Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod OVal » 15 kvě 2014 16:35

MirekE píše:Anous ma pravdu, ze to porovnani nebude lehke, porad je tam low pass filtr, napriklad. Pokud mas chut to zkusit, moc rad se podivam. Porovnaval jsem kdysi M9 a Canon 5D2 a vysly podobne (18 vs. 21 MP) diky tomu, ze jeden ma low pass filtr a druhy ne. Obe fungovaly dobre na 30x45cm a vetsi temer nikdy nedelam, takze...

Zkusím, až přestane foukat, aby tam nebyla pohybová neostrost. Taky mne to zajímá, i když vypovidající je to spíš s těmi objektivy, které ke konkrétnímu tělu používám. Chce to i stativ a vůbec pečlivější přístup. Docela mne ale překvapilo, o kolik víc snese LMM doostření, oproti D600.
Na testu jsem doostřoval stejně. Ale jak už jsem psal a i ty zmiňuješ, nebude to lehké rozpoznat. V některých případech se těžko rozeznal rozdíl mezi D700 a D600 s dvojnásobným rozlišením. Ale zase na některých strukturách to bylo vidět hodně.... Ale o 30x45 nemá cenu mluvit, tam stačí téměř cokoliv...
OVal

Příspěvekod MirekE » 17 kvě 2014 20:40

Tesim se. Vic nez rozliseni me vsak zlobi to, ze moje objektivy v urcitych uhlech proti slunci ztraceji kontrast. Aspon ve srovnani se Zeissy, ktere jsem mel na Canon. Nevim, jestli je to temi objektivy (kratke slunecni clony?), fotakem, nebo tim, ze fotim jinak.
MirekE

Příspěvekod OVal » 19 kvě 2014 10:50

Uvidím, kdy se to povede udělat. Rozlišení mne ale taky netrápí. Jen je příjemné vědět, že ještě dlouho bude zcela dostatečné... Co se týká ztráty kontrastu nevím, ale u LMM mám s Voigty občas problém, když používám filtry. Sluneční clony na rozdíl od zrcadlovkových objektivů nepoužívám vůbec... Přihodím aspoň včerejší výcvak. Bylo docela zajímavé nebe, ale než jsem se dostal ven, tak už nic moc... Zato toho bordelu na čipu...
Přílohy
20140518-L1029071-Edit.jpg
20140518-L1029071-Edit.jpg (357.63 KiB) Zobrazeno 5277 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1000 sec.
ISO: 400
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
20140518-L1029077-Edit.jpg
20140518-L1029077-Edit.jpg (322.02 KiB) Zobrazeno 5277 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
OVal

Příspěvekod MirekE » 21 kvě 2014 15:13

OVal píše:Uvidím, kdy se to povede udělat. Rozlišení mne ale taky netrápí. Jen je příjemné vědět, že ještě dlouho bude zcela dostatečné... Co se týká ztráty kontrastu nevím, ale u LMM mám s Voigty občas problém, když používám filtry. Sluneční clony na rozdíl od zrcadlovkových objektivů nepoužívám vůbec... Přihodím aspoň včerejší výcvak. Bylo docela zajímavé nebe, ale než jsem se dostal ven, tak už nic moc... Zato toho bordelu na čipu...

Mraky na te predposledni jsou uzasny.
MirekE

Příspěvekod OVal » 22 kvě 2014 09:16

Posekli mi "stadion", kudy občas běhám.....
Přílohy
Senocec.jpg
Senocec.jpg (510.79 KiB) Zobrazeno 5208 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
OVal

Příspěvekod josef38 » 22 kvě 2014 20:18

OVal píše:Posekli mi "stadion", kudy občas běhám.....

Alespoň se Ti bude lépe běhat! Jinak, podávám dílčí hlášení, že M9 se mně stále ještě toulá po výletech! :-)
josef38

Příspěvekod OVal » 23 kvě 2014 13:50

josef38 píše:... Jinak, podávám dílčí hlášení, že M9 se mně stále ještě toulá po výletech! :-)

Ta si umí užít dlouhou dovolenou v devizové cizině... 8-)

Dovezli mi novou hračku na běhání - Sámšvunga NX300. Tělo trochu připomíná Leicu T, docela dobrá stavba a dobře se drží. A určitě je levnější.. ;) Většinou si beru jen jedno pevné sklo. Tak je docela skladný a není to takovej kus železa, jak LMM. Po prohnání přes SE má docela pěkné "zrno" :)
Přílohy
20140523-05230029-Edit.jpg
20140523-05230029-Edit.jpg (585.75 KiB) Zobrazeno 5168 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 800
Whitebalance: Automaticky
Model: NX300
Metering mode: Pattern
20140523-05230027-Edit.jpg
20140523-05230027-Edit.jpg (727.65 KiB) Zobrazeno 5168 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 800
Metering mode: Pattern
OVal

Příspěvekod josef38 » 27 kvě 2014 19:02

Ahoj mojí "kolegové ve zbrani"! :D
Slíbil jsem, že podám zprávu o svém marodu, jakmile něco zjistím.
Takže, dnes mně volala pracovnice od Škody, že má pro mne nedobrou zprávu ohledně opravené M9. Dodaná bude z Německa až asi v polovině příštího měsíce!
No a ta lepší zpráva, která tu první úplně anuluje, je ta, že oprava bude provedena bezplatně i když už M9 v záruce není! Pro nezasvěcené musím dodat, že se jednalo o výměnu čipu!!
Pánové, vsadili jsme na solidní značku!! (n) (n) (n) Josef.

P.S.
Zásluhou RX1 nedobrovolné odloučení od mé M9 překonávám v pohodě! :D

P.P.S.
A ještě bych mou zprávu doplnil o varování.
Nepoužívajte na čištění čipu takové to plastové, lepkavé razítko na špejli!
I když je to věc určena k tomuto účelu, s největší pravděpodobností jsem s ní vytrhal na čipu drobné části první vrstvičky! Nemělo by se to stát, ale stalo se! Ničím jiným to být nemohlo! Bylo to v rozích čipu, kde jsem tímto nástrojem nejvíce pracoval. Takové drobné ďubky o průměru asi 0,2 mm. Na obrázku to ale pochopitelně znát bylo a já musel neustále obrázek čistit "klonovacím razítkem".

Vím, je to antireklama, ale co nám zbývá? :D
http://obchod.fotoskoda.cz/pentax-image ... set-oick1/
http://www.videomix.cz/video/lXLDwbR3V54/
josef38

Příspěvekod OVal » 28 kvě 2014 08:04

Josefe, vypadá to, že v těch západních lázních mají skutečně zdravou vodu (n) (n) . Navíc na náklady podniku.. (n) (n) Po takové době péče bude muset M9 být jak nová. Dobrá zpráva. Ulevilo se mi, neb mám obavy, že jsem Tě do podobných "lepítek" uvrtal já, který je začal používat. :oops: To by mne fakt mrzelo, kdybys měl díky tomu ještě větší problémy. Dost na tom, že to tak dlouho trvá.
Zajímalo by mne, jak jsi na to přišel? Kontrola a čistění u Škody? Budu muset také udělat preventivní prohlídku.... Nemusíme to plevelit tady, napíšu Ti zprávu s kontakty na mne, kdyby ses chtěl stavit cestou na/z Bystřičku(y). O.
OVal

Příspěvekod josef38 » 28 kvě 2014 08:43

OVal píše:Josefe, vypadá to, že v těch západních lázních mají skutečně zdravou vodu (n) (n) . Navíc na náklady podniku.. (n) (n) Po takové době péče bude muset M9 být jak nová. Dobrá zpráva. Ulevilo se mi, neb mám obavy, že jsem Tě do podobných "lepítek" uvrtal já, který je začal používat. :oops: To by mne fakt mrzelo, kdybys měl díky tomu ještě větší problémy. Dost na tom, že to tak dlouho trvá.
Zajímalo by mne, jak jsi na to přišel? Kontrola a čistění u Škody? Budu muset také udělat preventivní prohlídku.... Nemusíme to plevelit tady, napíšu Ti zprávu s kontakty na mne, kdyby ses chtěl stavit cestou na/z Bystřičku(y). O.

Za kontakt Ti pochopitelně budu velice vděčný! :D
A co se mé závady týká, rád to napíšu i zde. Není na škodu se s podobným problémem seznámit!
Na čištění čipu jsem se ptal v Megapixelu a tam mně bylo řečeno, že přístroje M8, M9 mají zakázáno čistit, údajně kvůli svému pojištění, lépe řečeno nepojištění. To už ale bylo v době, kdy jsem měl čip takto poškozen. Stále jsem totiž hledal příčinu u mne a nevěděl jsem, že ona smítka vlastně už ani vyčistit nejdou, protože to ani smítka nejsou. Proto jsem tak usilovně sháněl ETER. Pomocí něj a "šťourátek do uší" jsem se snažil nečistotu odstranit. Pochopitelně neúspěšně. To už jsem značně znejistěl a prohlédl čip hodinářskou lupou.
Je ale pravda, že tento čistý ETER nenechával na čipu žádné mapy. A bude-li používán rozumně, neměl by čip poškodit! Varoval bych se ale aplikovat větší množství této tekutiny na čip. Při vypařování dochází k místnímu ochlazení a tím pádem i k pnutí. Tomu by asi bylo zbytečný čip vystavovat.
Po této mé zevrubnější prohlídce M9 okamžitě putovala ke Škodovi. Ani jí nijak neprohlíželi, zabalili jí a okamžitě poslali do Německa. Pan Maštalíř ( mechanik v servisu ) dal jen na mé vysvětlení a utěšil mě, že v některých případech, kdy není závada způsobena neodborným zásahem uživatele, vymění součástku, tedy i čip zdarma a to i po garanční době. Byla to pro mne útěcha ale já byl stejně rozhodnut, že musím dát M9 do pořádku i kdybych musel opravu platit. S podobnou závadou u tohoto kvalitního aparátu bych asi žít nedokázal.
Tak to je tak asi ohledně mé M9 vše! A i když jsem byl na čip u svých aparátů velice opatrný, dám si na čištění čipu ještě větší pozor! :-)

Sám si ale prosím Tě nedávej žádnou vinu. Nevím, jestli jsi mně toto "čistítko" doporučoval Ty a i kdyby tomu tak bylo, bylo to míněno dobře a hlavně jsi mně doporučil nástroj, který je k tomu určený! (n)
Jestli mně budeš chtít poslat kontakt, můžeš přes "Soukromou zprávu"

P.S.
Nevšiml jsem se, že během mého spisování jsi už kontakt vyřídil! Děkuji!

p.S.
Dnes mně pan Maštalíř sdělil, že se jim něco podobného s čipem stalo i s Nikonem.
josef38

Příspěvekod MirekE » 29 kvě 2014 01:28

Ta razitka pry pouziva samotna Leica. Nekdo, kdo je videl pouzivat v Solmsu rikal, ze to tak mlaskalo, ze to ani nemohl poslouchat - zrejme se s tim moc nemazli. Pry Eyelead, mam dojem ze stejna znacka, o ktere jste se tu nedavno bavili. Bohuzel k nam na velmi dalny vychod jeste nedorazila.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 29 kvě 2014 07:10

Mirku, asi můj případ s čipem nelze paušalizovat! Možná jsem skutečně závadu způsobil sám tím, že jsem předem nevyfoukal z čipu hrubší nečistoty. Osobně ale tento přípravek budu používat tak maximálně na objektivy, kde je kulová plocha skla a "razítko" se nepřilepí celou plochou.
Dost by mě zajímalo, co by na to řekl výrobce tohoto přípravku? :-)
josef38

Příspěvekod OVal » 29 kvě 2014 07:59

Právě Eyelead používám a po důkladné kontrole snímače musím konstatovat, že je to asi nakažlivé, protože to můj snímač chytl asi taky. (y)
Není to žádná katastrofa, pouze na dvou místech u okrajů, s razítkem se s tím dá celkem dobře žít, (prachu tam mám vždy mnohem víc..), nicméně asi také zvážím léčebnou kůru v lázních, i díky záruce... Vypadá to, že budu muset někdy v létě do Prahy ke Škodovi...
Něco ze včerejška..
Přílohy
OVal--7m.jpg
OVal--7m.jpg (388.27 KiB) Zobrazeno 5018 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Exposure bias: 43520/65536 EV
OVal

Příspěvekod josef38 » 29 kvě 2014 08:17

Ondro, to s Tvým čipem nerad slyším!
Žít se nechá se vším, i já bych moje "ďubky" na čipu nějak, pomocí klonovacího razítka přežil. Také jsem původně chtěl, ale čím více jsem o tom uvažoval, tak jsem si řekl proč bych to dělal? Časem Tě to také bude míchat. Takže záruku bych v Tvém případě určitě využil.
Tak mě napadlo, že jsem slyšel o tom, že někteří "machři" dokonce na čip nalepí izolepu a tu pozom strhnou. Je to příšerný, nikoho k tomu nenavádím! Pro příště u mě bude jen foukací balónek, nebo stlačený vzduch! Je to zkušenost k nezaplacení!
Až bys do Prahy jel, tak se určitě ohlaš! :-) (n) J.

Tvůj poslední obrázek (n) (n) (n)
josef38

Příspěvekod OVal » 29 kvě 2014 14:11

Díky. A rád se ozvu, až bude cesta...

Ještě jednu včerejší narychlo u(o)pravenou..
Přílohy
OVal--9 (4).jpg
OVal--9 (4).jpg (466.16 KiB) Zobrazeno 4992 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/90 sec.
Exposure bias: 43520/65536 EV
OVal

Příspěvekod josef38 » 30 kvě 2014 19:08

Ondro, tak pěkné, jako máš obrázky Ty, je já nemám! Jedna náhražka z RX1.
Přílohy
Vrané_nádraží.jpg
Vrané_nádraží.jpg (857.23 KiB) Zobrazeno 4958 krát
josef38

Příspěvekod MirekE » 31 kvě 2014 19:06

Pekne fotky, panove.
MirekE

Příspěvekod OVal » 02 čer 2014 09:06

josef38 píše:Ondro, tak pěkné, jako máš obrázky Ty, je já nemám! Jedna náhražka z RX1.

To záleží na úhlu pohledu. Třeba u našeho staršího ta Tvoje fotka jasně vede (n) - je vláčkovej...

Krásně dramatické nebe. Na tom zmenšeném vzorku to asi přesně neposoudím, ale zaráží mne, že i u RX1 je vidět po konverzi do BW jiná struktura nebe (jako u ostatních barevných snímačů) oproti LMM. Myslel jsem, že především záležitost menších snímačů, jako třeba ten můj Sámšvung.... Asi budu chtít ten chystaný testík rozšířit i o toto, ale zatím jsem se k tomu nedostal... (y)
OVal

Příspěvekod josef38 » 02 čer 2014 10:10

OVal píše: Na tom zmenšeném vzorku to asi přesně neposoudím, ale zaráží mne, že i u RX1 je vidět po konverzi do BW jiná struktura nebe (jako u ostatních barevných snímačů) oproti LMM. Myslel jsem, že především záležitost menších snímačů, jako třeba ten můj Sámšvung..

Ondro, myslím, že vím, čím by to mohlo být.
Zatímco Ty zdůrazníš mraky použitím oranžového filtru a potom si maximálně trochu pohraješ s gamou, nebo kontrastem a máš vystaráno a do fotky tolik nezasahuješ, tak já všechno musím řešit softwarově. A tady když chci při převodu do BW něco zdůraznit, tak to bude vždycky na úkor něčeho jiného.
Prostě na Leicu MM pro černobílou fotku barevnaj čip nemá a také mít nemůže!! S tím se musím buď smířit, nebo si pořídit také LMM! :-)
Také to ale mohla být má chyba při zpracování fotky! Ale napadlo mě, co by se stalo, kdybych vyřadil u RX1automatické vyvážení bílé a použil také barevný filtr? Pochopitelně jen v případě, že z toho cíleně bude černobílá fotografie.
Měj se a pozdravuj rodinu. Myslím, že si kluky pěkně užíváš a oni Tebe také! Tak to má být! (n) J.
josef38

Příspěvekod OVal » 02 čer 2014 10:49

josef38 píše:...Myslím, že si kluky pěkně užíváš a oni Tebe také! Tak to má být! (n) J.

No, užívaj si, vejlupci... :D Není to jednoduchý..
Přílohy
OVal-06010147.jpg
OVal-06010147.jpg (328.94 KiB) Zobrazeno 4855 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 85 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/1.4
ISO: 1600
Expoziční program: Normal program