Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod Leclerc » 15 zář 2014 21:35

josef38 píše:Ahoj kouzelníku s barvou! :-)
Nad Tvými snímky se vždy musím zamyslet a přitom neznám řešení!
Už máš několik podobných snímků a buď je v tom Tvá úžasná trpělivost při čekání na podobný záběr, nebo neuvěřitelná náhoda. Spíše se ale přikláním k první varientě! V každém případě však: (n) (n) (n)

Ahoj filmový alchymisto,
netřeba moc dumat. Občas mi záběr přihraje neuvěřitelná náhoda a někdy trpělivé čekání. Je to takové hraní, ale mě to baví...
Jen sem sázej filmové ukázky!

Zdraví
LeClerc
Leclerc

Příspěvekod MirekE » 16 zář 2014 02:56

josef38 píše:Ľudo, byl jsem dnes u Škody a zajímal jsem se o chemii na vyvolání filmu. Hlavně ustalovače. Většinou všechny jsou koncentrovány tak, že se ředí pro ustálení filmu v poměru 1 + 4. Na 400 ccm roztoku bys tedy potřeboval 100 ccm koncentrátu a to by se mně pro jedno použití skutečně zdálo silně neekonomické.

http://www.fotoskoda.cz/ilford-rapid-fixer-500ml/

Foma ale stačí a je podstatně levnější!

http://www.fotoskoda.cz/fomafix-05-litru/

Kdyz vidim ceny ustalovacu Ilford, tak me skripou zuby. Vzpominam si, jak jsem si ve studentskych (a jinych chudych) letech vsechno michal sam a ustalovac byl jednak nejjednodussi a jednak nejlevnejsi. U nas chteji za litr rapid fixeru v prepoctu dve stovky.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 16 zář 2014 03:26

LUPER píše:
josef38 píše:Ľudo, byl jsem dnes u Škody a zajímal jsem se o chemii na vyvolání filmu. Hlavně ustalovače. Většinou všechny jsou koncentrovány tak, že se ředí pro ustálení filmu v poměru 1 + 4. Na 400 ccm roztoku bys tedy potřeboval 100 ccm koncentrátu a to by se mně pro jedno použití skutečně zdálo silně neekonomické.

Josef dakujem za info. :D Vacsi hokej mam s vyvojkou, neviem ci Adox Adonal, Adolux APH 09, Agfa R09 alebo lacnejsia verzia Fomadon R09 o vsetkych tvrdia, ze je to receptura Rodinal. :mrgreen:
Ľ.

Rodinal vznikl nekdy v roce 1900 a pokud vim, od te doby se postupem vyvinuly dve receptury. Obe se stejnou vyvijeci latkou, o-aminofenolem, ale s jinym pomerem nekterych latek. Vetsina komercnich produktu je pry ta novejsi formulace a Adolux a Calbe udajne ta starsi, puvodni. Rozdil mezi nimi asi bude, ale obe jsou proste nejemnozrnne vyvojky, ktere davaji velkou ostrost, daji se pouzivat v sirokem rozsahu redeni pro ruzny efekt. Ja rodinal nesnasim, ale vim, ze je velice oblibeny, zejmena treba s TriXem.

Pak je jeste Rodinal Spezial (nebo tak nejak) a to je slozenim jina vyvojka, fenidon-hydrochinonova, pravdepodobne s jinou charakteristikou.

Uzaver: Zacni Adonalem, nebo treba Fomadonem. Zkus ruzna redeni. Pokud budes chtit neco podobneho ale mirne jineho, zkus Adolux nebo Calbe R09. Jestli budes chtit zkusit neco uplne jineho a chces vyvojku ve flasce, tak z konfekcnich koncentratu je dost dobra Ilford DD-X.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 16 zář 2014 05:57

Mně osobně je na Rodinalu nejsympatičtější jeho vysoká koncentrace a proto i snadná a ekonomická práce s ním, a hlavně, pokaždé čerstvá lázeň, bez nutnosti prodlužování vyvolávacích časů při částečně vyčerpané vývojce.
Když jsem chtěl jemnozrnější vývojku, používal jsem ID11. Dost často i Atomal, tuším jiné označení A49.
Z vlastní praxe ale vím, že je rozumné zvyknout si na jednu vývojku a jeden film. Mějte se a díky za doplnění k chemii! :D J.

P.S.
Ještě k těm cenám.
Mám pocit, že se dočkáme ještě větších překvapení ohledně cen filmů a vývojek! A kdo za to může? No přece digitál!! :lol:
Na trvalou práci už film asi moc není a nebude, ale občas si ho připomenout je docela příjemný!
Vzpomínám si, že jsem dost často používal ORWO 15 DIN. Byly v takové růžové krabičce a stály 15.- Kčs. Bez kazety byly ještě levnější! Tehdá ale ani těch patnáct korun nebyly malé peníze!
josef38

Příspěvekod josef38 » 16 zář 2014 06:19

Leclerc píše:Ahoj filmový alchymisto,
netřeba moc dumat. Občas mi záběr přihraje neuvěřitelná náhoda a někdy trpělivé čekání. Je to takové hraní, ale mě to baví...
Jen sem sázej filmové ukázky!

Zdraví
LeClerc

Ahoj a děkuji za reakci!
Ohledně toho alchymisty, tak to bych pokládal, vzhledem k tomu, že chemie nikdy nebyla moje záliba a ve škole jsem s ní měl jen problémy, za nejpřiléhavější oslovení!
Myslím, že by pan Kalousek z mých znalostí z chemie odvázanej nebyl! :lol:

ADOX 50.
Vše M6, SUMMICRN 35/ 2.
Přílohy
Žena v průjezdu.jpg
Žena v průjezdu.jpg (895.34 KiB) Zobrazeno 6167 krát
josef38

Příspěvekod LUPER » 16 zář 2014 08:57

Josef O.K. (n) (n) (n)
Ked to dobre pojde, tak uz dnes by som mohol zacat vyvolavat. :D
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 16 zář 2014 09:15

LUPER píše:Josef O.K. (n) (n) (n)
Ľ.

Tak držím palce, ať se Ti moc nechvěje ruka a nevyleješ vývojku tam, kam nemáš! (n) :lol:
josef38

Příspěvekod OVal » 16 zář 2014 12:08

Leica zrušila display i na digiťáku: http://www.l-camera-forum.com/leica-new ... ium=E-Mail
Když to tak dobře půjde, tak už je jen krůček k e-filmu. To pak opravdu bude Monochrom i Corina, všechno jedna rodina. Teda pardon - Corina byla tuším na svitkáč...
Jinak nový Monochrom bude hodně podobný M6: http://www.l-camera-forum.com/leica-new ... ium=E-Mail
Nový snímač od Kodaku (Kodak Tri-X 400) bude jen na 36 snímků ;) Ale zase půjde mnohem snadněji vyměnit.. Já na svou vyvolenou první generace pořád čekám...
OVal

Příspěvekod LUPER » 16 zář 2014 13:05

josef38 píše:
Ľ.

Tak držím palce, ať se Ti moc nechvěje ruka a nevyleješ vývojku tam, kam nemáš! (n) :lol:

Kluci prave som sa vratil z nakupu. :lol:
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 16 zář 2014 13:10

LUPER píše:
Ľ.

Gratuluji!
A máš v té Tvé fotokomoře fantastickej pořádek! Porovnej s mým obrázkem
viewtopic.php?f=12&t=155&start=2560
předposlední odkaz! :) :)
josef38

Příspěvekod josef38 » 16 zář 2014 13:16

OVal píše:Leica zrušila display i na digiťáku: http://www.l-camera-forum.com/leica-new ... ium=E-Mail

Ondro, když vyšel monochrom, také tomu nikdo nechtěl věřit. :D
Zatím si myslím, že bych displej postrádal i když u M6 ho také nemám. Při práci s M6 ale po expozici občas mrknu M6ce na záda!
Síla zvyku! :-)
josef38

Příspěvekod LUPER » 16 zář 2014 14:27

Josef nova manualna Leica MA sa na nase M6-ky nechyta. :lol:
http://www.l-camera-forum.com/leica-new ... rettyPhoto
Ľ.
LUPER

Příspěvekod OVal » 16 zář 2014 14:50

To koukání na záda znám.. :D
M240 bez displeje je docela zajímavý počin. Ale divím se, že k tomu nepoužili starý monochrom. Že by přece jen něco chystali? Ona M240 se svým živým náhledem využívá displej častěji.. Na Monochromu si dovedu představit fotit bez něj. To krásný těšení se domů, jak fotky dopadly... (n) I když to safírové sklo na displeji je skvělé (n) ...
OVal

Příspěvekod josef38 » 16 zář 2014 17:26

LUPER píše:Josef nova manualna Leica MA sa na nase M6-ky nechyta. :lol:
http://www.l-camera-forum.com/leica-new ... rettyPhoto
Ľ.

Poraďte někdo prosím! Neumím tento odkaz přepnout de němčiny. Děkuji. J.
josef38

Příspěvekod Leclerc » 16 zář 2014 18:11

josef38 píše:Poraďte někdo prosím! Neumím tento odkaz přepnout de němčiny. Děkuji. J.

Tady: http://www.l-camera-forum.com/leica-akt ... leica-m-a/
Leclerc

Příspěvekod MirekE » 16 zář 2014 19:43

LUPER píše:
josef38 píše:
Ľ.

Ľ.

Krasa. Jeste bych pridal destilku na zaverecny oplach se smacedlem. I to nejlepsi nekdy necha fleky, zejmena na strane odvracene od emulze.

Pokud se tyce filmu, TMax a Delta jsou tzv. "moderni" emulze s T-krystaly. Maji jemnejsi zrno a rovnejsi senzitometrickou krivku, ale min stribra a postradaji takovy ten starsi klasicky charakter.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 16 zář 2014 19:44

josef38

Příspěvekod MirekE » 16 zář 2014 19:49

josef38 píše:Vzpomínám si, že jsem dost často používal ORWO 15 DIN. Byly v takové růžové krabičce a stály 15.- Kčs. Bez kazety byly ještě levnější! Tehdá ale ani těch patnáct korun nebyly malé peníze!

Vzpomnel jsem si na ne vcera. Sel jsem se projit jen s 90mm objektivem. ISO mam v posledni dobe na Auto, tocim si jen clonovym krouzkem podle potreby a fotak se snazi nastavit cas 1/ohniskova vzdalenost. ISO se pohybovalo nekde okolo 640. Premyslel jsem, co bych vyfotil s jedenadvacitkou, nebo dokonce patnactkou filmem. Asi bych si ani necvaknul...
Naposledy upravil MirekE dne 16 zář 2014 19:52, celkově upraveno 1
MirekE

Příspěvekod ce. » 16 zář 2014 19:50

Ľudo,tak potom chceme vidieť výsledky!
(n)
...som pozrel teda na novinky Leica na Photokina 14 zbežne.
Mám pocit,že tých "edícií" v rade M je už nejak moc v poslednej dobe...
ce.

Příspěvekod LUPER » 16 zář 2014 19:58

Mirku na TMax som este nefotil, tak som sam zvedavy ako to vyjde aby som mohol porovnat s Tri-X, ktory poznam a pravdepodobne aj pri nom zostanem. ;)
Josef navyjadril si sa k Leica MA. :roll:
ce: dnes som sa uz k tomu nedostal ale zajtra sa dotoho pustim, sam som zvedavy. ;)
Ľ.
LUPER

PředchozíDalší

Zpět na Leicou