Josef38, bohuzel snimek neni muj, ale jako ukazka se sem hodi.
I ja nejsem zadnym nepritelem foveonu. Ale nyni, po tech ruznych zkusenostech s nim je mi uz uplne lhostejny....
Vlastnil jsem dost dlouho SD9, SD10, SD14 a DP1 a DP1s. Nakonec to muze tady Pete dosvedcit, ze jsme si s temi fotaky par roku vyhrali, hlavne tehdy s pouzivanim starych klassickych objektivu M42. Ale soucastne jsem fotil i jinymi znackami jako Fuji a Canon. Pozdeji jsem vsechny tyto sigmy zase prodal a fotil pouze s canony, ktere mi vyhovovaly tehdy uplne perfektne, nejvic C5DMKII, ktery byl opravdu spicka.
Po nekolikarocni pauze, s prichodem SD15 jsem pozapomel na ty tehdy ruzne technicke a dynamicke problemy se sigmami, zapomel jsem kolik penez jsem s temito pristroji prodelal jejich nakupem a pak prodejem skoro zadarmo, ze jsem byl rad, ze jsem se jich zbavil a pres to vsechno koupil si znovu SD15. Fotila dobre jako kazda sigma, byla uz i v barvach srovnana, ale byla to zase ta sama stala pisnicka; fotit jen pri plnem svetle, davat pozor na clipping atd. Takze jsem si fotak ozkousel a zase hned jeste v zaruce prodal. To byl muj nejlepsi sigma prodej; prodelal jsem od nakupni ceny "jenom" 150 Euro, pricemz byl fotak jen ca. dva mesice stary a s plnou platnou zarukou. A byl jsem rad, ze existuji takovi lide, kteri kupuji pouze tak lacino; tedy sigmy; jina firma neni na celem svete tak levna jako pouzite sigma fotaky. A zarekl jsem se, ze uz sigmu nikdy!
Kdyz vysly ty DPM, jsem se zase zlomil a a nechal se sam sebou a ruznymi internet testy ukecat, ze ted to je to prave sametove a hlavne ruzove, ze ted uz to vcetne SPP nema zadne srovnani s temi predeslymi sigmami..... Jak DP2M, tak i DP3M, vcetne SD1M, ktere jsem si tedy koupil v dobre vire, neukazaly mi pri praxi nic noveho nez to, ze mely vetsi pocet MP, takze fotky z nich muzu pouzit pro prodej i velikych posteru a tapet.
Jenomze po case a ne moc dlouhem, se ukazalo, ze dostatecny pocet MP a ostrost nejsou vsechno. Spatne vlastnosti Foveonu, ktere tyto prednosti doprovazely a ktere se od zacatku, tedy od sigmy SD9 vubec nezmenily, ale jen kecy o vylepsenich atd, ktere jsou nyni opravdu profesionalne tucne, mne donutily zase tyto fotaky co nejrychleji prodat nez zase padnou ceny k podlaze; ale to uz funguje automaticky a lide, kteri maji zajem Sigmu, pouzitou sigmu koupit, uz cloveka prinuti ten zazrak techniky prodat za to co mu je nabizeno..... Bohuzel jsem s temito prodeji prodelal hodne penez, vic nez pred lety, ale i to mne od prodeje neodradilo. Lepe spatne prodat a preci jenom neco dostat zpatky a pouzit na jiny modernejsi, ted momentalne nejmodernejsi system s opravdovou sirokou velkou dynamikou a dalsimi novymi prvky, o kterych si sigma muze jen dat zdat a hlavne perfektni system.....

Petr
P.S. Na tech poslednich dvou fotkach Patlala Peteho muzete krasne videt co to je za opravdoveho patlala, ktery ani nevi, ze pri mlze se musi naridit osvit do plusu..... a fotak musi prijit na stativ a nastavit clonu aspon f 8 nebo az f 14, aby u te jeho krabicky nastal ten zazrak a u fotky krajiny dostal i popredi, v tomto pripade klece, plne ostre......hlavne, ze ma stale huste kecy.....