Moderátor: Pete2
vrgada píše:Kdyz jsem blbnul s infrafotkama s foveonem, tak jsem zjistil, ze SPP nestaci a pouzival jsem nejaky monoveon software na rozdeleni RGB slozek, pohledam, jinak jsem s AWB u merrillu spokojen, prijde mi to dost dobry oproti klasickemu foveonu delam korekce minimalne
...
ortho materialy znam jen z literatury i kdyz mozna na reprodukce, kdyz jsem ofocoval knizky mozna i za mne byly ORWO senzibilovany orthochromaticky. Barevne filmy pro denni a umele osvetleni si pamatuji a ty konverzni (slabsi) filtry jsem mel (mozna jeste i nekde mam). A pak sel clovek nekam na postu a poslal film s diakama nekam na vyvolani a napjate netrpelive cekal, copak s tim barevne provedou:-). Kdezto cernobile si to mohl dotvorit jeste tyz den
...
kamera s foveonem
http://www.avcemporium.com/color-camera ... ge-sensor/
je tam obrazek rgb citlivost foveonu
Petr M píše:...ono to je vsechno trochu jinak nez by si clovek myslel s tou sedou tabulkou!Musime se prinutit si uvedomit ca. dve nebo tri veci; ta prvni je, ze se sedou tabulkou puvodne merilo proto, aby dostal fotograf, ktery fotil tehdy na film, jedno jaky, barevny nebo cernobily, spravny osvit, aby nebyl snimek prepaleny nebo podosvitnuty. A merilo se externim expozimetrem, kde nebyly jeste tehdy zadne barevne filtry temto bunkam predsunuty nebo pozdeji (amateri hlavne) zabudovanym expozimetrem v tele kamery jako tomu je do dnes.
JENOMZE !!!!!U digitalni kamery je to kapku jine a rozdilne! Jestlize pouzijeme sedou tabulku k nalezeni spravne expozice u fotaku, ktery ma zabudovan bayersensor, ktery "vidi" cernobile a ktery ma pred nim barevne standartne zbarvene mikrococky. Tyto bayersensory nejsou prilis citlive na ruzne barevne nuance neboli barevne stychy a meri STANDARTNE A PRUMERNE DOBRE, ovsem s tim, ze musime pocitat jen s pribliznymi a dost prumernymi barvami, ktere pocitac kamery zinterpoluje, tedy umele vypocita a dosadi do obrazu.
Kdezto u kamery se zabudovanym Foveonem bude VZDY PRI POUZITI SEDE TABULKY MERENA BARVA SVETLA, JEHO NEJJEMNEJSI NUANCE (jiz ne vice pro spravnou expozici jako drive, ale najit spravnou barevnost svetla na miste foceni), protoze Foveon "vidi" jako oko cloveka vse barevne a hlavne je na toto daleko citlivejsi nez bayersensor.. Jen s tim malym rozdilem, ze oko cloveka vidi zrovna tak jako ten Foveon napr. modre svetlo v poledne, ktere ve spektru v tuto dobu prevlada, ale lidsky mozek nam toto svetlo zprumernuje na svetlo normalne "bile", kdezto foveon ne. Proto jsou fotky focene v poledne namodrale a ostatni barvy dost potlaceny. Zrovna tak je to i pri svetle zapadu slunce, ktere je cervene a oranzove a my, nasimi zraky vidime pri tom trochu stranou ruzne predmety, tvare, atd. jiz v normalnim bilem svetle, protoze to tak mozek zprumerni. Ale Foveon ne; ten toto svetlo zaznamena presne jake je.
Proto take je dost lidi, ktere o tomto posuvu v mozku nikdy neslyseli, protoze nedavali ve skole pozor a kterym se vetsinou barvy fotek z foveonu nezdaji k tomu jak jsou "zvykli" videt....
Takze, je uplne zbytecne u foveonu pouzivat sedou tabulku, ktera automaticky zachyti i prevladajici barvu svetla odrazenou od okoli ( zelene od stromu a louky, okrove svetlou atd. od pisku plaze, odrazene svetlo od pr. ruzove fasady domu, atd. Take ji nikdo v exterieru nepouziva, jen profici pri foceni pr. modelu, kdy meri odrazene svetlo primo v bezprostredni blizkosti modelky na oblicej, kuzi apod., nebo ve studiu, kde maji vsechny steny a stropy natreny cerne, aby dostali presne svetlo svych blesku.... atd.Nebo ji pouzivat, ale pro kazdy snimek znovu korrigovat, jestlize se zmeni misto a smer foceni....
Ale podle mne je to zcela zbytecne, protoze SD1M ma sve AWB velice presne, asi nejpresnejsi ze vsech sigma kamer a proto vetsina fotografu vcetne vetsiny profesionalu a referencfotografu sigmy pouzivaji zcela jednoduse AWB a ja take. Vysledky jsou s timto AWB temer vzdy velice dobre.
Petr
josef38 píše:Zkoušel jsem na černobílý film fotografovat barevně, pomocí třech expozic, přes ORWO barevné filtry RGB.
vrgada píše:leica monochrome je s objektivem je drahej spas, ale ma 18Mpixel full frame, takze na staticke veci 3*18Mpixel RGB by melo dat hodne kvalitni barevny obrazek, ale rozumnejsi si bude pockat na FF foveon, nejaky mluvci v rumors se nechal slyset, ze to neni zadny problem, no uvidime:-)
Alien_MasterMynd píše:S Leicou Monochrom lepsi obrazky udela, bude to totiz jak X3 snimacPrave proto, ze nebude zadna interpolace a ve vsech pixelech bude mit plnou barevnou informaci
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků