Petře, jsem elektrikář. Ono to moje vzdělávání šlo trochu oklikou

.Elektrika mě začala "bavit" v raném mládi, vlastně ještě
dětství

. Sbíral jsem kousky drátů a podobného elektro materiálu

a moc mě zaujalo, jak v žárovce svítí zkroucený drát

.
V tom haraburdí jsem měl i nějakou pružinu a také zdířky, které jsem si koupil za utržené peníze z prázdných láhví (tehdy šlo nějaké
takové flašky najít

). A tak mě napadlo dát na konce té pružiny zdířky a strčením do zásuvky to rozsvítit

.
Tu ránu slyším ještě dnes

.
Pak jsem si udělal krystalku

, v takové plastové krabici z menší bonboniéry. A měl jsem to velice moderní

, protože jsem
si místo krystalu koupil germaniovou diodu. Jenže to chtělo anténu a něco na poslouchání. S tím mi pomohla máma, která mi něco
přidala a koupil jsem sluchátka za 80,-Kčs a anténu z kovového lanka

. Soused, který byl správcem divadelního sálu vedle
Lidového domu, kde jsme tehdy bydleli, mi to natáhl z balkónu na schodišti a takovým komínem na přístavbě toho sálu. Svod jsem
si už udělal sám ze zvonkového drátu. Ta nádhera, když jsem si večer nasadil sluchátka a ladil tu změť stanic

. Chytit nějakou
stanici s jakž takž čistým příjmem bylo fakt dost těžké.
No po základce jsem chtěl na elektroprůmku, ale táta autoritativně rozhodl

, že půjdu na gymnázium, tehdy to byla SVVŠ.
Po maturitě jsem se dal přemluvit a dál jsem si přihlášku na vysokou ekonomickou

. Tam mě nevzali. Tehdy na odborném
učilišti železáren mohli maturanti absolvovat 18-ti měsíční kurz a získat výuční list v oboru elektro. Tak jsem to využil.
Ale těch zážitků z toho kurzu bylo hodně

, hlavně s věčnou konfrontací naší plnoletosti s předpisy školního řádu, to by bylo na
delší povídání

. No a po získání výučního listu jsem šel do Brna na elektrofakultu VUT. Studia jsem po nedokončeném šestém
semestru nechal, oficiálně ze zdravotních důvodů, po pravdě z vlastní blbosti

. V dnešní době bych mohl tvrdit, že to bylo
z politických důvodů

.
A na tom železárenském učilišti tehdy fungovala večerní 5-ti letá elektroprůmka. Ale musel jsem na vojnu, tak na tu průmku jsem
nastoupil po ní rovnou do 5-tého ročníku, protože mi uznali těch šest semestrů na výšce. Tam jsem získal druhou maturitu

.
Ale přímo jako elektrikář jsem nepracoval, od počátku jsem dělal na údržbě měření a regulace vysokých pecí. Když se během času
přecházelo na řízení těchto procesů výpočetní technikou, tak nás přejmenovali na údržbu ASŘ (automatické systémy řízení).
Asi to vypadalo vznešeněji

.
Klasická elektrikářina u nás byly akorát 220V přívody k různým snímačům, regulátorům apod. a později k počítačům a jejich
příslušenství.
Tak to by byla má klikatá cesta k elektrice

. Koukám, že je z toho hotová novela

.