Fauveho kavárna a jiná pohostinská zařízení

Re: Fauveho kavárna a jiná pohostinská zařízení

Příspěvekod bmx » 01 srp 2014 06:12

Ahoj a dobré ráno...

Jojo, skřivan dnes vylétl před 4 ranní a venku ho neštěstí postihlo, telegrafní drát, křídlo mu poškodil, takže musí znovu ulehnout... :lol: :lol: :lol:
bmx

Příspěvekod Fauve » 01 srp 2014 06:30

No to má skřivan štěstí, že ho ten telegrafní drát, nesrazil na cestu pod kolo nějakého auta :D . Jindro jsou vůbec ještě telegrafní dráty, když telegraf byl zrušený? Vzpomínáš si jak hezky hučely dřevěnné telegrafní sloupy?
http://www.cagliostro.eu/
Přátele, stojí za kulové ho..., ale snáším to velice dobře.
Fauve

Příspěvekod bmx » 01 srp 2014 07:04

Jojo, pamatuji, když jsem jezdil vlakem na vojnu do Martina, to jich bylo podél trati... 8-)
Dnes Ti přijdou udělat pevnou linku, dají telefon a na zeď krabičku a můžeš volat...žádné dráty...
bmx

Příspěvekod bmx » 01 srp 2014 07:06

Za chvíli půjdu se psem a do lékárny...pro vitaminy a Kamzíka... :lol:
bmx

Příspěvekod Fauve » 01 srp 2014 07:21

Jsem z hlouposti otevřel disk a jak jsem tady dával ty fotky z odpustu a brečel nad poničenými náhrobky (mimochodem, Gustave kde jsi, co je s tebou?), tak jsem na první šup, aniž jsem chtěl, našel snímek s roku 1982 pořízený tehdy exaktou RTL 1000. Takže tady jsou
Přílohy
Erb.jpg
Stav náhrobku v roce 1982
Erb.jpg (287.62 KiB) Zobrazeno 5555 krát
Odpust_4.jpg
A tak to vypadalo minulý týden, a přitom, tuším v roce 1991 byl náhrobek opraven
Odpust_4.jpg (373 KiB) Zobrazeno 5555 krát
Fauve

Příspěvekod gustav » 01 srp 2014 08:30

Dobré ráno vám oběma (n) , i když venku to vypadá blbě (y) .
Včera jsem byl od rána pryč, pomáhal jsem známému s předělávkou elektriky v baráku. Sice už je to barák jeho dcery,
jeho zeťák je na takové práce absolutní nemehlo, což mi ten známý celý den barvitě popisoval :D :lol: .
No a takové nasazení jsem už dávno neměl, důsledky jsem poznal hned ráno, myslel jsem, že se ani nerozhýbu :mrgreen: (y) :lol: .
Také jsem se vyhrabal až asi před hodinou :mrgreen: , což je pro mně strašně pozdě, z dob ranního venčení psíka jsem byl zvyklý vstávat
kolem páté (děcka už byly na svém, žena ještě pracovala). Ale časem se mi to začalo nějak posouvat :( , až se mi to zastavilo kolem
čtvrté hodiny. Zajdu na WC :D , zase lehnu, čtu, a většinou ještě usnu. Ale v šest je definitivní konec (y) .
Když jste oba psali o těch telegrafních sloupech - já si jasně vzpomínám na dřevěné sloupy osvětlení. A jednou, když jsem byl malý, vzal
nás táta na malou procházku večer, když bylo tma, aby nám ukázal prolétávající Sputnik (asi v rádiu hlásili, že v ten den večer bude nad
ČSR). Opravdu jsme ho viděli, ale víc si pamatuji to pouliční osvětlení - co asi 15-20 metrů sloup a na něm pod plechovým "talířem"
obyčejná žárovka. A ve středu těch vzdáleností mezi sloupy bylo skoro tma a vybavuji si, že jsem pokaždé v té tmě měl strach :lol: .
A těch sloupů, bylo po cestě celkem dost, tak jsem se bal na té procházce víckrát :D :lol: . Jo, bezstarostná dětská léta, kde že jsou :?: :D
gustav

Příspěvekod Fauve » 01 srp 2014 08:39

Gustave, nezlob se, že jsem zvědavý, ale ty jsi elektrikář? Nebo jsi tam byl na sekání drážek :) ? Jo v mládí sem taky v noci svítil baterkou na Titova. Ale měl kosmonaut smůlu to světlo tam nedoletělo :lol:
Fauve

Příspěvekod gustav » 01 srp 2014 09:03

Petře, já už poměrně delší dobu říkám, že lidé jsou svině (y) :( (těm slušným se omlouvám, na ně to neplatí).
Zrovna před několika dny jsem kolem páté ráno vylezl na balkón počumět, jaké je počasí a právě odjíždělo od baráku
policejní auto. Myslel jsem, že byla nějaká menší bouračka, protože jeden strom byl zlomený. Během dne jsem se dozvěděl,
že to udělala parta opilých smradů, kteří asi čuchli ke špuntu. Ono dnes jim stačí kapka a myslí si, že jim patři svět (y) .
A ve středu psali v Hutníku (podnikový časopis werku), že ty svině na úseku asi 300m zlámali nebo úplně vyvrátili šest stromů (y) ,
převrátili několik popelnic, poškodili mobilní oplocení, povalili elektrický rozváděč a poškodili i pietní nerezový kříž, který je na
místě smrtelné nehody motorkáře, kterému vyjela z parkoviště bába v autě přímo pod kola (y) . Ty stromy tu vysadili asi před
4-5 roky. Nevím, kolik těch smradů bylo, ale tři z nich policajti chytli. Museli je odvézt na záchytku (asi do Frýdku, Petře :D )
a pak byli obvinění za přečiny výtržnictví a poškozování cizí věci, sazba až dva roky. Jen doufám, že škodu budou muset uhradit.
Já bych jim ještě nařídil nové stromy vlastnoručně zasadit a na zádech by přitom měli mít výrazný nápis "Jsem svině, která
ničí stromy" :D .
gustav

Příspěvekod bmx » 01 srp 2014 09:09

Nejsou hezké věci...když jsem před lety bydlel ve střediskové obci, byl tam taneční sál a zábavy...mladí, rozjaření, když se vraceli ze zábavy domů, rozmlátili dvě zrcadla, co na silnici v nebezpečném úseku byla postavena...
Inu, náprava tenkrát jednoduchá...taneční zábavy byly zakázány...a byl klid... :mrgreen:
bmx

Příspěvekod Fauve » 01 srp 2014 09:13

Gustave, vše se mění, za mých mladých let odvezli na záchytku kamaráda, co se mnou pracoval ve Válcovnách plechu a vím naprosto jistě, že to bylo do Třince. Jenže i vtom asi došlo ke změnám a opilce vozí k nám do nemocnice. Zeptám se ženy, mohla by to jako pracovník ve zdravotnictví vědět. Podnikový časopis Werku znám. Těsně před důchodem jsem pár let pracoval v dceři Třineckých železáren.
Jindro a taky se nedělaly blbé cavyky s tím kdo to zaplatí. Mladí nafasovali pokutu a poškozené se opravilo.
Fauve

Příspěvekod bmx » 01 srp 2014 09:21

Nojo, ta demolice zrcadel...ta byla anonymní, koho by po půlnoci kdo honil.. (y)
bmx

Příspěvekod Fauve » 01 srp 2014 09:29

Gustave, potvrzeno, záchytka je nyní ve Frýdku v nemocnici :D .
Jindro, no to se jim tedy zadařilo, protože většinou se všechno provalilo a vykecalo :lol:
Fauve

Příspěvekod gustav » 01 srp 2014 09:55

Petře, jsem elektrikář. Ono to moje vzdělávání šlo trochu oklikou :D .Elektrika mě začala "bavit" v raném mládi, vlastně ještě
dětství :D . Sbíral jsem kousky drátů a podobného elektro materiálu :lol: a moc mě zaujalo, jak v žárovce svítí zkroucený drát :lol: .
V tom haraburdí jsem měl i nějakou pružinu a také zdířky, které jsem si koupil za utržené peníze z prázdných láhví (tehdy šlo nějaké
takové flašky najít :D ). A tak mě napadlo dát na konce té pružiny zdířky a strčením do zásuvky to rozsvítit :lol: :lol: :lol: .
Tu ránu slyším ještě dnes :D :D :D .
Pak jsem si udělal krystalku (n) :D , v takové plastové krabici z menší bonboniéry. A měl jsem to velice moderní :D, protože jsem
si místo krystalu koupil germaniovou diodu. Jenže to chtělo anténu a něco na poslouchání. S tím mi pomohla máma, která mi něco
přidala a koupil jsem sluchátka za 80,-Kčs a anténu z kovového lanka (n) . Soused, který byl správcem divadelního sálu vedle
Lidového domu, kde jsme tehdy bydleli, mi to natáhl z balkónu na schodišti a takovým komínem na přístavbě toho sálu. Svod jsem
si už udělal sám ze zvonkového drátu. Ta nádhera, když jsem si večer nasadil sluchátka a ladil tu změť stanic (n) :D . Chytit nějakou
stanici s jakž takž čistým příjmem bylo fakt dost těžké.
No po základce jsem chtěl na elektroprůmku, ale táta autoritativně rozhodl (y) , že půjdu na gymnázium, tehdy to byla SVVŠ.
Po maturitě jsem se dal přemluvit a dál jsem si přihlášku na vysokou ekonomickou (y) . Tam mě nevzali. Tehdy na odborném
učilišti železáren mohli maturanti absolvovat 18-ti měsíční kurz a získat výuční list v oboru elektro. Tak jsem to využil.
Ale těch zážitků z toho kurzu bylo hodně :D , hlavně s věčnou konfrontací naší plnoletosti s předpisy školního řádu, to by bylo na
delší povídání :D . No a po získání výučního listu jsem šel do Brna na elektrofakultu VUT. Studia jsem po nedokončeném šestém
semestru nechal, oficiálně ze zdravotních důvodů, po pravdě z vlastní blbosti (y) (y) . V dnešní době bych mohl tvrdit, že to bylo
z politických důvodů :lol: :lol: :lol: .
A na tom železárenském učilišti tehdy fungovala večerní 5-ti letá elektroprůmka. Ale musel jsem na vojnu, tak na tu průmku jsem
nastoupil po ní rovnou do 5-tého ročníku, protože mi uznali těch šest semestrů na výšce. Tam jsem získal druhou maturitu :D (n) :D .
Ale přímo jako elektrikář jsem nepracoval, od počátku jsem dělal na údržbě měření a regulace vysokých pecí. Když se během času
přecházelo na řízení těchto procesů výpočetní technikou, tak nás přejmenovali na údržbu ASŘ (automatické systémy řízení).
Asi to vypadalo vznešeněji :lol: :lol: :lol: .
Klasická elektrikářina u nás byly akorát 220V přívody k různým snímačům, regulátorům apod. a později k počítačům a jejich
příslušenství.
Tak to by byla má klikatá cesta k elektrice :D :D . Koukám, že je z toho hotová novela :D .
gustav

Příspěvekod bmx » 01 srp 2014 10:01

Nic se nemohlo provalit, na cestě z vesnice, odcházelo se do asi pěti menších vesnic...no a tvrdé jihočeské palice, potomci husitů, tak ti nikoho nepráskli... :mrgreen:
bmx

Příspěvekod bmx » 01 srp 2014 10:05

Gustave, řekni, kdo z nás, narozených na konci války, to měl jednoduchý...já jako premiant, odcházel jsem z osmé třídy k soustruhu do ČKD Sokolovo...dnes na místě mých soustruhů, stojí SAZKA aréna... :mrgreen:
byla v tom politika, uliční výbory rozhodovaly... (y)
Díky ČKD, tvořili dělnickou třídu na průmyslovce, tak jsem se po dvou letech učení k dennímu studiu přihlásil...maturoval jsem až ve 20 (n)
Využil jsem příležitosti, podobná akce se již neopakovala... ;)
bmx

Příspěvekod gustav » 01 srp 2014 10:14

Petře, v Třinci byla záchytka, pamatuji na to. Denně jsem kolem toho chodil, ale hostem jsem nebyl :D .
Vznikla z rodinného domku (fotka 1).
Na fotce č.2 už je tam záchytka, nevím jestli to je z šedesátých nebo sedmdesátých let. Ani si nevzpomínám,
kdy ji zrušili, jestli to bylo po roce 1989 nebo už dřív.
To je dobré - kdysi: chlastáš v Třinci, vystřízlivíš v Třinci, dnes: chlastáš v Třinci, vystřízlivíš ve Frýdku :D :D
Dnes je tam hospoda "Na staré záchytce", tam jsem hostem byl :D . Fotku dodám, jen co přestane pršet.
Přílohy
1 - rodinný domek rok 1929.jpg
1 - rodinný domek rok 1929.jpg (626.35 KiB) Zobrazeno 5533 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 9 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/2
ISO: 400
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: PENTAX MX-1
Expoziční program: Shutter priority
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
2 - záchytka-Trinec.jpg
2 - záchytka-Trinec.jpg (241.99 KiB) Zobrazeno 5533 krát
gustav

Příspěvekod gustav » 01 srp 2014 10:26

Jindro, já jsem se naštěstí narodil až po válce 1949. Ale tu vzdělávací anabázi jsem si zavinil sám :( .
Kdybych se v deváté třídě ZŠ doma postavil tátovi a trval na té průmce, nemusel jsem dělat ten kurz na elektrikáře.
A kdybych dodělal výšku, nemusel jsem dodělávat večerní průmyslovku. Asi to byl osud ... s mým přispěním :mrgreen: :( .
gustav

Příspěvekod bmx » 01 srp 2014 10:27

Gustave, ale co??? :?: Hlavně zdraví... :D (n)
bmx

Příspěvekod gustav » 01 srp 2014 10:30

Tak to máš pravdu Jindro. To je to nejdůležitější. Bez toho to je na nic.
gustav

Příspěvekod Fauve » 01 srp 2014 10:41

Pánové, zvíře mě vytáhlo ven před barák. U nás se dodává ještě další část:
Hlavně zdraví a nohy v teple :D
Fauve

PředchozíDalší

Zpět na Šeptáme do duté vrby