Mam chviku cas a po precitani Petrovho prispevku to trocha doplnim.
A to hlavne preto, ze
seda tabulka si zasluzi nejake pojednanie a bolo by nefer ju tu ohovarat alebo znevazovat. Nikdy by som si to nedovolil, ale po tych dlhych skumaniach u SD10, mozem hovorit aspon zo svojich skusenosti.
Ako neznalec a idealista som si zakupil drahsiu sedu tabulku (k SD10). Tesil som sa, ako som to bravurne vyriesil a odteraz budu vsetky
uplne super. Opak bol vsak vetsinou pravdou. Hovoril som si, asi mi predali sunt, alebo to neviem. Testy a zaujem o problematiku ma nakoniec vsak doviedli az k poznatkom, ktore mi zostanu natrvalo.
Seda tabulka je skutocne dobra v tom studiu, ale zacnem od podlahy... Niekto vymyslel automatiku koli tomu, aby fotograf nemusel riesit rozne svetelne
podmienky, ktore vnasaju bla, bla ...vieme o co sa jedna.
Keby nebola, musime postavit fotak na stativ, odmerat niecim (seda tabulka sa blizi k niecomu atd) a co najrychlesie fotit. To "blbe" slnko a mraky menia
situaciu imrvere. Takze vo vysledku, co sme namerali, o minutu neplati alebo len priblizne. Otocime sa oproti slnku, a vsetko skolabuje.
Automatika je zlata, robi to za nas. Ale poznate to, otocite fotak a bac... mate cervenu snimku jak mrkev. Chyba automatiky, ale zaroven upozornenie
ze vsetko sa meni nezavisle na to co sme napriklad namerali aj sedou tabulkou (ST). Takze merat, merat a menej fotit az do zblbnutia...a vysledok
ten isty. Zostava len pocit, ze som preto nieco urobil, a tam to aj konci.
Tak co s tym. U E-PL1 som to vobec neriesil. Automatika to zvladala prijatelne.
Ale vratim sa k SD10. Vyrobca tej drahej tabulky mi poslal po case mail, kde ma upozornil, ze si mam kupit novu, lebo stara uz nemusi merat dobre.
A sakra... takze nielen problemy ale i kvalita. Takze ta potvora potrebuje laboratorne podmienky, aby fotila za nas a k tomu
super a akurat.
A sla do kosa.
A teraz sa dostavame k jadru pudla. To co odfotime automatikou, kartickou fotbaloveho rozhodcu alebo ST ci dlazdicou je len
nieco priblizne.
Foveon je este specifickejsi. Skuste si dat nastavenie bielej napriklad ziarovka a chodte fotit za jasneho dna. Totalny nezmysel, ale dobry priklad.
Ked budete takyto polotovar pilovat v SPP (farebny kruh bude cely cerveny, kapatko ci rucne nastavenie z neho nevytiahne nic poriadne, zelena a modra
deformovana.) Len hodit do kosa. Iste to poznate.
Takze sme spet u toho priblizneho... A tam sa musime trafit. Skusanim alebo praxou.
U foveonu cesta ST vedie k moc zamagentovym fotkam. (aj u SD10). AWB nas tiez nejak nepresvedcuje, takze skusame vselico ine... ako vcelicky
Je to teda vsetko o vysledku, ktory musi byt ohybny a prinesie jasne ciste farby po konverzii.
Pojednanie o ST koncim, tym ze za peniaze ala ST (u Fovenu a v prirode) si treba napriklad radsej s rodinou zajst do restauracie a navecerat sa.

(to som tomu dal pri sucasnych cenach)
Mysliet si, ze to niekto (konkretne ST) urobi za nas je ciri idealizmus, to uz radsej tu AWB.
PS. U bayera som ST neskumal
Pete