Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod vrgada » 20 říj 2013 17:51

Diky, nechtel jsem nikoho delat smutnym, bayeru jsem mel asi sest a foveon mam treti a tak asi taky dokazi posudit prednosti a slabiny obou reseni. Ale ta leica, je zatim prvni fotak u ktereho nemam pocit te patlaniny (taky ani nema ten rozmazavaci AA filtr) a dival jsem se, ze resi dokonce i vinetaci v rozich posuvem mikrococek vuci diodam snimace. Fakt to foti moc pekne, pravda je to full frame a spickovy vyrobce jak tela tak optiky, ale dost mne to prekvapilo (prijemne), myslel jsem, ze na bayerovi takova ostrost mozna neni
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 20 říj 2013 18:44

Moj bratranec zije 15 m od Vahu. A u nas ani poriadny potok. (y)
Vrgada, najlepsi fotak je ten co vlastnis... ostatni maju sunty a nenechaj si to od nikoho vyhovorit. :lol:

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 20 říj 2013 18:52

Samozrejme, prece bych si nevybral nejaky sunt a kdyby, nemohl bych to pak ventilovat na verejnosti, jaky jsem blb (plati i o autech a partnerkach :-) ).
...
Jinak uzasna ostrost a pavucinky u kyticky, ale uvital bych, kdyby konstrukteri u sigmy udelali kulatejsi clonu
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 21 říj 2013 05:08

Este par slov k hladaniu spravnej "ohybnej" sedej tabulky. Prakticky vsetky fotky (myslim az na dve) z poslednej doby su farebne neupravovane.
Tie dve boli vo farebnom kruhu SPP riesitelne prakticky na jedno kliknutie, vdaka tej ohybnosti.
Samozrejme spravnost farieb je cisto subjektivna.
Vratim sa vsak historicky spet. Ked som mal sigmu SD10 zanevrel som na SPP a original objektivy od sigmy. Na objektivy preto, ze mi pripadali ako flaskove sklo.
Nazyval som ich vysledky ako khaki farby a scasti plynuli z riesenia senzora. Farebny kruh v SPP bol nocna mora. Chybalo to krasne vyvazenie ako u Merrilla, ako opisujem niekde tu hore v predchadzajucich prispevkoch.
Znovuozivenie krasy vsak prinieslo (niektorymi opovrhovane) M42 sklo Helios. Farby ozili, ziskali odtiene a strukturu. Dalsie dva roky som fotil zasadne nim.
(Jarous si pameta Heliosacke obdobie... :D )
Samozrejme, medzitym som presiel na uplne iny system riesenia X3F (to dnes nastastie netreba a ani nejde).
Tie podivne ruzovocervene farby v strede fotiek bola samostatna kapitola. Odvijali sa od puzitej clony a ohniska. Helios bola 58mm zalezitost. Tam tieto
artefakty nevznikali. U M42-jek tym trpeli objektivy od 35mm dole a clony 8. Povrstvenie novych objektivov tento problem odstranilo.

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 21 říj 2013 06:13

Ad helios 2/58. V dobe kinofilmu jsem ho mel radeji nez Pancolar, tak jsem si ho poridil po letech i na pentaxe a jednim slovem strasny. Sice jsem mohl trefit spatny kus, ale pak jsem si precetl, ze neni heliost jako helios (4 rady) a dalsi experimenty jsem zavrhl a zkusil lepsi padesatky
...
Makrofotografie s kompaktem, zatim jen ty portrety pomoci vyrezu, zkousel nekdo makrococky?
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... zdw6k0.jpg
Obrázek
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 17kngl.jpg
Obrázek
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 21 říj 2013 16:00

vrgada
Nie je helios ako helios. Ale mas pravdu, kolegovia od bayera mi ho najskor zhnusili, nez som si ho kupil.
Este ze som tak spravil.
Vcelicky moc pekne, len sa trafit do zaostrenia. Poznam to. Nikdy som nebol dobry strelec. :D

Tak doslo na tabuizovanu temu vyssie ISO na DP. Obetoval som tomu ranne fotenie a musim povedat, nie je to take zle.
Na SD10 100 a 200 ISO bolo to iste, od 400 horsie. Ja som tam 100 nepouzival.
Moj dojem je, ze na krajinky 100 a na detaily a mozne blizsie pohlady 400-800 v pohode. Ma to i svoje caro...
Ukazky

200 ISO
    Obrázek
    Obrázek

400 ISO
    Obrázek
    Obrázek

800 ISO
    Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 21 říj 2013 17:31

Pozdravení kolegům od Foveonu z dnešní Prahy. :-)
Přílohy
David_Černý.jpg
David_Černý.jpg (1.01 MiB) Zobrazeno 6419 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/350 sec.
Clona: F/8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod vrgada » 21 říj 2013 19:38

takze k pevnym padestakam, ja hlasuji za rikenon 1,7/50mm, takhle to fotilo na SD14 nekdy v zime, barevne to vcelku sedi, zapadalo slunce
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... tw2usy.jpg
Obrázek
...
stejny motiv Dp2m vcera
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... mxvkh1.jpg
Obrázek
...
pak ovsem nastal omyl HSM setak a ani ta 10-20 EX nebyla nic moc, adekvatne kvalini soucasna skla k tomu rikenonu, maji nesmyslne ceny
vrgada

Příspěvekod vrgada » 21 říj 2013 20:16

nesedi to barevne (byl jsem znechucen a nemel jsem naladu ani cas se s tim babrat), ale myslim, ze i tak je to vypovidajici SD14 s objektivem rady EX 10-20, tj. rozmazana patlanina a jeste smeti na cipu (prilis vysoka clona)
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... wi96rv.jpg
Obrázek
...
stejny motiv kompaktem Dp2, je to primerene ostre
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 0nm4lp.jpg
Obrázek
...
ale oba fotaky umely pletovku. Asi bych si mel koupit tu leicu :-)
vrgada

Příspěvekod josef38 » 22 říj 2013 07:07

vrgada píše:nesedi to barevne (byl jsem znechucen a nemel jsem naladu ani cas se s tim babrat), ale myslim, ze i tak je to vypovidajici SD14 s objektivem rady EX 10-20, tj. rozmazana patlanina a jeste smeti na cipu (prilis vysoka clona)

ale oba fotaky umely pletovku.

Už několikrát jsi se zmínil, že současné DP ( Merril ) nedávají dobře pleťovku. Viděl jsem dost obrázků z těchto aparátů, kde byly i portréty a bylo vše v pohodě, alespoň tedy podle mne. :-)
Trochu to postrádá logiku, jestliže totiž tyto přístroje dávají dokonalé barvy z přírody, proč by zrovna pleťové barvy měly být špatné???
Můžeš vysvětlit, co tím myslíš??
Dávám sem proto převzatý portrét z tohoto přístroje a pokus se ho, co do pleťovky zkritizovat. Děkuji.

P.S.
Snad trochu bych přidal červenou, viz poslední snímek, ale to už je jen věcí vkusu. :-)

A ještě snad, odkud jsem snímak převzal?
http://www.ephotozine.com/article/sigma ... otos-21585
Je zde i odkaz na plný formát. (n)
Přílohy
sigma-dp3-merrill-SDIM0020---Copy_1363362665.jpg
sigma-dp3-merrill-SDIM0020---Copy_1363362665.jpg (129.23 KiB) Zobrazeno 6383 krát
sigma-dp3-merrill-SDIM0002---Copy_1363362644.jpg
sigma-dp3-merrill-SDIM0002---Copy_1363362644.jpg (132.34 KiB) Zobrazeno 6383 krát
sigma-dp3-merrill-SDIM0002---Copy_1363362644 _přidáno 10 R.jpg
sigma-dp3-merrill-SDIM0002---Copy_1363362644 _přidáno 10 R.jpg (359.18 KiB) Zobrazeno 6383 krát
josef38

Příspěvekod Pete2 » 22 říj 2013 08:11

Josef
Ja som ten snimok dzivciny tusim sem daval niekedy uz na zaciatku, neviem...
Ale spracoval som ho z prilozeneho RAWu a iba dokazal, ze portrety su na Merrille supr. (n) Ta ich snimka jpg je des.
Toto je mnou vtedy spachany v SPP vysledok, uz som ho vyhladal... :)

Obrázek

Nechcem, aby sa na mna aj vrgada nahneval, ale ako milovnik chladnejsich snimkov, tie jeho su az moc chladne.
Bud je za tym monitor (nastavenie) alebo vidi svet inymi ocami. Preto tie chladne tiene zrejme kazia dojem s tych portretov.

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 22 říj 2013 14:45

Pete, já bych i tomu mnou zveřejněném JPEGu byl také přidal více červené, nechtěl jsem jim ale do toho už zpracovaného snímku příliš hrabat. Ty jsi zpracoval RAW, to já nedělal, ani nemám v čem. ( tedy zatím ). V každém případě ale tvrzení, že by snad DP Merril nebyl na pleťovky vhodný, je nesmysl!! Už jen logika věci to popírá!!! :-)
Nic ve zlém "vrgada", ale pokus se hledat chybu jinde! Mějte se! :-) J.

P.S.
Osobně bych tu červenou volil někde mezi oběma snímky, spíše ale blíže k Tvému.
Mám pocit, že oni snímek barevně moc neupravovali. Takto jim to asi hodilo automatické vyrovnání bílé.

Hodím sem ještě mojí představu. Je to ale jen barevně upravený stávající JPEG.
Tím to asi ale ukončíme, protože i tady se může každýmu líbit něco jiného! :-)
Přílohy
sigma-dp3-merrill-SDIM0002_jak_bych_to_videl_ja.jpg
sigma-dp3-merrill-SDIM0002_jak_bych_to_videl_ja.jpg (469.96 KiB) Zobrazeno 6352 krát
josef38

Příspěvekod Pete2 » 22 říj 2013 15:15

Problem u portretov a ako ich vidime (my uzivatelia) je na rozdiel od krajiniek problematicky.
U krajiniek sa vselico schova za zamysel fotografa, ale portret hned odhali, ze objekt ma zltacku, alebo patri do odrody smolkov.
Normalny nasinec ma ruzovu plet a hotovo. Dnes som nase vytvory pozoroval na dalsich dvoch monitoroch a ajhla. Na jednom by som
cervenej pridal, na druhom ubral. Na mojom je to akurat. Ciahnite v nastaveni monitora trosku na cervenu a svet bude hore nohami.
Takze. Ked nemame za cca 2-3 mesacne platy monitor a este 1x do tyzdna perfektne nastaveny, tak spekulovat mozme a dohadovat sa tiez. :?
Nechame to konovi, ten ma vetsiu hlavu. :D

Obrázek
    Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 22 říj 2013 15:25

:-) :-) :-)
Je to tak, jak píšeš!
Před plaváním obyčejně navštěvuji páru, abych se trochu rozehřál a to by jste viděli, jak jsem potom červeňoučkej!
A když mně před třemi týdny v Praze okradli o peněženku, to by jste viděli, jak jsem byl zase zelený od nesr*ní!! :-)
Prostě člověk je jak chameleon jemenský! :-)
josef38

Příspěvekod vrgada » 22 říj 2013 18:42

smazano
Naposledy upravil vrgada dne 23 říj 2013 06:30, celkově upraveno 1
vrgada

Příspěvekod josef38 » 22 říj 2013 19:00

Pohraj si s gamou tohoto snímku, posléze s kontrastem a jasem.
Stále nevěřím tomu, že by to bylo aparátem. Kdybys toto děvče vyfotografoval v tu samou dobu jiným aparátem, třeba i Bayerem, dopadlo by to zcela určitě stejně! Dopadající světlo v tom hraje pochopitelně také velkou roli. To všechno ale myslím, jako zkušený fotograf, musíš vědět!
Promiň tu mojí montáž! :-)
Naposledy upravil josef38 dne 23 říj 2013 06:29, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod vrgada » 22 říj 2013 19:52

nema to cenu, to samozrejme neni jeden snimek ale prakticky vsechny, takze nejaky hrani s posuvniky nic resit nebude
...
tady ta cervena nevadi
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... yhpgud.jpg
Obrázek
vrgada

Příspěvekod josef38 » 22 říj 2013 20:04

Tak už tedy zbývá asi jen ten vizážista!
Já bych to ale neviděl tak tragicky!
Oko je skutečně velice přizpůsobivé, objektiv s čipem však vidi realitu. Mně se osobně pihy na dívce líbí a myslím, že skutečně není co řešit!
Většinou to ale bývá reakce samotné modelky, že se chce vidět jinak. Není to i tady také tak? :D
Naposledy upravil josef38 dne 23 říj 2013 06:32, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod vrgada » 23 říj 2013 06:30

Jo tak dekuji za konstruktivni rady, nejdrive napisi, ze nechci, aby se fotky mych blizkych objevily na netu a udelam vyrez, tak je zapotrebi si dat praci, jestli by z tech kousku policejni metodou nesel poskladat zpet oblicej. Pak pozadam o slusnou konstruktivni radu a ne typu, ze mam zmenit model a dostane se mi doporuceni, ze mam pred focenim vyuzit vizazistu, fak dobry...
...
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 4y6rb9.jpg
Obrázek
...
Tady diky extremnimu konrastu v protisvetle temer HDR a pri priblizeni nekolik detskych sinalych mrtvolek, kdyz to tam nechcete videt a myslite si, ze merrill plet umi, tak jo, mam jiny nazor
vrgada

Příspěvekod josef38 » 23 říj 2013 06:41

vrgada píše:Jo tak dekuji za konstruktivni rady, nejdrive napisi, ze nechci, aby se fotky mych blizkych objevily na netu a udelam vyrez, tak je zapotrebi si dat praci, jestli by z tech kousku policejni metodou nesel poskladat zpet oblicej. Pak pozadam o slusnou konstruktivni radu a ne typu, ze mam zmenit model a dostane se mi doporuceni, ze mam pred focenim vyuzit vizazistu, fak dobry...

To nebyl poskládaný portrét. Pouze zrcadlově přilepená ta samá půlka, což si může udělat každý sám a nikdy to nebude odpovídat realitě! Jestli chceš příště "utajit" podobu, tak do výřezu hlavně nedávej oči. A s tím vizážistou, to tak neber, byla to pouze reakce na Tvou stálou nespokojenost, ne na dívku! Hned jsem ale dodal, že to není vůbec třeba!!! A modelku pozdravuj, ty výřezy moc neprozrazují, ale zřejmě je to hezká holka!!! (n)
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou