strome: na ten nový Samsung S5 jsem koukal i nějaké videiko jsem o něm zkouknul. Co se týká designu, tak na obrázcích a videích se nedá dobře rozeznat kvalita designu, skutečnost bude nakonec jistě, jako ostatně téměř vždy, daleko lepší a líbivější

. (I když zrovna třeba zlaté provedení S5 již nějací posměváčkové na Twittru srovnávají s náplastí na bebíčko, viz obrázek

. Je mi ale jasné, že po mnoha předchozích spekulacích o konečném designu S5 je "tohle" asi pro mnoho lidí zklamání.

- Náplast S5.jpg (105.97 KiB) Zobrazeno 9794 krát
Jinak vylepšení, nabízená v nové S5 jsou různého druhu, pro mne je asi nejdůležitější především ta odolnost IP67, to je asi největší přínos. I když odolnost je tu řešena poněkud svérázně, jak možno vidět na videu.
- Pak ten fotoaparát, jednak nový 16Mpix ISOCELL snímač, zase rychlejší AF, pak je tu ta možnost vidět výsledek skládání HDR ještě před expozicí a je popisovaná ta velmi zajímavá možnost zaostřit si na výsledném snímku focený objekt až po vyfocení. To je takové "napodobení"
foto-systému Lytro.
- Za zmínku ještě stojí zvýšení rychlosti osazením novějším chipsetem a ve spojení s navýšením kapacity baterky možná i prodloužení výdrže, ale to ukáže až čas.
Další „vylepšení“ mi připadají už nevýznamná.
- Například ten senzor vedle LED blesku na měření tepu je naprosto zbytečný. Tep mi uměla změřit už před mnoha lety i S2, např. pomocí aplikace
Kardiograf, prostřednictvím LED blesku a fotoaparátu. Ale je fakt, že tohle řešení u S5 umožní změřit tep i na malém třeba dětském prstíku, protože jsou čidla velmi blízko zdroje světla. Já musím použít velký prst - palec, abych zakryl najednou LEDku i fotoaparát a ještě si při tom zamastím čočku foťáku
- Ten dětský režim, no nevím, jestli bych tak drahý foun vůbec dával do ruky malým dětem na hraní.
- Čtečka otisku prstu

, no to bylo asi jen takové "povinné" vylepšení na dotažení konkurence, jinak prakticky k ničemu, jak plyne z videa.
Ten původně předpokládaný 2k displej (2560x1440) by myslím ani nebyl na tak malý ploše (5,1") k užitku, a Čínská konkurence, která 2k displeje nasadila již loni, si tak může takto "honit triko" dál. Na S5 použitý FullHD (1920x1080) bohatě stačí

. ... Ale připadá mi, že už Samsung mohl svůj (snad) TOP model osadit větší operační pamětí a větší uživatelskou pamětí. Na Note3 jsou ty 32GB a 3GB RAM příjemné

Kritizované plasty mi vůbec nevaděj, ba naopak, protože mi je jasné, že případně použité a jistě líbivější kovové materiály mohou na zařízení tohoto druhu být jenom na obtíž. Jde přece jenom o vf zařízení na různých frekvenčních pásmech a vířivé proudy pak jistě vykonají své, ať už na horší citlivosti, menším dosahu, nebo vyšším příkonem (sníženou výdrží), to už jsme tu myslím dříve diskutovali.
Ale celkově bych S5 asi už předem nezatracoval, svého kupce si jistě najde. Já (a ani nikdo z nás zde) to ale asi nebude, že?

.
Jaryna by ale mohl zaujmout tenhle,
v Barceloně na MWC také vystavovaný kousek
OPPO N1 White, za slušnou cenu, HW téměř jako Galaxy S4 a velmi silná baterka 3,6Ah dává tušit velkou výdrž!