s jeho rozeznáváním barev nebude zas tak špatné! Vidíš to také? :lol:
Osobně se mně kresba objektivu líbí. (n)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 28 lis 2014 06:05

Jarous
Na tej tvojej 50-tke je farba pisma cierna. Tam je to OK.
Mas pravdu moj monitor je zo stiahnutym jasom (preto aj tmave fotky). S takym jasom a ostrostou bych asi nedokazal zit
ako mas ty. Naviac ta teplota farieb je na mna moc.
Takto vypada moj monitor pri zvyseni jasu asi na normal...
Přílohy
monitor.jpg
monitor.jpg (318.36 KiB) Zobrazeno 5129 krát
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 28 lis 2014 06:41

Josef
Su to paradoxy. Mam rad chladne farby a tmavsie. Na druhej strane vrgada tu daval svojho casu fotky z DP2 az mi mrzli nohy. (boh vie na com robene. Jarousa co by milovnika teplych museli omyvat.
Ja som sa o farbach co vidime doma na monitore prestal bavit uz davno, nema to vyznam.
Aberacia je vsak vidiet vzdy a dlasie neduhy jakby smet. Takze to je v poriadku. Dokazeme posudit.
Přílohy
DP3M4152.jpg
DP3M4152.jpg (2.95 MiB) Zobrazeno 5129 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/5
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Pete2

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2014 07:37

No, Pete, rád fotografuji lidi a proto mě fotka starší dámy s knihou v ruce veeeelice upoutala!
Nechci Ti vůbec pochlebovat, ale fotka je více, než perfektní! Je přímo výstavní!
Ostrost snímku je pro Tvou DP3 příslovečná a barvičky? Takovéto barevné podání mému oku velice lahodí! Stahuji si ji, jako etalon. Děkuji! (n)

Po shlédnutí pár takových fotek by člověk o DP3 málem i uvažoval. :D
Ještě sem prosím sekni podobnou fotku z DP2 a budu považovat veškeré nářky na barvu z Merrilla za zbytečné!!
Jestli bys tam našel opět nějakého člobrdu v detailu, moc by mě to potěšilo. V té přírodě se ta ostrost tak nějak ztratí, ale tady když vidíš každý vlásek a chloupek, nebo pleťovou vadu, tak to je lahoda. Vím že starší ženy by takovou ostrost zrovna nemusely, ale ta fotka se nechá vždy nějak zjemnit, změkčit. Opačně to ovšem nejde. (n) (n) (n)
josef38

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2014 09:22

Ještě si přiložím něco k DP3.
Mám pocit, že zrovna "vrgada" nebyl u Merrilla spokojen s pleťovkou.
Pokusím se ještě najít nějaké portrétní fotky z tohoto aparátu, ale mám pocit, že zrovna DP3 by se na portrétní fotografii dobře hodila. Ať v ateliéru, nebo ve volné přírodě. V ateliéru bývá obvykle světla dost a v přírodě by se světlu také při dobré vůli pomoci nechalo. A co se ohniska týče, tak to bych také na tento druh fotografie bral. Sice se v knížkách doporučuje pro portrét delší ohnisko, ale viděl jsem kvalitní, portréty pořízené i kratším sklem, než má DP3. Kolik že to má crop, 1,7 ? To by potom odpovídalo ohnisku 85 mm a to je pro portrét naprosto dostačující!
Zrovna jsem vyhledal takovouto sestavu. Ty ostatní komponenty do této sestavy by se bezproblémově nechaly vyrobit doma "v garáži".

P.S.
Pete, to mi nemáš dělat! :D
Stačí jeden obrázek a je výmluvnější, než fůra planých slov!!! (n)
Přílohy
2799-005.jpg
2799-005.jpg (548.8 KiB) Zobrazeno 5119 krát
josef38

Příspěvekod axislubo » 28 lis 2014 10:49

Moje prve pokusy s DP1merrrillom.Potencial tohto fotaka je neskutocny. Len sa ho treba naucit a vyuzit. Fotak urcite nie pre kazdeho. Pripajam dake fotky, ako vravim, treba sa s nim naucit fotit a hlavne sa naucit spracovat raw format (n)
SDIM6438-3.jpg
SDIM6438-3.jpg (712.55 KiB) Zobrazeno 5113 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/25 sec.
Clona: F/9
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA DP1 Merrill

SDIM6437-2.jpg
SDIM6437-2.jpg (325.36 KiB) Zobrazeno 5113 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/8 sec.
Clona: F/5.6
axislubo

Příspěvekod Pete2 » 28 lis 2014 12:04

Josef
To som rad, ze som ti urobil radost. :)
Viem, ze fotis taketo namety a vlastne, ked som niekde vo svete skusam to tiez. Hlavne preto, ze je prilezitost. Toto je fotka z Milana.
Mam este nespracovanych hodne fotiek postupne skusim pohladat.
A mas este v jednom pravdu. DP3 sa hodi viac na tento typ fotiek, ani nie tak pre ohnisko. Ale obrovsku detailnost ktora sa do prirody az tak nehodi. Po zmenseni totiz scena vypada strasne preostreno a rusivo. Tam budem viac vyuzivat G3 a Heliosa.

Doplnim. Merrilly uz su plnehodnotny apsc format crop 1.5.

Lubo
Takze DP1 uz v akcii.... (n) Parada.
Je v dobrych rukach.
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 28 lis 2014 12:12

axislubo: Máš to parádní, myslím, že úplný začátečník, zřejmě, nebudeš (n) (n). Něco mi říká, že i PetrM by byl spokojen... ;)
Pete, s tím zvýšeným jasem monitoru ses do toho mého trefil úplně přesně. Líp už to snad ani nejde, je to přesnější, než moje ukázky, já je mám o malinko tmavší. Myslím, že je to správné nastavení a výrobce o tom něco ví... ;) (n)
Tu paní na lavičce si ani netroufám komentovat, to je prostě reklama na foťák (i šikovnost fotografa ;)) jako hrom (n) (n) (n). Z barev tuším modrou oblohu nad vámi (konstatování, žádná kritika), v plné velikosti se v té knížce snad dá i číst, věřím tomu ;). Jako vlastníka SD1 mě ta úžasná rozlišitelnost nepřekvapuje, ale člověk takovou fotku ve fórech prostě nevidí každý den, takže nezbývá než konstatovat: Fantastické...
Ještě bych doplnil, že Pete nemá DP2 ale DP1 Merrill, jestli se nepletu.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2014 13:08

axislubo píše:Moje prve pokusy s DP1merrrillom.Potencial tohto fotaka je neskutocny. Len sa ho treba naucit a vyuzit.

Nojo, další provokatér! :D (n) (n) (n)

Tvá poslední věta má zřejmě opodstatnění. Tyto foťáčky z praxe neznám, ale kamarád má DP2 Merrill, myslím, že ho požádám o zapůjčení a vyzkoušení. Jinak jsem našel, že DP3 se nechá po bazarech koupit zhruba za 10 - 12 tisíc Kč.

Někdo na Paladixu prodává všechny tři.
Ale to už jsem sem dával a je to tam údajně podle jednoho nejmenovaného "cifršpiona" hodně dlouho. ;)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 28 lis 2014 14:12

DP3 by som doporucoval kazdemu lovcovi momentiek. Pohodove fotenie a zabava. Kvalita fotografii je nieco co skutocne zaujme.
Milano ma uchvatilo svojou dostojnostou a krasou ( i zenskou). Josef bolo co pozerat. (n)
Přílohy
DP3M4296.jpg
DP3M4296.jpg (2.39 MiB) Zobrazeno 5089 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/3.2
Pete2

Příspěvekod axislubo » 28 lis 2014 14:27

Pridam este jednu, s tym mnozstvom detajlov a ostrostou treba opatrne zachadzat. Zatial marne cakam na slnko aby foveon ukazal svoje prednosti ;)
SDIM64552 (2).jpg
SDIM64552 (2).jpg (478.47 KiB) Zobrazeno 5087 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/11
Whitebalance: Manuálně
axislubo

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2014 15:00

Pete2 píše:DP3 by som doporucoval kazdemu lovcovi momentiek. Pohodove fotenie a zabava. Kvalita fotografii je nieco co skutocne zaujme.
Milano ma uchvatilo svojou dostojnostou a krasou ( i zenskou). Josef bolo co pozerat. (n)

Děkuji, opět paráda! Je fajn, že podobné fotky příliš necloníš, alespoň se oddělí to podstatné od pozadí. Vidím, že nejen krajinky ovládáš! :-)
A dostaz. Neměl jsi nakonec z toho svalouše obavy? Koukal se po Tobě.
Ale uznej Pete, jistej adrenalin ve fotografování lidí je, že?
Je mnoho názorů na fotografování lidí. Zda má člověk právo je bez jejich souhlasu zveřejnit a pod.
Mám dost fotografií, které bych asi nezveřejnil, ale pokud fotografie nikoho neuráží, nezesměšňuje, nebo jinak mu neškodí, tak si myslím, že by neměl být problém. Jistá známa fotografka prohlásila, že fotografuje lidi jen tak, aby si to příště mohla dovolit znovu. Neznám už bohužel její jméno. A v tomto případě, když vás od sebe ještě navíc dělí několik stovek kilometrů, tak vůbec není co řešit! :-)
Ovšem poněkud riskantnější to je pro fotografa třeba v Praze v parku před Hlavním nádražím. Tam by bylo tolik námětů, ale tam raději s drahým foťákem moc nechodím. Hezký večer všem! J.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 28 lis 2014 16:19

Josef
Udrel si na to spravne miesto... adrenalin tam samozrejme je, ale boli aj miesta kde to bolo horsie. Videl som
mnoho ludi v nudzi (zobraci) a ich fotenie nebolo jednoduche. Maju intuiciu a bystrozrak a fotit ich len tak spoza bucka bolo narocne.
Jedna ukazka fotene od boku (rozostrene - nez to hodim do kosa). Ten pohlad hlavneho aktera vsak stoji za zverejnenie...

Lubo, prezrad kde si to fotil... zima sa este moc nevidi. A vypada to vyborne. (n)
Přílohy
DP3M4612.jpg
DP3M4612.jpg (948.37 KiB) Zobrazeno 5074 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/5
Pete2

Příspěvekod vrgada » 28 lis 2014 16:46

Pana, co prodava tri Dp merrily (trojka uz je myslim prodana) na Paladixu, znam osobne a je velmi solidni, takze v tom nebude zadna zakopana krpa, holt neni prilis poptavka a take tem nenapsal cenu a asi na tom nechce uplne prodelat kalhoty. A jsou k tomu hledacky. Taky tam prodava SD15 s objektivy a to uz je asi uplne neprodejna vec. Nezapomente, ze take probihaly vyprodeje merrilu a to zrovna neusnadnuje bazarovy prodej
...
vrgada

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou