LUPER píše:josef38 píše:Ľudo, byl jsem dnes u Škody a zajímal jsem se o chemii na vyvolání filmu. Hlavně ustalovače. Většinou všechny jsou koncentrovány tak, že se ředí pro ustálení filmu v poměru 1 + 4. Na 400 ccm roztoku bys tedy potřeboval 100 ccm koncentrátu a to by se mně pro jedno použití skutečně zdálo silně neekonomické.
Josef dakujem za info.

Vacsi hokej mam s vyvojkou, neviem ci Adox Adonal, Adolux APH 09, Agfa R09 alebo lacnejsia verzia Fomadon R09 o vsetkych tvrdia, ze je to receptura Rodinal.
Ľ.
Rodinal vznikl nekdy v roce 1900 a pokud vim, od te doby se postupem vyvinuly dve receptury. Obe se stejnou vyvijeci latkou, o-aminofenolem, ale s jinym pomerem nekterych latek. Vetsina komercnich produktu je pry ta novejsi formulace a Adolux a Calbe udajne ta starsi, puvodni. Rozdil mezi nimi asi bude, ale obe jsou proste
nejemnozrnne vyvojky, ktere davaji velkou ostrost, daji se pouzivat v sirokem rozsahu redeni pro ruzny efekt. Ja rodinal nesnasim, ale vim, ze je velice oblibeny, zejmena treba s TriXem.
Pak je jeste Rodinal Spezial (nebo tak nejak) a to je slozenim jina vyvojka, fenidon-hydrochinonova, pravdepodobne s jinou charakteristikou.
Uzaver: Zacni Adonalem, nebo treba Fomadonem. Zkus ruzna redeni. Pokud budes chtit neco podobneho ale mirne jineho, zkus Adolux nebo Calbe R09. Jestli budes chtit zkusit neco uplne jineho a chces vyvojku ve flasce, tak z konfekcnich koncentratu je dost dobra Ilford DD-X.