od kolega » 18 pro 2013 11:58
No tak nějak to popsal Jaryn, že někde se šetří o pomocí podivných zákazů a nařízení a jinde se ta el. energie zase vyplýtvá na věci, které jdou řešit elegantněji. Taky mě to štve ta EU a její nesmyslná, nelogická a vlastně pak i neekonomická nařízení.
Teď se mi dokončilo úplné nabíjení founa, který jsem provedl tím bezdrátovým nabíjením. Stručně řečeno: nabíjel jsem 270minut, (4,5 hod) od 15-100%, tedy rychlostí cca 1% za 3 min.
Z dodaného nabíjecího zdroje 5V/2A teklo do nabíjecí podložky (vysílače) 1,48A, tedy 7,4W, ale samotný zdroj při deklarované účinnosti 75% si ze sítě vzal 9,87 W. Samotná indukční cívka v mobilu má pro převod indukovaného napětí na DC deklarovanou účinnost 70% a pokud vydá při 5V nabíjecí proud 650mA, což je 3,25W (a to je pravda, sice nepotvrzená měřením, ale skutečností, že tohle nabíjení trvalo stejně dlouho, jako s nabíjecím zdrojem o výstupním proudu právě těch 650mA, který mám k BT sluchátkům), tak se v přijímací cívce indukuje výkon 4,64W.
Z toho plyne, že ztráty rozptylem jsou necelé 3W. ALE celková účinnost celého zařízení sestávající z pulzního převodu AC/DC v napájecím zdroji, vf vysílače, transformace, vf přijímače, převodu AC/DC, je nakonec jenom cca 33%. Což je ještě méně, než jsem doufal.
Prostě tím wirellessem se 2/3 energie promarní. Zatím co nabíjením běžným AC/DC pulzním zdrojem má účinnost minimálně 75% !! No ta podložka byla při nabíjení celkem slušně ohřátá, cca 45°C a mobil samozřejmě od ní také byl vyhřátý. Na nějaké příležitostné dobití (o nějaké to %) founa v kanclu, nebo vedle domácího PC je to asi dobrý, ale na plnohodnotné nabíjení raději dodaný nabíjecí zdroj.
Naposledy upravil
kolega dne 18 pro 2013 12:15, celkově upraveno 1
"Všecko jde, jen se musí chtít a vědět jak na to"