Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod OVal » 02 čer 2014 11:02

Ještě druhou netradičně barevnou, tentokrát ze včerejšího běhu. Když vidím ty dráty, tak mne vždy napadne citát z projevu, který pronesl náčelník Seattle před tehdejším prezidentem států: "Až budou všichni bizoni pobiti, divocí koně zkroceni, až budou skryté kouty lesa ztěžklé pachem mnoha lidí a pohled na plodné pahorky zohavený mluvícími dráty, kde potom bude houština, kde bude orel, a co to znamená dát sbohem rychlému ponymu a lovu? Konec života a začátek přežívání. "
P.S. Celý to stojí za přečtení (n)
Přílohy
OVal-06010097b.jpg
OVal-06010097b.jpg (466.34 KiB) Zobrazeno 5254 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/8
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: NX300
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
OVal

Příspěvekod MirekE » 02 čer 2014 17:52

Nacelnik se muze radovat, ze bleda tvar ustanovila v okoli mesta, ktere nese jeho jmeno tri narodni parky. Jeden ve smeru slunce vychodu, druhy ve smeru slunce zapadu a jeden tam, kde se nachazi Matka vsech vod. Obavy nacelnika tak nebyly zcela naplneny.
MirekE

Příspěvekod OVal » 02 čer 2014 19:07

MirekE píše:Nacelnik se muze radovat, ze bleda tvar ustanovila v okoli mesta, ktere nese jeho jmeno tri narodni parky. Jeden ve smeru slunce vychodu, druhy ve smeru slunce zapadu a jeden tam, kde se nachazi Matka vsech vod. Obavy nacelnika tak nebyly zcela naplneny.

Myslíš? Kolik opravdu divokých a svobodných bizonů, či mustangů běhá ještě po prérii? A v národních parcích (dobře že jsou aspoň ty) je možné se pohybovat svobodně, tábořit, obstarávat obživu? A že po něm pojmenují město? To by opravdu ocenil: ;)
"Pohled na vaše města v očích rudého muže bolí. Snad proto, že je rudý muž divoch a nic nechápe. Ve městech bělochů není žádné ticho.
Žádné místo, kde je možné na jaře slyšet rozpukání listů nebo bzučení hmyzu. Ale možná mi to tak připadá jen proto, že jsem divoch a nerozumím tomu. Ten hluk se zdá být našich uším jenom urážlivým. Co ještě zbývá ze života, když není slyšet křik ptáka nebo hádání žab v noci u rybníka?..."
OVal

Příspěvekod MirekE » 03 čer 2014 04:16

OVal píše:
MirekE píše:Nacelnik se muze radovat, ze bleda tvar ustanovila v okoli mesta, ktere nese jeho jmeno tri narodni parky. Jeden ve smeru slunce vychodu, druhy ve smeru slunce zapadu a jeden tam, kde se nachazi Matka vsech vod. Obavy nacelnika tak nebyly zcela naplneny.

Myslíš? Kolik opravdu divokých a svobodných bizonů, či mustangů běhá ještě po prérii? A v národních parcích (dobře že jsou aspoň ty) je možné se pohybovat svobodně, tábořit, obstarávat obživu? A že po něm pojmenují město? To by opravdu ocenil: ;)
"Pohled na vaše města v očích rudého muže bolí. Snad proto, že je rudý muž divoch a nic nechápe. Ve městech bělochů není žádné ticho.
Žádné místo, kde je možné na jaře slyšet rozpukání listů nebo bzučení hmyzu. Ale možná mi to tak připadá jen proto, že jsem divoch a nerozumím tomu. Ten hluk se zdá být našich uším jenom urážlivým. Co ještě zbývá ze života, když není slyšet křik ptáka nebo hádání žab v noci u rybníka?..."

Jeste bys mohl pridat vykaceni unikatnich lesu, preruseni prirozenych migracnich cest tech zivocichu, co to prezili atd. Ale konkretne v okoli Seattlu divociny zustalo pomerne hodne a "bile" osidlovani zrejme probehlo celkem pratelsky a s respektem.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 04 čer 2014 10:22

Ten můj nápad s barevným filtrem, kvůli zdůraznění mraků pro černobílý převod, s fotoaparátem s RGB mřížkou byla zřejmě pitomost. Takže, jako bych nic nenapsal!
Nezbývá mně, než nadále závistivě slintat nad Ondrvýma krajinkama! (n)

Mějte se, bledé tváře! Howgh! :D J.
josef38

Příspěvekod OVal » 04 čer 2014 10:57

Uf, uf. Náčelníku Velká Kánoe, co dělá ruka?
Myslím, že na obloze bývá vidět asi největší rozdíl mezi LMM a BW fotkou z barevného snímače.... Čím víc z toho chceme něco vytáhnout, tím víc je to vidět. Mě se pro barevný snímač osvědčil spíš polarizák a pak následné sw. hrátky....
Teď nic nefotím, jen tisknu a tisknu a upravuji školní fotky.... :roll:
Aspoň něco staršího....
Přílohy
OVal--19 (2).jpg
OVal--19 (2).jpg (610.32 KiB) Zobrazeno 5179 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
ISO: 400
Model: M Monochrom
Exposure bias: 43520/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
OVal

Příspěvekod MirekE » 04 čer 2014 17:11

(n)

Prvne jsem tomu dal jen ten palec nahoru, protoze neni co dodat - ten obrazek presne ilustruje to, co jsi rekl. Uvedomil jsem si nad tim ale jeste dalsi vec - myslim, ze tohle dela tlustou caru za filmem.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 04 čer 2014 17:33

Ondro, toto kolo mně něco připomnělo! :-)
Přílohy
_DSC5398.jpg
_DSC5398.jpg (591.06 KiB) Zobrazeno 5159 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DSC-RX1
josef38

Příspěvekod josef38 » 04 čer 2014 18:40

Zákazník.
Přílohy
Zákazník.jpg
Zákazník.jpg (530.94 KiB) Zobrazeno 5120 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Clona: F/4.5
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DSC-RX1
josef38

Příspěvekod OVal » 05 čer 2014 10:21

josef38 píše:Ondro, toto kolo mně něco připomnělo! :-)

(n) :D
OVal

Příspěvekod OVal » 09 čer 2014 08:49

Pořád nemám nic nového. Fotím dost, ale jen zrcadlovkou - svatby, školy.... a pak zpracovávám. Na další focení už nemívám vůbec chuť. Relaxuji po večerech natíráním fasády...
S tím filmem nevím. On bude mít pořád něco do sebe. Už jen to, že každý snímek je nenávratně zaznamenán na jednotlivé políčko. Taková jistota z toho čiší. Ale už bych neměl kapacitu proniknout znovu do všech těch kouzel, triků a drobných rozdílů při použití jednotlivých filmů, vývojek, papírů....
Je to krásná alchymie, ale začínal bych opět od nuly. LMM mi maximálně sedla (n) Kvalitou je plně dostatečná pro můj styl focení...
Něco ještě z konce května, ať jen neplkám.
Přílohy
OVal--16 (2).jpg
OVal--16 (2).jpg (467.96 KiB) Zobrazeno 5021 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
ISO: 400
OVal

Příspěvekod MirekE » 09 čer 2014 17:05

OVal píše:Pořád nemám nic nového. Fotím dost, ale jen zrcadlovkou - svatby, školy.... a pak zpracovávám. Na další focení už nemívám vůbec chuť. Relaxuji po večerech natíráním fasády...

Uz jsem tyden nebo dva nic necvaknul. Je ted nejake nezajimave svetlo.

S tím filmem nevím. On bude mít pořád něco do sebe. Už jen to, že každý snímek je nenávratně zaznamenán na jednotlivé políčko. Taková jistota z toho čiší. Ale už bych neměl kapacitu proniknout znovu do všech těch kouzel, triků a drobných rozdílů při použití jednotlivých filmů, vývojek, papírů....

To ano. Me slo o to, ze to co mas na tech fotkach bych z filmu nevytlacil.

Je to krásná alchymie, ale začínal bych opět od nuly. LMM mi maximálně sedla (n) Kvalitou je plně dostatečná pro můj styl focení...

Klasicka fotografie je trochu jak vareni - pusobi na vsechny smysly. Vsechno nejak voni/smrdi, na vsechno se saha, je u toho chvili tma, chvili zvlastni svetlo atd. Digitalni fotografie tohle nema.
MirekE

Příspěvekod OVal » 10 čer 2014 16:19

Naposled jsem cvaknul něco na srazu 30 let po maturitě posledního května. Snad se na mne spolužáci nebudou zlobit, když tu dám odkaz. Je to samý profesor, inženýr, doktor věd......
http://oval.zonerama.com/Album/345575
OVal

Příspěvekod josef38 » 11 čer 2014 07:00

MirekE píše:Klasicka fotografie je trochu jak vareni - pusobi na vsechny smysly. Vsechno nejak voni/smrdi, na vsechno se saha, je u toho chvili tma, chvili zvlastni svetlo atd. Digitalni fotografie tohle nema.

Mirku, velice trefná úvaha! (n)
Ještě bych možná přidal samotnou přípravu na expozici při větším formátu filmu. Jeptiška přes hlavu, převrácený obraz, srovnání sbíhavosti, úvaha, jaký filtr eventuelně použít, jak exponovat, nasadit desku před matnici, vytáhnout šíbr a konečně exponovat. To už je takové vyvrcholení! Potom hurá domu, po cestě ještě přemýšlet, jestli jsem někde neudělal chybu a pak ta krásná chvíle vaření, jak popisuješ! Jseš sám v komoře, nikdo Ti do toho vaření nekecá, no nebyla to krásná relaxace? O co všechno přicházejí ti, kteří sáhli rovnou po digitálu a toto nepoznali! :-) Měj se! J.
josef38

Příspěvekod OVal » 11 čer 2014 08:28

(n)
Až se mi zastesklo. Sice jsem nikdy do většího formátu, než 6x9 nešel, ale i tak... Střídalo se u mne období středoformátu, pak mne zase dohnala ekonomika a snadnější provoz ke kinofilmu, načež jsem zase začal toužit po něčem větším.... a tak dokola.
No teď mám vystarané....

Včera konečně něco s LMM a 15/4,5 + červený filtr. Všiml jsem si nízkého stavu vody, tak šup ponožky dolu a s LMM do řeky...
Josefe, to u Vltavy asi nejde.. ;) Tam zase jde plavat... Tady bych si odřel nejen břicho...
Omluvte zbytečně vysokou citlivost. Občas ji tam takto zapomenu...
Přílohy
OVal- (3).jpg
OVal- (3).jpg (484.21 KiB) Zobrazeno 4919 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
ISO: 1600
OVal--5 (3).jpg
OVal--5 (3).jpg (437.6 KiB) Zobrazeno 4919 krát
EXIF-Data
ISO: 1600
OVal

Příspěvekod josef38 » 11 čer 2014 09:42

Ondro, opět zvedám palec! (n)
Svou M9 ještě doma nemám, ale při sledování Tvých obrázků jsem na ní už silně natěšenej.
Jaké máš pocity při sledování ( kompozici ) obrázku hledáčkem u 15 mm objektivu? Je to všechno myslím věcí zvyku, ale vidím, že s tím zřejmě problémy nemáš!
Mirek by v tomto ohledu na tom byl se svou 240kou lépe, mohl by si zvolit hledáček, nebo displej!
josef38

Příspěvekod OVal » 11 čer 2014 10:55

S 15mm hledáčkem problémy nemám, i když hodně soudečkuje. Poblémy nastanou, když ho zapomenu, jako v tomto případě. To potom pálím od boku, nebo si zhruba určím střed kompozice a na něj zaměřím střed klasického hledáčku. Musím pak toho nafotit víc a někde se třeba trefím... ;)
V tomto mají "moderní" foťáky velkou výhodu... ;)
OVal

Příspěvekod josef38 » 11 čer 2014 11:06

OVal píše: ...........pálím od boku, nebo si zhruba určím střed kompozice a na něj zaměřím střed klasického hledáčku. Musím pak toho nafotit víc a někde se třeba trefím... ;)

Podobně to dělám se svou 21kou. V tomto případě někdy i záměrně zapomenu doma hledáček. Nechá se dost odhadnout i s vestavěným hledáčkem ve fotoaparátu.
josef38

Příspěvekod OVal » 11 čer 2014 12:03

21mm ano, to je celkem OK i s vestavným hledáčkem. Ostatně ani externí na 21mm nemám.. Ale 15ka už je hodně širší. Tam se snažím jen jakš takš udržet rovinu a přibližný střed. Tady jsem rád, že LMM alespoň ukazuje náhled vyfoceného.
OVal

Příspěvekod josef38 » 11 čer 2014 16:15

Ještě by mě zajímalo, jak maximálně cloníš toho Voigtländrera 15 mm na LMM?
Zřejmě to s čipem nemá zas tak nic moc společného, ale na M9 už je zaclonění nad 5,6 pro ostrost snímku dost špatné. ( difrakce )
Mě se snímky zdály nejostřejší při plném odclonění, nebo těch 5,6.
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou