Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Pete2 » 23 lis 2014 12:24

vrgada
Jednoducho. Na co ma sluzit Fringe corection nesluzi. A ani nedoporucujem.
Hodit do TIF a otvorit DXO. Na jeden klik vsetky farebne aberacie a uchylky odstranene bez poskodenia fotky. SPP na to nema... (y)
Ale..., prinieslo to vitanu regulaciu urovne a odtienov zelenej a cervenej farby. Tato kombinacia je vitanou na presne nastavovanie farieb hlavne u DP3. Farebny kruh nedokaze tak jemne nastavit jemne nuancie odtienov. Kto pozna vyuziva...
Sigma nevedomky priniesla vitany nastroj na to co nepredpokladala.

Jarous
Ano neutral. A farby su aj podla mna presne. Moj bayer na taku presnost farieb nema a ani nemoze. Je urceny softom aparatu.
Pete2

Příspěvekod josef38 » 23 lis 2014 12:29

Jarouš píše:Josef píše: "Třeba tam tehdá byly minimálně, nebo také vůbec ne, to se přece nenechá paušalizovat a nejsou snad v každém snímku z foveonu."
Máš zvláštní talent se ze všeho vykroutit, když už je hůř, tak alespoň bagatelizovat a hlavně stále umíš skvěle podsouvat jiným něco, co nikdy nenapsali a ani si nemyslí (o naznačování nemluvě). Já jsem tam tenkrát dával výřezy (100%ní) z konkrétních fotek, Josefe, nevím, o jakém paušalizování píšeš. Takže ta Tvoje vsuvka "..., nebo také vůbec ne,..." je tak trochu mimo mísu nebo kapánek unfair. A ta magenta? Bohouš asi věděl, proč u té svojí úpravy odřízl ten parapet. Holt některé zpřesňující a doplňkové informace se pro někoho vůbec nevyplatí psát. Zkoušels vyvážení bílé podle toho sněhu venku? Možná by to chtělo častěji kalibrovat, v tomto směru jsem v poslední době udělal dvě zajímavé zkušenosti, díky kterým se těm poznámkám u té kočky ani trochu nedivím. Displeje to byly docela kvalitní, ale té růžové co tam bylo... ;) Škoda, že nejsi tak "objektivně kritický" ke všem účastníkům diskuzního vlákna (hlavně na TNČ). Myslím, že materiálu k rozebrání na téma barvy je tam poměrně dost a vím dobře, že to vidíš taky. Asi v tom budou ty otazníky, předpokládal jsem to... ;)

Notak Jaroušku, nedurdi se, protože teď už Ti opravdu přestávám rozumět.
A že kritizuji na TNČ Tvoje fotografie? Tak to je hlavně proto, že vím, jak k ostatním také dokážeš s barvou být kritický. Tak to neber prosím, jako osobní útok, nebo moji šikanu, ale spíše můj podiv nad tím, že tento posuv do magenty Ty, s tak vytříbeným barvocitem, u svých fotek nevidíš. A tuším, že už Tě na to i PetrM kdysi několikrát upozorňoval. Nebo se pletu?
Mám pocit, že ostatním z TNČ to je šuma fuk a že je podobná barevná odchylka vůbec nezajímá, tak proč bych jím to měl říkat.
To samé s Peteho fotografii, kterou jsi kdysi kritizoval. Jak prosím mohu s Tebou souhlasit, když ani nevím, o jaké fotografii mluvíš.
A doufám, že své fotky neukazuješ jen proto, abychom Tě jenom plácali po zádech, jakej jsi borec a nic k nim neřekli. Tak nebuď prosím tak citlivý. Ahoj, J.

P.S.
Nedělej si legraci!
Píšeš:
"A ta magenta? Bohouš asi věděl, proč u té svojí úpravy odřízl ten parapet."

Myslíš, že Bohouš věděl, jakou barvu má Tvůj parapet a proto ho odřízl, protože zjistil, že je jiný??? :lol:
josef38

Příspěvekod vrgada » 23 lis 2014 12:59

purpure/magenta asi mate pravdu...
...
za mne taky z foveonu jen staricky puvodni foveon
...
fotodioda je fotodioda u vsech systemu, resi se barevny rozklad a neni pravda, ze se u Bayera bere jen matice 4*4 (RGBG), alespon u Canona tak to nebylo pripocitavaji se s mensi vahou i udaje ze vzdalenejsich bunek, takze vetsi matici na vypocet bodu nema jen Fuji. A na netu je dost dukazu, ze kvalitni fotky umi i Bayer-bohuzel za uplne jine penize
...
Mne se chaoticky Fuji X-trans libi, protoze je to zajimavy pokus jak odstranit AA filtr a potlacit riziko vznikumoiare. Jinak nesouhlasim, bude-li diod dostatek, mohou byt RGB vedle sebe, pri reprodukci na monitoru analogicke skladani bodu ze sousednich RGB bodu nikomu nevadi, neni obrazovkovy foveon s vyjimkou projektoru.
...
Nevim, proc nekdo nesel ke korenum barevne fotografie Prokudin-Gorskij (v principu 3 ojbektivy RGB), nebo proc se nedela i na fotacich 3CCD (CMOS) varianta jak na drazsich kamerach.
...
Ale uvedomuji si, ze at je to jak chce, tak pokrok v kvalite digifotaku je ohromny
vrgada

Příspěvekod vrgada » 23 lis 2014 13:39

a jeste k fuji bez predsudku k X-Trans, prohlidnete si galerii fotek jednotlivych objektivu
http://www.fujifilmusa.com/products/dig ... le_images/
...
podle mne se to foveon vyrovna a na rozdil od nej to nesumi ve stinech
vrgada

Příspěvekod josef38 » 23 lis 2014 14:20

Mně se to líbí hodně!
Porovnávat výsledky ale s foveonem nechci.
To porovnání je vždycky ošidný. Je ale fakt, že na tu 800 ISO bys to takto z foveonu nepořídil. (n)
josef38

Příspěvekod vrgada » 23 lis 2014 16:03

Mne taky, na webu jsou blogy lidi, co prodali FF vybavu od Nikona, jen aby mohli prejit k X systemu Fuji, mozna kdyby vedeli, ze je nejaky foveon, tak by do toho nesli...
http://www.fujiclub.cz/jirka-ruzek-proc ... -k-fuji-x/
http://www.scoop.it/t/fuji-x-pro1?page=4
...
Ja mam radost, je alternativa
vrgada

Příspěvekod vrgada » 23 lis 2014 16:32

profici prchaji k Fuji i od Canona
http://juiceimaging.com.au/photographer ... t1-review/
...
takze kdyz jeden amater opusti potapejici se lod foveonu, tak se zas tak moc nestane a to jsem v patek netusil, ze Fuji dela pouzitelny fotaky
vrgada

Příspěvekod josef38 » 23 lis 2014 16:45

Tak na co čekáš? :D
Těším se na první výsledky! (n)
josef38

Příspěvekod OVal » 23 lis 2014 17:15

Josefe, netlač tolik... ;)
Fujinky jsou určitě výborné. X-Pro1 leží právě přede mnou a právě ona je důvod, proč teď nemám tolik času na L.Monochrome. Je to skvěle vyladěný systém, ale není ve všem na špici. Je pouze ve většině oblastí plně dostatečný. Na rozlišení Foveonu v nízké citlivosti ale asi nemá, ve většině ostatních oblastí bude asi zase lepší. Nicméně i tak je rozlišení dostatečné i na velké zvětšeniny.... Nevím jak Canon, ale současné FX Nikony jsou většinou lepší V kresbě, v DR i v šumu na vysoké ISO. Ale ne o tolik, abych také neuvažoval o prodeji zrcadlovkové výbavy...
Na Monochrom nemá ani náhodou, ale to ostatně nic z toho, co jsem dosud držel v ruce.
Naposledy upravil OVal dne 23 lis 2014 20:12, celkově upraveno 1
OVal

Příspěvekod vrgada » 23 lis 2014 17:39

Finance jsou problem, porad je neco neodkladnejsiho nez fotokonicek. Ale myslim, ze do toho casem opravdu pujdu. A neni treba to uspechavat, treba se objevi neco jeste lepsiho. A svet Fuji vubec neznam, vim co je to objektiv EX a ART u sigmy, ale, ze C je obyc a F lepsi objektiv u Fuji teprve zjistuji. Nektere testy pevnych skel mne taky nepresvedcili a ty lepsi jsou pres dvacet. Navic nejsem si jisty, je to uzavreny a na mne docela drahy system. Ja bych spise uvital nastupce X30 s vetsim cipem, protoze kdyz vezmu svych tucet prani z pocatky uvahy-co misto foveonu, tak ta krabicka splnuje hodne bodu a treba X40 ten snimac bude mit vetsi. Ty aktualni promo akce se tykaji vybehoveho fotaku bez hledacku a samozrejme s nejlevnejsimi C setovymi zoomy, pripadne nic moc ohniskem 2,8/35mm na cropu. Ja bych si spise predstavoval lepsi setak a fotak s hledackem a to uz je cenove jinde.
...
Ale existuje to a diky tomu se pravdepodobne probere i konkurence, rekl bych, ze Canonu a Nikonu v bezrcadlovkach docela ujel vlak, mozna zamerne, aby kvalitni bezzrcatka nekonkurovala zrcadlovkam, tezko rici. Uzasne vypada falesna zrcadlovka Fujifilm X-T1.

http://www.dkamera.de/media/cache/full/ ... -On_15.jpg

Dodnes jsem nepochopil, proc ty digitaky i na cropu jsou tak strasne velke. Pkud nevite o cem, mluvim, tak vytahnete ze skrine starou zrcadlovku a polozte ji vedle soucasne digitalni. Tohle zase zacina vypadat jako normalni fotak a dokonce i s moznosti nastavovat clonu na krouzku objektivu.
...
Nebojte, ja se pochlubim, pokud k tomu dojde,mozna jsem nasel urcite reseni
Naposledy upravil vrgada dne 23 lis 2014 17:48, celkově upraveno 1
vrgada

Příspěvekod josef38 » 23 lis 2014 17:46

Ondro, já jsem pouze zvědav na výsledky a spokojenost "vrgady".
Určitě už v dohledné době nebudu nic jiného pořizovat. :D M9 mě plně uspokojuje a RX1, jako doplněk, když nechci M9 tahat stále sebou, určitě také.
Toto vlákno navštěvuji poměrně často, jako minulého majitele Sigmy SD10, mě stále zajímá, kam se trend ubírá.
X3F zásadně nezavrhuji a jak píšeš, v něčem má oproti Bayeru navrch, v něčem je zase Bayer lepší. J.

P.S.
Však Leica MM není ani Bayer, ale ani X3F.
josef38

Příspěvekod OVal » 23 lis 2014 20:07

Já jen chtěl trošku krotit možná přehnaná očekávání od Fuji X systému. To nic nemění na to, že to je velmi příjemný a dobře vyladěný systém...
OVal

Příspěvekod Jarouš » 24 lis 2014 00:34

Josef napsal: "Myslíš, že Bohouš věděl, jakou barvu má Tvůj parapet a proto ho odřízl, protože zjistil, že je jiný???"
Moje úvaha byla přesně opačná, Josefe. Bohouš není žádný hlupák a určitě četl moji větu stran toho, že ten parapet by měl mít té červené ještě trochu víc. Ale když uberu 15% červené, tak už je to zatraceně poznat a to hlavně tam, kde to má vypadat přesně opačně. Taky umím ubírat červené a proto jsem viděl, že tudy cesta nevede. Ne, Bohouš nezná náš parapet, ale určitě ví, že já ano ;) . A proto mohlo být praktičtější jej z toho obrázku odstranit. Ale nepodsouvám mu to, třeba na to ani nepomyslel a je to prostě náhoda. A když opakovaně zmiňuješ můj "vytříbený barvocit", nemůžu se zbavit dojmu, že na té Bohoušově úpravě už mi přijdou některé chomáče chlupů na krku velmi mírně do zelena. Trochu mi to připomíná rčení "vylít s vaničkou i dítě". Jedna věc se zdánlivě trochu spraví, ale že zbytek jde úplně někam jinam, to už se neřeší. Zjednodušování pomocí kapátka nemám rád, ale vyzkoušel jsem to na tom bílém sněhu venku na autě. Fotka se změnila tak zanedbatelně, že jsem to na první pohled ani nepostřehl. Ale už tady s tím nikoho nechci otravovat, vím moc dobře, proč jsem v TNČ na ty poznámky nereagoval. Kdyby jsi to sem netahal... Je zvláštní, že vloni ta kočka prošla bez ztráty kytičky a byl jsi tenkrát u toho taky (i PetrM).

PS: Proč jsi mi nikdy neodpověděl, jestli a s jakým výsledkem sis udělal ten test na barvocit, na který jsem do vlákna dvakrát dával odkaz? Poslal mi to kdysi Luisifer a na první pohled jsem si myslel, že nemám nárok. Ale naštěstí mám dobrý monitor... ;)
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 24 lis 2014 06:07

vrgada
Pripajam sa k OValovi. Mozna je to zbytocne a co ma do toho, ale...
Fuji je moja platonicka farebna laska. Ale tak i zostane. Ta prehnana ostrost x30 nie je len tak zadarmo. Ja sa napriklad nemozem na to pozerat.
Tie artefakty maleho cipu su hrozne. Papier to znesie, moje oci ani po zlozeni okuliarov. Ale vec nazoru.
Ostatnym fuji aparatom neodpustim smrtelny hriech odsumovania toho najdolezitejsieho tj. RAWu co je osobne vlastnictvo kazdeho fotografa
pre prznenie svojich vytvorov podla vlastneho uvazenia. (y) :D
Pete2

Příspěvekod josef38 » 24 lis 2014 07:32

Jarouš píše:Josef napsal: "Myslíš, že Bohouš věděl, jakou barvu má Tvůj parapet a proto ho odřízl, protože zjistil, že je jiný???"
Moje úvaha byla přesně opačná, Josefe. Bohouš není žádný hlupák a určitě četl moji větu stran toho, že ten parapet by měl mít té červené ještě trochu víc. .......

;) ;) ;)
Ale jo, máš to vynikající! Jen tak dál! Do Tvých fotek Ti nikdo nemá co kecat! :lol:
Naposledy upravil josef38 dne 24 lis 2014 07:41, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod vrgada » 24 lis 2014 07:41

vrgada

Příspěvekod josef38 » 24 lis 2014 07:43

vrgada píše:zpet k foveonu

Barvičky, jako bych tam byl! A to chceš od něj utéct? (n)
josef38

Příspěvekod vrgada » 24 lis 2014 10:58

Rychlebske hory-minuly tyden,
...
ale umrela mi sirokouhla Dp1cka, kterou jsem si na krajinky oblibil vice a zbyva mi uz jen omlacena Dp2ka, tak resim, co pak. Dp1quattro, na kterou jsem se tesil, resenim nebude, udelal jsem si pruzkum trhu a vyslo mi z toho Fuji jako alternativa. A jak byva zvykem mnohem drazsi, nebo horsi,priklanim se k tem vetsim fotakum
vrgada

Příspěvekod Martynko » 24 lis 2014 11:10

Obrázek
Přílohy
SDIM2226.jpg
SDIM2226.jpg (248.03 KiB) Zobrazeno 4914 krát
Martynko

Příspěvekod josef38 » 24 lis 2014 11:15

Martynko píše:Obrázek

Líbí! (n)
Z mého pohledu je jen dobře, že jsi se nepokoušel zesvětlit ty tvavší partie snímku.
Takto vypadá snímek realističtěji. Měj se! J.
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou