Pricinou neopravitelnosti jedne me Dp1cky byl taky ten pruzny kablik-v servisu ho nazvali FLEX. Je tam udelan tak sikovne, ze se furt ohyba, az se nakonec pretrhne. Ja jsem pak tu Dp1cku kuchal na kusy, takze jesm inkrimonovany kousek drzel v ruce, proste zlutohnedy titerny pasek asi s ctyrma vodivyma cestami propojujici objektiv s nejakou deskou fotaku a diky poddimenzovanosti ci spatne volbe mal pruzneho plastu je to typicke kurvitko. U druhe byla nejaka jina porucha AF modulu, tj. s fotakem se dalo fotit, jen nezaostroval a bohuzel rovina ostreni nesla zadnym zpusobem posunout, Chtel jsem, aby mi to alespon posunuli na hyperfokalni vzdalenost, ze to mam stejne na krajinky-neslo to. Navic je mozne, ze u Dp1s a Dp1x to pak uz spravili, protoze ani o pokazene Dp2, Dp2s, Dp2x jsem nikdy neslysel.
...
Bohuzel jsem si Dp2ku poridil v dobe, kdy bylo na diskuzich o foveonu uplne mrtvo. Takze mi chvili trvalo, nez jsem pochopil, proc nekdy mam a nekdy nemam nazelenale rohy/purpurovy stred. Nepomuze zmena programu, jedine co pomuze je clona, V principu je to vinetace ale barevna a dve ci tri clonova cisla to potlaci dostatecne. Dokonce jsem experimentoval s nejakym softem (fixcorner nebo tak nejak), kde se vyfotilo bile pozadi jako maska a ta se pak od zelenoroheho obrazku odecitala, bohuzel to zase melo jine muchy (ztrata detailu), ale neco takoveho mela sigma volitelne zakomponovat do SPP-jenze to by asi priznala, ze ma nekvalitni objektivy s barevnou vinetaci v rozich.
...
SD14ka nic takoveho nedelala (takze to neni foveonem ale spatnym navrhem objektivu), ale zase nekreslila ostre s cenove dostupnymi objektivy. Jediny ostry objektiv byl 1,7/50 stary manual z Ricohu a nejaky EX telezoom na kratsim konci s porizovackou cca 30litru. A to byl prosim jen 4,7Mpixel snimac. Foveon proste nic neodpusti, kdezto u Bayera se obraz jeste rozpatlava mastnym sklickem (AA filtr). Timto se vyradi naprosta vetsina objektivu a zbyvaji jen ty nejdrazsi z nejdrazsich a plati to bohuze i o EX radu. Takze ano, dnes uz i na SD1cku zacinaji byt pouzitelna skla, ovsem v tech cenovych relacich 30 litru kus. Pravda neni to to nejdrazsi, co sigma dela, U skody je nejaky zeleny teleobjetiv za 450 litru

.
...
Prcovni je, ze ty kompakty foti lepe nebo srovnatelne a stoji Dp1m asi porad pres 20, ale Dp2m a Dp3M jsou nabizeny uz za 15. Kdezto jakztakz pouzitelna sestava s SD1ckou je porad pres 100 litru a to je relace, kdy by za to clovek mel dostat alespon ten full frame anebo pozitelny fotak i do horsich svetelnych podminek. Tipuji, ze SD1 je pro sigmu ztratovy podnik a bude muset bud jit hodne dolu s cenou anebo za ty prachy dat neco lepsiho