Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod vrgada » 10 říj 2013 11:38

Kdyz jsem blbnul s infrafotkama s foveonem, tak jsem zjistil, ze SPP nestaci a pouzival jsem nejaky monoveon software na rozdeleni RGB slozek, pohledam, jinak jsem s AWB u merrillu spokojen, prijde mi to dost dobry oproti klasickemu foveonu delam korekce minimalne
...
ortho materialy znam jen z literatury i kdyz mozna na reprodukce, kdyz jsem ofocoval knizky mozna i za mne byly ORWO senzibilovany orthochromaticky. Barevne filmy pro denni a umele osvetleni si pamatuji a ty konverzni (slabsi) filtry jsem mel (mozna jeste i nekde mam). A pak sel clovek nekam na postu a poslal film s diakama nekam na vyvolani a napjate netrpelive cekal, copak s tim barevne provedou:-). Kdezto cernobile si to mohl dotvorit jeste tyz den
...
kamera s foveonem
http://www.avcemporium.com/color-camera ... ge-sensor/
je tam obrazek rgb citlivost foveonu
vrgada

Příspěvekod josef38 » 10 říj 2013 11:54

Pete, ani nevíš, jak mě potěšil Tvůj závěr a hlavně, že jsme se takto v klidu a míru všichni, tady na vlákně, dohodli!
Ostatně tabulku, břidlici, dlažební kostku a pod. vem čert! Hlavně že vám z těch mašinek lezou líbivé fotky a hlavně, že to uspokojuje vás! A o to jde vždycky hned na prvém místě! A když ze mne někdy vypadne nějaká ta kritika, tak určitě není míněna zle. Jen se pokouším Foveonu pomoci, když je mu ubližováno! Mějte se! (n) Josef Bayer. :lol:
josef38

Příspěvekod Pete2 » 10 říj 2013 11:58

Povedaneho bolo uz dost. Teraz len praxujme. :D

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 10 říj 2013 12:31

vrgada píše:Kdyz jsem blbnul s infrafotkama s foveonem, tak jsem zjistil, ze SPP nestaci a pouzival jsem nejaky monoveon software na rozdeleni RGB slozek, pohledam, jinak jsem s AWB u merrillu spokojen, prijde mi to dost dobry oproti klasickemu foveonu delam korekce minimalne
...
ortho materialy znam jen z literatury i kdyz mozna na reprodukce, kdyz jsem ofocoval knizky mozna i za mne byly ORWO senzibilovany orthochromaticky. Barevne filmy pro denni a umele osvetleni si pamatuji a ty konverzni (slabsi) filtry jsem mel (mozna jeste i nekde mam). A pak sel clovek nekam na postu a poslal film s diakama nekam na vyvolani a napjate netrpelive cekal, copak s tim barevne provedou:-). Kdezto cernobile si to mohl dotvorit jeste tyz den
...
kamera s foveonem
http://www.avcemporium.com/color-camera ... ge-sensor/
je tam obrazek rgb citlivost foveonu

Děkuji za link, jen ještě doplním ohledně orto a panchromatických filmů, co by Tě možná mohlo zajímat.
Zkoušel jsem na černobílý film fotografovat barevně, pomocí třech expozic, přes ORWO barevné filtry RGB. Určitě je budeš znát! Jsou to foliové filtry, které se používaly pro barevnou fotografii při zvětšování ( aditivní systém ). Jsou foliové , protože se vkládaly pod objektiv zvětšováku a nesměly svým eventulním náklonem vzájemně posunout promítnuté paprsky těchto tři výtažků.
Píšu to proto, protože právě při tomto mém hraní jsem musel použít onen panchromatický film. Při ortochromatickým filmu jsem měl značně potlačený, tuším červený kanál. Tyto pokusy by se mohly zdát, při současné kvalitě digitální fotografie, zcela zbytečné. Ale chtěl jsem si prakticky vyzkoušet tento prapůvodní systém vytváření barevné fotografie. Člověk si potom alespoň více považuje současné techniky! :D

A snad ještě pro zajímavost onen složený obrázek. Nakonec má také tři RGB výtažky, zrovna jako Foveon! :-)
Nedokonalost barviček prosím omluvte. Byl to jeden z mých prvních pokusů.
( Film ADOX 25 ASA, vývojka ID 11, 8 Minut )

100% =
http://www.ulozisko.sk/obrazky/582207/Testbild.jpg
Přílohy
Testbild_.jpg
Testbild_.jpg (210.24 KiB) Zobrazeno 7088 krát
josef38

Příspěvekod **lasta » 10 říj 2013 13:43

Petr M píše:...ono to je vsechno trochu jinak nez by si clovek myslel s tou sedou tabulkou! :) Musime se prinutit si uvedomit ca. dve nebo tri veci; ta prvni je, ze se sedou tabulkou puvodne merilo proto, aby dostal fotograf, ktery fotil tehdy na film, jedno jaky, barevny nebo cernobily, spravny osvit, aby nebyl snimek prepaleny nebo podosvitnuty. A merilo se externim expozimetrem, kde nebyly jeste tehdy zadne barevne filtry temto bunkam predsunuty nebo pozdeji (amateri hlavne) zabudovanym expozimetrem v tele kamery jako tomu je do dnes.

JENOMZE !!!!! :) U digitalni kamery je to kapku jine a rozdilne! Jestlize pouzijeme sedou tabulku k nalezeni spravne expozice u fotaku, ktery ma zabudovan bayersensor, ktery "vidi" cernobile a ktery ma pred nim barevne standartne zbarvene mikrococky. Tyto bayersensory nejsou prilis citlive na ruzne barevne nuance neboli barevne stychy a meri STANDARTNE A PRUMERNE DOBRE, ovsem s tim, ze musime pocitat jen s pribliznymi a dost prumernymi barvami, ktere pocitac kamery zinterpoluje, tedy umele vypocita a dosadi do obrazu.
Kdezto u kamery se zabudovanym Foveonem bude VZDY PRI POUZITI SEDE TABULKY MERENA BARVA SVETLA, JEHO NEJJEMNEJSI NUANCE (jiz ne vice pro spravnou expozici jako drive, ale najit spravnou barevnost svetla na miste foceni), protoze Foveon "vidi" jako oko cloveka vse barevne a hlavne je na toto daleko citlivejsi nez bayersensor.. Jen s tim malym rozdilem, ze oko cloveka vidi zrovna tak jako ten Foveon napr. modre svetlo v poledne, ktere ve spektru v tuto dobu prevlada, ale lidsky mozek nam toto svetlo zprumernuje na svetlo normalne "bile", kdezto foveon ne. Proto jsou fotky focene v poledne namodrale a ostatni barvy dost potlaceny. Zrovna tak je to i pri svetle zapadu slunce, ktere je cervene a oranzove a my, nasimi zraky vidime pri tom trochu stranou ruzne predmety, tvare, atd. jiz v normalnim bilem svetle, protoze to tak mozek zprumerni. Ale Foveon ne; ten toto svetlo zaznamena presne jake je.
Proto take je dost lidi, ktere o tomto posuvu v mozku nikdy neslyseli, protoze nedavali ve skole pozor a kterym se vetsinou barvy fotek z foveonu nezdaji k tomu jak jsou "zvykli" videt.... :)

Takze, je uplne zbytecne u foveonu pouzivat sedou tabulku, ktera automaticky zachyti i prevladajici barvu svetla odrazenou od okoli ( zelene od stromu a louky, okrove svetlou atd. od pisku plaze, odrazene svetlo od pr. ruzove fasady domu, atd. Take ji nikdo v exterieru nepouziva, jen profici pri foceni pr. modelu, kdy meri odrazene svetlo primo v bezprostredni blizkosti modelky na oblicej, kuzi apod., nebo ve studiu, kde maji vsechny steny a stropy natreny cerne, aby dostali presne svetlo svych blesku.... atd. :) Nebo ji pouzivat, ale pro kazdy snimek znovu korrigovat, jestlize se zmeni misto a smer foceni.... :) Ale podle mne je to zcela zbytecne, protoze SD1M ma sve AWB velice presne, asi nejpresnejsi ze vsech sigma kamer a proto vetsina fotografu vcetne vetsiny profesionalu a referencfotografu sigmy pouzivaji zcela jednoduse AWB a ja take. Vysledky jsou s timto AWB temer vzdy velice dobre. :)

Petr

:roll:
**lasta

Příspěvekod josef38 » 10 říj 2013 16:20

Tak ještě jen závěrečné pozdravení a zase se pokusím být jen pasivním pozorovatelem! Mějte se klucíííí foveonský! :-) J.B.
Někdy je to holt problém nevstoupit do diskuze! :-)
Přílohy
Pozdrav_od_Josefa_Bayera.jpg
Pozdrav_od_Josefa_Bayera.jpg (547.25 KiB) Zobrazeno 7057 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/3.2
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DSC-RX1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
josef38

Příspěvekod vrgada » 11 říj 2013 07:40

Bomba
ty filtry RGB pod zvetsovak znam, mel jsem je, ale nikdy jsem je nepouzil. Na barvu jsem si netroufl. Ale ten napad je bomba, takhle totiz barevna fotografie zacinala, ale protoze to bylo v carskem Rusku a pak to byl jeste emigrant, tak nam to tehdejsi literatura cudne zamlcela, skoda tenkrat bych to zkusil. Mne to objevily tyto stranky
http://sechtl-vosecek.ucw.cz/
mimo jine tam mivali (maji), nejake ukazky skenu z velkych sklenenych negativu-kam se hrabou digitaly:-) A tam byl odkaz i na
http://sechtl-vosecek.ucw.cz/expozice5.html#p-g
Prokudin Gorskij drevak a expozice pres RGB a pak prumet vsech tri na platno a resil stejny problem:
... Citlivost emulze na červenou část spektra však byla tak nízká, že musel exponovat scénu přes červený (nebo spíše oranžový) filtr několik hodin.
...
Nekde se da po tom zabrousit i do zdigitalizovaneho archivu barevnych fotek carskeho Ruska a stejne jako foveon, kovove stroje vypadaji obzvlast dobre
http://www.loc.gov/exhibits/empire/
http://www.loc.gov/pictures/item/prk2000000564/
Obrázek
...
Ta RGB citlivost foveonu na odkaze s kamerou, zastavila me dalsi infra pokusy s foveonem. Na rozdil od CCD uz v infra neni rozdil mezi kanaly, klesaji stejne, takze nelze delat pseudobarevne infra snimky. Nakonec jsem misto infra filtru pouzil cerveny, aby aspon trochu byla zmena mezi kanaly
vrgada

Příspěvekod Alien_MasterMynd » 11 říj 2013 08:17

josef38 píše:Zkoušel jsem na černobílý film fotografovat barevně, pomocí třech expozic, přes ORWO barevné filtry RGB.

Josefe, takhle se prece foti astrosnimky monochromatickou kamerou pres filtry :-)
Vyhody jsou dve:
1) da se snadno fotit v libovolnem spektru, ne jen RGB, typicky H alfa, OIII a SII (ionizovany vodik, kyslik a sira), pak treba fotometrie pres U, V, B, R, a I
2) monokamera ma velkou citlivost diky absenci filtru, vyfoti se jasova slozka a pak barevne slozky staci s kratsim exp. casem a L snimek se "obarvi"
Alien_MasterMynd

Příspěvekod josef38 » 11 říj 2013 08:55

No vidím, že moje hrátky padly na úrodnou půdu! :-)
Tak ještě dám tři výtažky RGB z Leicy Monochrom a tyto snímky složené ( nafotil můj kamarád s mými filtry).
A dále jeden z mých posledních pokusů z filmu ( Strom, FOMA 6 x 9 cm ).

Ty výtažky RGB přikládám proto, kdyby si je někdo chtěl zkusit složit.

Petemu děkuji za jeho trpělivost, že jsem jeho foveonské vlákno zneužil k tomuto účelu. Ale jak připomínám, podobnost tohoto systému s Foveonem mě k tomu přímo vyzvala!
Mějte se, přátelé! :-)
Petra ( AMM ) tímto zdravím a děkuji za poznámku. Astronomii ale moc nerozumím. Bohužel!!!! (y)
Vrgadovi děkuji také za jeho reakci na mé pokusy a za přiložené odkazy! (n)
Přílohy
M6 + RGB_.jpg
M6 + RGB_.jpg (193.61 KiB) Zobrazeno 7007 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 1/2 sec.
Clona: F/5.7
ISO: 160
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
Der Baum.jpg
Der Baum.jpg (217.86 KiB) Zobrazeno 7007 krát
L1024861_R.JPG
L1024861_R.JPG (191.36 KiB) Zobrazeno 7007 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 0 mm
Čas expozice: 1.5 sec.
ISO: 1000
Model: M Monochrom
L1024862_G.JPG
L1024862_G.JPG (189.07 KiB) Zobrazeno 7007 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1.5 sec.
L1024863_B.JPG
L1024863_B.JPG (192.08 KiB) Zobrazeno 7007 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 3 sec.
R + G + B.jpg
R + G + B.jpg (171.4 KiB) Zobrazeno 7007 krát
josef38

Příspěvekod vrgada » 11 říj 2013 10:22

Jeste dotaz v cem skladate zpet G, G, B vytazky, ze bych si treba nekdy pohral.
vrgada

Příspěvekod Alien_MasterMynd » 11 říj 2013 10:44

Zkus jakykoliv astronomicky SW, napr. free IRIS. Ale jde to i v PS a urcite i GIMPu (n)
Alien_MasterMynd

Příspěvekod josef38 » 11 říj 2013 10:55

Ahoj, skládám je v PhotoShopu. Dlouho jsem ale nemohl přijít na to jak. Musel mně poradit můj "přítel na telefonu". :-) Kdybys to chtěl zkusit a nevěděl si rady, rád Ti pošlu návod.
Ve stručnosti asi takto:
Přes Adobe Bridge je transportuju jako vrstvy do PS, ty potom přenesu do "Nového zadání" ( Ctrl + N ) už jako kanály, nastavení "Barva RGB" a následně je spojím. Nezapomeň ale předem vrstvy zarovnat a mírně oříznout. Bez oříznutí by se Ti opět rozhodily. Potom je nutno si pohrát s gamutem jednotlivých kanálů, aby byrvy byly vyvážené. Je to hezká prácička a doporučuji vyzkoušet. Možná, že nastavíš barvy lépe naž já. U těch výtažků z Leicy MM je to jednodušší o to, že nemusíš filmy skenovat a převádět je do pozitivu. Kdyby sis ale chtěl pohrát s filmem, mohu Ti zapůjčit filtry i s držákem.

