Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 20 led 2014 03:08

ce. píše:
MirekE píše:Ce, jak se ti jevi schopnosti M pro cernobilou fotografii pote, co jsi vlastnil MM?

Mirek ,
písal som to tu :

viewtopic.php?f=12&t=155&start=1580

len na doplnenie : M nemôže konkurovať MM od 1600-2500 ISO nahor,tam je MM jednoznačný favorit.

Ano, na tu diskusi si vzpominam. Slo mi o to, jestli mas po case pouzivani pocit, ze by MM delala opravdu tonalne lepsi CB fotky, jak nekteri pisi. Me ty tvoje pripadnou docela dobry :)
MirekE

Příspěvekod ce. » 21 led 2014 18:31

MirekE píše:Ano, na tu diskusi si vzpominam. Slo mi o to, jestli mas po case pouzivani pocit, ze by MM delala opravdu tonalne lepsi CB fotky, jak nekteri pisi. Me ty tvoje pripadnou docela dobry :)

Ja mám radšej silnejší kontrast a nelpím na tom aby všetky tiene a svetlá boli v rámci DR daného senzora,takže z môjho pohľadu je to jedno.A určite je to jedno z pohľadu tlače.
Dáta sú pružné u oboch,MM má deafautne temer plochý výraz (šedivka)s dôrazom na zachovanie maxima svetiel a tieňov, ak už pri expozícii nestratí dáta v svetlách,ktoré nie je možné obnoviť.Naproti tomu M má deafaultne silnejší kontrast,presnejšie meranie expozície a schopnosť ťahať tiene a svetlá v PP ak je treba.Oba sú to senzačné foťáčky,len každý vyžaduje trošku iný prístup.
(n)
ce.

Příspěvekod OVal » 23 led 2014 09:32

Co se týká LMM, tam musím jen souhlasit... M240 neznám, ale mohu porovnávat třeba s D600. Je to úplně něco jiného. LMM má prakticky nepoužitelný JPG. Ne že by byl špatný kresebně, nebo tak, ale je to ten plochý šedivák, jak zde bylo řečeno. Dle mého je určena výhradně k zpracování RAWu, kde velmi využívám oba dodané programy Lightroom i SE. Oproti tomu u D600 je znát velký pokrok ve zpracování JPG, spousta jich je použitelných bez větších úprav a zásahů...A RAW stačí většinou jen vyvolat, nemusím do něj moc zasahovat... Nemyslím, že by to byla nevýhoda LMM. Jen je prostě jiná, stejně jako nemá AF, LV, ..... Její schopnost tahat stíny a kresbu ze surového formátu je obdivuhodná. A jednu velikou výhodu jsem ještě nezmínil: Nutí vidět a myslet černobíle už při focení, což mi maximálně vyhovuje. U běžných barevných snímačů se spíš spoléhám, že něco až v PP vyberu a upravím a výsledek je spíš dílem náhody.
Už jsem dlouho nic necvaknul, tak včera ze zoufalství aspoň cestou domů. Fotil jsem z třasořitkového "stativu" Velbon Cube, expozici odhadoval a nedopadlo to nejlépe. Výsledek přikládám spolu s original JPG....
Přílohy
L1028340.JPG
L1028340.JPG (307.24 KiB) Zobrazeno 6659 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 0 mm
Čas expozice: 8 sec.
ISO: 400
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
OVal --2.jpg
OVal --2.jpg (658.84 KiB) Zobrazeno 6659 krát
EXIF-Data
OVal

Příspěvekod MirekE » 23 led 2014 18:15

Tak to se nestacim divit, co se z toho da vyrazit.
MirekE

Příspěvekod ce. » 25 led 2014 00:30

Dnes som učinil nákup dvoch R zoomov z bazáru 28-70/3.5-4.5 a 70-210/4.0.Adaptér mám starý typ.Myslím,že niekde popisovali ako sa dá docieliť stav,že aj za pomoci tohto typu adaptéra(22228/500934) je možné navodiť stav,že Leica M-(240) ukáže v menu tých 20 R-objektívov pre voľbu do zápisu do exifu..nevie niekto postup??
EVF už mám tak sa teším čo z toho poleze..
Pekný víkend všetkým. (n)

Jedno pano z 5tich vertikálnych fotiek s 50kou Summicronom..
Přílohy
L1000182 Panorama-bwa4.jpg
L1000182 Panorama-bwa4.jpg (431.41 KiB) Zobrazeno 6598 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 36.777115828417 mm
Čas expozice: 1/180 sec.
ISO: 200
ce.

Příspěvekod MirekE » 25 led 2014 00:45

ce. píše:Dnes som učinil nákup dvoch R zoomov z bazáru 28-70/3.5-4.5 a 70-210/4.0.Adaptér mám starý typ.Myslím,že niekde popisovali ako sa dá docieliť stav,že aj za pomoci tohto typu adaptéra(22228/500934) je možné navodiť stav,že Leica M-(240) ukáže v menu tých 20 R-objektívov pre voľbu do zápisu do exifu..nevie niekto postup??
EVF už mám tak sa teším čo z toho poleze..
Pekný víkend všetkým. (n)

Jedno pano z 5tich vertikálnych fotiek s 50kou Summicronom..

Krasa. Co je to za horu v pozadi, to je Rozsutec?
MirekE

Příspěvekod anous » 25 led 2014 10:51

Čendo zdravím. (n) (n)
A těch palečků několik. Omlouvám se že přihodím i když to není LM9, ale pořád je na co vzpomínat, třeba i s plastem. Díky.
Přílohy
0942.jpg
0942.jpg (656.2 KiB) Zobrazeno 6581 krát
anous

Příspěvekod ce. » 25 led 2014 14:20

MirekE píše:Krasa. Co je to za horu v pozadi, to je Rozsutec?

Presne (n)
..na ten dotaz Mirek nevieš náhodou??
anous píše:Čendo zdravím. (n) (n)
A těch palečků několik. Omlouvám se že přihodím i když to není LM9, ale pořád je na co vzpomínat, třeba i s plastem. Díky.

Plast,neplast - krásny záber zo Štefanovej (n)

Prihodím jednu z hrebeňa - tiež pano z Leicy X Vario..
Přílohy
L1010083a2 Panorama.jpg
L1010083a2 Panorama.jpg (616.88 KiB) Zobrazeno 6563 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 22.224260537337 mm
Clona: F/7.1000000115717
ISO: 100
ce.

Příspěvekod OVal » 25 led 2014 20:11

Joj, Stoh a Velký Rozsutec.... (n) V Chate na Grůni pak chutnalo pivko... ;)
OVal

Příspěvekod MirekE » 25 led 2014 20:21

ce. píše:..na ten dotaz Mirek nevieš náhodou??

Bohuzel, nevim. Zkus l-camera forum, myslim, ze tam mas nejvetsi sanci se o tom neco dozvedet.

Plast,neplast - krásny záber zo Štefanovej (n)

Stefanovou jsem poznal, ale meni se to, meni. Maji jeste ve Vratne toho nerezoveho Janosika?

Prihodím jednu z hrebeňa - tiež pano z Leicy X Vario..

Tak tam na te ceste jsem nebyl uz 25 let, ale porad to mam v pameti jako jedny z nejkrasnejsich hor, ktere jsem navstivil.
MirekE

Příspěvekod OVal » 27 led 2014 10:43

Tak zase něco z nižších poloh.....
Přílohy
OVal - (2).jpg
OVal - (2).jpg (475.01 KiB) Zobrazeno 6501 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/350 sec.
Expoziční program: Priorita clony
OVal

Příspěvekod ce. » 27 led 2014 19:02

MirekE píše:Bohuzel, nevim. Zkus l-camera forum, myslim, ze tam mas nejvetsi sanci se o tom neco dozvedet.
Tak som sa tým prekúsal včera na LUF - díky za tip.

Stefanovou jsem poznal, ale meni se to, meni. Maji jeste ve Vratne toho nerezoveho Janosika?
Jánošíka tam máme samozrejme

Tak tam na te ceste jsem nebyl uz 25 let, ale porad to mam v pameti jako jedny z nejkrasnejsich hor, ktere jsem navstivil.

..no to aj sú (n)
OVal píše:Tak zase něco z nižších poloh.....

krásny záber (n)
ce.

Příspěvekod OVal » 29 led 2014 09:19

Tak jsem se vrátil ve vzpomínkách na Fatru a prohlížel fotky ještě z předLeicového období. Ty hory jsem si taky zamiloval, i když jsem vždy dával přednost Vysokým Tatrám, ve kterých jsem prožil část života... Ale už jsou na mne asi moc vysoké a moc poničené...
A abych to vyvážil Leicou, tak něco včerejšího z posmutnělého večera této zimy nezimy...
Přílohy
MF 37a.jpg
MF 37a.jpg (379.75 KiB) Zobrazeno 6430 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/9
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: NIKON D7000
Expoziční program: Priorita clony
Metering mode: Pattern
OVal --9.jpg
OVal --9.jpg (407.58 KiB) Zobrazeno 6430 krát
EXIF-Data
OVal

Příspěvekod ce. » 29 led 2014 11:29

S akýmže objektívom je ten most??
Veľmi peknú hviezdičku robí - to by sa hodilo pri východovke.A nevidím tam ani žiadne odlesky (?)
Tipujem Voight. "patnáctka" alebo "dvanáctka"...
ce.

Příspěvekod OVal » 29 led 2014 12:08

Tipuješ správně (n) ;) Je to Voigtlander 15/4,5 Jsem s ním spokojený. Trochu vinětuje, ale to se dá upravit. Kresba výborná a odolnost proti odleskům je dobrá.
Přílohy
OVal --4.jpg
OVal --4.jpg (504.18 KiB) Zobrazeno 6411 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 4 sec.
OVal --6.jpg
OVal --6.jpg (617.31 KiB) Zobrazeno 6420 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 4 sec.
OVal

Příspěvekod MirekE » 29 led 2014 16:02

OVal píše:Tak jsem se vrátil ve vzpomínkách na Fatru a prohlížel fotky ještě z předLeicového období. Ty hory jsem si taky zamiloval, i když jsem vždy dával přednost Vysokým Tatrám, ve kterých jsem prožil část života... Ale už jsou na mne asi moc vysoké a moc poničené...
A abych to vyvážil Leicou, tak něco včerejšího z posmutnělého večera této zimy nezimy...

Prozit cast zivota ve Vysokych Tatrach zni krasne. Snad ne jako chatar? Mam dojem, ze na Brncalce byli Cesi, jiste i jinde...
MirekE

Příspěvekod OVal » 29 led 2014 16:58

MirekE píše:Prozit cast zivota ve Vysokych Tatrach zni krasne. Snad ne jako chatar? Mam dojem, ze na Brncalce byli Cesi, jiste i jinde...

To ne, bylo to prozajičtější. Neměli jsme auto, barák, atd, ale každé léto jsme trávili měsíc v Tatrách. Když jsem to jednou počítal, tak jsem tam byl víc než 30x (pravda, někdy i kratší dobu.. ;) )
OVal

Příspěvekod MirekE » 29 led 2014 21:18

OVal píše:
MirekE píše:Prozit cast zivota ve Vysokych Tatrach zni krasne. Snad ne jako chatar? Mam dojem, ze na Brncalce byli Cesi, jiste i jinde...

To ne, bylo to prozajičtější. Neměli jsme auto, barák, atd, ale každé léto jsme trávili měsíc v Tatrách. Když jsem to jednou počítal, tak jsem tam byl víc než 30x (pravda, někdy i kratší dobu.. ;) )

Tak to tam asi neni jedina cesta, kde bys nebyl :) V Tatrach jsem byl mockrat, ale bohuzel vzdy v dobe, kdy byly zavrene Belanky. Nejhezci vzpominky mam asi na Belovodskou dolinu. Je troch mimo ten hlavni ruch a je moc krasna. Udelal jsem tam jednu ze svych nejoblibenejsich fotek. Dnes uz by to pro me nebylo. Dupak nahoru, dupak dolu...
MirekE

Příspěvekod OVal » 30 led 2014 09:41

MirekE píše:Tak to tam asi neni jedina cesta, kde bys nebyl :) V Tatrach jsem byl mockrat, ale bohuzel vzdy v dobe, kdy byly zavrene Belanky. Nejhezci vzpominky mam asi na Belovodskou dolinu. Je troch mimo ten hlavni ruch a je moc krasna. Udelal jsem tam jednu ze svych nejoblibenejsich fotek. Dnes uz by to pro me nebylo. Dupak nahoru, dupak dolu...

Většinu jsem pochodil, ale asi ne všecko. Třeba ty Belanky - byl jsem tam asi jen jednou, moc si to nepamatuji, potom je nadlouho zavřeli - jak píšeš. Ale my jsme to nijak nehrotili. Občas tůra, občas jen vycházka, či výlet električkou, občas na houby do krásných tatranských lesů, které už dnes neexistují.... Co se týká dolin, tak taky mám nejraději ty okrajové - na východě Bělovodskou.. (Taky mám od tam nejoblíbenější záběr, jen ho teď nemůžu najít. Je tam cesta po louce s namrzlou trávou, kolem cesty poskládané "ježky" na seno, vzadu les a za ním vystupují ranním sluncem nasvětlené štíty...ještě v éře hlubokého kinofilmu...) a na západě Koprovou dolinou s obzvláštním zřetelem k oblasti Temných smrčin.. Ze západní oblasti pod Koprovou dolinou mám druhou nejoblíbenější fotku z Tater: http://oval.zonerama.com/Photo/15743/665412
OVal

Příspěvekod MirekE » 30 led 2014 16:56

OVal píše:
MirekE píše:Tak to tam asi neni jedina cesta, kde bys nebyl :) V Tatrach jsem byl mockrat, ale bohuzel vzdy v dobe, kdy byly zavrene Belanky. Nejhezci vzpominky mam asi na Belovodskou dolinu. Je troch mimo ten hlavni ruch a je moc krasna. Udelal jsem tam jednu ze svych nejoblibenejsich fotek. Dnes uz by to pro me nebylo. Dupak nahoru, dupak dolu...

Většinu jsem pochodil, ale asi ne všecko. Třeba ty Belanky - byl jsem tam asi jen jednou, moc si to nepamatuji, potom je nadlouho zavřeli - jak píšeš. Ale my jsme to nijak nehrotili. Občas tůra, občas jen vycházka, či výlet električkou, občas na houby do krásných tatranských lesů, které už dnes neexistují.... Co se týká dolin, tak taky mám nejraději ty okrajové - na východě Bělovodskou.. (Taky mám od tam nejoblíbenější záběr, jen ho teď nemůžu najít. Je tam cesta po louce s namrzlou trávou, kolem cesty poskládané "ježky" na seno, vzadu les a za ním vystupují ranním sluncem nasvětlené štíty...ještě v éře hlubokého kinofilmu...) a na západě Koprovou dolinou s obzvláštním zřetelem k oblasti Temných smrčin.. Ze západní oblasti pod Koprovou dolinou mám druhou nejoblíbenější fotku z Tater: http://oval.zonerama.com/Photo/15743/665412

To je zajimavy, ze mame oba jednu z nejoblibenejsich vlastnich fotek z Belovodske doliny. Vubec nevim, kde je ta moje. Je to mostek pres potok, brzy rano v prvnim slunci a rozpadajici se mlze, v pozadi hory. Hezke misto, ale hlavne stesti. Tehdy to byl muj nejbizarnejsi vylet do Tater. Vecer autobusem do Popradu, odtud dalsim to Zdiaru, tam jsme prijeli, kdyz se rozednivalo. Pak Belovodskou nahoru a Velickou dolu. Dosli jsme do Smokovce a ja zjistil, ze mam horecku, tak jsem hned sedl na autobus a jel zase zpatky. Ty okrajove doliny jsou hezke. Mam asi radeji zelene, nez skalnate. Tak vzpominam treba na Zadne Medodoly, to bylo trochu jako ta Mala Fatra.
Mel jsem to moc rad pod Tatrama, ty male osady, jako Vychodna, Hybe a tak. Nevim, jak to vypada dnes, pravdepodobne mizi kosy a kone a pribyvaji cedule s ubytovanim a auta. No, jako za Plicky uz to nikdy nebude...

Prohlizel jsem si vic tvych fotek na Zonerame. Nezvykle videt od tebe barvu :)
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou