Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod OVal » 12 čer 2014 09:27

josef38 píše:Ještě by mě zajímalo, jak maximálně cloníš toho Voigtländrera 15 mm na LMM?
Zřejmě to s čipem nemá zas tak nic moc společného, ale na M9 už je zaclonění nad 5,6 pro ostrost snímku dost špatné. ( difrakce )
Mě se snímky zdály nejostřejší při plném odclonění, nebo těch 5,6.

Většinou cloním 5,6-8 Víc málokdy, pro hloubku ostrosti není třeba. Ale nemám pocit, že by se nějak rapidně zhoršovala kresba. Mám nejnovější typ té 15ky, problém fakt nevidím. Možná další námět na testík. Ale až po tomto školním a svatebním šílenství...
Jedna včerejší před bouřkou. Taky od pasu - sklerotik jeden...
Přílohy
OVal--5a (2).jpg
OVal--5a (2).jpg (398.84 KiB) Zobrazeno 5491 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
ISO: 400
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 43520/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
OVal

Příspěvekod anous » 12 čer 2014 10:15

Jen taková vsuvka. Možná se mýlím, ale prvním projevem difrakce je pozvolná ztráta kontrastu a až za tím, je zhoršená kresba na hranách.
anous

Příspěvekod josef38 » 12 čer 2014 10:59

anous píše:Jen taková vsuvka. Možná se mýlím, ale prvním projevem difrakce je pozvolná ztráta kontrastu a až za tím, je zhoršená kresba na hranách.

Asi se nemýlíš, ale tu zhoršenou kresbu na hranách odobně poznám lépe!
Díky za vsuvku!

Ondro, další důvod být nedočkavý na to, až se mi má M9 vrátí z výletu! Vyzkouším znovu a trochu zodpovědněji. Ty máš tu patnáctku zřejmě už s bajonetem M. Já ještě závitovou! Ale je pravda, že důvod k většímu clonění, kvůli HO není! :-)
josef38

Příspěvekod OVal » 12 čer 2014 11:11

anous píše:Jen taková vsuvka. Možná se mýlím, ale prvním projevem difrakce je pozvolná ztráta kontrastu a až za tím, je zhoršená kresba na hranách.

To slyším poprvé, ale to už je takový úděl nás - nedouků :D Logicky by to spolu mohlo souviset, protože zhoršení kontrastu může být vlivem zhoršené hranové ostrosti díky ohybu světla, ale pak bych očekával pozvolný nástup obojího současně.
Každopádně na clonách, které s 15kou používám nic takového nepozoruji.

Josefe, už ti moc přeji, aby se Ti M9 vrátila co nejdřív. Trošku začínám mít obavy to tam poslat taky, když jim to tak trvá....
Přílohy
OVal--7 (2).jpg
OVal--7 (2).jpg (248.69 KiB) Zobrazeno 5480 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
Model: M Monochrom
Exposure bias: 43520/65536 EV
OVal

Příspěvekod anous » 12 čer 2014 11:59

OVal píše:

To slyším poprvé, ale to už je takový úděl nás - nedouků :D Logicky by to spolu mohlo souviset, protože zhoršení kontrastu může být vlivem zhoršené hranové ostrosti díky ohybu světla, ale pak bych očekával pozvolný nástup obojího současně.

To s nedouky nemá co dělat. (n) Ohyb má totiž za následek limitovanou ostrost a tím i kontrast, který závisí na rozlišovací schopnosti. Clonění příliš může skončit při nejlepším rozmazáním a v nejhorším případě přejít až do moiré. Je to trochu složitější, ale to už bych zabíhal příliš včetně ohniskových vzdáleností atd. Spokojme se s tím, že definice hloubky ostrosti je otázkou dohody a nemá hranice. Totiž to rozebírání by bylo už asi po tisící.
anous

Příspěvekod MirekE » 12 čer 2014 18:11

OVal píše:

Josefe, už ti moc přeji, aby se Ti M9 vrátila co nejdřív. Trošku začínám mít obavy to tam poslat taky, když jim to tak trvá....

Kdyz ta difrakce ma polomer mensi nez jeden pixel, tak se to projevi tim, ze se zhorsi (mikro)kontrast mezi sousednimi pixely...

Josefe, nikdy jsem v Solmsu nebyl, ale jestli je to neco jako Frantiskovy lazne, tak se ti taky muze vratit tehotna.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 12 čer 2014 19:34

MirekE píše:
Josefe, nikdy jsem v Solmsu nebyl, ale jestli je to neco jako Frantiskovy lazne, tak se ti taky muze vratit tehotna.

:-) To předpokládám, proto jsem jí tam pustil a nezištně doufám, že otěhotní o nový čip! Měj se hezky! :-) J.
josef38

Příspěvekod OVal » 13 čer 2014 12:19

josef38 píše::-) To předpokládám, proto jsem jí tam pustil a nezištně doufám, že otěhotní o nový čip! Měj se hezky! :-) J.

Nám se vrátila takto těhotná kočka a teď po porodu je mezi normálně barevnými koťaty i jedno černobílé. Co víš, třeba ti pak M9 taky porodí i monochrom... ;) :D
Přílohy
OVal-06120183.jpg
OVal-06120183.jpg (126.71 KiB) Zobrazeno 5404 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 85 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/2.2
Whitebalance: Automaticky
Model: NX300
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
OVal-06120189.jpg
OVal-06120189.jpg (110.1 KiB) Zobrazeno 5404 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 85 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/2.2
Model: NX300
OVal

Příspěvekod bmx » 13 čer 2014 12:25

Koťata hezká, ale ta chapadla, volají přímo nejen po manikůře... :oops:
bmx

Příspěvekod OVal » 13 čer 2014 12:38

bmx píše:Koťata hezká, ale ta chapadla, volají přímo nejen po manikůře... :oops:

Chapadla ani jejich páničci nemají čas na takové "zbytečnosti".... Nutně musí hopsat na trampolíně, studovat mapy na PC, hrát na mobilu... Snad jedině, kdyby si poškrábala dotykáč, tak by o tom začala možná uvažovat.... ;)
OVal

Příspěvekod MirekE » 13 čer 2014 15:38

Jeste stran tech rukou...
Přílohy
L1002291.jpg
L1002291.jpg (381.56 KiB) Zobrazeno 5380 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/2
ISO: 200
Model: LEICA M (Typ 240)
MirekE

Příspěvekod josef38 » 13 čer 2014 18:32

bmx píše:Koťata hezká, ale ta chapadla, volají přímo nejen po manikůře... :oops:

To se to kritizuje, když nevidíme chapadla, a třeba i prsty u nohou pisatele! :lol: :lol:
Osobně to navidím tak tragický. V těchto letech jsme na tom byli podobně a možná i hůř. Tys byl snad lepší? :-) Mějte se!
josef38

Příspěvekod bmx » 13 čer 2014 18:45

Che, Josefe, to je otázka...jasně, že jsem byl lepší, v naší rodině se o nehty a rukou čistotu, velmi dbalo....pamatuji, jak jsem jako malej kluk, nesnášel pilování nehtů... :lol: to mně vydrželo dodnes...
Ještě k péči o tělo... :lol: nohy si neholím, to přenechám jiným... :mrgreen:
bmx

Příspěvekod josef38 » 13 čer 2014 18:51

bmx píše:Che, Josefe, to je otázka...jasně, že jsem byl lepší, v naší rodině se o nehty a rukou čistotu, velmi dbalo....pamatuji, jak jsem jako malej kluk, nesnášel pilování nehtů... :lol: to mně vydrželo dodnes...
Ještě k péči o tělo... :lol: nohy si neholím, to přenechám jiným... :mrgreen:

:roll: :roll:
josef38

Příspěvekod Fauve » 13 čer 2014 18:54

Josefe, nelituješ, že jsi nejel na tu Bystřičku?
http://www.cagliostro.eu/
Přátele, stojí za kulové ho..., ale snáším to velice dobře.
Fauve

Příspěvekod josef38 » 13 čer 2014 19:22

Fauve píše:Josefe, nelituješ, že jsi nejel na tu Bystřičku?

To víš, že lituju! Ale netroufl jsem si. Důvod jsem uvedl na vlákně TNČ! Pěkný víkend! :-) J.

P.S.
V současnosti zastupuje mou M9 SONY RX1. Chudák se snaží, seč může! Ví, že si brzy zase on bude muset jít odpočinout!

100%:
http://www.ulozisko.sk/obrazky/683098/DSC05486.jpg
Přílohy
DSC05486.jpg
DSC05486.jpg (1.66 MiB) Zobrazeno 5322 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DSC-RX1
josef38

Příspěvekod Joseph » 14 čer 2014 12:11

Zdravím všechny Leic (k)aře....

Jsem tu nový a rovnou se omlouvám za zbytečný příspěvek, nechtěl jsem zaplevelovat forum, ale musím..... chtěl jsem kontaktovat po mojí registraci OVala ohledně Monochromu formou SZ, ale nebylo mi to umožněno s tím, že se mám nejprve dostatečně zapojit do diskuzí a pak mi teprve bude umožněno kontaktovat členy. :shock: Moc tato pravidla nechápu, ale budiž...... tak to prosím se mnou přetrpte... :) :)

Již delší dobu pokukuji po Leica Monochrom, odrostl jsem v temné komoře, celý život jsem fotil až do příchodu digitálu černobíle. Poté okouzlen jednoduchostí digitálu i barevně. Od Canonu 5D jsem plynule přešel na Olympus OMD EM5 a EM1. Protože stejně všechno fotím pevnými skly a 80 procent převádím do ČB, rozhoduji se na stará kolena pro Monochrom (kruh by se tak opět uzavřel :) ) , ale vzhledem k brýlím nevím, jak se mi bude ostřit přes hledáček.... Mám plus 1D na dálku a plus 2,5D na čtení . Pokud bych nezvládl ostření přes hledáček u Monochromu, zvažuji, že přes EVF u M240 bych ostřil pomocí focus peakingu, ale M240 není Monochrom....nicméně zas bych ji využil i pro barvu, ale není to přesně to, co chci..... ale smířil bych se s tím..... bohužel, v životě je vždycky něco za něco ........ :) :)

úplně nejraději bych to někde vyzkoušel a vyslechl si vaše přátelská doporučení a rady...

s díky

Joseph
Joseph

Příspěvekod OVal » 14 čer 2014 15:44

Joseph: Ahoj, vítej na foru.
Monochrom je tak specifický foťák, že bez vyzkoušení můžou být všecka doporučení buď mylná, nebo drahá, nebo obojí.
Už jsem tu její zvláštnosti (rozuměj nedostatky) vyjmenovával. Přesto mi sedla, je skvělá a neměnil bych. To ale nemusí platit o všech. Kupoval jsem si od prvního majitele, který ji právě kvůli brýlím prodával. Taky jsem měl strach, jestli to uostřím, ale po pravdě stále více fotím naširoko a tam ostřím vyloženě odhadem....Ale i se světelnými objektivy to jde. Je to o zvyku. Nosím taky brýle a problém nemám. Mám ale do jedné dioptrie na dálku, na blízko jsem brýle ještě neřešil, ale měl bych... Nicméně netroufám si to rovnou doporučovat. Prošel jsem sice kus podobné cesty (Canon 5D, Olympusy E3, E5, potom Nikouny.....), ale každý můžeme mít jiné priority, očekávání a jinou míru tolerance pro případné nedostatky. Nejlepší je vyzkoušet. Vyzkoušení a osobní probrání je možné u mne v Náměšti n.Osl.
Dobré světlo.
Ondra
OVal

Příspěvekod Joseph » 14 čer 2014 16:05

OVal:

díky za reakci.... nekupoval jsi Monochrom od Reného Szabo? Našel jsem jeho staré inzeráty na prodej a před chvílí jsem s ním komunikoval přes mail, psal, že má plus 2,5 D a že to byl problém a proto Monochrom prodával a kupoval S2..... To už je ale moc těžká věc......

nicméně na leicarumors je info, že na podzim bude představen nový Monochrom na těle M240, to by mohl mít i ten externí hledáček....

našel jsem tvoje galerie na Zoneru, a ten Monochrom je opravdu skvělej....

loni jsem si roztříštil v Bretani čéšku, v květnu jsem byl na druhé operaci, tak to doléčuji a rehabilituji, jak to lépe rozchodím, tak bych zajel a rád bych využil nabídky na ozkoušení.....

Jo, taky jsem našel tvoje stránky s telefonem, tak se s dovolením ozvu na mobil :-)

Joseph
Joseph

Příspěvekod OVal » 14 čer 2014 16:31

Ano, kupoval jsem ji od něj. Kvůli ostření šel do M240, potom prodal asi i tu a teď má S2? Nic pro mne...
Ozvi se klidně na telefon, až to půjde. Jen dopředu říkám, že možná pošlu LMM do lázní kvůli čipu - nejspíš stejná věc, jako měl Josef38 u M9. Ještě nejsem rozhodnutý - rád bych to měl sice OK, ale výrazně mne to neomezuje a v Solmsu si dávají na čas...
Budu muset doplnit galerii o nové fotky... ;) Nějak to zanedbávám.
O.
OVal

PředchozíDalší

Zpět na Leicou