Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Petr M » 03 říj 2014 11:54

Patlale Pete,

cancas si tady pekne az na ponozky. Sam vis jako prvni uz tehdy, kdy jsem Sigmy prodal z toho duvodu, ze jsem dosel k poznani ze tyto sigmy M se pro moji profesionalni praci bohuzel nehodi a neda se to nijak obejit ani vylepsit a nejmene o jeden tyden driv nez jsem tady zacal komentovat tvoje technicky podprumerne fotky a ze jsem tady verejne prohlasil, ze neumis vubec fotografovat, ze jsi jen obycejny cvakar, cvak sem, cvak tam, coz dosvedcuji tady ty tvoje tebou vlozene nepodarky, ze by se jiny takove vlozit verejne nekam stydel; holt na to nemas a ani nemas aspon zakladni fotograficky talent; k foceni jsi se dostal nahodne pres funkci ve vesnickem "parlamentu" zachycovat veskere vesnicke kulturni deni na fotkach pro vesnickou kroniku - to bylo ale tehdy, kdy jeste nevlastnilskoro nikdo fotak, nejake digi a protoze tu funkci dodnes nikdo nechce, tak to delas ty a rad....., kterazto cinnost te dodnes bavi, ale zustava dodnes na horsi urovni nez zacatecnicke; sam to okecavas, ze fotis z radosti, ale co ti druzi? ,.... ti maji tim trpet?, kdyz jsi mne zacal z tohoto vlakna "nenapadne" vyhazovat skryvaly se za tim vsim jenom tvoje osobni duvody a urazena jesitnost.... Ale predevsim tvoje "chytre duvody" mne tady na zaklade toho "ze nevlastnim momentalne zadnou sigmu a ze jsem sem vlozil ctyri fotky focene nikonem" (kolik ty tady mas fotek focenych tebou a tvym Olympusem?) mne odsud vyloucit, stavet se a skryvat se zbabele za nejake "my tady" a "ty" jako bych byl najednou nejaky vetrelec nebo skodna a uplne osamely jednotlivec, ktery tady nema co delat a je tedy tebou odsud vykazovan, dokonce za doprovodu tvych priblblych populistickych recicek a urazek na mou hlavu, vcetne urazek i toho druhu, ze ty moje predlouhe, hlavne technicke komenty nectes, ktere te privadeji na kraj mozkove mrtvice, ze je tady ve vlakne nekdo jiny nez ty, ktery umi poradit a vysvetlit a to na urovni; kdezto ty co nevyctes nekde v internetu, nevis, protoze jsem si dovolil ty tvoje nedokonale cvaky z Italie, ktere jsi nam tady predvedl, kritizovat, protoze co je moc je zkratka moc.

Jestli si myslis, ze to tady okecas (ackoliv myslim, ze se ti to podari, nebot nekteri, ti chytrejsi a zkusenejsi si nezadaji ani slovickem, a ti hloupejsi zanedlouho uz zacnou prihazovat a prihlasovat se jak jsou ti verni a ti do zadku lezouci) a vsichni se ti budou valet u nohou, coz delaji vetsinou nebo delali vetsinou tady jen tvoji krajane, Josef38, ktery vyuziva prilezitosti si take prihodit a zavrtavat se ti do zadku, Ruby52, ktery je tvuj kamarad, kam by take jezdil jinak na kole, ktery si take rad, podle neho velice chytre prisoli polivcicku a nyni MiroM, ktery ma z toho tady nehoraznou legraci a snazi se ted popichovat, Martynko, kteremu jsem zkritizoval tu jeho vagonovou halu, kterou zamenil za italskou vlajku a ktery se msti jak muze.... :lol: . Vse zalezi jenom a jenom kazdeho na charakteru, ktery jak je vidno maji opravdu ryzi.

Ale jedno ti reknu a to se muzes treba uslintat svymi sladkymi pratelskymi vzdechy a texty, abys ukazal jaky jses slusnak.....a mily clovek.... :lol: Vsak ty uz vis co tady na osazenstvo nejvic plati a jak se jim zasmajchlovat..... :lol:

No a v nejakem kratkem case se tady zase vsichni navzajem zasmajchluji, budou si klepat na ramena i nad temi nejhorsimi takefotkami a zavladne vseobecna pohoda a spokojenost pod heslem: Jsem vyborny fotograf a vsichni mi to tady potvrzuji; kdo je vic.....? Nebot k tomu toto vlakno tady je........... (n) :lol: :lol: :lol:

Petr
Naposledy upravil Petr M dne 22 říj 2014 02:51, celkově upraveno 8
Petr M

Příspěvekod ruby52 » 03 říj 2014 12:58

Petr M píše:Patlale Pete .... Ruby52, který je tvuj kamarad, kam by take jezdil jinak na kole ....

nevím, proč si mne bereš do huby, ale když už jsi to nakousl, tak až Ty, sedneš na kolo, ujedeš k Lacovi 95 km, dáš si tam v hospodě dvě piva, sedneš na kolo a jedeš zpět 95 km, potom teprve budeme sobě rovni a budu ochoten diskuse .... a neboj, mám tady dost okruhů kde jezdím, od 60 do 120 km, tak neměj obavy, že nemám kde jezdit, průměr na jednu jízdu mám 70 km a Laco není má jediná spása ....
hofg, domluvil jsem, na další již nebudu reagovat a na rozdíl od Tebe, mazat nebudu ...
Vladimír
ruby52

Příspěvekod Pete2 » 03 říj 2014 13:19

Vladimir
Par veci ti neverim... ze si si v nedal v hospode pri ceste naspet dalsie dve piva a ze si sa namakal na kole viac ako ja.
6 kilakov na kole Ukrajina je tak 120 na tvojom. :D
Toto je miesto kam som tak krvopotne doputoval, a uz som o 2 cm kratsi...
Přílohy
DP3M1574.jpg
DP3M1574.jpg (2.08 MiB) Zobrazeno 5243 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/9
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
DP3M1589.jpg
DP3M1589.jpg (1.67 MiB) Zobrazeno 5243 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/2.8
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 03 říj 2014 15:21

Martynko
Tvoja panorama ma ispirovala prvykrat vyskusat nieco podobne z DP3. Este som to nerobil.
Nie je to ziadna krasa, ale ide to a zoner to pozliepal rychle a spolahlivo.

Kedze vyslo slniecko a babie leto sa hlasi... odfotil som si i nasich domacich stravnikov. :)
Přílohy
DP3M4762_panorama.jpg
DP3M4762_panorama.jpg (588.74 KiB) Zobrazeno 5226 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/2000 sec.
Clona: F/5.6
DP3M4765.jpg
DP3M4765.jpg (2.19 MiB) Zobrazeno 5226 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/5.6
DP3M4808.jpg
DP3M4808.jpg (1.6 MiB) Zobrazeno 5226 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1000 sec.
Pete2

Příspěvekod vrgada » 03 říj 2014 20:32

nechcete toho uz nechat a venovat se fotkam?
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 03 říj 2014 20:47

Jasně, že se věnujeme fotkám. Že jo, chlapi? ;) 8-)
Pete, toho pána neznám, bohužel. Ale fotky by mě moc zajímaly.
Přílohy
SDIM2685.jpg
SDIM2685.jpg (484.56 KiB) Zobrazeno 5190 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 18 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Spot
SDIM2686.jpg
SDIM2686.jpg (486.93 KiB) Zobrazeno 5190 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
SDIM2688.jpg
SDIM2688.jpg (488.09 KiB) Zobrazeno 5190 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
SDIM2690.jpg
SDIM2690.jpg (488.66 KiB) Zobrazeno 5190 krát
EXIF-Data
Jarouš

Příspěvekod MiroH » 03 říj 2014 21:01

Bóóóže tu je ale rachot.... ;) :(
Ale napriek tomu dám dve na porovnanie ... a rovno z JPG... :oops: . Upravil som iba WB a trocu som doostril...
Miro
Přílohy
Už dozrieva _.JPG
Už dozrieva _.JPG (306.72 KiB) Zobrazeno 5184 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 55 mm
Čas expozice: 1/1100 sec.
Clona: F/4
ISO: 200
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: X-E2
Exposure bias: -33/100 EV
Už dozrieva _.JPG
Už dozrieva _.JPG (336.04 KiB) Zobrazeno 5184 krát
EXIF-Data
MiroH

Příspěvekod Jarouš » 03 říj 2014 22:01

Miro, mě to nejvíc připomíná srovnání Bayer digitálu s filmem, podobných pokusů jsem udělal dost. A vždycky jsem přemýšlel, jak ty rozdíly srozumitelně popsat. Kinofilmový skener byl velice dobrá mašinka a každou barvu zaznamenával zvlášť. Tedy žádná interpolace, toliko příbuznost s Foveonem, třebaže princip fungování byl odlišný. Ale výsledný dojem byl velmi podobný tomu, co jsi tady pověsil s tím Kozlem. Ještě to můžeš dát z RAWů... ;)
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 04 říj 2014 05:23

Jarous
Mozna trocha svetla do toho vnesie i clanocek Neffa k pripravovanemu samsungu NX fotiacemu do ciernobeleho rezimu. Citujem...

"..Měl by to být mirrorless řady NX, ovšem bez Bayerovy masky, tedy bez barevných filtrů, s přímým přenosem do černobílé fotky. Je třeba vzít v úvahu, že ty barevné filtry značně ubírají světelnou energi – propustí jen třetinu viditelné části spektra, červenou, zelenou nebo modrou. Při generování obrazu, ať už rovnou v aparátu nebo z formátu RAW v konvertoru, dochází k takzvanému demozaikování, kdy se z matice údajů získaných z fotodiod fakticky rekonstruuje obrazový bod. Na tom staví svoje úspěchy systém Foveon, který nemá Bayerovu masku. Monochromatická Leica pak vyniká kresbou a taky zcela zvláštním šumem: šum běžných digi, to jsou vlastně jakési zdrcnuté žmolky, kdežto Leica Monochrom má šum mikroskopický – každá ta fotodioda předvede svůj díleček šumu."

Takze ak to nebude palka ako za Tu Leicu, dalsia varianta zaujimaveho fotaku.

MiroH

Po zaujimavych diskusiach k nastaveniu bielej a hlavne rocnej praxi nechaj manualne nastavenie kludne na pokoji.(u DP3)
Ano zrejme u ostatnych (SD1, DP1 mozna DP2) je to potrebne. AWB u DP3 je to najlepsie pre tuto masinku.
V pripade nejakych vynimiek lahko doupravis v SPP.
Přílohy
DP3M4794.jpg
DP3M4794.jpg (791.85 KiB) Zobrazeno 5156 krát
EXIF-Data
Pete2

Příspěvekod vrgada » 04 říj 2014 16:39

http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/fot ... position-1
...
tri objektivy, tri R G B filtry a tri sklenene negativy, pri promitani opacny postup z kopii soucasne promitani tri cernobilych diaku pres RGB na zed. Dnes digitalne slicovane a poopravovane-tohle jsou jen zmensiny, na netu jsou k dispozici samozrejme i vetsi tiffy odpovidajici velkoformatovym negativum.
...
A ted, proc resite krome nesmyslnych osobnich utoku i technicke kraviny. Foveon (original ne quattro) je jen polovina zobrazovaciho procesu, chybi vam foveon projektor, aby opravdu bod byl bod-tak jakto mel ten Rus pred 100 lety. Predpokladam, ze jste si nekdy zkusili udelat makrofotografie LCD snimacu. A i ta ma plazma ma kupodivu barevne body RGB vedle sebe a to jeste tri obdelnicky ani ne matici RGBG. To, ze foveon jednu dobu tak Bayerovy utekl nebylo ani tak principem, ale tim, ze pred snimacem nemel to rozpatlavaci AA sklicko a k tomu skvelou optiku. AA filtr odstranili, zvysili pocet pixelu, snimace, algoritmy a u drahych reseni je Bayer na tom stejne jako foveon.
...
Stejna kravina je LYTRO, kdyz si najdete asi 120 let stary patent, z ktereho to vychazi, zjistite, ze tenkrat byl vyresen i 3D zobrazovac, ktery LYTRO nema
...
A osobni utoky jsou nechutne, zpetne mazani prispevku trapne a pokud se dotaz na fotky tykal mne, jsem na vlakne temer od zacatku a mam jich tady dost a dost a asi vsechny foveon, kdyz je to vlakno o foveonu. Vetsina fotek, co zde je, opravdu neni nic umeleckeho, jen ukazky, ze to pekne foti po technicke strance, cest vyjimkam, takze dohadovat se, jestli je nekdo umelec a jinej ne je smesne. Uroven 90 procent zde uverejnenych fotek odpovida urovni nejakeho fotografickeho krouzku ROH v nejake fabrice (mne nevyjimaje), jen technicka kvalita se neuveritelne proti tem dobam zlepsila.
...
Zajimave je, ze i jini uz prisli na to ze nejvetsim uspechem sigmy byla asi ta mydlova krabicka Dp1:-)
vrgada

Příspěvekod Martynko » 04 říj 2014 17:37

Petr M píše: ...Martynko, kteremu jsem zkritizoval tu jeho vagonovou halu, kterou zamenil za italskou vlajku a ktery se msti jak muze.... :lol: . Vse zalezi jenom a jenom kazdeho na charakteru, ktery jak je vidno maji opravdu ryzi.
....................
No a v nejakem kratkem case se tady zase vsichni navzajem zasmajchluji, budou si klepat na ramena i nad temi nejhorsimi takefotkami a zavladne vseobecna pohoda a spokojenost pod heslem: Jsem vyborny fotograf a vsichni mi to tady potvrzuji; kdo je vic.....? Nebot k tomu toto vlakno tady je........... (n) :lol: :lol: :lol:

Petr

Prosímtě, už to opravdu nehul (nechlastej), motá se ti z toho akorát hlava a nevíš už která bije... prej vagónová hala, prej italská vlajka, prej se mstím... :lol: člověče máš to vše solidně popletené, protože vlastně ani sám nevíš co chceš... ;)
Tady máš jednu vagónovou halu ikdyž je to pouhá správkárna...
SDIM1394.jpg
SDIM1394.jpg (614.04 KiB) Zobrazeno 5109 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/2.5 sec.
ISO: 50
Model: SIGMA DP1S
Exposure bias: -10/10 EV

No a abych to doplnil z jiného úhlu pohledu, tak jsem nedám snímek z foveonu, ani z jiného aparátu ale rovnou z jiné technologie, cvaknuto přístrojem značky Zeiss Ikonta 521 (1938) na materiál Fomapan 100 značky fotochema Hradec, tak a včil mudrujte... :ugeek:
Ikonta_14092000014.jpg
Ikonta_14092000014.jpg (145.45 KiB) Zobrazeno 5109 krát

EDIT: vrgada u zobrazovací techniky jsou jiné nároky a tak není zapotřebí mít barevné vrtvení pixelů nad sebou, o mnoho důležitější je zobrazovatelná škála rozsahů, obdobně jako u foveonu získání barevné informace...
Martynko

Příspěvekod josef38 » 04 říj 2014 17:42

vrgada:
V mnohém máš zřejmě pravdu a když nebudeš připomínat osobní útoky, třeba už ani nebudou! Věřím, že si to přejí všichni! (n)
josef38

Příspěvekod Petr M » 04 říj 2014 18:12

Martynko:

Prosímtě, už to opravdu nehul (nechlastej), motá se ti z toho akorát hlava a nevíš už která bije... prej vagónová hala, prej italská vlajka, prej se mstím... :lol: člověče máš to vše solidně popletené, protože vlastně ani sám nevíš co chceš... ;)
Tady máš jednu vagónovou halu ikdyž je to pouhá správkárna...

Mily Martynko, aspon si pamatuj v tom svem vzteku, co delas..... Tady je dukaz jak jeste ke vsemu lzes jako kdyz tiskne.... :lol: :lol: :lol:
Tak si aspon neslintej zbytecne na vestu..... :lol: :lol: :lol:

A ta tvoje spravkarna, jinak pekna fotka, ma podlahu take vpravo magentovou a vlevo tyrkisovou,i kdyz slabeji. :shock: :lol:
(holt slabina vsech sigmackych fotaku...)

A jestli si tady myslite (vseobecne mineno ke vsem co tady vkladaji), ze vam budu slapat s velkou radosti na "prezky", tak se velice mylite, to uz mam davno za sebou! Vy sami si na ne slapete!
Jak dlouho jeste chcete tady jako ty svoje piksly "testovat", vzdyt to "testujete" uz od roku 2004, kdyz vysla SD9 a SD10 a stale je to cim dal horsi!!!!! :lol:
Uz konecne s tim svym "pokladem" fotte poradne fotky at je tady na co koukat a ne na uboze cvaknute macky, psy a nemastne cvaky do lesa....

...

Tady je ta italska trikolora:
Přílohy
15111612007_58e0828628_o_Martynko.jpg
15111612007_58e0828628_o_Martynko.jpg (491.14 KiB) Zobrazeno 5099 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/4 sec.
ISO: 50
Model: SIGMA DP1S
Exposure bias: -13/10 EV
Naposledy upravil Petr M dne 04 říj 2014 19:05, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 04 říj 2014 19:00

Pre potesenie a nostalgiu - Sigma SD10 z objektivom sigma 28-105
Přílohy
IMG00021.jpg
IMG00021.jpg (1.21 MiB) Zobrazeno 5075 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Model: SIGMA SD10
Metering mode: Center-weighted average
IMG00032.jpg
IMG00032.jpg (1.26 MiB) Zobrazeno 5075 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 39 mm
Model: SIGMA SD10
Metering mode: Center-weighted average
Pete2

Příspěvekod Martynko » 04 říj 2014 19:07

Petr M: aha, konečně si vysvětlil tu tvou italskou vlajku, to je dobré, ty si myslíš jak šíleně se rozčiluji, asi by si měl vidět, jak se ti spíše směji... dobrá, uznávám, že snímek není po technické to nejdokonalejší, dále uznávám barevné prasátka, je nutné si také uvědomit, že mám DP1s modifikovanou, kde UV-IR cut filtr nemám před čipem ale uprostřed objektivu před závěrkou :mrgreen: ! naopak s tímto mohu fotit proti sunci aniž bych měl v obraze sigma-flare oranžové tečky :mrgreen: nicméně napodobit barevnou věrnost onoho místa bych sjiným aparáten než DP1-DP2 nesvedl a to si můžeš vykádat opravdu co chceš... :shock:
Martynko

Příspěvekod Petr M » 04 říj 2014 19:17

Martynko, ja si nic nevykladam, ja to vidim. I kdyz mas ten fotak prestaveny a prakticky to foti zrovna tak jako predtim, ty barevne zavoje se odstranit nedaji, dela to kazda sigma vcetne dokonce i Quattra! Kdyby to odstranit slo, tak by to sigma uz davno sama udelala a nenechala si nadavat a posmech kvuli tomu sklizet po celou tu dobu co ty sigmy vyrabi..... Sice se snazi nabidnout urcite reseni v SPP, ale s tim se pokrouti i batvy v obraze, ktere s temito zavoji nemaji nic spolecneho...

Petr
Petr M

Příspěvekod josef38 » 04 říj 2014 19:26

Petr M píše:Martynko, ja si nic nevykladam, ja to vidim. I kdyz mas ten fotak prestaveny a prakticky to foti zrovna tak jako predtim, ty barevne zavoje se odstranit nedaji, dela to kazda sigma vcetne dokonce i Quattra! Kdyby to odstranit slo, tak by to sigma uz davno sama udelala a nenechala si nadavat a posmech kvuli tomu sklizet po celou tu dobu co ty sigmy vyrabi..... Sice se snazi nabidnout urcite reseni v SPP, ale s tim se pokrouti i batvy v obraze, ktere s temito zavoji nemaji nic spolecneho...
Petr

PetřeM, chválím! (n) (n)
Příspěvek, s kterým by sice každý nemusel souhlasit, ale žádné osobní výpady! Tak to má být!
Na endlich!!! :D
josef38

Příspěvekod vrgada » 05 říj 2014 00:19

2Martynko
copak nejakej fomapan, ale tohleto je sto let stary foceny drevakama s mosaznymi objektivy
Obrázek
http://www.shorpy.com/files/images/4a16378a.jpg
.....
Obrázek
http://www.shorpy.com/files/images/4a25762a.jpg
...
tady se daji hledat lupou detaily jak na merrilu, pravda nemuseli resit barevnou skalu a pravdepodobne by z toho negativu sel jeste lepsi sken, nez je zverejneny na netu, zkuste mrknout treba tramvaje na napis ve stinu
vrgada

Příspěvekod vrgada » 05 říj 2014 16:53

nevim, ale kdyz jse to tam ulozil, zobrazovalo se tó dobre. Ty linky zustaly aktivni, jen se musi kliknout jeste jednou:-(
...
dve z dnesniho dopoledne sigma dp1
Obrázek
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... whupn3.jpg
....
Obrázek
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... a21b8v.jpg
vrgada

Příspěvekod japakm » 05 říj 2014 19:10

Zdravím,
po delší době dávám foto.