Pochybuji, že bys udělal lepší obrázky, než produkují současné digitály, ale řekl bych, že znalost tohoto systemu a praktické odzkoušení by měla patřit do základního vzdělání fotografa, který pracuje s barvou! :-)
Tu poslední poznámku jsem napsal přirozeně v nadsázce! Každý ty možnosti nemá, nebo se mu jednoduše do toho nechce. V každém případě to ale každému trochu rozšíří obzory pro práci s barvičkama! Měj se, a hodně zdaru. J.
josef38

Příspěvekod Alien_MasterMynd » 11 říj 2013 14:51

S Leicou Monochrom lepsi obrazky udela, bude to totiz jak X3 snimac :-) Prave proto, ze nebude zadna interpolace a ve vsech pixelech bude mit plnou barevnou informaci :-)
Alien_MasterMynd

Příspěvekod vrgada » 11 říj 2013 15:04

Naposledy upravil vrgada dne 11 říj 2013 15:27, celkově upraveno 4
vrgada

Příspěvekod vrgada » 11 říj 2013 15:07

nejde smazat, pouze jsem tam napsal, ze lze vygooglit monoveon.zip a zadny odkaz tam nebyl a piratsky soft to taky neni
Naposledy upravil vrgada dne 11 říj 2013 15:31, celkově upraveno 5
vrgada

Příspěvekod vrgada » 11 říj 2013 15:19

infra nakonec pres cerveny filtr na cernobilou fotografii (IRcut vyjmut)
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... w63n20.jpg
Obrázek
...
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... ukvx23.jpg
Obrázek
...
takhle barevne ujety snimek SPPcko nezpracuje, takze jen monoveon (monoveon.zip lze dohledat na netu) to barevne srovna a pak jeste lze swapovat barevne kanaly, ale je to o nicem. Poku se da cerny infra filtr, tak se zadne pseudobarvy nekonaji. Pokud by chtel clovek blbnout s false barevnou infra, tak je nejrozumnejsi nechati si upravit CCD zrcadlovku (nejaky borec v Bratislave se tim zivi.
vrgada

Příspěvekod vrgada » 11 říj 2013 15:37

leica monochrome je s objektivem je drahej spas, ale ma 18Mpixel full frame, takze na staticke veci 3*18Mpixel RGB by melo dat hodne kvalitni barevny obrazek, ale rozumnejsi si bude pockat na FF foveon, nejaky mluvci v rumors se nechal slyset, ze to neni zadny problem, no uvidime:-)
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 11 říj 2013 17:10

Obrazky rozneho typu nevadia, ucime sa stale...
Inak zaujimava tematika. (n)

Jesen sa asi zblaznila. Dnes je prva cast 10 mesiaca a je to na spadnutie. Ale vypada to dobre.
Dva dnesne pohlady na nas kostol.

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 11 říj 2013 17:19

vrgada píše:leica monochrome je s objektivem je drahej spas, ale ma 18Mpixel full frame, takze na staticke veci 3*18Mpixel RGB by melo dat hodne kvalitni barevny obrazek, ale rozumnejsi si bude pockat na FF foveon, nejaky mluvci v rumors se nechal slyset, ze to neni zadny problem, no uvidime:-)

Jo jo, ten FF X3F by asi byla bomba. Necháme se překvapit!
Nebo si pořiď toto, bratru, něco kolem melounu! A troufnul by sis i na pohyblivé snímky! A za ty prachy, nekup to? :-)
Přílohy
trichrome.jpg
trichrome.jpg (73.41 KiB) Zobrazeno 6916 krát
josef38

Příspěvekod josef38 » 11 říj 2013 17:31

Alien_MasterMynd píše:S Leicou Monochrom lepsi obrazky udela, bude to totiz jak X3 snimac :-) Prave proto, ze nebude zadna interpolace a ve vsech pixelech bude mit plnou barevnou informaci :-)

Petře, teoreticky ano, ale zřejmě bude hodně záležet na separaci kanálů. Ty moje RGB foliové filtry bylo pro mne jenom východisko z nouze. Zkoušel jsem i jiné filtry a když se jejich frekvenční charakteristika hodně překrývá, tak to není ono.
Myslím si, že právě proto mají různé značky fotoaparátů s Bayrovou maskou i jiné barevné podání. Záleží asi dost na tom, jak tuto masku výrobce zvládne. Je to ale jen moje nepodložená úvaha. Nebrat vážně prosím! :-)
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou