Fotíme s Jarynem, kolegou, stromem a...

Re: Fotíme s Jarynem, kolegou, stromem a...

Příspěvekod Jaryn » 25 led 2014 11:10

Ještě pár minut se dalo fotit a pak na tramvaj popojet o jednu zastávku a pak metrem. To už by pěšky vzhledem k bolavému kolenu bylo na mě už přece jen moc.
Bez lidiček mi to výstaviště připadalo poněkud malé. Navíc s lidičkami mnohé člověk jaksi spíš přehlédne.
Přílohy
P1670928.jpg
P1670928.jpg (372.04 KiB) Zobrazeno 7476 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 4.5 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 1250
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-FZ150
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
P1670940.jpg
P1670940.jpg (505.75 KiB) Zobrazeno 7477 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 4.9 mm
Čas expozice: 1/13 sec.
Clona: F/2.9
ISO: 800
P1670914.jpg
P1670914.jpg (600.31 KiB) Zobrazeno 7477 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.4 mm
Čas expozice: 1/8 sec.
Clona: F/3.2
ISO: 1000
P1670912.jpg
P1670912.jpg (379.88 KiB) Zobrazeno 7477 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/13 sec.
P1670900.jpg
P1670900.jpg (485.55 KiB) Zobrazeno 7477 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/8 sec.
ISO: 400
P1670895.jpg
P1670895.jpg (379.94 KiB) Zobrazeno 7477 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/20 sec.
Naposledy upravil Jaryn dne 25 led 2014 13:17, celkově upraveno 2
Život je boj, boj, který je předem prohraný. Přesto musíme stále bojovat.
Jaryn

Příspěvekod Jaryn » 25 led 2014 12:25

V úterý už občas mrholilo, takže jsem využil celodenní jízdenku, abych povyřizoval nutné věci a pak jsem byl volný :)
Přílohy
P1680928.jpg
P1680928.jpg (522.79 KiB) Zobrazeno 7467 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/50 sec.
P1680862.jpg
P1680862.jpg (545.22 KiB) Zobrazeno 7467 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 8.3 mm
Čas expozice: 1/20 sec.
P1680926.jpg
P1680926.jpg (572.84 KiB) Zobrazeno 7467 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.9 mm
P1680901.jpg
P1680901.jpg (624.91 KiB) Zobrazeno 7467 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 9 mm
P1680885.jpg
P1680885.jpg (529 KiB) Zobrazeno 7467 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/30 sec.
P1680819.jpg
P1680819.jpg (290.33 KiB) Zobrazeno 7467 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 105.1 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/5.1
ISO: 200
Jaryn

Příspěvekod strom » 28 led 2014 17:27

Jaryne, kolik máš doma terabytů fotek?
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod Jaryn » 29 led 2014 10:43

Strome, tož to sem estě nesčítál. Možná necelý 1TB špatně tříděných by aj mohl být :mrgreen: Šak na co je digiťák ? Ani kinofilmu moc nemám. Taky jsem neměřál na km :mrgreen: Tam by vyšlo pěkně draho a té práce s tím :roll: U DF to nestójí navíc skoro nic jako v prodejnách Mebelix :mrgreen: Na rozdíl od jiných neinvestuji nijak do foťáků a objektivů, ale prostě cvakám pro radost. Třeba Kolegovi je jedno, zda to stójí či nestójí. Chce mít vše nejnovější. Mně už těch dvouletek ci pětiletek moc nečká, tak alespoň cvakám kolem sebe. Měl bych si pak přát dát do hrobu externí disky s monitorem s USB a možností přehravaní, abych pak mel co dělat :mrgreen: Hold člověk musí myslet aj na zadní kolečka :roll: :mrgreen: A prý je to pak nadlůho :roll: :(
Jaryn

Příspěvekod strom » 31 led 2014 21:41

Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod ogyn » 01 úno 2014 14:24

Ten grázl Rathuj snad začíná svým lžím i věřit ;) ! Přitom by měl být naštvaný,že ho kamarádi podvedli ,a ze žertu mu podstrčili 7mega :) Zvláštní humor,dávat karádům mírnixtýrnix miliony :D :D
ogyn

Příspěvekod kolega » 01 úno 2014 17:02

Jaryne: ty si to tady zase pročistil (n) :D

Hošani, nevrátíte se nakonec zase k Olympusu, resp. alespoň Jaryn, ten myslím začínal jako já s Olympusím ultrazoomem, koukněte co zase Olympus vymyslel: klikni zde
je to vlastně fotopuška (zoom 50x) se zaměřovačem :mrgreen: , 16Mpix, fotí i do RAW, slušnej hledáček i displej, i povětrnostní odolnost a IS (n)
"Všecko jde, jen se musí chtít a vědět jak na to"
kolega

Příspěvekod Jaryn » 01 úno 2014 18:17

Kolego, nic jsem zde "nečistil". O novém DF zatím neuvažuji. Ano, můj první DF byl Olympus C700UZ. Momentálně bych spíš bral Sony RX10 ;) http://m.digiarena.e15.cz/ultimatni-sup ... ?textart=1
Obrázek
Obrázek
Obrázek
http://www.sony.cz/electronics/kompaktn ... t/dsc-rx10
Naposledy upravil Jaryn dne 02 úno 2014 00:14, celkově upraveno 2
Jaryn

Příspěvekod strom » 02 úno 2014 09:06

Jaryne, tož to už jsem hodně mimo. Ani jsem netušil, že Sony má takovýhle pěkný UZ. Parametrově by pro byl úplný ideál. Jdu hned mrknout na fotky.

EDIT:
Tak teď koukám na fota. No, při tom obřím rozlišení ani ten objektiv vůbec nezklamal při prohlídce fotek v plném rozlišení. Zdá se jako opravdu povedený DF (n) No kdyby tohle dnes bylo k dispozici i za tu cenu v roce 2005, kdy jsem na focení měl hromadu času, tak bych to vzal místo FZ30. Cenový rozdíl zase až takový to není. Dnes už by to pro mne byl jen šestý DF do skříně :(
Naposledy upravil strom dne 02 úno 2014 09:18, celkově upraveno 1
strom

Příspěvekod kolega » 02 úno 2014 09:16

Jaryne, no měl jsem dojem, že tu zase zmizelo několik příspěvků nebo mnoho fotek, ale asi ne :D . Jinak jo, ani ten Sony RX10 nevypadá špatně (n). I když jeho cena, jak tak koukám, už není moc daleko od té, kterou mě stálo pořízení nového Olýka (y)
Naposledy upravil kolega dne 04 úno 2014 07:29, celkově upraveno 1
kolega

Příspěvekod Jaryn » 03 úno 2014 21:40

Jaryn

Příspěvekod strom » 04 úno 2014 11:51

Jaryne, díky za odkaz. Jen se v té galerii na flickru nejsem schopen proklikat k fotkám v plném rozlišení :roll: Už dřív jsem s tím měl problém a nakonec jsem to objevil, ale dneska jsem nějakej natvrdlej :evil:

kolego, no jo, ale RX10 má objektív v ceně ;) S ideálním rozsahem a konstantní světelností f/2,8. A zdá se, že je opravdu slušný (n) I větší snímač pomohl kvalitě fotek a ISO1600 se zdá být úplně v pohodě použitelné. Osobně bych od DF víc nepotřeboval, jelikož např. makro nefotím a ani jsem nefotil a s ISO1600 bych si při té světelnosti v pohodě vystačil i doma na focení dětí. Jediné příslušenství, které jsem na FZ30 využíval, byla wide předsádka, kterou bych tady nepotřeboval, a polarizák.
Je fajn, že v tom srovnání úplně nezahálí ani "zapomenutý" UZ FZ200. (n)
RX10 se mi líbí. Ani jsem nevěděl, že existuje. Před deseti lety bych ho za tu cenu kůpil hned :)
strom

Příspěvekod kolega » 04 úno 2014 12:13

strome: ale já snad nikde nepíšu, že jsem kupoval jenom tělo DF, v tý reakci jsem myslel samozřejmě DF i s objektivem!
kolega

Příspěvekod Jaryn » 04 úno 2014 15:18

Strome, včíl ti neporadím, páč mně komunikátor hlásí závadu - výpadek. Takže za chvílu obůvám boty, sedám do Fábie a přesouvám svoje hmoty o kus dál. :( Sice mám nějakou rezervu, nic to neohrozí, ale v pořádku to néni. Asi mám těch problémů málo, tak se další přidal :roll: :(

Jinak na DF potřebuji i závit na objektivu, což RX10 má. Občas polarizák či makropředsádku se hodí nasadit. A také ochranný filtr třeba ve formě UV filtru, abych si nezamatlal přední čočku a pak při čištění neopucoval aj antireflexní vrstvy či je nepoškrábál. Filtr sa dá kůpit nový.
Jaryn

Příspěvekod strom » 04 úno 2014 15:37

Jaryne už jsem na to přišel. Klikne se na ty tři tečky, což je obdoba menu "Nastavení" v Android aplikacích. Jen poprvé mi nevyskočilo to okénko se seznamen voleb, tak jsem to přešel.

Právě ten závit (na polarizák, UV) to má, víc bych také nepotřeboval. Ostatně to by bylo, aby to závit nemělo. Jen jsem chtěl říct, že by mi stále stačil UZ se zabudovaným objektivem. Potřebuju slušný rozsah, ideální pro mě je právě těch 24-200mm eq. a kvalitní objektiv s dobrou světelností. Nepotřeboval bych přehazovat např. makro objektivy, protože makro nefotím a nepotřebuju ani portrétní objektivy, protože lidi se od Nového roku stejně fotit nesmí :mrgreen: Větší snímač je jedině plus a tenhle je tak akorát, aby bylo možno udělat rozumně velký UZ objetiv a zároveň aby bylo dobře použitelné ISO1600, což je při té světelnosti tak akorát na focení i večer ve městě. U RX10 mám dojem, že to je přesně ten ideální kompaktní UZ, na který já jsem osobě čekal od roku 2004 :mrgreen: Ale dnes už žádný DF kupovat nebudu, jelikož by většinu života strávil ve skříni vedle ostatních DF. Jen si můžu říct, že se to konečně někomu povedlo a už můžu v klidu umřít :mrgreen:

Včéra jsem odevzdál dizertačku před finálním odevzdáním. Myslel jsem, že pokud se mi povede něco splodit, že si za odměnu kůpím pěknou plazmu. Vzhledem k tomu, že jsem žádný film neviděl víc jak půl roku a na TV kouká tak akorát manželka, tak se na to asi vykašlu. Ale nějak se odměnit musím. Možná si kůpím nový telefón :mrgreen: Když už člověk nestřídá ženské, tak aspoň tohle. kolego, láká mne ZTE Nubia Z5S mini. Je to dokonce oficiálně podporované zařízení pro MiUI, které bych nerad opouštěl.
http://mobilenet.cz/clanky/vyzkouseli-j ... 2014-14273
Akorát jsem prohloupil. Mohl jsem jí kůpit za 267$, ale neměl jsem na to čas. Teď už je dražší.
strom

Příspěvekod Jaryn » 04 úno 2014 22:14

Strome, ale né každý se spokójí s novým mobilem. http://www.ahaonline.cz/clanek/trapasy/ ... n-ona.html Tož nevím, ... :roll: :lol: :mrgreen:
Kurňa, ale aj 8,3' tablet je na moje prsty malý. Natož abych se trefovál na telefónu :roll:
Nový DF letos určitě kupovat nebudu. Ale jsem zvědavý ještě na novinky od Panasonicu a Canóna. Nerad fotím s bleskem, takže ta RX10 je docela lákavá. :)
Dnes jsem se musel zcela neplánovaně přesunout o pár desítek km. GSM komunikátor nelhal :( Příčina ja ale jasná. Zpět až ve čtvrtek :(
Jaryn

Příspěvekod kolega » 05 úno 2014 07:24

strome: Abych řekl pravdu, tak mne to přehazování objektivů také trochu obtěžovalo, resp. vadilo to ženě, když jsem fotil syna na nějaké školní akci, údajně jsem tím rušil :mrgreen:. Ale není to zase pro mne důvod, abych se nějak vrátil ke kompaktnímu DF, to je pro mne už překonané období :roll: . Vyřešil jsem to tak, že jsem 3 pevné a světelné objektivy nahradil světelným zoomem. A otázku použití UV a polarizačního filtru jsem vyřešil díky pořízení tohoto HRT filtru , ale trvale nasazený ho tedy nosit nebudu.
Jinak s tím sledováním filmů jsem na tom podobně, jako ty. Není čas, ani chuť. Všecky filmy mi poslední dobou připadají takové "o ničem", nebo "strašná hovadina" a "na jedno brdo". Tak že moje sledování TV se omezuje jen na to, že se občas kouknu na nějaký dokument o vesmíru, či jiné přírodě :mrgreen:. (Vlastně kecám, pustil jsem si o svátcích film Gravitace, je to pěkně udělané a hraje tam má oblíbená herka. Ale to je vše, co jsem z filmů viděl !). Ještě že teď bude ta Ompiliáda (n)
... Ani koupě zase nějakého mobilu mne nezláká, a že se jich, těch novinek, letos na trhu objeví !!. Už tak jsem za poslední dobu dost investoval, ač jsem se při té "malé měně", kterou spustila NB v listopadu, zařekl, že naschvál investovat nebudu. Jenže člověk (to jako já) míní a manželka mění (y). Naštěstí to ještě vše proběhlo za před-měnové ceny (n).
kolega

Příspěvekod strom » 05 úno 2014 10:27

kolego, jasně. Však je to jenom o tom, s čím si chce kdo hrát ;) Kdybych chtěl měnit objektivy, musel bych do toho být trochu zapálenej a ne se do toho nutit. Na druhou stranu foťáky se dramaticky zmenšily a i UZ s 1" snímačem se světelným objektivem je stejně velký jako moje FZ30, možná i menší, takže asi není problém mít klidně "napevno" nasazenej nějakej UZ objektiv na nějakým tělíčku a v případě, že rozbiju jednu část anebo tělo zastará, pak ho po pár letech vyměnit. Takže asi je dnes už i pro mne, jakožto zastánce kompaktních UZ, praktičtější přístup, který si zvolil ty a je fakt, že vlastně ta RX10 trochu postrádá smysl, když to úplně otočím. UZ v kompaktním těle díky malému snímači má dnes už asi opravdu význam zejména v případě těch 50x zoomů apod. No, tohle už já řešit asi dlouho nebudu. Možná až děti odrostou a člověk bude mít čas se zase trochu věnovat svým zálibám, jestli ještě vůbec někdy...

Jinak filmy jsem vůbec neměl na mysli z TV. Jednak z důvodu, jak píšeš ty - v TV pro mne nic není. Druhak i kdyby tam něco bylo, tak rozhodně nejsem člověk, který si aktivity plánuje podle programu TV, takže asi i kvalitní a zajímavé pořady, které v TV určitě občas jsou, mi unikají. A třeťak si stejně jako ty potrpím na technickou kvalitu, takže při sledování DVB-T vysílání, byť v 1080i, je pro mne utrpení a to i na 37" TV. Nejsem si jist, že by to atelit spravil a z principu ho ani nechci. Dřív jsem se rád podíval na zajímavej film, když jsem si na to našel chvíli a ta moje IPS LCD TV mi jaksi přestala postačovat, tak jsem si brousil zuby na tu plazmu. Ale asi to nemá cenu, navíc, když do toho Panasonic hodil vidle.
strom

Příspěvekod kolega » 05 úno 2014 10:43

strom píše: ... takže asi i kvalitní a zajímavé pořady, které v TV určitě občas jsou, mi unikají .....
Tak tohle se mi díky "Nové O2TV", na kterou jsem přešel od 10/13 už nestává. Pořad, který mne zajímá a nevysílají ho zrovna, kdy já mám čas na to koukat, tak zkouknu zpětně dodatečně. Teď ta nová O2 TV totiž umožňuje time-shifting až 30 hodin zpátky u všech dostupných TV kanálů. To je něco véélmi užitečného (n) a hodně to využívám, i manželka s tím už umí :mrgreen:, přesto, že zpočátku žádnou Novou O2 TV ani nechtěla :D A když ani těch 30 hodin nestačí, tak to umí ještě zaznamenat pořad (až 1000 minut) a uchovat ho týden. Tuhle funkci dokonce ovládám, či programuju ze smatrfouna (n)
kolega

Příspěvekod Jaryn » 05 úno 2014 11:06

Myslím si, že dnes tato technika tak rychle morálně zastarává, že nemá smysl ani moc uvažovat třeba o stejném těle a jen dokupování objektivů. To mělo smysl dříve u kinofilmových fotoaparátá, kdy se toho moc už zlepšovat nedalo. U DF je to poněkud jiné. A i objektivy se neustále zdokonalují, hlavně zoomy.
Na telku také moc nekoukám. Každopádně je ale kvalita ze satelitu mnohem lepší než DVB-T. Minulý týden jsem zprovoznil novou Arivu combo 252, kde je současně naladěn satelit a programy z UPC, ktere jsou jako bonus k internetu. Obraz i z malé vzdálenosti na 37' Philipsu velmi slušný. Mě však zajímá spíš děj, myšlenka, než kvalita obrazu. Co pomůže perfektní obraz, když bude vyjadřovat něco obsahově nesledovatelného ?
Závadu jsem během půlhodiny odstranil - přicpané sítko filtru, což mělo za následek malý průtok a zablokování kotle. Takže opět jsem nedal nikomu vydělat. Nemusel jsem poslouchat kydy, jak je to náročné, že to mám už vyhodit, vzdychání a hekání jako v Růžové zahradě, kde tím dokazují, jaká je dochtóřina dřina :mrgreen: Třeba EU najde způsob, jak takové "vychcánky" , jako jsem já, trestat :roll:
Jaryn

PředchozíDalší

Zpět na Panasonicem