Canon PowerShot - široká obec

Re: Canon PowerShot - široká obec

Příspěvekod HonzaC » 16 led 2014 08:04

FDF píše:4 roky a 28 dní starej sníh ...

Jó to byly časy. Tehdy to v té naší vesničce střediskový vypadalo takhle. :shock:
Přílohy
G9-Kratonohy 2.jpg
G9-Kratonohy 2.jpg (394.08 KiB) Zobrazeno 5846 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.4 mm
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: Canon PowerShot G9
Exposure bias: -1/3 EV
Metering mode: Center-weighted average
HonzaC

Příspěvekod HonzaC » 16 led 2014 08:12

mosoj píše:Bez obav v březnu a v květnu ho bude dost :mrgreen:

Loni nás překvapil sníh i v červenci v Dolomitech. Na několika místech jsme mohli dát koulovačku. ;) Fajn zážitek to byl.
Přílohy
Lagazuoi 03.jpg
Lagazuoi 03.jpg (267.15 KiB) Zobrazeno 5845 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 42 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/9
Model: Canon EOS 450D
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -2/3 EV
Metering mode: Pattern
Lagazuoi 02.jpg
Lagazuoi 02.jpg (286.64 KiB) Zobrazeno 5845 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 15 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Lagazuoi 01.jpg
Lagazuoi 01.jpg (247.74 KiB) Zobrazeno 5845 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/200 sec.
HonzaC

Příspěvekod FDF » 16 led 2014 17:55

Dolomity - když si člověk představí, že se tam za I sv. války fest bojovalo v těch největších kopcích, různě se tam prokopávalo skalama, tahalo se nahoru střelivo i celý kanóny a všechno většinou jen v noci ....dodnes se tam prej ještě v některých místech nacházejí různé pozůstatky a dokonce kosti, lebky atd. Takový ferraty po válečné historii, to by nebylo marné, ale náročné :P
FDF

Příspěvekod HonzaC » 17 led 2014 09:12

FDF: My jsme tam byli v letech 2012 a 2013 vždy s CK Víkend na zájezdu šitém na míru pro Fakultní nemocnici v HK. Fakultka tam jezdí už řadu let a vždycky s nimi jezdí naprosto úžasná průvodkyně, která o Dolomitech ví snad úplně všechno. O těch bojích v horách ná toho vykládala strašně moc a fakt je, že jsme si ty hrůzy ani nedokázali představit. Naštěstí. Pár těch neblaze proslulých míst jsme měli možnost i navštívit, ale přiznám se, že já ani manželka nemáme nic, co se týká válek, bojů a násilí obecně rádi, takže jsme se těmto místům vyhýbali a radši se věnovali přírodě. Takže jen zvenčí jsme viděli muzeum na Passo Valparola, památník na Passo Pordoi (teda do něho jsme vlezli) a zbytky pevností nad Passo Falzarego. Je fakt, že jak dostávali všechny ty věci, o kterých píšeš, třeba nahoru na Lagazuoi, jsou poněkud mimo moje chápání a nezbývá, než dodatečně smeknout. Jinak fotky z obou zájezdů mám na http://jancap.cz, odkazy na stránce dole.
Přílohy
Passo Valparola.jpg
Passo Valparola.jpg (350.46 KiB) Zobrazeno 5790 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/8
Passo Pordoi.jpg
Passo Pordoi.jpg (383.09 KiB) Zobrazeno 5790 krát
EXIF-Data
Lagazuoi 04.jpg
Lagazuoi 04.jpg (353.84 KiB) Zobrazeno 5790 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/80 sec.
Lagazuoi 05.jpg
Lagazuoi 05.jpg (435.72 KiB) Zobrazeno 5790 krát
EXIF-Data
Použití blesku: Flash fired, compulsory flash mode
Passo Falzarego.jpg
Passo Falzarego.jpg (445.4 KiB) Zobrazeno 5790 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 24 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/10
HonzaC

Příspěvekod mosoj » 17 led 2014 13:41

HonzaC : Pěkná galerie (n) .
mosoj

Příspěvekod FDF » 17 led 2014 14:12

HonzaC:
Prohlédl jsem si fotky na odkazu. Pěkné. Já tam nikdy nebyl, ale dcera asi před 3 rokama plánovala s přítelem asi na týden via ferraty v autentických místech bojů I sv. války. Zatím z toho nějak sešlo. Já měl o tom pěknou knížku, ( půjčenou ) s dost detajlním popisem průběhu války v těch lokalitách a se vzpomínkama přímých účatníků. Pořádali tam svého času srazy pamětníků. ( teď už samozřejmě nikdo z nich nežije ). Něco nepředstavitelného při tehdejších možnostech a technice. Na příklad - na jedné straně hory měla post jedna strana a z druhé strany se k nim "prokopávala" druhá strana aby je vyhodila do pověří. K palebnému postavení kanónu nebo kulometu se tahalo střelivo a zásobování po vysekaných chodníčkách ve stěně, samozřejmě na zádech a bez nějakého jištění a převážně v noci a bez svícení, protože druhá strana by okamžitě zahájila palbu. K tomu klimatické podmínky, v létě vedro, v zimě mráz a sněhu a "strašit" v tom někde ve skále dlouhou dobu, to přežít i bez války by bylo teda asi velký štěstí .... Zkrátka dnešním termínem řečeno - logistika něco fakt nepředstavitelného. Já mám válečnou historii docela rád a rád jezdím na autentická místa. Třeba u nás Bitva u Hradce Králové 1866, dodnes jsou tam stopy v terénu, les Svíb, hroby atd. Opevnění Terezín mě docela fascinuje, založený Josefem II na bahnitém terénu, celej ten systém s možností zatopení příkopů, kasematy apod. V poslední době se o celou pevnost Terezín docela starají, pořádají ukázky bojů v dobových kostýmech včetně dobových předovkových zbraní atd. A těch cihel :D V těch neopravených částech města se člověk ocitne rázem někde v dobách C a K Rakouska. Nebo těžké opevnění v Orlických horách i jinde, na tehdejší poměry ten fofr výstavby, kvalita a technické provedení... Ale na via ferraty už bych asi neměl, jedině jako klasickej tůrista :P
FDF

Příspěvekod FDF » 17 led 2014 16:00

HonzaC:
Orlické hory mám moc rád. Není tam taková " tlačenice " a v dubnu nebo květnu je tam skoro liduprázdno a příroda nádherná.
Přílohy
Orlické hory  04.2007.jpg
Orlické hory 04.2007.jpg (323.57 KiB) Zobrazeno 5758 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 5.8 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Whitebalance: Manuálně
Model: Canon PowerShot A710 IS
Exposure bias: 0 EV
Orlické hory 05.2007.jpg
Orlické hory 05.2007.jpg (298.7 KiB) Zobrazeno 5758 krát
EXIF-Data
Model: Canon PowerShot A710 IS
FDF

Příspěvekod premekh » 17 led 2014 22:41

Tato zima je velmi trapná. Dokladem je sjezdovka v Mladých Bukách a pohled na Krakonošovo.
Přílohy
IMG_0478 sjezdovka.JPG
IMG_0478 sjezdovka.JPG (641.98 KiB) Zobrazeno 5731 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/4
ISO: 80
Model: Canon PowerShot A720 IS
IMG_0483 kerkonose.JPG
IMG_0483 kerkonose.JPG (662.56 KiB) Zobrazeno 5731 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/4
ISO: 80
premekh

Příspěvekod premekh » 17 led 2014 22:43

Ani kocour nemá radost.
Přílohy
IMG_0516 Damian.JPG
IMG_0516 Damian.JPG (575.33 KiB) Zobrazeno 5730 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14.745 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/3.5
ISO: 200
premekh

Příspěvekod mosoj » 18 led 2014 01:26

FDF : Jakou mapu máš v té tvé turistické navigaci. Topo 3, nebo Topo 3 Pro ?
Zajímavost : Protože mně nějak nešlo aktualizovat mapu ve staré dobré Nuwi 205 , navštivil jsem dnes prodejnu navigací, kde mně za dvě stovky tu aktualizaci provedli.
Než jsem došel cca 300 m k autu tak mně tu navigaci z tašky někdo ukradl :mrgreen: :mrgreen:

Prostě svini nemineš !
mosoj

Příspěvekod FDF » 18 led 2014 16:55

mosoj:
Je to kupovaný jako sada s doživotní aktualizací map. Na krabici je "Lifetime Topo Czech". A v PC to ukazuje Topo Czech 2012. Mám to od loňska,( Garmin Etrex 30 ) ale mapu jsem ještě neaktualizoval. Jenom softwar z 2.8 na 3, ale nějak to nemají moc vychytaný, dcera aktualizovala ze 3 na něco nejnovějšího a pohoršila si. Já jsem s mapama i softwarem spokojenej, tak s tím nic raděj dělat nebudu, stejně se toho po lesích a v terénu moc nemění a u turisťáren, jestli někde něco změní ze žlutý na modrou je celkem jedno, cesta zůstane. U atonavigace zdarma aktualizace nemám, takže tam jsem s tím nikdy nic nedělal. Ale jediné, co je občas rozdíl, že přibyl v terénu nějakek ten " kruháček ".
Tak to je teda pech, ještě do toho vložit 200 a pak o to přijít.
FDF

Příspěvekod mosoj » 18 led 2014 18:35

Vypadá to že máš tu obyčejnou Topo 3 s měřítkem 1: 25 000 . Ta prý ale neumí routovat po turistických cestách. Je to pravda ? Jedině přímkou.
Topo 3 Pro 1 : 10 000 by měla umět routovat i po turistických a pěšinách.
Ten Etrex umí i ruský a evropský družice že. Prý je schopen přijímat až z 24 družic najednou a navigovat s přesností na 30 cm !

U autonavigací byly české mapy v roce 2012 zmrveny hlavně hlas. Klidně tě řeklo odbočit do leva a v životě tam žádná cesta nebyla. Nebo při dojezdu to říkalo je to vpravo a bylo to vlevo. Nejlépe mně vodila mapa z roku 2010 a 2011 . V prodejně mně to potvrdili. Když jsem to konečně zaktualizival na konec roku 2013 tak je to fuč. Není to žádný majlant ale naštve to.
mosoj

Příspěvekod FDF » 18 led 2014 20:28

mosoj:
Etrex 30 - když zadám cíl ( ať už bod na mapě nebo souřadnice ) tak k němu vede pořád přímka a na stupnici vidím na metry, jak se k cíly blížím až k 0 = cíl. Cestou mohu využívat různé cesty, terén atd. podle potřeby. Vyloženě naplánovaná a pevně vyznačená cesta po třeba polních nebo lesních cestách nebo značené tur.cesty k cíly, to si neumím představit, protože aktuálně použiji cestu nebo i terén( lesem, loukou ), nábližku, jak to vyhovuje. Ta přímka mě trvale vyznačuje směr k cíly, takže je to úplně v pohodě. Navíc, občas se stane, že hlavně nějaká lesní cesta značená v navigaci, už ani neexistuje ( je už zarostlá hustou vegetací ). Naopak zase někde je cesta, kterou GPS mapa nezná a kterou lze použít. Takže nějak pevně vyznačená cesta v navigaci by byla myslím spíš na škodu. No a u Geocachingu jsou tradičky, finálky ale i stage z velké části úplně mimo cest. Etrex 30 umí americké GPS (WGS 84 ) a Ruský Glonas současně, takže skutečně je schopen za dobrých podmínek ( ale asi zdaleka ne vždy ) přijímat signál 24 družic. Každopádně to zrychluje a zpřesňuje navigaci. Běžně je přesnost na 1m i méně. Ovšem jsou i místa kde je to hned 10 metrů tam a 10 metrů zpátky, ale to je jen málo kdy. Ale to je u všech navigací. :D No a Etrex 30 je údajně připraven už i na evropský systém Galieo. Výdrž to má fakt vynikající, používám tužkovky aku Imedion ( Powerex )2100 mAh a těch minimálně 20 hodin ( ale myslím že víc to vydrží ). A hlavně, čitelnost na prudkým slunci je parádní, tam podsvícení úplně vypínám.
Autonavigace má občas nějakej manýr poslat mě do jednosměrky opačně, někdy v cíly prohlásí že cíl je " na pravé straně " a je na levé, ale rozdíl je 3 - 4m. No a stalo se mě asi 2 x, že v obci nějakou uličku " zatarasili ", udělali z ní slepou a Nüvi to nevěděla :D . Ale jinak pořád spokojenost.
FDF

Příspěvekod FDF » 18 led 2014 21:04

mosoj:
Jo a Etrex umí celkovou vzdálenost ušlé trasy, Dobu zastávek - Čas pohybu - celkový čas - celkový výstup - celkový sestup - celkový průměr km/hod. A tam teda vycházejí totální kraviny. Vzdálenost, celkovej čas a celkový průměr je OK. Ale když na trase 9.91 Km " změří " dobu zastávek 01:55, čas pohybu 01:41 a přitom jsme nikde neseděli ani vyloženě dlouho nestáli, tak nevím :D Prostě do určité rychlosti chůze to vyhodnocuje časově jako zastávku, ale trasu značí a měří poctivě. A když se třeba 30 minut někde sedí, tak vyznačená stopa "nalítá " hezkejch pár metrů navíc. To je asi daň za vysokou citivost přístroje. No a pokud se prošlá trasa uloží, tak dělá většinou rozdíl mezi aktuální trasou na displeji a uložené trase podle vzdálenosti a pohybu třeba na 15 Km 400 i víc metrů. Když třeba dohledáváme rafinovaně ukrytou kešku, ne dobře zaměřenou a motáme se na ploše cca 15 x 15 metrů v nepřehledném, zarostlém terénu 20 minut. To když pak vyzoomuju mapu, tak je to pomalu modrá plocha co tam stopa najezdí :D
FDF

Příspěvekod HonzaC » 19 led 2014 10:06

Hlásím se rovněž k "navigátorům" a kačerům. :D Ale hodně umírněným. Sem tam se vydáme na kešky s dcerou, pak to bereme hlava nehlava. Jenže v 15 letech už ji to moc nebaví, má trochu jiné zájmy. Takže kešky už jen při túrách s manželkou a protože tu to nebaví absolutně vůbec, máme nepsaná pravidla. Multiny vynechávám úplně a z těch ostatních hledám tehdy, jestliže jsou zhruba do 200 metrů od cesty a mám na nález (včetně odbočky k ní a zpět) do 5 minut. Stačí mi to, body nehodím. Kolikrát se stane, že je keška pár metrů od nás, ale třeba do prudkého kopce a prohlásím, tam se mi nechce a jdeme dál. Navigaci máme starého Legenda HCx s mosojem zmíněnou mapou Topo 3 Pro, ale routování nepoužívám.
FDF: Ta fotka z Velké Deštné je bohužel hodně historická, rozhledna už tam dávno není. Prý ji někdo doslova ukradl. Je to škoda, okolní les narostl, takže výhled už je odtud prakticky nulový. Kousek od vrcholu je nová "rozhledna", ta ale vyrostla jen do zhruba půlmetrové výšky a slouží poněkud jinému účelu. (n)
Přílohy
131116-Velká Deštná-06.jpg
131116-Velká Deštná-06.jpg (403.05 KiB) Zobrazeno 5560 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
ISO: 200
Model: Canon EOS 650D
HonzaC

Příspěvekod mihla2 » 19 led 2014 10:53

Taktéž se hlásím... Akorát kešky začínají lovit děti s vnuky. Nás to nějak nezaujalo. Navigaci používáme obráceně. Napřed "tam" jdeme a pak kontrolujeme kde to vlastně jsme. :lol:
Hlavně ale lezeme po kopcích, rozhlednách a věžích. No a ty se dost často bez navigace nenajdou. Například vyhlídka na Mariánské Lázně. Nádherný pohled na lázně. Teda popsal ho mimo jiné údajně Goethe a další. Je pěkné, že to v dnešní době nadšenci tak pěkně zrestaurovali. I naučnou cedulku přidali.
Přikládám jen celkový pohled (manželka vymazána). Nádherný pohled na lázně v údolí sem ani nedávám. Jistě si ho sami dobře vybavíte. :shock:
Přílohy
IMG_7795b.jpg
IMG_7795b.jpg (427.26 KiB) Zobrazeno 5556 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 6 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/5
Model: Canon PowerShot S2 IS
mihla2

Příspěvekod FDF » 19 led 2014 16:41

-----------
Naposledy upravil FDF dne 19 led 2014 19:28, celkově upraveno 1
FDF

Příspěvekod FDF » 19 led 2014 19:24

Já ke geocachingu přišel skzeva dceru, kterou to zaujalo. Napřed mě to nijak nenadchlo - "k čemu je dobrý se trmácet a hledat někde v roští, po lesích nějakou krabičku, co z toho"....a pod. :D při plánování kratších výletů, řekněme do 50 Km ale už byl problém vymyslet kam jet, když už jsme tím směrem skoro všude byli, "všechno viděli". No a tak jsem kouknul do Geocachingu a díky keškám viděl spoustu zajímavých míst, kam bych se jinak vůbec nepodíval. A pořád mě nějak " fascinuje ", že se dá někde v pustém lese najít něco velikosti krabičky od sirek :D Multiny mám rád, ale pokud jsou rozumné, některý Owner to už přehání třeba se získáním indicií pomocí složitých matematických výpočtů, to nemusím :P Dlouhé noční keše mám rád, čím delší, tím lepší. Body taky nijak nehoním, máme jich od března 2011 jen 622.

HonzaC:
Toho času, kdy je ta moje fotka rozhledny na Velké Deštné jsem mluvil s nějakýma ochranářema či co a ty říkali, že byla v plánu místo té dřevěné konstrukce nová pořádná rozhledna. Ale majitel " panství " Kolowrat to nepovolil. Takže asi nechal zlikvidovat i tu původní, co máme na fotkách.
Ta nová rozhlednička bych tipoval je tradička "Velká Deštná" nově založená 25.10.2013 Tak alespoň nějaká rozhledna tam stojí :D
http://www.orlickehory.net/aktuality/rozhledna_2006.htm[/quote]
FDF

Příspěvekod premekh » 19 led 2014 22:16

Něco staršího ještě z 1000D.
Přílohy
IMG_1874 adrspach.JPG
IMG_1874 adrspach.JPG (681.58 KiB) Zobrazeno 5502 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 18 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/10