Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Petr M » 10 říj 2014 21:49

Jardo, promin mi tu otazku, samozrejme te nechci nastvat a ani proti mne popuzovat, ale prosim te bud tak hodny a vysvetli mi opravdu uprimne jak tahle kopa psiho vina je pro tebe naladova. Jakou v tobe vzbuzuje naladu? Na pr. Do breku? nebo jsi myslel pri tom na suicit, nebo na co?

Petr
Naposledy upravil Petr M dne 11 říj 2014 07:35, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 11 říj 2014 05:42

Tak vazeni. Nerusil som. Potrebovali ste ukazku ako funguje Cukor a Bic... :P
Cukr pozname a Bic vcera v priamom prenose. Tak funguje taktika nam popisana. Aspon bol doma nejaky humor. (n)

Vrgada
Preco sa snazis nadalej pouzivat to SPP. Pre dp1 je to chudoba. Mas zoner. Ja som u SD10 dokonca zacal pouzivat nejaky jednoduchy program pre prevedenie X3F do TIF a vsetko ostatne v editore.
Vidis, ze nam slubuju SPP 6.1 (pre teba klucove) a to este sigma klasicky meska a bohvie ci nenechaju taky paskvil ako v 5.5.3

Cesta zo Skalnateho Plesa do Tatranskej Lomnice. (len pre silne povahy :D )
Přílohy
DP3M5576.jpg
DP3M5576.jpg (1.52 MiB) Zobrazeno 5607 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/5
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
DP3M5571.jpg
DP3M5571.jpg (1.34 MiB) Zobrazeno 5607 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/5
Pete2

Příspěvekod josef38 » 11 říj 2014 06:53

vrgada píše:Obrázek
...
no proste foveon, necim podobny jsem tady zacinal hruzou okolo nocni lampy

Já v tom stále vidím normální jev, ale Tvá poznámka "no proste foveon" by mohla majitele obou systému vyprovokovat k porovnání a nafotit za stejných podmínek podobný záběr s oběma systémy. Byl bych na to sám velice zvědavý, netvrdím, že nemusíš mít pravdu, ale zatím to jsou jen dohady. Měj se! J.
josef38

Příspěvekod Petr M » 11 říj 2014 07:30

vrgada, Josef38,

pochopte konecne, ze tyto sigma fotaky, at to jsou ty prvni nebo ted ty posledni, vcetne Quattra, ktere nabizi pouze silene umele natrimovanou ostrost, kterou dosvedcuje jeho neuveritelne vysoky zakladni sum, maji hodne malou dynamiku, ze ani jakykoliv SPP takovy obrovsky prepal ve snimku (clipping) nemuze opravit. Holt tyto kamery diky sve mrzke dynamice jsou urceny k foceni za plneho denniho svetla a hlavne po slunci. Jakmile se fotak otoci do protismeru, vzniknou potize s clippingem v obloze, v mracich, s odlesky na vodni hladine a pod. Bud tuto skutecnost vezme majitel takoveho fotaku na vedomi a smiri se s tim, nebo si opatri jiny system. Ani nejaky novy Sigma konvertor 6.1 to nevylepsi. Jsou to pouze tesinska jablicka!

Petr
Přílohy
DP1M0967_3.jpg
DP1M0967_3.jpg (393.26 KiB) Zobrazeno 5593 krát
1111ncmuq9ldbk.jpg
1111ncmuq9ldbk.jpg (83.92 KiB) Zobrazeno 5598 krát
Petr M

Příspěvekod josef38 » 11 říj 2014 08:01

Petře, osobně nemám zájem svými příspěvky foveon ani poškodit, ale ani ho hájit. Nemám k tomu ani žádné kompetence, žiju jen z toho, co zde kdo ze svých poznatků utrousí. Kdysi jsem ho sice vlastnil ( SD10 ), teď už ho nemám a zatím si ho ani pořizovat nechci. Pro moje účely jsem zcela dobrovolně přešel k jinému systému, neb krajinky stejně moc neumím. :-)
Přesto mě ale tyto věci nenechávají v klidu a docela rád bych zmíněné porovnání viděl na vlastní oči.
Měj se. J.
Přeji hezký víkend všem! (n)

P.S.
Snímek pěkný, ale hned mě napadlo, že naše pravé špekáčky tyto děti určitě neznají, nejspíše to bude váš bockwurst! :D

Doplněno:
Tady sice nějaké porovnání je, ale bylo by průkaznější, kdyby to byly záběry naprosto stejné.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 11 říj 2014 08:18

Uz dnes v noci som nemohol spat, mysliac na mrzku dynamiku DP3, uvazujem nad Nikonom... :D

Pohlady na Patriu.
Přílohy
DP3M5092.jpg
DP3M5092.jpg (1.3 MiB) Zobrazeno 5593 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/2.8
DP3M5055.jpg
DP3M5055.jpg (1.07 MiB) Zobrazeno 5593 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/3.5
Exposure bias: -3/10 EV
Pete2

Příspěvekod Petr M » 11 říj 2014 08:53

Josef38, bohuzel snimek neni muj, ale jako ukazka se sem hodi.

I ja nejsem zadnym nepritelem foveonu. Ale nyni, po tech ruznych zkusenostech s nim je mi uz uplne lhostejny.... :o

Vlastnil jsem dost dlouho SD9, SD10, SD14 a DP1 a DP1s. Nakonec to muze tady Pete dosvedcit, ze jsme si s temi fotaky par roku vyhrali, hlavne tehdy s pouzivanim starych klassickych objektivu M42. Ale soucastne jsem fotil i jinymi znackami jako Fuji a Canon. Pozdeji jsem vsechny tyto sigmy zase prodal a fotil pouze s canony, ktere mi vyhovovaly tehdy uplne perfektne, nejvic C5DMKII, ktery byl opravdu spicka.

Po nekolikarocni pauze, s prichodem SD15 jsem pozapomel na ty tehdy ruzne technicke a dynamicke problemy se sigmami, zapomel jsem kolik penez jsem s temito pristroji prodelal jejich nakupem a pak prodejem skoro zadarmo, ze jsem byl rad, ze jsem se jich zbavil a pres to vsechno koupil si znovu SD15. Fotila dobre jako kazda sigma, byla uz i v barvach srovnana, ale byla to zase ta sama stala pisnicka; fotit jen pri plnem svetle, davat pozor na clipping atd. Takze jsem si fotak ozkousel a zase hned jeste v zaruce prodal. To byl muj nejlepsi sigma prodej; prodelal jsem od nakupni ceny "jenom" 150 Euro, pricemz byl fotak jen ca. dva mesice stary a s plnou platnou zarukou. A byl jsem rad, ze existuji takovi lide, kteri kupuji pouze tak lacino; tedy sigmy; jina firma neni na celem svete tak levna jako pouzite sigma fotaky. A zarekl jsem se, ze uz sigmu nikdy! (y)

Kdyz vysly ty DPM, jsem se zase zlomil a a nechal se sam sebou a ruznymi internet testy ukecat, ze ted to je to prave sametove a hlavne ruzove, ze ted uz to vcetne SPP nema zadne srovnani s temi predeslymi sigmami..... Jak DP2M, tak i DP3M, vcetne SD1M, ktere jsem si tedy koupil v dobre vire, neukazaly mi pri praxi nic noveho nez to, ze mely vetsi pocet MP, takze fotky z nich muzu pouzit pro prodej i velikych posteru a tapet.

Jenomze po case a ne moc dlouhem, se ukazalo, ze dostatecny pocet MP a ostrost nejsou vsechno. Spatne vlastnosti Foveonu, ktere tyto prednosti doprovazely a ktere se od zacatku, tedy od sigmy SD9 vubec nezmenily, ale jen kecy o vylepsenich atd, ktere jsou nyni opravdu profesionalne tucne, mne donutily zase tyto fotaky co nejrychleji prodat nez zase padnou ceny k podlaze; ale to uz funguje automaticky a lide, kteri maji zajem Sigmu, pouzitou sigmu koupit, uz cloveka prinuti ten zazrak techniky prodat za to co mu je nabizeno..... Bohuzel jsem s temito prodeji prodelal hodne penez, vic nez pred lety, ale i to mne od prodeje neodradilo. Lepe spatne prodat a preci jenom neco dostat zpatky a pouzit na jiny modernejsi, ted momentalne nejmodernejsi system s opravdovou sirokou velkou dynamikou a dalsimi novymi prvky, o kterych si sigma muze jen dat zdat a hlavne perfektni system..... (n)

Petr

P.S. Na tech poslednich dvou fotkach Patlala Peteho muzete krasne videt co to je za opravdoveho patlala, ktery ani nevi, ze pri mlze se musi naridit osvit do plusu..... a fotak musi prijit na stativ a nastavit clonu aspon f 8 nebo az f 14, aby u te jeho krabicky nastal ten zazrak a u fotky krajiny dostal i popredi, v tomto pripade klece, plne ostre......hlavne, ze ma stale huste kecy..... :lol:
Naposledy upravil Petr M dne 11 říj 2014 11:14, celkově upraveno 5
Petr M

Příspěvekod josef38 » 11 říj 2014 09:20

:-)
Upřimné vyznání, kterému dokáži porozumět. Bohužel se každou podobnou transakcí prodělává, ale na druhou stranu může každého jen potěšit, že to jsou prodělky pouze finanční! :lol:
Ve skutečnosti ale člověk jen vydělá, protože získá zkušenosti, které jsou mnohdy penězi k nezaplacení! A znamenají-li větší finanční ztrátu, o to více si je člověk ve své pomyslné ramce zafixuje!
A myslím to obecně, ne jenom k fotoaparátům. A už vůbec ne jenom k foveonu, s kterým jsem si užil také hezké chvilky! Bohužel žádný ideální fotoaparát neexistuje a na každém člověk stejně časem najde nějaké mouchy!
A abych stále jen nekecal, tak jeden pozdrav z SD10, zachycený před deseti lety.
Přílohy
Dřeváky_Holandsko.jpg
Dřeváky_Holandsko.jpg (641.5 KiB) Zobrazeno 5573 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 200
Model: SIGMA SD10
josef38

Příspěvekod Pete2 » 11 říj 2014 10:08

Petr
Tak teraz sa neusmievam nad stupidnostami co pises, ale chechtam od ucha k uchu. Si nielen prudil, ale hlavne absolutny amater, ktory s tymi sigma krabickami nevedel ani fotit... Dobre, ze ich predal.
Je to sranda citat. Mentalna vybava nepusti. Pokracuj... (n)
Pete2

Příspěvekod Petr M » 11 říj 2014 10:21

Pete2 píše:Petr
Tak teraz sa neusmievam nad stupidnostami co pises, ale chechtam od ucha k uchu. Si nielen prudil, ale hlavne absolutny amater, ktory s tymi sigma krabickami nevedel ani fotit... Dobre, ze ich predal.
Je to sranda citat. Mentalna vybava nepusti. Pokracuj... (n)

Ja se ti Pete vlastne ani nedivim ze se chechtas. Ale to je tak vsechno co muzes; rika se, ze smich uzdravuje, tak ti drzim palce! (n)

Josef38,

psal jsi take neco malinko o krajine. Rozumel jsem ti; od krajinek nemohu byt samozrejme prilis ziv, fotim take hodne svatby i jinde nez tady, zalezi na prani svatebcanu a take fotim jine spolecenske zalezitosti jako deti, skoly a pod.. Mam dost pestrou paletu fotograficke cinnosti; to abych si nezkratil zily..... ;) :lol:
Jo, to mas pravdu; penize nejsou vsechno...... podivej se tady na toho naseho Peteho; Pete, vyskoc! :lol:

P.S. Na tuto tvou fotku si pamatuji jako dnes, kdyz jsi ji tehda vlozil. Vyborna kompozice a vubec dobra fotka! (n) Tady je krasne videt, ze se vlastne nic krome poctu pixlu v tech pixlach nic nezmenilo......

Petr
Přílohy
DSC_0455_W.jpg
DSC_0455_W.jpg (493.86 KiB) Zobrazeno 5563 krát
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 11 říj 2014 11:55

Vravi sa mudremu nerad, chytremu napovedz...
Takze pan vekomozny "majster sveta". Myslel som, ze ti to docvakne. Nestalo sa. Mentalna vybava nepusti.
Toto vlakno nevzniklo pre tvoje predvadzanie sa, ale preto, ze bola prilezitost pokecat si zo starymi priatelmi
od foveonu a zaroven zhodnotit, co nam ta sigma pripravila a predviedla a co vlastne ptiniesol cas.
Zaroven zopar ludi skusilo vojst do tejto rieky a skusit ci sa ich to chyti.
Na mne nezalezi, som len amatersky praktik s nejakymi skusenostami z SD10. Nepasujem sa tu na nieco co nie som.
Moje fotenie mi nezaraba a ani neprezentujem svoje fotky roky niekde inde len na webovej stranke obce, aby tam bola nejaka aktualizacia.
Nehyzdim dalsie fora, lebo to nemam za potrebne.
Fotim to co je doma, a moje ambicie nesiahaju dalej ako na vylety do okolia maximalne na nejaky poznavaci zajazd.
Skratim to, je to moja motivacia pre vychadzky udriazavania kondicie a zdravia...

Vo svojej prostoduchosti si mi tu pripisal veci o ktorych uz viem, ze su tvoja metoda prace.
Naviac si preflakly na nohych serveroch, vyhodili tam uz neviem z kolkych diskusii a s prepacenim citujem znameho
si znama "osina v zadku".
Tvoja povaha nepozna stud a urazky su klasickym sposob jednania s nepohodlnymi osobami. Naviac sebareflexie ti uplne chyba.
Keby si nebol taka utrpne "smiesna" figurka uz ta davno nahlasim adminovi (aby si mal aspon ten kusok pravdy) v tych popisanych nezmysloch.
Naviac sam viem od teba, ze mas rad hadanie a znevazovanie a spolu z neustalym presadzovanim sameho seba.
Tvoje nakupy fototechniky a okamzite predavanie, namiesto fotenia su uchylkou, ale kto ju nema.
Ked sa vyvezies lanovkou z casu na cas do Alp, odfotis par farebnych plagatov a potom sedis za pocitacom a prudis, beriem tiez
ako hoby. Len sa nesnaz nas amaterov obracat na rodenych profesionalov z vypestovanym pocitom menejcennosti lebo nemame tu spravnu
vzdusnost okolo objektov a podobne keci, co si vycital niekde z knizok.

Takze este raz a polopate mily Petr
My amateri tu prezentujeme, co sme videli, zazili a co sa nam paci. Nase ambicie siahaju az sem a profesorske fotenie nechavame profikom.
To ty tiez nie si, aj ked si to o sebe myslis.
Cely tento prispevok pisem, len z byvalej znamosti, inak by mi tvoje postoje boli lahostajne.
Takze budem prezentovat foveon tak ako si tieto amaterske krabicky zasluzia, zo svojimi chybami a nedostatkami a to aj svojich
vlastnikov.
Nez ti dojde obsah tohto pojednania, iste si vypocujem zopar urazok a mudrosti o foteni, ale uz ma nezaujimaju ani pre vecerny humorikon
o tvojej osobe s priatelmi...
Pete2

Příspěvekod Petr M » 11 říj 2014 12:22

...
Petr M

Příspěvekod jajakm » 11 říj 2014 14:16

Petr M píše:Jardo, promin mi tu otazku, samozrejme te nechci nastvat a ani proti mne popuzovat, ale prosim te bud tak hodny a vysvetli mi opravdu uprimne jak tahle kopa psiho vina je pro tebe naladova. Jakou v tobe vzbuzuje naladu? Na pr. Do breku? nebo jsi myslel pri tom na suicit, nebo na co?
Petr

Petře máš pravdu. Ten název není vhodný. Původně jsem chtěl napsat "Podzim v barvách Foveonu", ale přišlo mi to takové kýčovité. Tak jsem zvolil název ještě horší. Nijak jsi mne nenaštval ani nepopudil. Tvůj příspěvěk je korektní. Navíc jsem se díval v práci na jiném monitoru na tu fotku a nejraději bych ji smazal. Ale co už teď. Umělecký dojem nulový, technická kvalita nic moc.

Máš také pravdu v tom, že Foveon má řadu nedostatků a není to univerzální snímač na focení vždy a všude. Jak jsem zjistil za tu krátkou dobu co se SIGMOU fotím, tak Foveon je výborný za dobrých světelných podmínek a miluje slunce (jak už tady někdo dříve napsal). Fotky bez slunce jsou takové nevýrazné (mdlé) a dodatečné dobarvování a zvyšování kontrastu jim nesvědčí. S tím je třeba se smířit nebo nesmířit. Přesto ale SIGMOU fotím rád. Je to jako u aut, jak jsem napsal dříve. Není jedno univerzální auto, vhodné do všech situací. Proto se vyrábí tolik typů aut a tolik typů fotoaparátů. Každý si může vybrat to po čem jeho srdce touží.

Jarda
jajakm

Příspěvekod Petr M » 11 říj 2014 14:35

Jardo, dik za odpoved, myslel jsem si ze to bude asi tak nejak, jak ted pises. Jsem opravdu rad, ze sigmu vidis strizlivymi smysly. Samozrejme mas pravdu i s tim jak se svou sigmou fotis a ze znas jeji hranice; je to zarucene nejlepsi zacatek pro dobre foceni, tedy pri nem, nejdrive o motivu vazne popremyslet, proc a jak a pak teprve vyfotit, jak vyfotit, anebo si to rozmyslet a vubec to nefotit. (n)

Zdravim,
Petr
Přílohy
DSC_0468_WPsS.jpg
DSC_0468_WPsS.jpg (588.07 KiB) Zobrazeno 5551 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/10
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: NIKON D610
Exposure bias: -4/6 EV
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 11 říj 2014 17:12

Josef
SD10 nebol spatny fotak z hladiska vysledkov vo svojej dobe a dokazal by som s nim zit i dnes.
Ale s pravidelnym cistenim obloh a nosenia vrecka tuzkovych baterii uz nie... :)
Mas ale pekne spomienky.

Po desiatich rokoch dalsi polom na chodniku na vodopad skok i v dalsich castiach Tatier.
Přílohy
DP3M4989.jpg
DP3M4989.jpg (1.29 MiB) Zobrazeno 5543 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/200 sec.
DP3M4990.jpg
DP3M4990.jpg (1.36 MiB) Zobrazeno 5543 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/320 sec.
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 11 říj 2014 17:32

Pre zaujemcov dva pohlady na Slavkovsky stit v plnom rozliseni...

ObrázekObrázek
Pete2

Příspěvekod vrgada » 11 říj 2014 18:21

nemyslel jsem to zle, ale asi na takove fotky foveon opravdu neni, mne nejde o cliping, ale ze si to vymyslelo to zlutooranzove olemovani, proste jsem chtel neco vyfotit, melo ta takovou prchavou atmosferu a nejen, ze se mi to nepovedlo zachytit, ale jeste to udelalo takovy pomeranc i se slupkou, ja jeste porad upiram sve nadeje ke quattru, ze ted uz konecne to bude to prave orechove a jsem ochoten jeste jednou se spalit, kdyz uz jsem meĺ to stesti a toho merrila mel jen pujceneho a jak jsem po nem touzil. A Dp1cce a Dp2ce nic nevycitam, kupoval jsem je na konci retezce a za ty tri tisice jsou to spickove fotaky, ktere maji holt nejake ty muchy, se kterymi se ale da zit.
vrgada

Příspěvekod josef38 » 11 říj 2014 19:03

Pete2 píše:Josef
SD10 nebol spatny fotak z hladiska vysledkov vo svojej dobe a dokazal by som s nim zit i dnes.
Ale s pravidelnym cistenim obloh a nosenia vrecka tuzkovych baterii uz nie... :)
Mas ale pekne spomienky.

Ale jo. Byla to má první digitální pravá zrcadlovka, kupovaná za hranicema ( Žitava ) a vybavil jsem si ji i více objektivy. Nakonec jsem všechny prodal a poslední šla z domu padesátka i s tělem, už ani nevím za kolik, ale spíše jen za cenu symbolickou. Prostě, jak píše Petr, vždy ztrátový kšeft! Ale vzpomínám na ní jen v dobrém! (n)
A to jsme si ještě z počátku bláhově mysleli, že čip od nečistot uchrání předsazený, odnímatelný IR filtr. Jenže průvan od sklápění zrcadla tam udělal vždy svoje. Přinejmenším v tomto má kompakt vždy navrch! (n) Tak se měj! :-) J.
Naposledy upravil josef38 dne 12 říj 2014 06:15, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod Pete2 » 12 říj 2014 06:15

Stratovy je kazdy konicek, inak by to nebol konicek, ale byznis... :D
Neskor clovek spomina len na tie pekne veci. Ako napriklad na rozbity IR filter, ktory som pozliepal a vsadil do SD10 a on vytvaral take nadherne skarede podivne fotky, az mi ho bolo luto nahradit novym. (n)

Stale rozmyslam nad problemom tychto nasich obrazkov zo zmensovanim. Ja uz podliezam latku (supersampling - ZONER na 0) o nejakom Lancosovi si mozem nechat zdat. X3F ostrost na - 0,8 a stale su tie 1600-vky akoby preostrene. (Skusal som to i inak stale problem). Proste ta DP3 sa da pozerat len v plnom.
Skusim to inak, budem zatial pracovat z nahladmi RAWov to jest JPG (kvalita DP3 je dostatocna)
Fotene je to na AWB tak nejaky problem nebude. Nizsia ostrost zmenseninam pomoze. Farby sice neutral, ale zatial staci.
Přílohy
DP3M5368_nahlad.jpg
DP3M5368_nahlad.jpg (1.63 MiB) Zobrazeno 5500 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
ISO: 100, 0
Exposure bias: -300000/1000000 EV