Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod OVal » 31 říj 2013 09:07

... a ještě něco z Pouzdřanské stepi.
Přílohy
OVal LMM--17.jpg
OVal LMM--17.jpg (442.63 KiB) Zobrazeno 8543 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
ISO: 320
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
OVal LMM--13.jpg
OVal LMM--13.jpg (559.67 KiB) Zobrazeno 8543 krát
EXIF-Data
OVal

Příspěvekod OVal » 01 lis 2013 14:24

Pusto prázdno, všichni asi fotí někde venku poslední zbytky podzimu (nebo jara? ;) )....
Přihodím ještě dvě z podobného místa. Jedna je 35kou s oranž. filtem, druhá 21kou s červ.filtr.
Přílohy
OVal LMM--8.jpg
OVal LMM--8.jpg (615.89 KiB) Zobrazeno 8521 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
ISO: 400
OVal LMM--11.jpg
OVal LMM--11.jpg (518.01 KiB) Zobrazeno 8521 krát
EXIF-Data
ISO: 800
OVal

Příspěvekod MirekE » 01 lis 2013 16:31

OVal píše:
MirekE píše:Novomlynska nadrz tady vypada jak more!

Trefil jsi to přesně i z druhé polokoule (n) Však to taky je naše moře ;) Mooře vody a mooře vína.. :)

Ale co se týká těch polokoulí, tak se připrav na zeměpisnou změnu. Podle zatím neověřených informací považuje Britská vláda svůj nárok na nultý poledník za neudržitelný. Podle nejnovějších měření z posledního víkendu se totiž konkrétně Česká republika ocitla přesně mezi dvěma polokoulemi. Britská zeměpisná společnost proto předpokládá, že se musí jednat o polokoule východní a západní, ale některé zlé jazyky tvrdí, že se jedná o polokoule zcela jiné... :D

:D
MirekE

Příspěvekod OVal » 04 lis 2013 09:41

Ještě dva pohledy po světle ...
Přílohy
OVal LMM--28.jpg
OVal LMM--28.jpg (521.12 KiB) Zobrazeno 8468 krát
EXIF-Data
OVal LMM--22.jpg
OVal LMM--22.jpg (600.22 KiB) Zobrazeno 8468 krát
EXIF-Data
ISO: 1000
OVal

Příspěvekod josef38 » 04 lis 2013 10:21

Ondro, vychutnáváš si lahodné podání "barev" u svého monochromu opravdu pěkně!
Mají šmrnc Tvé obrázky! Byla by asi lahůdka, vidět je na papíře většího formátu! Snažím se je představit s černou paspartou s bílou ořízkou a "stříbrným" rámem NILSEN! (n)

Promiň, že zanedbávám toto vlákno, ale viděl jsi sám na TNČ, co mám teď starostí! :lol: :lol: :lol:
josef38

Příspěvekod OVal » 05 lis 2013 13:58

Josefe, díky, však jsme si tam "popovídali". Občas tam rád zavítám. "Starosti" nech plavat... ;)
Pomalu mi docházejí záběry od Pouzdřan z volebního víkendu, tak zase něco od nás....
Přílohy
OVal LMM- (2).jpg
OVal LMM- (2).jpg (600.72 KiB) Zobrazeno 8391 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/180 sec.
OVal LMM--8 (2).jpg
OVal LMM--8 (2).jpg (563.07 KiB) Zobrazeno 8391 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
OVal

Příspěvekod OVal » 07 lis 2013 09:28

Jeden by neřekl, že bylo právě poledne.... :D
Přílohy
OVal -2 (2).jpg
OVal -2 (2).jpg (377.94 KiB) Zobrazeno 8331 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
ISO: 800
OVal

Příspěvekod Ondra » 11 lis 2013 17:36

Dobrý den,

jsem tu úplný nováček, takže prosím omluvte můj příspěvek mimo téma.

Měl bych na vás dotaz/prosbu ohledně Leicy M6. Nevíte, zda existuje někde v ČR spolehlivý servis těchto fotoaparátů? Nebo jedinou možností je Solms?

Bohužel se mi na některých fotkách objevuje divný světelný reflex. Myslel jsem si, že je to vadou objektivu (nový C-Biogon 35 f 2.8 -nyní je v reklamaci). Pak jsem ale zkusil i druhý objektiv - starý Summaron 35 f 3.5 - a vada se objevila znovu. Světelný reflex se objevuje pouze někdy, třeba na 2-3 fotkách z celého filmu. Vypadá to, že je něco špatně s fotoaparátem, ale když jsem zkusil žárovkou prosvítit clonu a vůbec fotoaparát, tak jsem žádný únik světla moc nenašel...

Budu vděčný za jakoukoli radu/pomoc.

Ondra
Přílohy
32.JPG
32.JPG (980.29 KiB) Zobrazeno 8234 krát
EXIF-Data
Model: SLP800
Ondra

Příspěvekod josef38 » 11 lis 2013 20:06

Mrkni se na plátýnko závěrky. Clona objektivu v tom nemůže hrát roli. Tohle bys měl dokázat najít sám.
Zkus ještě jeden film a nesundavej na dlouhou dobu krytku z objektivu. Sejmi ji jen bezprostředně před fotografováním.
Potom bych zkusil prosvítit plátýnko. Ahoj, J.

Ještě mě napadlo, abys vyloučil objektiv, tak bych stejnou fotku vyfotil s obráceným fotoaparátem a mrknul se, jestli bude světelný bod na stejném místě. ( V ose objektivu o 180 stupňů )
Jestliže bude světelná stopa na stejném místě, pak je to zcela jistě plátýnko závěrky a ne objektiv!!
josef38

Příspěvekod MirekE » 11 lis 2013 20:43

Zkus nechat do objektivu chvili svtit svetlo a pak naexponuj s nasazenou krytkou. Tim eliminujes moznost, ze je to objektivem. Nemuze to byt nejaky prunij svetla zezadu?
MirekE

Příspěvekod josef38 » 11 lis 2013 22:01

Ahoj Mirku, také mě ten průnik světla zezadu napadl. Hned jsem se podíval do M6, a myslím, že bychom to mohli vyloučit. Je tam přítlačná destička, která ještě políčko kinofilmu přesahuje. To by ho musel někdo násilně proděravět. Osobně se kloním k tomu plátýnku závěrky.
josef38

Příspěvekod Ondra » 12 lis 2013 09:03

Děkuji za vaše názory a rady

Myslím, že objektivem to nebude, když se tatáž vada objevuje skoro na tomtéž místě na fotce při použití dvou různých objektivů.

Přece jenom, koho byste doporučovali na servis/opravu M6 v ČR?
Ondra

Příspěvekod OVal » 12 lis 2013 13:38

Zdravím svého jmenovce Ondru ;)
Se servisem neporadím, jsem zatím krátkodobý uživatel systému Leica a naštěstí jsem dosud žádný výrazný problém řešit nemusel...
Když se ale dívám na charakter toho odlesku, tak mne napadají stejné věci jako Josefa. Poškozené plátýnko závěrky. Tedy jak psal: Nenechávat objektiv kromě bezprostředního focení bez krytky, prosvítit plátýnko, zkusit fotit i obráceně... A ještě bych se podíval důkladněji na oblast mezi bajonetem a závěrkou, zda tam nemůže nově vznikat nějaký nežádoucí odraz - setřená barva, nový šroubek... Při jakých časech to vzniká (nejčastěji) ?

Přihodím jednu denní a jednu večerní - noční. Toto je 21kou, protože 35/1,4 Nokton mne pro noční fotky docela zklamal....
Přílohy
OVal --3 (2).jpg
OVal --3 (2).jpg (466.96 KiB) Zobrazeno 8165 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/4 sec.
ISO: 160
Expoziční program: Manuální
OVal --6 (2).jpg
OVal --6 (2).jpg (429.75 KiB) Zobrazeno 8165 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 24 sec.
ISO: 400
Expoziční program: Nedefinován
OVal

Příspěvekod josef38 » 12 lis 2013 14:38

Ondro, jako vždy! (n)
Asi bych si ale v tomto případě poznamenal stnoviště, aby obě fotografie byly pozičně identické!

S tou opravou mechanické Leicy se určitě optám v Praze. Dříve to dělal v Druoptě jistý pan Pazdera. Dnes už ale Druopta neexistuje a pan Pazdera má jiné starosti, protože je majitelem fotobazaru ve Vodičkově ulici! :-)

Určitě dám vědět brzo! :-)
josef38

Příspěvekod OVal » 12 lis 2013 14:50

Josefe diky a máš pravdu. On to původně nebyl záměr, jen mne při psaní a vkládání napadlo, že mám i denní fotku z podobného místa a že tam mohu fláknout obě... :D
A protože k tobě můj předchozí dotaz asi nedoputoval, uspokoj prosím mou zvědavost nad tím, jak to mají převozní lodě za tmy? Mají nějaká poziční světla, dálková, či potkávací?? ;)
Já na svém nákladním kole blikám za tmy jak o život a stejně mám strach....
OVal

Příspěvekod josef38 » 12 lis 2013 15:48

OVal píše:Josefe diky a máš pravdu. On to původně nebyl záměr, jen mne při psaní a vkládání napadlo, že mám i denní fotku z podobného místa a že tam mohu fláknout obě... :D
A protože k tobě můj předchozí dotaz asi nedoputoval, uspokoj prosím mou zvědavost nad tím, jak to mají převozní lodě za tmy? Mají nějaká poziční světla, dálková, či potkávací?? ;)

Ondro, přívozní lodě mají mít za tmy rozsvícené červené světlo, u nás je na tyči, která drží tu zelenou kouli. Ale vzhledem k tomu, že u nás přes řeku od domečku svítí velice silný reflektor, tak spoléháme na to, že bychom v tomto světle byli vidět! On už je ale na řece provoz za tmy silně omezen. Řekl bych, že kromě přívozu na řece nikdo není!
josef38

Příspěvekod OVal » 12 lis 2013 15:52

Díky (n)
OVal

Příspěvekod MirekE » 12 lis 2013 16:36

josef38 píše:
OVal píše:Josefe diky a máš pravdu. On to původně nebyl záměr, jen mne při psaní a vkládání napadlo, že mám i denní fotku z podobného místa a že tam mohu fláknout obě... :D

Ondro, přívozní lodě mají mít za tmy rozsvícené červené světlo, u nás je na tyči, která drží tu zelenou kouli. Ale vzhledem k tomu, že u nás přes řeku od domečku svítí velice silný reflektor, tak spoléháme na to, že bychom v tomto světle byli vidět! On už je ale na řece provoz za tmy silně omezen. Řekl bych, že kromě přívozu na řece nikdo není!

A jak to funguje s privozem, kdyz zamrzne? To si to dotycny musi proste objet? Na severu Kanady a snad i na Aljasce jsou zase naopak silnice, ktere jsou prujezdne pouze kdyz zmrznou...
MirekE

Příspěvekod MirekE » 12 lis 2013 16:45

josef38 píše:Ahoj Mirku, také mě ten průnik světla zezadu napadl. Hned jsem se podíval do M6, a myslím, že bychom to mohli vyloučit. Je tam přítlačná destička, která ještě políčko kinofilmu přesahuje. To by ho musel někdo násilně proděravět. Osobně se kloním k tomu plátýnku závěrky.

No, to me mohlo napadnout, takova pritlacna deska je na vsech fotacich... Zkousel jsem ten problem hledat velmi kratce v googlu a nasel jsem jednak obrazek, ktery je podobny ( i kdyz prosviceni je vic plosne) a jeden napad - prohlidnout si zaverku peclive behem pretaceni/natahovani.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 12 lis 2013 16:47

OVal píše:Zdravím svého jmenovce Ondru ;)
Se servisem neporadím, jsem zatím krátkodobý uživatel systému Leica a naštěstí jsem dosud žádný výrazný problém řešit nemusel...
Když se ale dívám na charakter toho odlesku, tak mne napadají stejné věci jako Josefa. Poškozené plátýnko závěrky. Tedy jak psal: Nenechávat objektiv kromě bezprostředního focení bez krytky, prosvítit plátýnko, zkusit fotit i obráceně... A ještě bych se podíval důkladněji na oblast mezi bajonetem a závěrkou, zda tam nemůže nově vznikat nějaký nežádoucí odraz - setřená barva, nový šroubek... Při jakých časech to vzniká (nejčastěji) ?

Přihodím jednu denní a jednu večerní - noční. Toto je 21kou, protože 35/1,4 Nokton mne pro noční fotky docela zklamal....

Ovale, tve fotky vzdycky potesi. Nemas nejake nocni z te zidovske kolonie?
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou