Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Petr M » 13 pro 2013 13:40

..
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:02, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 13 pro 2013 14:27

MiraM +Petr
Suhlas. DP1 o ktorych viem sa pokazlili vsetky.
Petrovi vsak nie, unho sa nemoze pokazit nic. Lebo po dvoch tyzdnoch pouzivania sa meni za novy model. :D
Ale ma velke +. Jeho koexistencia z SD1M je prikladna a myslim, ze ma z nej skutocnu radost. To samo hovori o respekte k Foveonu. (n)
SD10 bola na svoju dobu vyborna kamera. Trenovala nasu trpezlivost, ale vedela sa odvdacit vybornymi obrazkami.
DP3 je uz upne niekde inde a o jej zivotnosti budem hovorit zasvetene az o 5 rokov.

Pete
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 13 pro 2013 16:33

Pete, nevím, jestli se dají třeba ty dráty ještě víc vyhladit, při běžné velikosti pixelu na monitorech okolo čtvrt milimetru. Myslím si, že při přechodu o řádek pixelů níž musí být ta zubatost okem viditelná, je to pořád docela hrubý rastr. Ale jsem laik, možná to chápu úplně blbě, ale spojitou čáru jak od tužky to, podle mého názoru, v šikmých směrech nemůže umět, bez ohledu na (ne)dokonalost zmenšovacích metod a nastavených parametrů.
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 13 pro 2013 18:22

Jarous
Neoplati sa to riesit. Foveon vykresluje pixely tak detailne, ze ked sa zmensujuje, uvidis tak kazdy piaty siesty. A to su schody, ktore vidim aj ja
s 3.5 dioptriami a bez bryli. Obraz je strasne kontrastny a rovne a sikme linie uplne degenerovane. Cim mensi obrazok, tym vetsia tragedia.
To co mi tu vymyslame, je len sposob ako co najlepsie oklamat zrak. Riesenie neexistuje. Len na to nemysliet... :)

Nieco pre Josefa.

Pete
Přílohy
bw4.jpg
bw4.jpg (537.05 KiB) Zobrazeno 8677 krát
bw6.jpg
bw6.jpg (635.31 KiB) Zobrazeno 8677 krát
Lednica11.jpg
Lednica11.jpg (1.33 MiB) Zobrazeno 8677 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/13 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Pete2

Příspěvekod josef38 » 13 pro 2013 20:08

Ahoj Pete!
Poznávám a děkuji. Zdravím vás zde a to opět foveonsky! :-) J.

P.S.
V tom monochromu také vidím u foveonu velké pole působnosti. Hlávně zásluhou velkého rozlišení soustavy čip/ objektiv a dále absebci RGB mřížky! (n)
josef38

Příspěvekod vrgada » 13 pro 2013 22:30

aby nedoslo k mylce, ja jsem a zustavam foveon positive, nic lepsiho proste neexistuje. Ale Dp1cka se po mechanicke strance proste nepovedla. Konstrukteri se poucili a u Dp2ky uz mechanicke problemy nebyly. SD1cka je urcite uzasny fotak, ale zkusenosti s nim nemam a porizovaci cena puvodne cca 200 000 Kc byla naprosto mimo a i tech soucasnych cca 50 je naprosto mimo misu. Pak jsem videl nejake testy s 30/1,4 kontra Dp2ka a totalne propadak pro SD1cku versus kompakt. Inzenyri se chytli za nos a nova rada Art objektivu uz ujde a zacina se dotahovat na kompakt, ktery se v soucasnoti da poridit za 15 litru novy, coz je ale porad ostuda. A jestli jsem z neceho uneseny, tak z trojky-podle mne je to v soucasnosti nejlepsi fotak na svete. Jenze je to takove divne ohnisko. Takze je si pockam na lepsi citlivost, full frame, vydrz baterii, lepsi ovladani...
...
A jinak i ten Bayer se da udelat poradne, leice se vytknout neda vubec nic jen ta cena cca 100 litru
vrgada

Příspěvekod MiroH » 13 pro 2013 23:10

Mal som DP1 .... a vlastne ešte aj mám, ale pokazenú v šuflíku. Už som tu kdesi písal, že v nej kleplo (asi vypadlo vnútorné sklo...čočka) a bolo dofotené. Dal som to opraviť chlapcovi ktorý sa tomu venuje ale nepodarilo sa mu to. Zistil ale, že sa "zlomil" viacžilový káblik, ktorý ovláda motorček v objektíve. Pol roka zháňal ten káblik, vymenil ho a vraj to chvíľu chodilo a znovu kleplo a bolo.... To už ale stratil nervy a vrátil mi ho....No a teraz leží v mojom šuflíku a čaká, kedy bude mať majiteľ čas a pokúsi sa ho opraviť...
Ale musím na jeho obranu povedať, že som ho vláčil všade so sebou, drglotal sa mi na krku, v púzdre na bicykli stovky kilometrov...takže asi toho už nakoniec mal chudák dosť a rozhodol sa že to so mnou skoncuje...posting.php?mode=reply&f=18&t=731#
No ale už mám DP2 (ďakujem chlapci za pomoc), chodím s ňou na prechádzky posting.php?mode=reply&f=18&t=731# a snažím sa s ňou spriateľiť. Inak prvý dojem fantastický. Základné parametre sa dajú jednoducho a rýchle nastaviť. Stačí malé púzdierko (nie tú megabrašnu, ktorú mám na Nikona...) Prvé obrázky potvrdili, že som sa správne rozhodol. Dúfam, že bude aj viac času zanedlho a tiež niečim prispejem...
Pridal som aj smajlíka, ale neviem, či sa zobrazí...

Takže pekný večer.
MiroH

Příspěvekod MiroH » 13 pro 2013 23:12

No tie smajlíky sa nepodarili.....
MiroH

Příspěvekod Josef01 » 13 pro 2013 23:34

Koukám, to jsem jeden z mála, který má funkční DP1, pomalu se začínám bát, kdy to klekne.
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 14 pro 2013 07:38

MiroH
Som rad, ze robis prve kroky a spoznavas kameru. Ty mozes hodnotit aku cestu urobila sigma od DP1 k DP2M.
U mna, ktory som siel z SD10 na DP3, je to poriadny kus. Smailikov mas na pravej strane na vyber hodne, staci odklepnut do pisaneho textu.

Josef01
Aha na tvoju DP1 som zabudol. Zelam jej hodne zdravia a nech ti vydrzi co najdlhsie. (n)

Neda mi to. To pocasie je frustrujuce. Radsej viacej az hodne fascinujuceho jesenneho tepla a detailov.

ObrázekObrázekObrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 14 pro 2013 07:52

Ahoj Pete, nějak mě hlava nebere, že by se obrázky z foveonu nemohly bez újmy na kráse zmenšovat. Přece každý nebude tisknout jen ty největší plachty v plném rozlišení, což by při 240 dpi bylo kolem 45 x 30 cm?
Je ale pravda, že když si necháš v minilabu vytisknout nějaké fotografie a pošleš je v plném rozlišení, tak si je zmneší sami. Přitom jsem nikdy na vytištěných fotografiích nenašel podobné schody na šikmých liniích. A nemyslím se, že to bude problém jen foveonu, ten JPEG bude už u obou systémů podobný. Jen ten jeden je dopočítaný, ale strukturu bude mít stejnou.
A co postupné zmenšování při současném nepatrném doostření?? Zkoušels??
Ahoj, J.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 14 pro 2013 08:32

Josef
Velmi zaujimave tema na dlhe zimne vecery, ze... :P

Pisal som to uz Jarousovi...
Neoplati sa to riesit. Foveon vykresluje pixely tak detailne, ze ked sa zmensujuje, uvidis tak kazdy piaty siesty. Obraz je strasne kontrastny a rovne a sikme linie uplne degenerovane. Cim mensi obrazok, tym vetsia tragedia.

A taktiez...
Samozrejme to sa tyka iba monitora. Na papieri su vsetky pixely a vysledky su excelent. Proste chce to byt setrny pri zmensovani.

Proste monitor nie je papier. Papier je ine medium. Dolezita pozostalost analogu co vnasa do obrazkov inu strukturu.
Monitor je este tvrdy v rozliseni. Moj ma len 1280 na 760. Modely 27palcov nejakych 2560x1440 . Je to stale malo.
Tak nejak zjednodusene. Vo vysledku to znamena, ze ja mam schodov este viac ako niekto iny. Idealny stav je mat monitor ako rozlisenie
fotoaparatu. Papier zvladne toho ovela viac ako monitor.

A k zmensovaniu. Napisal som to hore Jarousovi.
To co mi tu vymyslame, je len sposob ako co najlepsie oklamat zrak. Riesenie neexistuje. Len na to nemysliet... :)

Pete
Naposledy upravil Pete2 dne 14 pro 2013 08:59, celkově upraveno 1
Pete2

Příspěvekod josef38 » 14 pro 2013 08:48

Díky za odpověď!
Je to opravdu asi tema na dlouhé zimní večery. :-)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 14 pro 2013 09:06

Ja len dodam. Ze zrejme mat analogovy monitor, ale kvalitny nie nejaku sunku, tak sme na inom... (n)
LCD je tak nejak svojim sposobom digital a utekaniu k analogovym hrackam je uz povestne.
Ja na moj kvalitny 75kg Philips TV nenecham dopustit. LCD TV ma nelaka.

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 14 pro 2013 09:56

Pete, je to asi vše věcí názoru, hlavně, co člověk považuje za finální fotografii.
Pro mě je stále fotografií fotografie na papíře a monitor beru pouze jako "výrobní prostředek" k této papírové fotografii. Tím spíše, když její prohlížení v digitální formě je ovlivněno tím, jakým monitorem si ji člověk prohlíží. Protože to skokové zobrazení šikmých hran není tedy závadou fotografie, ale nedokonalého monitoru.
josef38

Příspěvekod Petr M » 14 pro 2013 10:43

..
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:02, celkově upraveno 2
Petr M

Příspěvekod Josef01 » 14 pro 2013 11:10

josef38: Mýval jsem problém se zmenšováním fotek a zachováním jejich ostrosti, dost se to vylepšilo, jak píšeš, když jsem fotky zmenšoval postupně (např. po třetinách) a pokaždé fotku potom trochu doostřil. Nakonec to vyřešil Lightroom, který fotky doostřuje nějakým zajímavým algoritmem, který zachovává ostrost při okamžitém zmenšení a přitom nevytváří artefakty kolem ostrých hran ve snímku.
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 14 pro 2013 11:28

Petr
Mlhu som fotil z nastavenim +0,7. Ale moj zamysel bol s fotkou tak ako vidis...
takze nie chyba fotenia. :D

Josef
No a my spekulanti :D ktorych obzivnym a finalnym prostriedkom je monitor musime klamat zrak. (n)

Pete
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 14 pro 2013 11:58

No já už ten zrak nemám co býval a takdrobné vady fotografie nevidím :) taky výhoda...
Josef01

Příspěvekod vrgada » 14 pro 2013 14:30

Pricinou neopravitelnosti jedne me Dp1cky byl taky ten pruzny kablik-v servisu ho nazvali FLEX. Je tam udelan tak sikovne, ze se furt ohyba, az se nakonec pretrhne. Ja jsem pak tu Dp1cku kuchal na kusy, takze jesm inkrimonovany kousek drzel v ruce, proste zlutohnedy titerny pasek asi s ctyrma vodivyma cestami propojujici objektiv s nejakou deskou fotaku a diky poddimenzovanosti ci spatne volbe mal pruzneho plastu je to typicke kurvitko. U druhe byla nejaka jina porucha AF modulu, tj. s fotakem se dalo fotit, jen nezaostroval a bohuzel rovina ostreni nesla zadnym zpusobem posunout, Chtel jsem, aby mi to alespon posunuli na hyperfokalni vzdalenost, ze to mam stejne na krajinky-neslo to. Navic je mozne, ze u Dp1s a Dp1x to pak uz spravili, protoze ani o pokazene Dp2, Dp2s, Dp2x jsem nikdy neslysel.
...
Bohuzel jsem si Dp2ku poridil v dobe, kdy bylo na diskuzich o foveonu uplne mrtvo. Takze mi chvili trvalo, nez jsem pochopil, proc nekdy mam a nekdy nemam nazelenale rohy/purpurovy stred. Nepomuze zmena programu, jedine co pomuze je clona, V principu je to vinetace ale barevna a dve ci tri clonova cisla to potlaci dostatecne. Dokonce jsem experimentoval s nejakym softem (fixcorner nebo tak nejak), kde se vyfotilo bile pozadi jako maska a ta se pak od zelenoroheho obrazku odecitala, bohuzel to zase melo jine muchy (ztrata detailu), ale neco takoveho mela sigma volitelne zakomponovat do SPP-jenze to by asi priznala, ze ma nekvalitni objektivy s barevnou vinetaci v rozich.
...
SD14ka nic takoveho nedelala (takze to neni foveonem ale spatnym navrhem objektivu), ale zase nekreslila ostre s cenove dostupnymi objektivy. Jediny ostry objektiv byl 1,7/50 stary manual z Ricohu a nejaky EX telezoom na kratsim konci s porizovackou cca 30litru. A to byl prosim jen 4,7Mpixel snimac. Foveon proste nic neodpusti, kdezto u Bayera se obraz jeste rozpatlava mastnym sklickem (AA filtr). Timto se vyradi naprosta vetsina objektivu a zbyvaji jen ty nejdrazsi z nejdrazsich a plati to bohuze i o EX radu. Takze ano, dnes uz i na SD1cku zacinaji byt pouzitelna skla, ovsem v tech cenovych relacich 30 litru kus. Pravda neni to to nejdrazsi, co sigma dela, U skody je nejaky zeleny teleobjetiv za 450 litru :-).
...
Prcovni je, ze ty kompakty foti lepe nebo srovnatelne a stoji Dp1m asi porad pres 20, ale Dp2m a Dp3M jsou nabizeny uz za 15. Kdezto jakztakz pouzitelna sestava s SD1ckou je porad pres 100 litru a to je relace, kdy by za to clovek mel dostat alespon ten full frame anebo pozitelny fotak i do horsich svetelnych podminek. Tipuji, ze SD1 je pro sigmu ztratovy podnik a bude muset bud jit hodne dolu s cenou anebo za ty prachy dat neco lepsiho
vrgada

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou