Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod OVal » 18 čer 2014 07:05

Ahoj.
Obdivuji tuzemská i zahraniční panoramata. (n) (n)

Joseph:
Včera jsem Ti posílal přes úschovnu RAWy, ale nevím, zda jsem dobře opsal mail.
Odkaz je zde, i pro ostatní:
http://www.uschovna.cz/zasilka/ACBJLG248VEF9ZUF-MXI

Jinak jsem včera po cestě z focení školky zkusil bliknout stejné záběry D600 a LMM. Až mi vyjde čas, tak to zase někde pověsím, ale dnes to asi nebude....
OVal

Příspěvekod josef38 » 18 čer 2014 07:15

OVal píše:Ahoj.

Jestli tím bylo míněné i moje, tak děkuji. :-) A za vodoznak na fotce se omlouvám, ale je to fotka čerstvá a ještě nedorazila ve finální podobě tam, kam dorazit měla. Tak jsem musel.
Jen pro informaci, je složená z třech řad po patnácti obrázcích na výšku. V plném rozlišení má v TIFFU 1,9 GB. Zadavatel si přál co největší rozlišení i na třímetrovém výtisku. Jinak ta velikost by byla zbytečná. J.
josef38

Příspěvekod OVal » 18 čer 2014 07:33

I Tvoje... (n) Prošel jsem se po Vraném, když to mám in natura trochu dál...
V plné velikosti to musí být mazec. Z toho by můj kompl dostal přinejmenším křemíkový průjem, pokud by rovnou neodešel do křemíkového nebe. :D Budu muset asi přece jen upgradovat....
OVal

Příspěvekod josef38 » 18 čer 2014 08:30

OVal píše:I Tvoje... (n) Prošel jsem se po Vraném, když to mám in natura trochu dál...
V plné velikosti to musí být mazec. Z toho by můj kompl dostal přinejmenším křemíkový průjem, pokud by rovnou neodešel do křemíkového nebe. :D Budu muset asi přece jen upgradovat....

Cha, cha, nemysli si, že můj si nějak mlaskal. Jednak každá úprava na obrázku trvala nekonečně dlouho a potom ještě můj počítač nedokázal převést obrázek z TIFFu do JPEGu. To mě sice tolik nevadilo, mám tento TIFF nahraný na DVD a pro tisk je to snad i výhodnější, ale pro zveřejnění zde jsem musel obrázek nejprve dosti podstatně zmenšit a teprve potom mi PS i JPEG také nabídl.
josef38

Příspěvekod Joseph » 18 čer 2014 09:09

OVal píše:Ahoj.

Joseph:
Včera jsem Ti posílal přes úschovnu RAWy, ale nevím, zda jsem dobře opsal mail.
Odkaz je zde, i pro ostatní:
http://www.uschovna.cz/zasilka/ACBJLG248VEF9ZUF-MXI

Jinak jsem včera po cestě z focení školky zkusil bliknout stejné záběry D600 a LMM. Až mi vyjde čas, tak to zase někde pověsím, ale dnes to asi nebude....

jo rawy Ondro došly, díky.... bohužel, až do konce tydne mam nefunkční PC, musel jsem všechno vystěhovat z podkroví, nastěhovali se mi sem řemeslníci tak z hrůzou očekávám, co všechno zkurví :-) .....

doma začaly takticko strategické manévry na téma monochrom :-) zatím podsouvám obrázky a vysvětluji nezbytnost monochromu pro mé další přežití,.... pomalu jsem dobyl část území, ale ještě jsem nenašel odvahu zaútočit ženě na peněženku a říci, co ta sranda stojí,......nicméně za 35 let společného života mně má dostatečně přečtenýho a už tuší, že tyto rozsáhlé manévry nejsou jen tak..... :-)
Joseph

Příspěvekod Joseph » 18 čer 2014 09:17

josef38 píše:
OVal píše:I Tvoje... (n) Prošel jsem se po Vraném, když to mám in natura trochu dál...

Cha, cha, nemysli si, že můj si nějak mlaskal. Jednak každá úprava na obrázku trvala nekonečně dlouho a potom ještě můj počítač nedokázal převést obrázek z TIFFu do JPEGu. To mě sice tolik nevadilo, mám tento TIFF nahraný na DVD a pro tisk je to snad i výhodnější, ale pro zveřejnění zde jsem musel obrázek nejprve dosti podstatně zmenšit a teprve potom mi PS i JPEG také nabídl.

v čem si to Josefe skládal? vždycky, když vidím někde na fotkách tuto vyhlídku, tak si říkám, že už vylezu z křivoklátských hvozdů a podívám se tam. Docela by mne zajímalo, jak by to panorama dopadlo s Tvojí Leicou.....Je nějaký technický důvod, proč s ní panoramata nefotíš? Nechtěl bych, aby mne něco překvapilo..... I když to není moje priorita, rád bych s ní občas panorama udělal.....
Joseph

Příspěvekod josef38 » 18 čer 2014 09:37

Joseph píše:v čem si to Josefe skládal? vždycky, když vidím někde na fotkách tuto vyhlídku, tak si říkám, že už vylezu z křivoklátských hvozdů a podívám se tam. Docela by mne zajímalo, jak by to panorama dopadlo s Tvojí Leicou.....Je nějaký technický důvod, proč s ní panoramata nefotíš? Nechtěl bych, aby mne něco překvapilo..... I když to není moje priorita, rád bych s ní občas panorama udělal.....

Skládaný to je v PTGui. A důvod proč ne Leicou?
Můj názor je ten, že na podobné skládačky, kde mohu použít velké množství obrázků, tento kompakt bohatě stačí. Další důvod je ten, že má poměrně velkou vyrovnávací paměť a nemusím po nějaké serii snímků čekat, až se opět paměť uvolní. Tu rychlost nasnímání zde považuji za dosti důležitou. Nejspíš Ti to je také známo, ale při podobné fotografii, kdy obrázek skládáš z několika řad, se může stát, že stín v terénu, vržený z mraku, bude v další řadě úplně jinde a na celkovém snímku to bude vidět. Pochopitelně by to šlo s M9 také, ale pro mne je ještě dosti podstatná výhoda pro toto použití to, že GF1 má crop 2 a potom se můj SUMMILUX 50 tváří jako stovka a toto ohnisko je pro mne s mým natáčecím přípravkem nejvhodnější! A poslední důvod, že by mně asi bylo líto, kdybych svou M9 k těmto cvakacím orgiím používal. :-)
josef38

Příspěvekod Joseph » 18 čer 2014 10:13

josef38 píše:
Joseph píše:v čem si to Josefe skládal? vždycky, když vidím někde na fotkách tuto vyhlídku, tak si říkám, že už vylezu z křivoklátských hvozdů a podívám se tam. Docela by mne zajímalo, jak by to panorama dopadlo s Tvojí Leicou.....Je nějaký technický důvod, proč s ní panoramata nefotíš? Nechtěl bych, aby mne něco překvapilo..... I když to není moje priorita, rád bych s ní občas panorama udělal.....

Skládaný to je v PTGui. A důvod proč ne Leicou?
Můj názor je ten, že na podobné skládačky, kde mohu použít velké množství obrázků, tento kompakt bohatě stačí. Další důvod je ten, že má poměrně velkou vyrovnávací paměť a nemusím po nějaké serii snímků čekat, až se opět paměť uvolní. Tu rychlost nasnímání zde považuji za dosti důležitou. Nejspíš Ti to je také známo, ale při podobné fotografii, kdy obrázek skládáš z několika řad, se může stát, že stín v terénu, vržený z mraku, bude v další řadě úplně jinde a na celkovém snímku to bude vidět. Pochopitelně by to šlo s M9 také, ale pro mne je ještě dosti podstatná výhoda pro toto použití to, že GF1 má crop 2 a potom se můj SUMMILUX 50 tváří jako stovka a toto ohnisko je pro mne s mým natáčecím přípravkem nejvhodnější! A poslední důvod, že by mně asi bylo líto, kdybych svou M9 k těmto cvakacím orgiím používal. :-)

Taky používám PTgui, důvody nepoužití Leicy chápu, jen mi vrtá hlavou, zda by se s tou Leicou z toho nevymáčklo ještě něco lepšího... ale ta rychlost je opravdu důležitá........
Joseph

Příspěvekod josef38 » 18 čer 2014 10:17

Joseph píše:Taky používám PTgui, důvody nepoužití Leicy chápu, jen mi vrtá hlavou, zda by se s tou Leicou z toho nevymáčklo ještě něco lepšího... ale ta rychlost je opravdu důležitá........

Myslím, že v tom třímetrovém výtisku snad už ani nepoznáš, čím to bylo nafocené. Lidi hlavně koukají po detailech. Mám to odzkoušené! :-)
josef38

Příspěvekod OVal » 18 čer 2014 10:59

Tak zatím něco ze včerejška: Zátiší s vlakem a nákladním kolem...
Přílohy
OVal--5 (2).jpg
OVal--5 (2).jpg (513.05 KiB) Zobrazeno 5211 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1000 sec.
ISO: 400
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 43520/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
OVal

Příspěvekod Jarouš » 18 čer 2014 11:29

Perfektní mikrokontrast a vůbec... (n) (n) (n) . download/file.php?id=45050
Jarouš

Příspěvekod OVal » 18 čer 2014 12:10

Díky.
Nedalo mi to abych se nejukl, jak vychází to porovnání plnokrevníků LMM 18MPi a Nikon D600 24MPi. V barvě pochopitelně upřednostním D600, na to je LMM hůře použitelná. Zajímala mne kresba s obdobným objektivem. Nemohl jsem použít stejný, protože 35/1,4 na Nikona nemá samostatné ovládání clony...
V kresbě musím konstatovat, že si oba vedou velmi dobře. Obrázky byly vyvolané v Lightroomu, u D600 metodou míchání kanálů převedené do BW, obojí následně prohnané stejně přes SE. Ten mrší kresbu docela výrazně...Objektivy 35/1,4 na clonu 8.... V podání jemných detailů se mi LMM jeví podrobnější....
Večer to snad hodím přes úschovnu vše sem...
Přílohy
7 L SE.jpg
7 L SE.jpg (474.07 KiB) Zobrazeno 5200 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
porovnaní kresby.jpg
porovnaní kresby.jpg (346.75 KiB) Zobrazeno 5200 krát
OVal

Příspěvekod Joseph » 18 čer 2014 13:23

OVal píše:Tak zatím něco ze včerejška: Zátiší s vlakem a nákladním kolem...

Ta Ukrajina to je Tvoje kolo Ondro ? :-) :-)

moc pěkný zátiší, jak ze starých časů....... ( jen ty kotoučovky na tom kole to prozradí :-) :-) )

tady na tom se mi zdá ta kresba nejlepší, lepší, než na tom, co jsi mi poslal přes úschovnu, i když na to zatím koukám do neděle jen na NB, co je to za objektiv a zda-li je filtrováno ?
Joseph

Příspěvekod OVal » 18 čer 2014 16:12

Objektiv na Leice byl 35/1,4 Nokton, byl tam oranžový filtr (někdy) ;)
Pomalu se mi to nahrává na úschovnu, tak nevím, jestli nebudu muset dřív domů..
Aspoň něco z toho: Bylo to v nefotografický čas - přes poledne, ale zase aspoň docela zajímavé mraky....
Přílohy
OVal--3a (2).jpg
OVal--3a (2).jpg (476.44 KiB) Zobrazeno 5179 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
OVal

Příspěvekod OVal » 18 čer 2014 17:11

Tak zde je to porovnání - ke stažení stejně vyvolané JPG z D600 a LMM. Bez retuší....
http://www.uschovna.cz/zasilka/ACFYJ8C6I28KB59C-4GZ/
.. A jdu na pivo, už mi z fotek a focení hrabe.... :shock:
OVal

Příspěvekod MirekE » 18 čer 2014 17:48

Ovale, ta fotka je moc hezka, obzvlast ty mraky. Myslim ale, ze se dostavas na hranu stejne jako uzivatele prechodovych filtru, kde se da udelat obloha tmavsi nez to, co osvetluje...
MirekE

Příspěvekod josef38 » 18 čer 2014 18:23

Nezlobte se, že sem nedávám fotky z M9. Zatím ji zastupuje RX1.
Přílohy
Odpočívající_dlaždiě.jpg
Odpočívající_dlaždiě.jpg (759.13 KiB) Zobrazeno 5155 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DSC-RX1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Že_by_Hexenschuss.jpg
Že_by_Hexenschuss.jpg (579.26 KiB) Zobrazeno 5159 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/8
ISO: 320
Model: DSC-RX1
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
josef38

Příspěvekod josef38 » 18 čer 2014 20:31

Ondro, docela by mě zajímalo, jak na tom kole převážíš Leicu? Máš ji nějak specielně zabalenou proti otřesům?
josef38

Příspěvekod OVal » 18 čer 2014 20:49

josef38 píše:Ondro, docela by mě zajímalo, jak na tom kole převážíš Leicu? Máš ji nějak specielně zabalenou proti otřesům?

:D Jsi mne dostal, Josefe (n) :D Je to profi foťák, tak musí něco vydržet, ne?
Na kole bývá v baťohu pohozeném v brašně, když jsou brašny plné (třeba týdenním nákupem, to už pak s kolem těžko hnu.. ), tak na zádech... Na přední nosič ji nedávám, takovej tvrďák nejsem... ;) Nemá to holka lehký. Chodí se mnou i běhat. Hezky v ruce s ní kvedlám.... Je to kus železa...
OVal

Příspěvekod MirekE » 19 čer 2014 00:46

josef38 píše:Nezlobte se, že sem nedávám fotky z M9. Zatím ji zastupuje RX1.

Ma to hezky hnedy ton ala Neotona. Vzpomnel jsem si pri tom na svuj pokus napodobit papir, ktery se jmenoval Neovera Extra. Viz priloha... Take to neni Leica, takze se taktez omlouvam.
Přílohy
_MG_2312-Edit.jpg
_MG_2312-Edit.jpg (623.5 KiB) Zobrazeno 5121 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/350 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 800
Model: Canon EOS 5D Mark II