Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod jizapo » 08 zář 2014 19:39

Tady máš ten svůj Rodinal
Přílohy
IMG__20672.jpg
IMG__20672.jpg (277.92 KiB) Zobrazeno 6237 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/4
ISO: 1600
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: Canon EOS 5D Mark III
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
jizapo

Příspěvekod josef38 » 08 zář 2014 19:48

jizapo píše:Tady máš ten svůj Rodinal

(n) (n) (n)
S tou nostalgii s Tebou musím souhlasit! Je to ale příjemný pocit a člověk se trochu vrátí do minulosti!
josef38

Příspěvekod OVal » 08 zář 2014 20:08

Josefe OK, rozhodl bych se stejně. Od Lupera to bude kvalitnější...
Jen pro informaci:
http://www.copyprodc.cz/Skenery/fs4000%20tisk.htm
(kdybys ho třeba chtěl, už jsem ho pár let nepoužil... ;) 8-) )
OVal

Příspěvekod josef38 » 08 zář 2014 20:16

OVal píše:Josefe OK, rozhodl bych se stejně. Od Lupera to bude kvalitnější...
Jen pro informaci:
http://www.copyprodc.cz/Skenery/fs4000%20tisk.htm
(kdybys ho třeba chtěl, už jsem ho pár let nepoužil... ;) 8-) )

Ondro děkuji, nezříkám se Tvé nabídky! Zatím vše závisí na výsledku mého testování. Když budou výsledky ze skeneru podstatně lepší, než moje se zvětšovákem, tak bych o koupi skeneru uvažoval. Vím také ale zcela bezpečně, že na film nebudu fotit stále, tak bych ještě musel zvážit, jestli se mně koupě skeneru vyplatí a nezůstanu nadále jen u toho zvětšováku. Nehledě k tomu, že mou digitalizaci mohu "oskenovat" jakýkoliv formát i v tom nejvyšším rozlišení. (n)
A dva dnešní z Václaváku. ( M6 )
Přílohy
had.jpg
had.jpg (1.11 MiB) Zobrazeno 6226 krát
fotograf.jpg
fotograf.jpg (816.09 KiB) Zobrazeno 6231 krát
josef38

Příspěvekod LUPER » 09 zář 2014 10:43

Josef mam na Teba jednu otázku, ADOX ADONAL = RODINAL?
Tvoje foto (n)
Ľ.
LUPER

Příspěvekod OVal » 09 zář 2014 12:24

Josefe, myslím si, že by sis s filmovým scannerem moc nepolepšil, alespoň v rozlišení už dle mého pracují nad hranicí kinofilmu. Ale uvidíme, jsem taky zvědavej na výsledky.
Ještě dvě od koní:
Přílohy
OVA_4517-Edit.jpg
OVA_4517-Edit.jpg (413.73 KiB) Zobrazeno 6184 krát
OVA_4415-Edit.jpg
OVA_4415-Edit.jpg (569.56 KiB) Zobrazeno 6184 krát
OVal

Příspěvekod josef38 » 09 zář 2014 13:48

LUPER píše:Josef mam na Teba jednu otázku, ADOX ADONAL = RODINAL?
Tvoje foto (n)
Ľ.

Ľudo, ja v podstatě žiju z vědomostních zásob, které jsem si nashromáždil před desítkami let a ze zásob Rodinalu. :-) Současnost zas tolik neznám.
Ona ani vývojka R 09 není úplně stejná, jako RODINAL.
R09 se mi zkazila za pár týdnů a RODINAL je prakticky nezkazitelný! Zrovnatak vyvolávací časy jsou rozdílný.
Ale když se dívám na letáček od filmu ADOX a na použití vývojky ADOX ADONAL, tak bych řekl, že to bude asi vývojka podobná, nebo dokonce stejná, jen s jiným názvem.

Mrkni se na toto:
http://www.digitaltruth.com/store/cart/ ... 500ml.html

Já jsem si to musel přeložit překladačem, Ty si to asi přečteš sám!

Ondro ještě k Tvým koníčkům. Kdybych nevěděl, že jsou Tvé snímky z digitálu, tak bych si myslel, že jsou naskenované. Ne podle kvality, ta je dobrá dost, ale podle těch bílých teček na kmenu stromu na druhém snímku. S něčím podobným teď zápasím já, když si hraju s filmem. :D

Ondro, nejsem si s tou kvalitou mé digitalizace tak úplně jistý. To rozlišení docílím bez problémů, jde spíše o denzitu. Já si stále namlouvám, jelikož mám silný zdroj světla ve zvětšováku, že by měla být dobrá, ale to si jenom myslím! Několikrát jsem to tady sice vyslovil a nikdo mě neopravil, tak nevím? S dynamikou jasu fotografované scény to podle mne moc společného nemá, o tu už se musel postarat film, jeho správné naexponování a vyvolání. Spíše jde o to, jak moc se při tomto procesu prosvítí tmavé partie filmu?
josef38

Příspěvekod LUPER » 09 zář 2014 16:13

josef38 píše:Ľudo, ja v podstatě žiju z vědomostních zásob, které jsem si nashromáždil před desítkami let a ze zásob Rodinalu. :-) Současnost zas tolik neznám.
Ona ani vývojka R 09 není úplně stejná, jako RODINAL.
R09 se mi zkazila za pár týdnů a RODINAL je prakticky nezkazitelný! Zrovnatak vyvolávací časy jsou rozdílný.
Ale když se dívám na letáček od filmu ADOX a na použití vývojky ADOX ADONAL, tak bych řekl, že to bude asi vývojka podobná, nebo dokonce stejná, jen s jiným názvem.

Josef ja som sa dozvedel toto:
ADOX Adonal je originál Agfa Rodinal (vyrábaný podľa originálnej receptúry/identický s originál Rodinalom). (Rodinal je mimochodom najstarší fotochemický patent na svete).
Negatívna vývojka stupňujúca ostrosť obrazu, vhodná na extrémne riedenie. Koncentrát je skoro bez obmedzenia trvanlivý (vhodné zastriekať Protectanom). Je teda odlišný od R09 (receptúra APH 09 pochádzajúca z Calbe/Wolfen)

U nas je ADOX ADONAL dostat kupit 500ml za 11,69€.

P.S. U mojho skenera uvadzaju rozsah hustoty 3,9 Dmax.
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 09 zář 2014 16:35

Tak ta cena bude zhruba stejná, jako u nás.

http://www.fotoskoda.cz/vyhledavani/?search=ADOX+ADONAL

Na dávkování této vývojky se mi dobře osvědčila malá injekční stříkačka s jehlou. Má už na sobě vyznačené ccm. Přesnější dávkování snad ani být nemůže a každý slušný narkoman Ti ji rád přenechá. :lol:
Teším se na Tvé první snímky! (n)
Mám pocit, že ta vysoká denzita je sice u skeneru k nezaplacení, ale nechá se obejít vhodně vyvolaným filmem.
josef38

Příspěvekod LUPER » 09 zář 2014 18:55

josef38 píše:Na dávkování této vývojky se mi dobře osvědčila malá injekční stříkačka s jehlou. Má už na sobě vyznačené ccm. Přesnější dávkování snad ani být nemůže a každý slušný narkoman Ti ji rád přenechá. :lol:

Josef to mi budeš musiet dat navod ako na to, lebo v tom odkaze, co si tu uviedol pisu, ze pri riedeni 1+100 sa dosahuje najlepšia kvalita, ale odporuca sa len skuseným profikom. :roll: Pre normalnych smrtelnikov odporucaju 1+50. ;)
Tiez sa nemozem dockat, cakam na UPS. :mrgreen:
Maj sa :D
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 09 zář 2014 19:41

LUPER píše:Josef to mi budeš musiet dat navod ako na to, lebo v tom odkaze, co si tu uviedol pisu, ze pri riedeni 1+100 sa dosahuje najlepšia kvalita, ale odporuca sa len skuseným profikom. :roll: Pre normalnych smrtelnikov odporucaju 1+50. ;)
Tiez sa nemozem dockat, cakam na UPS. :mrgreen:
Maj sa :D
Ľ.

Ľudo, neber je tak vážně! Jaký rozdíl ve vyvolávání by měl být pro ředění 1 + 50, nebo 1 + 100? Tedy kromě vyvolávacího času!! Já jsem i takový barbar, že pro ředění vývojky nepoužívám ani destilovanou vodu, ale vodu z kohoutku! Hlavní ale je zachování a udržení teploty.
Tím možná mysleli toho "zkušenějšího profika".
V těchto letních měsících to zas takový problém není, jelikož mě ale vychází pro mou vývojku v tomto ředění a podle druhu filmu časy kolem 40 minut a tady by už lázeň nemusela udržet svou teplotu, hlavně v zimě v mé fotokomoře ve sklepě, tak mám asi čtyřlitrový kameninový hrnec, v kterém si ponorným vařičem ohřeji vodu na potřebnou teplotu a do této lázně ponořím tank s vývojkou. Když se teplota vývojky srovná, tak do ní teprve vložím spirálu s filmem.
Potom stačí jen občas zkontrolovat teplotu vody v hrnci a eventuelně jí mírně přihřát ponorákem a pochopitelně občas zakvrdlat tankem.
Ale toto vše je pouze tehdy, když máš v komoře zimu. V létě, nebo doma v koupelně to není vůbec zapotřebí. Teplota se lehko udrží přes celý vyvolávací proces. Doporučuje se též po vnoření spirály s filmem do vývojnice tankem klepnout o desku stolu, aby se uvolnily bublinky. Další Ti asi psát nebudu, proto věřím, že už jsi dříve také film vyvolával. Alespoň to vyplývalo z Tvých příspěvků. Poslední praní ovšem dělám v destilce a zavěšený film ještě touto destilkou z obou stran poleju.
Potom mám ale co dělat, abych zkrotil svou nedočkavost a nezačal film ještě mokrý prohlížet. Nejlépe je komoru hned opustit a po dobu schnutí filmu se věnovat jiné, příjemnější činnosti! :lol:
V mém případě si třeba nalít dvoudecák bílého a těšit se!
Opravdu ten film má svůj půvab!! :-) :-) Kdo toto nepoznal, musí se cítit ochuzen! To není jenom nostalgie! (n) (n)

Ondro, nedáš se ještě do party??? A co přítel "ce" ????
josef38

Příspěvekod ce. » 09 zář 2014 19:59

Josef píše:
Ondro, nedáš se ještě do party??? A co přítel "ce" ????
.................................................................
Netvrdím,že som sa myšlienkou spracovania čb nezaoberal.
Mám kamaráta čo sa tým zaoberá,aj som mu pred časom asistoval,ale všetko som zabudol,ovšem fotky mi zostali a sú iné ako tie z digitálu...
Ovšem ja som typ nedočkavý,nezrelý na film a nemám čas,to je asi to hlavné. :roll:
Mal som aj M6,ale nedofotil som s ňou ani jeden film!
Ponoril som sa v rámci domácich možností na celý digitálny proces a som maximálne spokojný s výsledkami.Zaoberám sa tým od roku 2005 a myslím že to mám vyladené k mojej spokojnosti.
Samozrejme rád popozerám na snahu tých čo to robia (film) a úprimne ich obdivujem. (n)
ce.

Příspěvekod josef38 » 09 zář 2014 20:04

ce. píše:Netvrdím,že som sa myšlienkou spracovania čb nezaoberal.
Mám kamaráta čo sa tým zaoberá,aj som mu pred časom asistoval,ale všetko som zabudol,ovšem fotky mi zostali a sú iné ako tie z digitálu...
Ovšem ja som typ nedočkavý,nezrelý na film a nemám čas,to je asi to hlavné. :roll:
Mal som aj M6,ale nedofotil som s ňou ani jeden film!
Ponoril som sa v rámci domácich možností na celý digitálny proces a som maximálne spokojný s výsledkami.Zaoberám sa tým od roku 2005 a myslím že to mám vyladené k mojej spokojnosti.
Samozrejme rád popozerám na snahu tých čo to robia (film) a úprimne ich obdivujem. (n)

Rozumím a chápu! A jsem rád, že máš pro nás pochopení! (n)
Však já se za jistou dobu k digitálu také rád vrátím! Měj se pěkně a ukaž zase nějaký hezký obrázek!
josef38

Příspěvekod josef38 » 09 zář 2014 20:08

Ve čtvrtek ráno odjíždím do nemocnice na jeden menší chirurgický zákrok, kdybych se pár dní neozýval, tak je to jen z těchto důvodů! Ne proto, že bych se utopil ve vývojce! :-) J.
josef38

Příspěvekod OVal » 09 zář 2014 20:34

josef38 píše:Ondro, nedáš se ještě do party??? A co přítel "ce" ????

Mám sice cukání, ale asi ne. LMM je víc než dokonalá náhrada filmu a v podstatě jen musím vyčkat, než se mi vrátí z lázní. Už to bude měsíc... :cry: Kdyby LMM nebylo, tak bych asi neodolal. Přece jen mne stále láká uložit každý snímek na samostatné políčko. Aspoň po člověku něco zbude... Takto budu muset víc tisknout...
OVal

Příspěvekod josef38 » 09 zář 2014 21:16

OVal píše:
Mám sice cukání, ale asi ne. LMM je víc než dokonalá náhrada filmu a v podstatě jen musím vyčkat, než se mi vrátí z lázní. Už to bude měsíc... :cry: Kdyby LMM nebylo, tak bych asi neodolal. Přece jen mne stále láká uložit každý snímek na samostatné políčko. Aspoň po člověku něco zbude... Takto budu muset víc tisknout...

Ondro, možná jsi mou otázku přehlédl.
Na druhé fotografii na kmeni stromu jsou malé bílé tečky. Něco podobného se u mně vyskytuje při skenování negativu ( prach ). Potom je musím pracně čistit klonovacím razítkem.
Co to ale je v Tvém případě! Na prach na čipu to nevypadá. :?: :?:

A na ty lázně pozor!! Některé dámy pobyt v lázních využívají nejen k léčení! :lol: :lol:
josef38

Příspěvekod OVal » 10 zář 2014 07:40

Nevím co to je, tak jsem neodpovídal. Snad nějaký bludný náboj.. :D Je to asi jen na jediné fotce, ale i v RAWu :!: :?: Původně jsem si toho ani nevšiml, jsou tam i problesky sluníčka přes listí, nějaké bílé okvětní lístky, můrky...., tak jsem to považoval za výsledek procesu v SE a neřešil to.
Co se týká těch lázní, tak ať si to tam LMM užije. Ve spojení se mnou může porodit nanejvýš tak nějakou fotku... Takže kdyby se jí tam zadařilo, tak potom klidně adoptuji novou malou Leicu, mám v tom praxi.. :D
Tak ať Tě ve špitále ti ranhojiči, nebo sestřičky moc nezničí a vše dopadne OK. Držím palce. O.
Naposledy upravil OVal dne 10 zář 2014 08:05, celkově upraveno 1
OVal

Příspěvekod josef38 » 10 zář 2014 08:05

Ondro, máš správný světonázor! (n) (n) (n)
Měj se hezky a děkuji Ti! :D
josef38

Příspěvekod LUPER » 10 zář 2014 09:52

josef38 píše:Ve čtvrtek ráno odjíždím do nemocnice na jeden menší chirurgický zákrok, kdybych se pár dní neozýval, tak je to jen z těchto důvodů! Ne proto, že bych se utopil ve vývojce! :-) J.

Jozef drzim palce. (n) (n) (n)
Maj sa pekne. :D
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 10 zář 2014 18:22

LUPER píše:Jozef drzim palce. (n) (n) (n)
Maj sa pekne. :D
Ľ.

Ľudo děkuji! :D
Právě suším ADOX CHS 50, ještě bych rád dnes nšco z něj předvedl.

Doplňuji ( 20:45 ).
Tak alespoň dva:
Přílohy
Bezdomovec.jpg
Bezdomovec.jpg (793.65 KiB) Zobrazeno 6024 krát
Hudebník_na_Václaváku.jpg
Hudebník_na_Václaváku.jpg (903.83 KiB) Zobrazeno 6026 krát
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou