Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod bmx » 30 čer 2014 09:19

No vidíš, želatinový medvídek...nepoškrábe... :lol: :lol: :lol: (n)
bmx

Příspěvekod Fauve » 30 čer 2014 09:29

Bohužel, nezbývá než čistota, čistota a ještě jednou čistota, objektív měním pokud možno minimálně a u toho vždy zaťaté zuby. Mám tady v trucovně čističku vzduchu Bionaire, která má mimo jiné funkci ionizace vzduchu, prach se díky tomu lepí na stěny a podlahu s opačným elektrickým nábojem. A stejně už jsem tamponem jednou či dvakrát čistil :(
http://www.cagliostro.eu/
Přátele, stojí za kulové ho..., ale snáším to velice dobře.
Fauve

Příspěvekod josef38 » 30 čer 2014 16:32

Mirku, nikde ale není řečeno, že se musí pokrýt tou hmotou celý čip. Když se nafotí obloha při nejvyší cloně, tak je jasně vidět, kde by bylo třeba tímto způsobem čip očistit!
Jen bych potom šetřil i s tím foukáním.
josef38

Příspěvekod MirekE » 30 čer 2014 18:11

josef38 píše:
MirekE píše:
Moje nemcina je dost uboha, ale mel jsem pocit, ze rikal dve hodiny schnout a pak pul hodiny nechat prischnout ten papirek?

No, nemysli si, že já jsem v němčině nějaký borec!

To se asi vubec neda srovnavat. Ja jen obcas zachytim slovo a pak si z toho poskladam, co by to mohlo byt. Napsat neco do fora, jako ty, to bych vubec nemohl.

Ale těch dvě a půl hodiny, plus nějaká následná manipulace, není zrovna moc krátká doba.
Já Ti nechci za každou cenu oponovat, ale po mých nedobrých zkušenostech s čištěním čipu, jsem možná až přehnaně opatrnej!
Druná věc je ta, že se tímto způsobem zřejmě odstraní velice perfektně všechny prachové částečky z čipu. Určitě ale ne šmouhy, nebo mapy po čištění čipu nějakou chemikálii.

Pokud jsou rozpustne v tom lepidle, tak se asi taky odstrani. Tezko rict...

Také tam je řeč o tom, že před stažením zaschlé folie z čipu je právě ta nejvhodnější doba na vyfoukání všech nečistot z šachty aparátu.
Pochopitelně před videem je také varování, že zveřejněním tohoto návodu nenesou odpovědnost na eventuelních vzniklých škodách při aplikaci tohoto návodu!

Ha! Tak to jsem nezachytil vubec :)

Zajímavý to určitě je a kdyby bylo něco měkčího, než to pentaxácký razítko na špejli, tak by mělo splnit podobnou funkci.

Leica servis to tak pry dela, jen pouziva to razitko co Oval. Jestli je mezi nimi rozdil a jaky, to nevim. Stejne tak razitko pouziva velka pujcovna fototechniky v Americe. Projde jim rukama velke mnozstvi fotaku a pokud by to bylo principielne blbe, tak by si toho vsimli. Spis si opravdu myslim, ze to byla vada tech senzoru.
Také by mě zajímalo, co to je za tu první vrstvu na čipu Leicy M8, M9 a jak je mechanicky odolná? Na jiných značkách je to snad jen čisté sklo a tam bych neváhal ani s tím Pentax razítkem.

To by mela byt vodiva (antistaticka) vrstva. https://www.visibledust.com/technology.php#3
MirekE

Příspěvekod MirekE » 30 čer 2014 18:29

Fauve píše:Bohužel, nezbývá než čistota, čistota a ještě jednou čistota, objektív měním pokud možno minimálně a u toho vždy zaťaté zuby. Mám tady v trucovně čističku vzduchu Bionaire, která má mimo jiné funkci ionizace vzduchu, prach se díky tomu lepí na stěny a podlahu s opačným elektrickým nábojem. A stejně už jsem tamponem jednou či dvakrát čistil :(

Mnozstvi objektivu jsem v posledni dobe vyrazne zredukoval, ale kdyz ma clovek jeden kratkej a jeden dlouhej, tak je stejne musi menit porad. Vetsinou staci vyfoukat stlacenym vzduchem, kdyz je hur tak razitkuju nebo stiram steteckem a na mokro jsem za tech cca 10 let, co pouzivam digitaly, cistil jen parkrat a spis ze zvedavosti. Zatim nejlepsi nastroj, ktery jsem si na cisteni poridil, je lupa s ledkama. Sama nic nevycisti, ale usetri hodne casu. Dalsi dobra vec, ktera se mi zatim osvedcila je Sensor Pen. Je to nastroj tvaru propisky, ktery ma dole uhlikovy kartacek, kterym se da na sucho osudlit/rozlestit necistota, ktera by jinak potrebovala mokre cisteni. Zni to hrozne, ale funguje to dobre. Nechava za sebou uhlikova vlakna, ale ty se posbiraji razitkem :)

Zlaty objektivy, na ty staci tricko!
MirekE

Příspěvekod josef38 » 30 čer 2014 18:31

MirekE píše:Leica servis to tak pry dela, jen pouziva to razitko co Oval. Jestli je mezi nimi rozdil a jaky, to nevim. Stejne tak razitko pouziva velka pujcovna fototechniky v Americe. Projde jim rukama velke mnozstvi fotaku a pokud by to bylo principielne blbe, tak by si toho vsimli. Spis si opravdu myslim, ze to byla vada tech senzoru.

Něco na tom zřejmě s tou vadnou serii čipu bude. I když je to firma solidní, tak asi takový grand nebude, aby rozdávala čipy do Leicy, za několik desítek tisíc, jen tak za úsměv.
Pro mě by to bylo to nejpříznivější vysvětlení. :D
S největší pravděpodobností pojedu koncem příštího týdne do Wetzlaru, pokusím se něco vysondovat.
A razítko OValovo? Mám pocit, že už s ním má také své zkušenosti. Třeba se zmíní.
josef38

Příspěvekod josef38 » 30 čer 2014 18:38

"Zlaty objektivy, na ty staci tricko!"

:D (n) A když je dobře propocený, tak nečistoty pouští lépe! :D
josef38

Příspěvekod ce. » 30 čer 2014 18:44

ce.

Příspěvekod MirekE » 30 čer 2014 19:45

Diky za pripomenuti. Nahral jsem si to, ale na zkouseni novych ficurek nemam ted cas. Jedine dve veci, ktere me trapi je obcasne mrznuti (to se ukaze az casem, jestli je to vyresene) a pomaly start. Zda se mi, ze nejaka vylepseni v tomto ohledu udelali, ale musim si s tim chvili pohrat, zkusit ruzne karty atd. 100% vyresene to ale neni.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 02 črc 2014 06:45

Jestli se zde objeví Joseph, tak něco pro něj. Ale i pro ostatní, pochopitelně! :-)

http://petrpazour.blogspot.cz/2011/04/p ... dojmy.html

Zajímavý je i porovnání s Leicou MM, i když si myslím, že je trochu účelové ve prospěch Pentaxe!
Nevím, jak je to v angličtině, nepochopil jsem třeba, že je Pentax kratší o 17 mm???? Užší, to bych bral, ale kratší, nevím? Možná Leica s objektivem proti samotnému tělu Pentaxe! Poslední srovnání.
Zajímavý, že se neporovnává váha třeba i s ekvivalentním objektivem.

http://versus.com/de/pentax-645d-vs-lei ... ron-m-50mm
josef38

Příspěvekod OVal » 02 črc 2014 13:05

Teďka to tady trošku lajdám... Pustil jsem se totiž do výměny PC ve fotostudiu a za provozu je to děsný opruz (y) Už jsem z toho div živý. Stále nové a nové problémy.... ale mašinka je to parádní, létá úžasně rychle.
Co se týká razítka, tak používám ten Eyelead. Ničím jiným snímač LMM nevyčistím aspoň trochu slušně. Mám pocit, že buď nějakým elektrostatickým nábojem, nebo nevím čím, to prach vysloveně přitahuje. Zlatej Olympus a jiné m4/3 foťáky. Tam jsem o žádném prachu celou dobu nevěděl. Jinak možná mám podobný problém se snímačem, co měl Josef. Zatím jsem to ale neřešil, nebyl na to čas a drobné problémy jsou jen úplně na okraji. Je to vidět jen na čisté ploše úplně u okrajů, SW razítko to napraví. Dám vědět až se dostanu do Prahy a projednám to v servisu.
K tomu porovnání - porovnávají tam neporovnatelné ;) :D
OVal

Příspěvekod josef38 » 02 črc 2014 13:54

OVal píše:K tomu porovnání - porovnávají tam neporovnatelné ;) :D

Ondro, mám taky takový dojem! Navíc je to porovnání silně propentaxovské. Tímto ale určitě nechci ubírat jeho kvalitám! :-)

Můj první snímek s úpravou pomoci silver efex.
Pouze zkušební, jak to vlastně funguje? V ruce to ještě nemám a nerad bych ty efekty přehnal. Děkuji Joseph! :D
Přílohy
Vrané_nádraží.jpg
Vrané_nádraží.jpg (696.85 KiB) Zobrazeno 5234 krát
josef38

Příspěvekod OVal » 02 črc 2014 14:27

Pěkné. (n) Ani tam není vidět víc šumu v obloze, což obvykle z barevných snímačů bývá.
Já v SE si jen obvykle vyberu jeden z nabídky presetů (vlevo), případně následně upravím vinětaci a minimálně dělám nějaké lokální úpravy.

Taky to tady ještě mám ve zkušební verzi celé Nik Collection, nedokázal jsem to instalovat samostatně a zatím nevím, jak zadat číselný klíč od Leicy.... (y) Neporadíte někdo? Rovněž by mi pomohlo, kdyby někdo věděl, jak odstranit u Lightroomu 4 to automatické spouštění pokaždé, když dám nějakou kartu do čtečky a pod... už mi z toho hrabe...
OVal

Příspěvekod josef38 » 02 črc 2014 14:41

OVal píše: Rovněž by mi pomohlo, kdyby někdo věděl, jak odstranit u Lightroomu 4 to automatické spouštění pokaždé, když dám nějakou kartu do čtečky a pod... už mi z toho hrabe...

Ondro, také mi z toho hrabalo, až jsem ho nakonec smáznul.
Když jsem zchladl, nainstaloval jsem znovu verzi 5.5 a už mi nehrabe! Zkus to. ( licence zůstane )
V ostatním Ti bohužel neporadím.
josef38

Příspěvekod Joseph » 02 črc 2014 16:56

josef38 píše:
OVal píše: Rovněž by mi pomohlo, kdyby někdo věděl, jak odstranit u Lightroomu 4 to automatické spouštění pokaždé, když dám nějakou kartu do čtečky a pod... už mi z toho hrabe...

Ondro, také mi z toho hrabalo, až jsem ho nakonec smáznul.
Když jsem zchladl, nainstaloval jsem znovu verzi 5.5 a už mi nehrabe! Zkus to. ( licence zůstane )
V ostatním Ti bohužel neporadím.

TO: OVAL:

S TÍM AUTOMATICKÝM IMPORTEM TO UDĚLEJ TAK, JAK JSEM TO RADIL JOSEFOVI, KDYŽ JSEM BYL U NĚJ DOMA, V NASTAVENÍCH JE ZÁLOŽKA VŠEOBECNÉ, DIALOG IMPORTU A JE NUTNO ZRUŠIT ZATRŽENÍ V OKÉNKU : ZOBRAZIT DIALOG IMPORTU, KDYŽ SE DETEKUJE PAM. KARTA.

A JE POKOJ,.....
Joseph

Příspěvekod Joseph » 02 črc 2014 16:57

josef38 píše:
OVal píše:K tomu porovnání - porovnávají tam neporovnatelné ;) :D

Ondro, mám taky takový dojem! Navíc je to porovnání silně propentaxovské. Tímto ale určitě nechci ubírat jeho kvalitám! :-)

Můj první snímek s úpravou pomoci silver efex.
Pouze zkušební, jak to vlastně funguje? V ruce to ještě nemám a nerad bych ty efekty přehnal. Děkuji Joseph! :D

nemáš zač, :-) aspoň máš s čím si hrát,..... za chvíli ti pofrčí do mailu ještě nějaké presets (přednastavení) :-)
Joseph

Příspěvekod Joseph » 02 črc 2014 17:01

josef38 píše:Jestli se zde objeví Joseph, tak něco pro něj. Ale i pro ostatní, pochopitelně! :-)

http://petrpazour.blogspot.cz/2011/04/p ... dojmy.html

Zajímavý je i porovnání s Leicou MM, i když si myslím, že je trochu účelové ve prospěch Pentaxe!
Nevím, jak je to v angličtině, nepochopil jsem třeba, že je Pentax kratší o 17 mm???? Užší, to bych bral, ale kratší, nevím? Možná Leica s objektivem proti samotnému tělu Pentaxe! Poslední srovnání.
Zajímavý, že se neporovnává váha třeba i s ekvivalentním objektivem.

http://versus.com/de/pentax-645d-vs-lei ... ron-m-50mm

Jo, to už jsem četl hned, když to zveřejnil, už dříve jsem uvažoval o 645D, pak jsem to neřešil, i nyní ještě počkám na Photokinu, určitě tam bude spousta novinek, a pak to rozštípnu.

Zatím se proslýchá toto: Monochrom na těle M240, monochrom od Sony, a Sony FF 54 megapixelů.....
Joseph

Příspěvekod Joseph » 02 črc 2014 17:08

OVal píše:Pěkné. (n) Ani tam není vidět víc šumu v obloze, což obvykle z barevných snímačů bývá.
Já v SE si jen obvykle vyberu jeden z nabídky presetů (vlevo), případně následně upravím vinětaci a minimálně dělám nějaké lokální úpravy.

Taky to tady ještě mám ve zkušební verzi celé Nik Collection, nedokázal jsem to instalovat samostatně a zatím nevím, jak zadat číselný klíč od Leicy.... (y) Neporadíte někdo? Rovněž by mi pomohlo, kdyby někdo věděl, jak odstranit u Lightroomu 4 to automatické spouštění pokaždé, když dám nějakou kartu do čtečky a pod... už mi z toho hrabe...

odstranění automatického importu viz odpověď před chvílí, Nik collection samostatně nefunguje, pouze z photoshopem nebo lightroomem, pokud potřebuješ aktuální verzi, nebo něco kolem :-) zavolej........

tady takový rychlá úprava zatím bez vyčištění..
Přílohy
Na Dunaji.jpg
Na Dunaji.jpg (862.04 KiB) Zobrazeno 5213 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/10
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: E-M5
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Joseph

Příspěvekod Joseph » 02 črc 2014 17:32

a ještě moje oblíbené Dolomity :-)
Přílohy
Dolomity.jpg
Dolomity.jpg (896.63 KiB) Zobrazeno 5212 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 12 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/11
Expoziční program: Shutter priority
Exposure bias: 3/10 EV
Metering mode: Pattern
Joseph

Příspěvekod Joseph » 02 črc 2014 17:38

A tady z jiného soudku, streetovka pár hodin před roztříštění mé čéšky :-)
Přílohy
St Malo.jpg
St Malo.jpg (1.09 MiB) Zobrazeno 5211 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 12 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/3.5
Expoziční program: Shutter priority